Müren Balığı Yenir mi?

Alışılmış balık görünümünden farklı ve görür görmez şüphe uyandırdığı da bir gerçek, peki müren balığı yenir mi? Tehlikeli mi? İşte yanıtlar.

Denizler ilginç balık türlerine yuva. Bunlar arasında öyle bir tür var ki görenler şaşırıyor. Avına denk gelenler bazen yılan sanıp ne yapacaklarını bilemiyor. Dalgıçların korku yaşamasına da neden olabilen bu balık türünün adı müren balığı. Peki müren balığı yenir mi? Tehlikeli mi? İşte yanıtlar.

MÜREN BALIĞI YENİR Mİ?

Müren balığı yenir mi, şüphesiz yanıtı balığa dair en çok merak edilen sorulardan biri. Yılana ciddi anlamda benziyor, bunun nedeni de kemik balığı denilen familyaya ait olması. Kıvraklığıyla tanınıyor ve 3-4 metrelere varabilen bir hayli uzun bir boyu var. Peki müren balığı yenir mi?

“Denizden ne çıkarsa yerim” diyenlerin bile emin olmadığı bir tadı olduğunu baştan belirtelim. Her yerlerinde kalın bakteri tabakaları vardır. Bu bakteri tabakası onları korumayı esas alsa da sonuç olarak zor bir balığa dönüştürür. Keskin ve kirli dişlere de sahiplerdir. Balıkçı tezgahlarında pek görülmez, merina adıyla da satışı yapılmaktadır.

Haber

LEZZETLİ BULANLAR VAR

Yine de onu lezzetli bulanlar var. Özellikle de iyi soslarla marine edilerek tavada veya ızgarada pişirilmesi tavsiye ediliyor. Beyaz bir ete sahip ve dikkatle hazırlanması gerektiğini de belirtelim, zira derinlerde yaşadığı için kirli bir balık. Dolayısıyla müren balığı yenir mi sorusuna yanıt evet, yeni; peki nasıl hazırlanır, faydaları nelerdir?

 

MÜREN BALIĞI NASIL HAZIRLANIR?

Müren balığı nasıl hazırlanır, öncelikle başı ve kuyruğa yakın kısmı kesilip atılmalıdır. Balık, derisi tertemiz olacak şekilde işlem görmelidir. Herkesin bu alanda farklı yöntemleri bulunabilir, ancak aslolan derinlemesine temiz olmasının gerektiği. Yıkama konusundaki hassasiyete ek olarak kılçıklar da ayrılabilir. Yıkanmış balık, tercihen sirkeli suda bekletilebilir. Aslında bu da bir dezenfektasyon yöntemidir. Ayrıca bir süre dinlendirilmesi de önerilir.

Müren balığı sosu nasıl yapılır dendiğinde yöntem basit. Sirke, yoğurt ve baharatlarla marine edilir. Acı katılabilir tercihen. Dilimlenen balık marine edilerek sosa yedirilir ve ardından da pişirilmeye hazır haldedir. En trend yöntem eskilerden kalma ızgara yöntemi olsa da tavada da yenilebileceğini ifade edelim. Eğer tavada düşünüyorsanız, burada bazı püf noktalar var. Kaseye yumurta kırıp karıştırma ve çırptıktan sonra da yumurtaya ve una batırılan balıkları kızartma önerilir. Genelde bol yeşillik ister, salatayı ihmal etmemelisiniz. Farklı tatlarla da birlikte yenilebilir. Afiyet olsun diyoruz. Peki müren balığı sağlıklı mı?

MÜREN BALIĞI SAĞLIKLI MI, FAYDALI MI?

Müren balığı başta da belirtildiği üzere temizlenmesi zor bir balık ve açıkçası avlarda çok tercih edilen bir tür değil. Yine de sofralarda kendisine yer bulabiliyor. Ayrıca faydaları olduğu yönünde de kökeni binlerce yıl öncesine uzanan kadim bilgiler var. Beyaz etinin şifalı olduğuna inanılırmış. Ek olarak Yunan tıbbının geniş ilaç yapma yöntemleri arasında müren balığı da kullanılırmış. Müren balığı ilaç olarak çeşitli hastalıklara karşı kullanılmış eski zamanlarda.

Bakmadan Geçme