• Haberler
  • Genel
  • Muhtarlardan referandum çağrısı – Kocatepe Gazetesi

Muhtarlardan referandum çağrısı – Kocatepe Gazetesi

Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, dernek üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Akagündüz, halkın şehir isminin Afyon olarak değiştirilmesi isteği halinde referanduma gidilmesi gerektiğini, isim değişikliğinde ısrar edilmesinde de ismin ne olması gerektiğine 700 bin nüfusun karar verip, bu karara herkesin saygılı olması gerektiğini belirtti Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, son günlerde [&hellip]

Muhtarlardan referandum çağrısı

Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, dernek üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Akagündüz, halkın şehir isminin Afyon olarak değiştirilmesi isteği halinde referanduma gidilmesi gerektiğini, isim değişikliğinde ısrar edilmesinde de ismin ne olması gerektiğine 700 bin nüfusun karar verip, bu karara herkesin saygılı olması gerektiğini belirtti

Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, son günlerde şehir kamuoyuna ve kenti yönetme şansına sahip olan bazı kişilerin, tarihi dokuya uygun asırların deneyiminden süzülüp gelen Karahisar adını şehir adı uzun oluyor, markalaşmaya engel diyerek silme çalışmaları içine girdiklerini söyledi.
KENT KALESİYLE ÖZDEŞLEŞTİ
Kentin gerçek adının Karahisar olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Süleyman Akagündüz, kente Sahipata Fahrettin Ali’nin adına izafen Karahisar-ı Sahip denildiğini dile getirdi. Hicri 1044 (Miladi 1635) yılından itibaren şerriye sicillerinde Karahisar’a Afyon kelimesinin eklendiğini kaydeden Akagündüz; “Ünlü gezgin Evliya Çelebi 1671’de ziyaret ettiği kentimizden Afyonkarahisar diye bahsetmiştir. Bununla beraber Osmanlı’nın son döneminde kentimizi ziyaret etmiş yabancı seyyahlar da kentten Afyonkarahisar diye söz etmişlerdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkan kanunlarda kentin adı Afyonkarahisar olarak geçmektedir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, büyük nNutkunun 34 ayrı yerinde Afyonkarahisar adını bizzat kullanmıştır. Daha sonra sebebi bilinmez bir şekilde belki de art niyetli olarak kentin Türk ve İslam kokan Karahisar adı hafızalardan silinmek istenmiştir. Yunan mezalimine karşı kahramanca direnen kentin çocuklarına hakaret niteliğinde Yunanca Opiondan türetilen kelime ile tek olarak isimlendirilmesi Afyonkarahisar halkının mahalle muhtarlarımıza sorduğu ‘neden’ sorusu kafalarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Oysaki Afyonkarahisar kenti kalesiyle özdeştir.” dedi.
DEĞİŞİKLİK ZAAFİYET OLUŞTURUR
Süleyman Akagündüz, dünyada ülkelerin ve şehirlerin kendi adları üzerine tarih yaratmaya çalışırken baştan başa tarih olan Karahisar’ın kentin adından yeniden silinmek istenmesi sebebinin ne olursa olsun zafiyet olacağını ileri sürdü. Muhtarlar Derneği olarak şehrin büyük sorunlarla boğuşurken, işsizliğin ve terör belasının ülkeyi kasıp kavururken, kenti yöneten kişilerin Karahisar adını kanun çıkararak yeniden silme ısrarını anlayamadıklarını vurgulayan Akagündüz; “Şimdi soruyoruz; kentimizin adı yasa ile tekrar Afyonkarahisar olurken bu kişiler partilerinde ve kurumlarında fikir beyan etme, tavır koyma pozisyonunda iken neden sessiz kalmışlardır? Afyon’un, Afyonkarahisar olması o dönemki kentin valisinden tutun da iktidar muhalefet tüm milletvekillerinin imzasıyla olmuştur.” diye konuştu.
TÖHMET ALTINDA
KALMAYIN UYARISI
Afyonkarahisar adının bu saatten sonra bazı kişilerin dayatması, anket yapması, kamuoyu yoklaması gibi çeşitli şekillerde Afyon yapılamayacağı görüşlerini yönetim kurulu üyeleri adına aktaran Dernek Başkanı Süleyman Akagündüz şöyle konuştu: “Bunların hepsinde halka yayılan dedikodulardan sonra şüphe vardır, şaibe vardır. Halkın yüreğine bir kere kurt düştü. Bu kurdu da yüreklerden ancak ve ancak referandum çıkartır. Bu kentin sahibi 18 ilçe ve 700 bin nüfusuyla Afyonkarahisar halkıdır. Adımızı değiştirseniz bile türkülerden çıkartamazsınız. Ne olacak türküleri de mi değiştireceksiniz? Eğer gerçekten bu halk Afyon olmasını istiyorsa referanduma gideceksiniz. Adımızın Afyon olmasında ısrarcı iseniz ne olması gerektiğine 700 bin nüfus karar verecek ve bu karara herkes saygılı olacak. Yoksa töhmet altındasınız.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme