Müslümanların emaneti Kudüs mukaddes şehirdir

Ensar Vakfı'nın düzenledği Ramazanda İkindi Sohbetlerinin dördüncü gün konuşmacısı Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şube Başkanı AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Fen-Edebiyat Fakültesi Osmanlı Medeniyeti ve Müesseseleri Tarihi Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mustafa Güler 'Kudüs'e Sahip Çıkmak' konusunda konuştu.YAŞANANLAR KUDÜS'ÜNKURTULUŞ VESİLESİ OLSUN19 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen 'Kudüs'e Sahip Çıkmak' başlıklı sohbet programı AKÜ İslami İlimler Fakültesi'nden [&hellip]

Ensar Vakfı’nın düzenledği Ramazanda İkindi Sohbetlerinin dördüncü gün konuşmacısı Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şube Başkanı AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Fen-Edebiyat Fakültesi Osmanlı Medeniyeti ve Müesseseleri Tarihi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Güler “Kudüs’e Sahip Çıkmak” konusunda konuştu.
YAŞANANLAR KUDÜS’ÜN
KURTULUŞ VESİLESİ OLSUN
19 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen “Kudüs’e Sahip Çıkmak” başlıklı sohbet programı AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Mustafa Can’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şube Başkanı AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, bu yıl ki Ramazan’da İkindi Sohbetleri programını düzenlerken her zaman hassasiyet ve sıcaklığını koruyan Kudüs gündeminin bu denli ısınacağını tahmin etmediklerini belirtti. Program kapsamında Kudüs’le ilgili de mutlaka bir sunum olmasını istediklerini aktaran Güler, “Geçtiğimiz Pazartesi gününden bu tarafa yaşanan hadiseler inşallah hayra vesile olacaktır. İçimiz yanıyor bu vesile ile öncelikle Gazze sınırında şehit olan Filistinli kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum. Bu tür hadiselerin Filistin’in, Kudüs’ün v.d tutsak toprakların işgal elinden kurtulması için vesile olmasını niyaz ediyoruz” dedi.
YANLIŞ ALGI GÜNÜMÜZDE KALMADI
“Allah’a şükür günümüzde Türkiye de yüksek bir Kudüs bilinci oluştu” diyen Prof. Dr. Mustafa Güler, gençliğinde Kudüs’le ilgili meseleler konuşulurken genelde iki taraflı yanlış bir algıya işaret etti. Güler, “Araplarla görüştüğümüzde bizlere, ‘Osmanlılar bizi sattı’ veya ‘Türkler, Osmanlılar bizi sömürdü. Osmanlılar bizim zenginliklerimizi alıp götürdü. Sonra güçsüz olunca çekip gittiler’ Türkiye de ise şöyle bir algı vardı, ‘1914-1915 Arap isyanından hareketle ‘İsyan etmeselerdi, kendi başlarına kendileri çorap ördüler’ gibi algılar vardı. Allah’a şükür bugün bu algı kalmadı. Çünkü Kudüs Araplar’ın yoğunlukta yaşadığı bir Müslüman coğrafyası ama bütün Müslümanlar’ın emaneti olan mukaddes bir şehir” diye konuştu.
İSRAİL’İN KAZILARI ELLERİNİ ÇORAK BIRAKTI
Kudüs’ün sadece Araplar’a bırakılmayacağını günümüzde bütün Türkiye ile birlikte İslam dünyasının çoğunun öğrendiğini kaydeden Güler, “Artık biz bunları geçtik. Ama gerçekten üzücü hadiselerle karşılaşmamıza rağmen son dönemlerde İsrail’in büyük bir aşk ve iştiyakla Mescid-i Aksa ve çevresinde yürüttüğü arkeolojik çalışmalardan da kendilerini topal bırakan, ellerini çorak bırakacak bir takım sonuçlar ortaya çıkıyor. 2011 yılında ilk kez Filistin’e gittiğimde bugünkü ağlama duvarının onların Sinagog yaptırdığı bölümüne girdim. Kazı yapılan bölgede yaklaşık 160 metrelik ilerleme kat ettim. O zaman için bir şey bulmadıklarını görmüştüm. Onun devamındaki bir sempozyumda o kazı önemli bir başlıktı. Kazı sonucunda Hz. Musa’ya emanet edilen ‘mukaddes emanetlerin’ bir kısmının bulunacağını, Hz. Süleyman’a nispet ettikleri bizde olmayan Mescid-i Aksa’nın eski şekli onlara göre heykelin bulunacağını söylediler. Ama biz de dedik ki “Bulun, keşke bulsanız’ Babil istilasından kurtulduysa bile Roma ‘Titus’ istilasından kurtulması mümkün olmadığını söyledik. Bunlar gerçekten hayra vesile oldu. Bizim kayıtlarımıza Kur’an-ı Kerimin işaretine göre dünyanın kabul ettiği biraz farklı ama Mescid-i Aksa’yı yapan ilk kişi Hz. İbrahim’dir” şeklinde konuştu. Gedik Ahmet Paşa Medresesi namı diğer Taş Medrese’de gerçekleştirilen sohbet programına AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın yanı sıra AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nin öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme