Münafık ve müşrik ne demek?

Müşrik Ve Münafık Ne Demektir? TDK 'ya Göre Müşriklik Ve Münafıklık Kelimelerinin Anlamı Nedir?

Müşrik ve münafık kelimeleri cümle içerisinde çok kullanılmasa da dilimizde kullanılan kelimelerdir. Müşrik ve münafık kelimelerinin anlamı bazı kişiler tarafından bilinmemektedir. Kelimelerin anlamları TDK sözlüklerinde yer almaktadır. Müşrik ve münafık ne demek? Müşriklik ve münafıklık kısaca kelime anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Haber
Müşrik Ve Münafık Ne Demektir TDK ‘ya Göre Müşriklik Ve Münafıklık Kelimelerinin Anlamı Nedir

Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah’a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.

Arapçadan dilimize girmiş olan müşrik ve münafık kelimeleri anlamları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yer almaktadır. Kelimelerin sözlük anlamları sizlere aşağıda belirtilmiştir.

Müşrik kelimesi sözlük anlamı: Allah’a ortak koşan

Münafık kelimesi sözlük anlamı: İnanmadığı halde inandığını söyleyen

TDK’ya Göre Müşriklik ve Münafıklık Kelimelerinin Anlamı Nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde müşriklik kelimesi müşrik olma durumu olarak açıklanmaktadır. Yani Allah’a ortan koşan kişilerden bahsedilmektedir.

Münafıklık kelimesi ise Türk Dil Kurumu sözlüğünde arabozanlık olarak geçmektedir. Arabozan kişiler için kullanılan bir kelimedir.

KAFİR, MÜŞRİK VE MÜNAFIK ARASINDA NE FARK VAR?

– Kafir: Küfür kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime inkar manasına gelir. İslam dininin kabul ettiği iman esaslarından birini / bir kısmını veya hepsini inkar eden kimse kafir olarak adlandırılır.

Buna göre kafir, Allah’ı inkar etmese de Hz. Muhammed (asm)’in getirdiği dinin tevile kapalı olan -iman ve amelle ilgili- herhangi bir hükmünü inkâr eden kimsedir.

– Müşrik ise, Allah’ın varlığını kabul etmekle beraber, ona ortak koşan kimsedir.

– Küfür: Şirki de içine alan genel bir kavramdır. Şirk küfrün bir çeşididir. Buna göre, her şirk küfürdür / her müşrik kâfirdir; fakat her küfür şirk değil, her kafir müşrik değildir. (bk. Nevevi, Şerhu Müslim, 2/71)

– Kur’an’da, -aralarında bir fark gözetmeksizin- kafirlerle müşriklerin ebedi kalmak üzere cehenneme girecekleri belirtilmiştir.

“Şüphesiz Kitap Ehlinden kâfir olanlar ile müşrikler cehennem ateşindedirler; orada sürekli kalırlar. Onlar, yaratılmışların en kötüsüdür.” (Beyyine, 98/6)

mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.

– Münafık: Küfrünü gizleyen, görünürde mümin tavrını takınan kimsedir.

Küfür kavramı: Nifak ve şirk dahil, İslam itikadına aykırı bütün küfür çeşitlerini içine alır. Bu sebeple, Kuran’da farklı yönlerden dinin dışında kalan kimselerin hepsine kafir adı verilmiştir.4 Örneğin;

– Müşriklere (Tevbe, 9/3; Müminun, 23/117),
– Kur’an’a iman etmeyenlere (Sebe, 34/31),
– Allah’a oğul isnat eden Yahudi ve Hristiyanlara (Tevbe, 9/30),
– İslam dininin bir kısmına inanıp bir kısmına inanmayanlara (Nisa, 4/150-151)

kafir denilmiştir.

Münafık da kafir olarak anılmıştır. (Zemahşeri, Bakara, 2/8-10. ayetlerin tefsiri)

“Şüphesiz Allah bütün münafıkları ve kafirleri cehennemde toplayacaktır.” (Nisa, 4/140)

mealindeki ayette, “ammın hassa atfı” söz konusudur. Münafıklar da kafir olmalarına rağmen, özellikle vurgulanmaları, onların en kötü kafirler olmaları sebebiyledir. Bu sebepledir ki, Kur’an’da münafıkların cehennemin en aşağı tabakasında olacakları beyan edilmiştir. (Nisa, 4/145)

Bütün bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, kötülük bakımından;

Birinci sırada münafıklar vardır.
İkinci sırada ateist kâfirler vardır.
Üçüncü sırada müşrikler vardır.

Bakmadan Geçme