• Haberler
  • Genel
  • Muhasebeci ve müşavirlere seminer – Kocatepe Gazetesi

Muhasebeci ve müşavirlere seminer – Kocatepe Gazetesi

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) yönetimince Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi “Türk Ticaret Kanunu ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları” konulu bilgilendirme semineri dün 11.00-14.00 saatleri arasında iki ayrı oturumda oda toplantı salonunda yapıldı. Seminer bugünde devam edecek. Seminerde anonim şirketlerin denetimi, sona erme ve tasfiyesi, [&hellip]

Muhasebeci ve müşavirlere seminer

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) yönetimince Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi

“Türk Ticaret Kanunu ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları” konulu bilgilendirme semineri dün 11.00-14.00 saatleri arasında iki ayrı oturumda oda toplantı salonunda yapıldı. Seminer bugünde devam edecek. Seminerde; anonim şirketlerin denetimi, sona erme ve tasfiyesi, cezalar gibi konular anlatıldı.
Açılışı Erdal Sayar yaptı
SMMMO Başkanı Erdal Sayar, eğitim semineri başlangıcında bir konuşma yaptı. Sayar, eğitime giriş ve çıkışların zorunlu olduğunu ifade etti. Önümüzdeki hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere toplam 6 gün sürecek olan eğitim seminerlerine Afyonkarahisar’da hizmet veren 214 üyeye eğitim verilecek. SMMMO Başkanı Erdal Sayar, dijital kartlar aracılığı ile üyelerin seminere katılımlarının zorunlu hale getirildiğine dikkat çekti.
1990 yılından bugüne kadar ortak yaşanılan heyecanın bir ilkini daha yaşadıklarını ifade eden Sayar; “1990 Yılında Serbest Muhasebecilik Yasası’nın uygulamaya konması, yine tek düzen muhasebe hesap planının işleme konması, enflasyon düzeltmesi gibi bir heyecan yaşamıştık. Bugün bir kez daha yaşıyoruz. Yani Türk Ticaret Kanunu, standartlar, yine iş alanımız içerisinde yer alan denetimi etkin bir şekilde yapabilmek için bu heyecanı bir kez daha yaşıyoruz. Tabiî ki buradaki ortak unsur eğitimdir. TÜRMOB Genel Merkezimiz bu konuyla ilgili Türkiye’deki tüm muhasebeci arkadaşlarımızı 1 Ocak 2013 tarihindeki ‘Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’ uygulamalarına ve Ticaret Kanunu’na uygun bir şekilde uyumlu muhasebe sisteminden tutulmasıyla ilgili bir eğitim ordusu yetiştirdi. Bu eğitim ordusu yaklaşık 9 ay gibi bir dönem içerisinde İzmir, İstanbul ve Ankara’da yetiştirildi ve bu arkadaşlarımız 81 ilde eğitim hizmetlerini yürütüyor. Eğitimler 7’şer saat üzerinden toplam 21 saat sürdürülüyor. Eğitimlerin sonunda katılımcı arkadaşlara sertifika verilecek.” dedi.
Endişeler giderildi
Türk Ticaret Kanunu Eğitimcisi Mali Müşavir Hayal Han, ortakların şirketten borçlanamaması maddesinin yanlış anlaşıldığını belirterek kanunun içeriği ve yanlış değerlendirmeye neden olan maddenin detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Han sözlerine şöyle devam etti: “6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda ortaklar borçlanamaz ibaresi yer alan bir madde var ancak, diğer yandan da yasada deniyor ki, ‘Şirket mali tablolarını kara geçir, kar payı avansı olarak hakkını al. Şirketi sürekli zarara yönlendirip, mali tablolarında sürekli zarar beyan edip, sonra da şirketin imkanlarını kendi şahsi imkanın gibi kullanma’ diyor. Kanundaki bu maddenin algılanmasında yanlışlığa meal verecek bir tezatlık yok. O konuda arkadaşların endişeleri vardı, onları da giderdiğimizi düşünüyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme