• Haberler
  • Genel
  • “Muhteşem Süleyman” konferansı büyük ilgi gördü

“Muhteşem Süleyman” konferansı büyük ilgi gördü

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi Kültür Etkinlikleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde “Muhteşem Süleyman” konulu konfrans verdi Hürrem Sultan yanlış anlatılıyorOsmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve eşlerinin, özelliklede Hürrem Sultan’ın yanlış anlatılarak tanıtıldığını kaydeden Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel “Bu konu ile ilgili çalışmalarımı yaklaşık 14 yıldır yapmaktayım. Bu sunudaki [&hellip]

"Muhteşem Süleyman" konferansı büyük ilgi gördü

Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi Kültür Etkinlikleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde “Muhteşem Süleyman” konulu konfrans verdi

Hürrem Sultan yanlış anlatılıyor
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve eşlerinin, özelliklede Hürrem Sultan’ın yanlış anlatılarak tanıtıldığını kaydeden Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel; “Bu konu ile ilgili çalışmalarımı yaklaşık 14 yıldır yapmaktayım. Bu sunudaki bilgileri ve resimleri uzun süren çalışmalarımın sonucunda oluştu. Kullandığım resimler tamamen kendime aittir ve orjinaldir. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve eşleri, özelliklede Hürrem Sultan yanlış anlatılmakta ve tanıtılmaktadır. Kanuni’nin ve Hürrem Sultan’ın eskiden Osmanlı toprağı olupta, şu an değişik ülkelerin topraklarındaki şehirlerdeki hayıra yönelik kurdukları vakıflar, camiler ve medreseler anlatılmamaktadır. Bu vakıfların çoğu halen aktif olarak hayırlarına devam etmektedirler. Camiler halen kullanılmaktadır. Kanuni ismi Padişah’a çok adil ve adeletli bir padişah olduğu için sonradan verilmiştir. Avrupalı dahi Kanuni’nin adeletine o kadar inanmışki, Hitlerin başkenti Nrnberg’de bulunan Adalet Sarayı’nın dışına gelmiş geçmiş 10 büyük adalet koyucusunun heykeli, en ortalarınada Kanuni’nin heykeli konulmuştur.” diye konuştu.
Ölümü hatırlamak için mezar kazdırdı
Kanuni Sultan Süleyma’nın nefsine yenik düşme-meye, ölümü devamlı hatırlamaya ve Allah’u Taala ile irtibatını hiç kesmemeye çok dikkat ettiğini ifade eden Uğurluel; “Öyleki Mohaç Meydan Muharebesinden önceki akşam çadırında Allah’a çok dua etmiş ve çadırının yanına ölümü hatırlamak için bir mezar kazdırmıştır. Kanuni Divan tolantılarına katılmazdı. Çünkü Divan Üyeleri Padişah’tan yani kendisinden etkilenip, yanlış ve adil olmayan kararlar almalarına sebep olmamak içindi. O dönemde Avrupalı Kralların astığı astık, kestiği kestikti. Bu Krallara karşı gelinemez ve bir söz bile söyleyemezdi. Günümüzde Hürrem Sultan’ın çoçukları olan Şehzadelere dokunulamadığı söylenmektedir. Ancak çoçuklarından bazıları divan tarfından cezalandırılıp, Kanuni tarafından onanarak asılmıştır. Hürrem Sultan o kadar şefkatli idi ki, annomali olarak doğan Şehzade Cihangir’in ölümüne kadar bakımını başkasına bırakmayarak, kendisi bakmış ve yanından hiç ayrılmamıştır. En ilginç olanıda Kanuni’nin cenaze törenini gösteren minya-türdür. Ancak bu minyatürün aslı yurt dışına kaçırılmış olup, İrlanda’nın başkentinde bulunmaktadır. Bu minya-türde tasvir edilen cenaze töreninde Kanuni’nin tabutu uzun yapılmıştır. Çünkü daha çok kişi tabutu taşıyabilerek sevap kazanabilsin. Cenaze önünde taşınan bir sandık kutu vardır. Kanuni bu sandığın kendisi ile gömülmesini istemiştir. Halife Ebu Suud Efendiye cenaze sırasında sorulmuş, O’da sandığın açılıp içine bakılmasını istemiştir. Sandığı açıp içine baktığında Kanuni’nin yaptığı bütün işlere ait kendisine yani Halife Ebu Suud Efendiye ait fetvaların mevcut olduğunu görmüştür. Bunun üzerine “Ya Padişah Sen bu fetvalarla öbür alemde Allah’u Alem kurtulabileceksin, Ya bizim halimiz öbür alemde Adalet Divanında nice olacak” demiştir.” şeklinde konuştu.
Konferans sonunda konuşan Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Köse, desteklerinden dolayı Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a ve üniversite yetkililerine teşekkür etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme