Mustafa Kemal Atatürk'ün Makam Arabaları Nelerdi?

Mustafa Kemal Atatürk döneminde kullanılan makam araçları hangileriydi

– Cadillac 80
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Cadillac markasının 1936 yılında ürettiği Cadillac 80 Serisi, Atatürk’ün en tanınmış otomobillerinden biridir. 1936-1938 yılları arasında Ulu Önder tarafından kullanılan bu büyük ızgaralı ve görkemli ön çamurluklarıyla dikkat çeken araç, Atatürk’ün vefatından sonra da kullanılmaya devam etmiştir. 1959 yılında Maliye Bakanlığı tarafından Anıtkabir’e bağışlanan otomobil, 150 beygir gücünde ve 6,8 litrelik 12 silindirli bir motora sahiptir. Aracın konsolundaki küçük saat, 1959’dan itibaren 09:05’i göstermektedir. Şu anda Atatürk’ün ebedi istirahatgâhında, 23 Nisan Kulesi olarak bilinen bölümde sergilenmektedir.
– Lincoln K Cabrio
Atatürk’ün otomobil koleksiyonunda yer alan bir diğer önemli araç, Ford Motor Company tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmiş olan Lincoln K Cabriolet’tir. 1934 yılında üretilen bu araç, K serisinin üstü açık tek modelidir ve özellikle 1934-1938 yılları arasında Atatürk tarafından yabancı devlet başkanlarını ağırlamak için kullanılmıştır. Otomobil, Celal Bayar döneminde de resmi makam aracı olarak kullanılmıştır. 1963 yılında Anıtkabir’e getirilen Lincoln K Cabriolet, günümüzde Barış Kulesi olarak adlandırılan bölümde sergilenmektedir.
– Mercedes Sindelfingen
Alman otomobil üreticisi Mercedes’in 1924-1929 yılları arasında ürettiği Sindelfingen, Atatürk’ün kullandığı araçlar arasında yer alır ve aynı zamanda Ulu Önder’in ilk otomobili olarak bilinir. 100 beygir gücündeki dört silindirli motoruyla dikkat çeken bu otomobil, 1925 yılında sipariş edilmiş ve Atatürk’ün kendi imzasıyla teslim alınmıştır.
– Lincoln Zırhlı Aracı
Ulu Önder Atatürk’ün 1935’ten 1938 yılına kadar kullandığı bir diğer makam aracı, ABD merkezli Lincoln tarafından üretilen zırhlı modeldir. 1935 yılında üretilen bu otomobil, 7 yolcu kapasitesine sahiptir ve kumaş kaplı tavanı açılıp kapanabilir özelliktedir. Ayrıca, camları kurşungeçirmez olan bu araç, dönemin ilk zırhlı araçları arasında yer alır.

Bakmadan Geçme