• Haberler
  • Genel
  • Mühsürler iddialı: Et fiyatları Afyonkarahisar'dan belirlenecek

Mühsürler iddialı: Et fiyatları Afyonkarahisar'dan belirlenecek

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası'nın açılmasıyla birlikte et fiyatlarının Afyonkarahisar'dan belirleneceğini söyledi Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası'nı Mayıs ayında açmayı planladıklarını belirtti. Mühsürler, Afyonkarahisar'ın yüksek olan et potansiyeline Canlı Hayvan Borsası'nın da eklenmesi durumunda, şehrin et piyasasını belirleyecek konuma ulaşacağının altını çizdi. Mühsürler, 'Hayvancılık sektörünün kalbinin attığı [&hellip]

Mühsürler iddialı: Et fiyatları Afyonkarahisar’dan belirlenecek

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nın açılmasıyla birlikte et fiyatlarının Afyonkarahisar’dan belirleneceğini söyledi

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nı Mayıs ayında açmayı planladıklarını belirtti. Mühsürler, Afyonkarahisar’ın yüksek olan et potansiyeline Canlı Hayvan Borsası’nın da eklenmesi durumunda, şehrin et piyasasını belirleyecek konuma ulaşacağının altını çizdi. Mühsürler, “Hayvancılık sektörünün kalbinin attığı yer Afyonkarahisar’dır. Bu noktada Kayserili kardeşlerimizle tatlı bir rekabetimiz var. Biz sucukta ve ette Kayseri’den çok çok ön sıralardayız. İstanbul’un yüzde 18 et ihtiyacını Afyonkarahisar karşılıyor. Tek rakibimiz kendimiziz. Bugün 81 vilayetin 80’inde et 16.50 liraya kesilirken, Afyonkarahisar’da kesim fiyatımız 17.50 lira. Bunun sebebi ise malımızın kaliteli olması. Kırmızı et kapasitemiz 24 bin ton, beyaz et kapasitemiz 4 bin 800 ton, sucuk kapasitemiz 10 bin tondur. Yumurtada ise günlük on milyon adetlik kapasitemiz var. Ette tek rakibimiz kendimiziz. Ette Türkiye’de çok gurur duyduğumuz büyük markalarımız var” dedi.
İNTERNET ÜZERİNDEN ALIM MÜMKÜN
Firmaların et sektöründe yatırım yapabilmek için Afyonkarahisar’ı tercih ettiğini belirten Mühsürler, “Türkiye’de firmalar sucuk etiketinin üzerine Afyon ibaresi koyabilmek için ilimize çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Türkiye’de hayvancılık piyasasının belirlendiği bir yer yok. Bu mevzuda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. Şu anda dünyanın en büyük Canlı Hayvan Borsası’nı Afyonkarahisar’a kazandırıyoruz. Hem internet üzerinde hem de vadeli işlem borsası kurarak, 5’inci ayda bitireceğiz. Türkiye’de yumurtanın piyasasının Afyonkarahisar’da belirlendiği gibi hayvancılık sektöründe de fiyatlarımız belirlenecek ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
2023 HEDEFİ 1 MİLYON
BÜYÜKBAŞ HAYVAN
Afyon’da lisanslı depoculukta da öne çıkacağını kaydeden Mühsürler, şöyle devam etti:
“Lisanslı depoculukta bir ilk Türkiye’de etin sınıflandırılması yok. Bu en büyük arıza. Bugün Avrupa’da 20-25 ton et alacağım denildiğinde hiç eti görmeden pazarlığını yapıp getirtebilir. Bunun etçil ve sütçü ırk olarak sınıflandırılması gerek. Bu yapılınca bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Polatlı’da Tarım Bakanlığımız ve TOBB bakliyatta lisans depoculuğu gerçekleştirdi. Bu gerçekleştirilirse eğer Türkiye’de lisanslı depoculuğu da Afyon olarak ette de gerçekleştireceğiz. 2023 hedefimiz büyükbaş hayvan kapasitemiz 1 milyona çıkarmak. Şu an kapasitemiz 350-400 bin. Küçükbaş kapasitemiz de 800 bin kadar. Yumurtada olduğu gibi ette de piyasamızı belirleyeceğiz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme