• Haberler
  • Gündem
  • 'Mülakat değil, liyakat geçerli olursa başarı gelir'

'Mülakat değil, liyakat geçerli olursa başarı gelir'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Türk- Eğitim-Sen Şube Başkanı Muhtar Demirci, eğitim çalışanları başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarının enflasyonun altında ezildiğini belirterek, ek zam beklentilerini dile getirdi. Eğitimdeki başarısızlığın liyakat sorunundan kaynaklandığını tekrarlayarak, yerel gündeme dair daha etkin olmaya çalışacaklarını belirten Demirci, 'Afyon'un yaramaz çocuğu ilan edilebiliriz' dedi [&hellip]

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Türk- Eğitim-Sen Şube Başkanı Muhtar Demirci, eğitim çalışanları başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarının enflasyonun altında ezildiğini belirterek, ek zam beklentilerini dile getirdi. Eğitimdeki başarısızlığın liyakat sorunundan kaynaklandığını tekrarlayarak, yerel gündeme dair daha etkin olmaya çalışacaklarını belirten Demirci, “Afyon’un yaramaz çocuğu ilan edilebiliriz” dedi

TürkEğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci ile sendika yöneticileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Afyonkarahisar’daki basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya geldi. Emir Murat Özdilek Uygulama Otelinde gerçekleştirilen etkinliğe Türk-Eğitim-SenŞube Başkan Yardımcısı ve Şuhut Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Ahmet Ataş, Türk- Eğitim Sen Kadın Komisyonu Başkanı ve Ahmet-Ömer Kocaşaban Okul Müdürü Arzu İzgörlü, Türk- Eğitim Sen Başkan Yardımcısı ve Halk Eğitim Merkezi Rehber Öğretmeni İbrahim Eser, Türk-Eğitim-Sen Kadın Komisyonu Üyesi ve İscehisar Fatih Okul Müdür Yardımcısı Sevda Çelik, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
“BİZLERDEN DESTEKLERİNİZİ VE
GÜVENİNİZİ ESERGEMEYİN”
Afyonkarahisar’da basının çok önemli bir güç olduğunu ve bunun farkında olduklarını belirten Türk Eğitim-Sen Başkanı Muhtar Demirci, “Yaklaşık bir buçuk aylık sendika başkanlığımız sürecinde de en önemli gücümüzün basın olduğunun farkına çok daha iyi vardık. Sizlere bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Bizlere çok ciddi manada katkılar sağladınız, bizlere destek oldunuz. Basının yapması gereken neyse eksiksiz yapma çabalarında oldunuz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yine biz sendikacılık anlamında hakaret etmede, ağır sözler kullanmadan sendikacılığın gereği neyse yapacağız. Yapacağımız her şey eleştiri anlamında olacak ve Afyon eğitimine ve eğitim çalışanlarına katkı sağlamak amacında olacak. Zaman zaman sürçülisanlar edebiliriz, hatalar yapabiliriz bu konuda da sizlerden şimdiden özür diliyorum. Biz tüm Afyonu ve ilçelerini kucaklayacak bir yönetim anlayışıyla yönetimimizi, komisyonlarımızı oluşturduk. Bundan sonraki süreçte de sizlerden istirhamımız bize olan bu desteklerinizi ve güvenlerinizi devam ettirmeniz.” şeklinde konuştu.
“SİYASİ PARTİLERİMİZİN ÇALIŞANI ENFLASYONA EZDİRMEDİK
İFADELERİNİ BİZ KABUL ETMİYORUZ”
Kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muhtar Demirci, eğitim çalışanlarının enflasyonun altında ezilmeyip adeta un ufak edildiğini belirtti. Demirci, “Kamu çalışanlarına yüzde 30,5 artış yapıldı ama aslında artış falan yok ortada. Sadece sözde TÜİK’in çıkardığı enflasyona göre koruma var. Bizeverilen o rakamlara göre sadece yüzde 2,5’luk bir artış var. Temel tüketim maddeleri iki kat üç kat artarken memlekette enflasyonun yüzde 36,8 olduğunu biz kabul edemeyiz. Burada bir hesap hatası var. Türkiye-Kamu-Sen heyeti olarak Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettik. Taleplerimizi dile getirdik. Maaşlarımıza asgari ücret oranında düzenleme yapılmasını, her çalışana bin lira seyyanen artış yapılmasını ve her 6 aylık süreçte yüzde 3 de refah payı verilmesinitalep etmiştik. Siyasi partilerimizin çalışanı enflasyona ezdirmedik ifadelerini biz kabul etmiyoruz. Kamu çalışanlarına acilen ek zam verilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“BAŞ ÖĞRETMENLİK ÜNVANI SINAV SİSTEMİ İLE DEĞİL, KIDEM ESASLI VERİLMELİ”
Sorunların sadece ekonomik olmadığına, öğretmenlik meslek kanununun da talepleri karşılamadığına ve öğretmenlere fayda sağlamadığına dikkat çeken Demirci, “Bizim mesleğimize ait bir kanun olması yıllardır bizim talebimizdi, ancak bu şekilde değil. Meslekte 10 yılını dolduran öğretmen üniversitede eğitim programına alınacak ve sınava tabi tutulacak, arkasından da biz yüzde 20 kontenjanıyla uzman olacak.Meslekte20 yılını dolduran da baş öğretmen olacak. Bunu yapmak öğretmenleri rencide eder. Bunun sınava dayalı yapılması yerine kıdem esaslı, hizmet yılı esaslı yapılmasını istiyoruz. Velilerimiz çocuklarını başöğretmende okutmak isteyecekler bu durumda öğretmenleri rencide edecek. Velilerimiz benim çocuğum illa başöğretmende okuyacak, ben uzman öğretmen, düz öğretmen istemem derse bu durum diğer arkadaşlarımıza hakaret olmayacak mı? Bir de başöğretmen tabiri konusunda bizim çekincelerimiz var. Bizim bir tane baş öğretmenimiz var o da Mustafa Kemal Atatürk. Baş öğretmen yerine kıdemli uzman öğretmen diyebilirsiniz. Başka tabir de kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.
“KAMU ÇALIŞANLARINA ŞİDDET
İLE İLGİLİ CİDDİ YAPTIRIMLARI
OLAN YASA ÇIKARTILMALI”
Muhtar Demirci, mustarip oldukları konuların başında gelen diğer bir konunun da eğitimciye şiddet meselesi olduğunu belirterek, “Artık sağlık çalışanları hastanelerde dövülmekten, eğitim çalışanları okullarda itilip katılmaktan, yumruklanmaktan sıkıldık. Bununla ilgili Meclis ciddi yaptırımları olan yasal düzenleme yapmalı. Evet, ekmeğimiz önemli ama öğretmenlerin şahsiyeti ve onuru bunların hepsinden daha önemli. Biz önce itibarımızın örselenmemesini, bize yapılan tüm saldırılarda devletimizin tüm yasal gücüyle karşı koymasını bekliyoruz. ”dedi.
“ÇATAĞIL GİBİ YERLERDE AYNI SİSTEM DEVAM EDİYOR, 5 CANIN YİTİRİLMESİ
BİZE ÇOK ŞEY ÖĞRETMEMİŞ”
Sorular üzerine Türkiye’de son zamanlarda artan vaka artışları nedeniyle yüz yüze eğitimin nasıl şekillenmesi gerektiğini ve geçtiğimiz aylarda Afyonkarahisar’da yaşanan beş öğrencinin hayatını kaybettiği trafik kazasını değerlendiren Demirci, ‘Asıl olan tedbiri elden bırakmadan yüz yüze eğitime devam etmektir’ olduğunu söyledi. Demirci, “Tedbirlerin en üst düzeyde alınması gerekir. Biz bu tedbirleri alabiliyor muyuz buna bakmak lazım. Gerçekten gerekli tedbirleri alıp yüz yüze eğitime devam edilmeli çünkü eğitim öğretimde kaybedilecek zaman yok. Geçtiğimiz aylarda Çatağıl Köyünde yaşanan trafik kazası sonucu 5 öğrencinin hayatını kaybetti. Biz kazanın hemen akabinde Çatağıl Köyüne ve Alanyurt köyüne öğretmenlerimize başsağlığına gittik. Oradaki mesele İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ihale sürecini sağlıklı bir şekilde yürütememiş. Taşımalı eğitimin olduğu okullarda her gün bir öğretmen ve idareci puantaj tutar ve plakaları yazarlar. Orada çok genç bir arkadaşımız müdür vekili yapılmış. O arkadaşımız, Milli Eğitim müdürlüğüne defalarca gitmiş, usulsüz taşımaları jandarmaya ihbar edip kazadan birkaç gün önce ceza kesilmesini sağlamış. Ancak bir türlü yasal evrakları tam olarak alamamış. Acı gerçekler var, bunların üzerine de gideceğiz. Daha sonra okulu ziyaret ettiğimizde bize aynı sistem devam ettiğin gördük. Bir çok meslektaşımız biz artık minibüsçülerle, servisçilerle kavga etmekten bıktık diyor. 5 canın yitirilmesi bize çok şeyde öğretmemiş.” diye konuştu.
“AFYONKARAHİSAR’DA
EĞİTİMDEKİ BAŞARISIZLIĞIN
NEDENİ İŞ BARIŞININ BOZULMASI”
Afyonkarahisar’ın eğitim alanındaki konumunu ve başarısını değerlendiren Demirci, “Başarı sıralaması hakkında kesin bir bilgi verilmedi. Bu işteki sorumluk, her zaman zafer ordunun, mağlubiyet komutanındır. Öncelikler Milli Eğitimimizin en üst kadrosunun bunu iyi irdelemesi lazım. Bizim düşüncemiz, Milli Eğitim bazında iş barışını bozan, ayrımcılık yapan anlayış son 8-9 yıldır zirve yaptı. Liyakat değil, mülakat şartları geçerli oldu. O mülakatların da nasıl yapıldığını herkes biliyor. 2014 yılında tek bir sendikadan olmayan ne kadar okul müdürü varsa, sendikasızlar da dahil görevden alındı. Onlardan birisi de benim, defalarca mahkeme kazandık. Ancak kararın arkasından dolaşılıp uygulanmadı. Bunun sancılarını hala yaşıyoruz. O atılan okul müdürlerinin yerine hakikaten daha liyakatli bir atama sistemi kurulsa bu sorun aşılabilirdi. Sadece bir mülakatla atama yapıldı. Sendikal ayrımlar ve sendikaya üye yapma baskıları yaşandı. Bugünkü başarısızlığın sebepleri bunlar. Fakat Afyonkarahisar için çok ciddi bir şans olarak gördüğüm çok kıymetli bir Valimiz var. Bu konuda ciddi çalışmaları, çabaları var. İnşallah bu çalışmalar bir sonuç verir. Ama hiç zor değil, öyle bir ekip ve lokomotif kurarsınız ki Afyon hayal ettiğimizden çok daha başarılı yerlere gelebilir.” ifadelerinde bulundu.
Afyonkarahisar il genelinde okulların fiziki durumları ile ilgili ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, “İl genelinde 63 okul binamız sorunlu. Bu okulların durumunun takipçisi olacağız. Önümüzdeki dönemde gündemimizde bunlar var. Belki Afyon’un yaramaz çocuğu diye adlandırılabiliriz. Ama olsun, sizlerin vasıtasıyla sorunların çözülmesi konusunda inisiyatif alacağız.” dedi.
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Bakmadan Geçme