Muhtarlar Mehmetçiğe destek için bayrak açtı

19 Ekim Muhtarlar Günü yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da düzenlenen törenlerle kutlandı. Afyonkarahisar’ın muhtarları özel günlerinde Mehmetçik’e destek olmak için bayrak açtı   19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle geçtiğimiz Cumartesi sabahı Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Afyonkarahisar Muhtarlar Dernek Başkanı Suat Uygur, beraberinde iki muhtarla birlikte anıta çelenk sundu. Saygı duruşu ve [&hellip]

19 Ekim Muhtarlar Günü yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da düzenlenen törenlerle kutlandı. Afyonkarahisar’ın muhtarları özel günlerinde Mehmetçik’e destek olmak için bayrak açtı

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle geçtiğimiz Cumartesi sabahı Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Afyonkarahisar Muhtarlar Dernek Başkanı Suat Uygur, beraberinde iki muhtarla birlikte anıta çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla tören tamamlandı.
“MUHTARLAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞI”
Çelenk töreni akabinde 19 Ekim Muhtalar Günü nedeniyle Karayolları Parkı’nda kahvaltı programı düzenlendi. Burada mevkidaşlarına hitap eden Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur, “Seçilerek milletin teveccühünü alan muhtarlar olarak önemli bir sorumluluk yaşamaktayız. Muhtarlık Osmanlı’dan Cumhuriyete kadar taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlık demokrasinin kılcal damarı, halkın gücüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Vatandaşımızın, devletimizin ihtiyaç duyduğu çalacakları ilk kapıdır.’ Milletimizin tercihiyle göreve gelen muhtarlarımız devlet ve millet arasında bir köprüdür. Aynı zamanda muhtar demek yol gösteren, rehberlik eden, kolaylaştıran, destek olan demektir. 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle biz muhtarlara kutlama hakkı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Ebediyete intikal eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet, halen görevde olan muhtarlarımıza da sağlık ve başarılar diliyorum.” dedi.
“ALLAH BİRLİK BERABERLİĞİ DAİM ETSİN”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İstanbul’da bir toplantıya katılmak üzere yola çıkmadan önce muhtarlarla bir arada olmak istediğini belirtti. Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur’un, programa uğraması ricası üzerine geldiğini belirten Zeybek, “Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin. İnşallah bu millete hainleri musallat etmesin. Bu milletin başına 30 yılı aşkın zamandır PKK belasını musallat ettiler. İnşallah onun da son günlerini yaşıyoruz. Başımızda gerçekten ülkesini, milletini, halkını seven, dik duran, diklenmeyen, ülkenin onurunu iyi temsil eden bir Cumhurbaşkanımız var. Belki de Kurtuluş Savaşı’ndan bu tarafa en son yapılan Barış Pınarı Harekatında masa başında aldığımız kazanım bizim en büyük gurur vesilemizdir. Biz bir ve beraber olduğumuz zaman neler yapacağımızı cümle alem gördü. ABD ve AB ülkeleri eğer geri adım atabildiyse ne mutlu bize. Bu birliktelik ve güzelliklerimiz devam etsin diyorum. 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlu olsun.” diye konuştu.
“MAHALLE BASKISI İŞİ MUHTARA AİT”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven ise yaptığı konuşmada muhtarlığın tarihçesinden söz etti. 1829 yılında muhtarlığın başladığını dile getiren Yurdunuseven şöyle konuştu: “1829 yılında muhtarlık ilk kez başlar. İlk başta sadece İstanbul’da nasıl olacağı denenir. 1833 yılından itibaren de yurt genelinde Osmanlı bir mahalle muhtarlığı sistemi oluşturmuştur. Muhtar kelimesinin köküne bakıldığında hatırdan geldiğini görüyoruz. Muhtar hatırlı kişi demektir. Yani mahallenin en hatırlı kişisi, en sevileni, en sözü tutulanıdır. Bilindiği üzere eskiden mahalle baskısı vardı. Aslında olması gereken birşeydir. İşte o mahalle baskısı olarak tabir edilen iş muhtarların yaptığı işti. İki aile veya komşu kava ettiğinde muhtar araya girer. İki kardeş kavga eder muhtar araya girer. Bana göre muhtar demek; Anne, baba, kardeş demektir. Çünkü muhtarlarımız üç unsuru da yerine getiriyor.”
“MUHTARLAR TÜRKİYE’NİN HATIRLI KİŞİLERİ”
“2015 yılından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Edoğan’ın takdirleriyle 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak kutlanılmaya başlanıldı.” diyen Yurdunuse-ven şunları söyledi:
“Hakikaten hükümetlerimiz döneminde muhtarlara çok büyük önem ve değer verildi. Muhtarlarımızı Sayın Cumhurbaşkanımız külliye de ağırlamaya başladı. Çünkü muhtarlarımız Türkiye’nin hatırlı insanlarıdır. Türkiye’nin yansıması, karşılığıdır. Çünkü muhtarlar mahallelerinde en çok oy alan kişilerdir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız sizleri muhatap alarak ‘buyurun gelin’ diyor. ‘Burası benim oturduğum mekan, külliyemse asıl sahipleri sizlersiniz. Çünkü sizlerde mahallenizin Cumhurbaşkanısınız.”
“TELEFONUM KAPIM VE KALBİM 24 SAAT AÇIK”
Yerel yönetimler nezdinde de muhtarlara özel bir önem verildiğine değinen Yurdunuseven şöyle konuştu: “Belediyeler bünyesinde muhtarlar için özel bir Muhtarlar Masamız var. Muhtarlarımızın mahallede ki şahıslarla ilgili problemleri bu masaya direk bildiriliyor. Bizlerde o problemlere çözüm bulmaya çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek çok güzel uygulamalar başlattı. Bunlardan bir tanesi Cuma Namazını fırsat buldukça Afyon’da olduğum müddetçe birlikte kılarak her Cuma bir mahallemize gitmeye gayret göstermemizdir. Orada ki sorunları o mahallenin muhtarı ile çözmeye çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in bir whatsapp grubu var. Bu grup vasıtasıyla mahalle de ve her nerede problem varsa direk Başkanıma direk bilgi atılabiliyor. Muhtarlarımız mahallelerine, Belediye Başkanımız Belediye’ye tüm halkımıza bizlerde Türkiye’ye hizmet etmek için vatandaşlarımızın oyuyla seçilmiş kişileriz. Telefonum, kapım ve kalbim 24 saat muhtarlarımıza açıktır.”
Program plaket töreni ve Mehmetçiğe destek amaçlı bayrak açılıp toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme