Mülteciler için de Kadın Kültür Evi geliyor

'Yerelde Kadın Buluşmaları' programında konuşan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, göçmen bir ailenin evladı olarak bu zorlukları iyi bildiğini söyledi. Vali Çiçek, 'Bende Kafkasya'dan göç eden bir ailenin çocuğuyum. Göç hikâyeleri zordur. Sahra Derneği ve İl Göç Müdürlüğümüzün desteği ile inşallah yabancılarımız için de Kadın Kültür Evi yapalım' dedi   Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve [&hellip]

“Yerelde Kadın Buluşmaları” programında konuşan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, göçmen bir ailenin evladı olarak bu zorlukları iyi bildiğini söyledi. Vali Çiçek, “Bende Kafkasya’dan göç eden bir ailenin çocuğuyum. Göç hikâyeleri zordur. Sahra Derneği ve İl Göç Müdürlüğümüzün desteği ile inşallah yabancılarımız için de Kadın Kültür Evi yapalım” dedi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile UNICEF iş birliğinde ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla gerçekleştirilen “Yerelde Kadın Buluşmaları” programı Afyonkarahisar’da Korel Termal Otelde dün sabah gerçekleştirildi. Programda “Büyüksün Türkiye” adlı kısa film gösterimi sunuldu.
“AFYON’DA 21 BİN 654 YABANCININ 11 BİN 686’SI SURİYE’Lİ”
Programın açış konuşmasını Afyonkarahisar İl Göç Müdürü Hakan Ergün yaptı. Ergün, İl Göç Müdürlüğü olarak mahalle buluşmaları, Türkçe kursları, yabancı üniversite öğrencilere paneller düzenleyerek sorunları en aza indirmeyi planladıklarını belirtti. Afyonkarahisar’da toplam 21 bin 654 yabancının yaşadığını açıklayan Ergün, Vali Gökmen Çiçek’in desteğiyle yabancıların sıkıntılarının çözülmesi için çalışıldığını ifade etti. Ergün, “Afyonkarahisar İl Göç Müdürlüğü olarak yabancı bayanlara dil kursu açtık. Mahalle buluşmaları gerçekleştirdik. Muhtarlarla düzenli toplantılar yaptık. Yabancı üniversite öğrencilerine yönelik göç paneli düzenledik. Çok sık ev ziyaretleri yaparak bu sürece katkıda bulunmaya çalıştık. İlimizde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşları değerlendirdiğimizde 11 bin 686 kişi Suriye kökenliler yer almaktadır. Bunu 4 bin 499 kişi ile Afganlar, 2 bin 668 kişiyle Irak’lılar takip etmektedir. İki bin 99 kişi de çeşitli ülkelerden düzenli göçmen konumundadır. Toplamda 21 bin 654 yabancının yaşadığı ilimizde; İran, Filistin, Pakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Fas, Libya ve Somali kökenli kardeşlerimizde mevcuttur. Bugüne kadar bizden desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ile Göç İdaresi Genel Müdürü Sayın Dr. Savaş Ünlü’ye teşekkür ediyorum. Kısa bir süre sonra geçeceğimiz hizmet binamızı İl Müdürlüğümüze tahsisini sağlayan Sayın Valimize bu hususta ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
“TÜRK MİLLETİNİN
KÜLTÜRÜNDE GÖÇ VARDIR”
Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü yaptığı konuşmada, göç hadisesinin Türkiye gündemine son 10 yıl içerisinde Suriye’de yaşanan kriz sonrası girdiğini hatırlattı. Dr. Ünlü şöyle konuştu: “Ancak göç son 10 yıla 20 yıla ait bir olgu değil. Göç tarihsel bir olgudur. İnsanlık tarihi kadar eski bir olgudur. İnsanoğlu tarih boyunca çeşitli sebeplerle hep bir yerlere göç etmiştir. Göç insanoğlunun hep merkezinde yer almıştır. Türk tarihi de göçe yabancı değildir. Bizim milletimizin kültüründe de göç vardır. Bu topraklarda ve bu kültürün mayasında göç hep vardır. Kendimiz binlerce yıl önce oba oba, boy boy, göç ederek gelmiş ve bu toprakları yurt tutmuşuz. Dolayısıyla nerede bir mazlum, bir ihtiyaç sahibi varsa her zaman yanında olmak Türk Milletinin en önemli hasletleri olmuştur.”
“TÜRK MİLLETİ KAPILARINI GÖÇMENLERE
TEREDDÜTSÜZ AÇTI”
Dr. Savaş Ünlü, Türkiye’nin, Suriye iç savaşıyla ortaya çıkan kriz sonrası yaşanan kitlesel göçle geçmişten gelen anlayış ve medeniyet birikimi penceresinden konuya baktığını belirtti. Ünlü şunları söyledi: “Milletimiz kapılarını yüzyıllar boyunca birlikte yaşadığı kardeşlerine hiç tereddütsüz açmıştır. Aşını, ekmeğini paylaşmıştır. Gelen 3,6 milyonun üzerindeki Suriyeli kardeşimize modern bir devletin vatandaşına sağlaması beklenen birçok hizmeti en iyi şekilde sağlayabildik ve sağlamaya da devam ediyoruz. Sadece Suriyelilere için değil bir milyondan fazla kişide ikamet izni ile ülkemizde yaşıyor. Dünya da maskeye, dezenfektana ihtiyacın hat safhada olduğu dönemde yabancılar Türk vatandaşları ile eşit düzeyde hizmet aldılar ve tüm dünyaya bu anlamda örnek olduk.”
“GÖÇ HAYATIN GERÇEĞİ”
Programın son konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, göç kavramının Türkiye de her zaman var olduğuna dikkat çekti. Vali Çiçek şunları kaydetti: “Göç bu topraklarda her zaman var oldu. Bende 1940’larda Kafkasya’dan göç eden bir ailenin çocuğuyum. 1940’lı yıllardan babamın ailesi Ahıska’dan annemin ailesi Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapıyor. Türkiye’ye geldikten sonra zaten anavatan olarak bildiğimiz bu topraklarda kaynaşarak yaşam sürüyorlar. Göç hikâyeleri zordur. Oradaki toprakları bırakmak, vatan özlemi duymak çok zordur. Babaannemden hasret türküleri, hikâyeler dinleyerek büyüdüm. Kafamızda hep memleketimizi canlandırarak büyüdük. Kıscası sizleri anlayabilecek bir müktesebat ile büyüdüm. Fakat şunu da öğrendim. Hayat devam ediyor. Eğer orada kalır hayata uyum sağlayamazsak sıkıntı yaşıyoruz. Eğer uyum olmasaydı ben şimdi Vali olamazdım. Yaşadığımız dezavantajı avantaja çevirmek durumundayız. Bunu çocuklarınız için sağlamalısınız. Onlar yeni bir dil, yeni bir kültürle büyüyor. Uyum içinde onları özgüvenle geleceğe hazırlamalısınız. Bu açıdan bu programın burada yapılmasını önemsiyorum.”
“YABANCI KADINLAR İÇİN
KÜLTÜR EVİ GÜNDEMDE”
Yabancı kadınlar için Kadın Kültür Evi açılması gerektiğini belirten Vali Gökmen Çiçek sözlerini şöyle devam etti: “Afyonkarahisar kadına en çok yatırım yapan illerden birisidir. Kadınlarımızla Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri ile çok güzel işler yapıyoruz. Sahra Derneği ve İl Göç Müdürlüğümüzün desteği ile inşallah yabancılarımız için de Kadın Kültür Evi yapalım. Çok güzel çalışmalar yapıyor, çok güzel ürünler üretiyorlar. Bunu değerlendirmeliyiz. Ben her sıkıntınızda, her ihtiyacınızda her zaman yanınızdayım.”
PROGRAM PANELLER VE
KERMESLE DEVAM ETTİ
Yerelde Kadın Buluşmaları programı; Katılımcıların kadın sağlığı, şiddetin önlenmesi, ebeveyn tutumları gibi çeşitli konularda bilgilendirilmesine yönelik panellerle devam etti. Programda düzenlenen kermes etkinliğiyle yerel ve yabancı kültürlerin örneklerini oluşturan yöresel lezzetler ve el emeği tasarım ürünleri sergilendi. Programa Vali Gökmen Çiçek, eşi Sümeyra Çiçek’in yanı sıra; Göç İdaresi Genel Müdürü Savaş Ünlü, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Afyonkarahisar İl Göç Müdürü Hakan Ergün ve bazı daire müdürleri ve kadınlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme