Mühendislik Fakültesinde bor anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ve birçok akademisyen katıldı.Bor madeninin her sektörde üzerinde durulan bir konu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Atila Gürhan Çelik, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün konu hakkında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bor madeninin şu anda [&hellip]
Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ve birçok akademisyen katıldı.
Bor madeninin her sektörde üzerinde durulan bir konu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Atila Gürhan Çelik, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün konu hakkında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bor madeninin şu anda katkı malzemesi olarak kullanıldığını dile getiren Çelik, “Bu maden sektörde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Yüzde yüz bu maden üzerinden bir malzeme yapıldığı doğru değil, sadece katkı malzemesi olarak belli oranlarda katılmasıyla beraber teknolojik uygulama alanlarında ve ileri teknoloji ürünlerinde yaygın kullanıma sahip. Tarımda, kimyada, malzemede, inşaatta, nükleer enerjide, askeri uygulamalarda kullanım alanları var. Dünyada yüzde 15’i tarımda kullanılıyor, bitki için mikro besleyici madde. Kimyada, inşaatta kullanıldığında ise farklı formlarda kullanabiliyoruz” diye konuştu.
“BORLU ÇİMENTO İLE EŞDEĞERİ
OLMAYAN BİR ÜRÜN ELDE ETTİK”
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Çelik, “Patenti bana ait olan, 2004 yılında başlattığımız bir projede borlu çimento üretimi gerçekleştirdik, şu anda bu malzemeyi üretebiliyoruz. Özellikle bin 450 derecelik pişirme sıcaklığından bin 300 derecelere düşürebiliyoruz bor kullanmak suretiyle. Üretilen malzemenin, 2018’de elimizdeki verilere göre, ciddi derecede mukavemet artışı söz konusu. Bunun eşdeğeri bir ürün yok. Elimizde olan bu yeni ürün, yapı malzemelerinin kullanımında çatlakların ve kırıkların en az seviyeye indirildiği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.