Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

Muhasebeci ve Mali Müşavirler Günü

Aziz Aslan 2 Mart 2010 Salı 02:00:00
  Muhasebeci ve Mali Müşavirler için 1 Mart ülkemizde mesleğin yasal hüviyet kazandığı tarihtir. Yasanın çıkartılması için elbette ilgilileri tarafından uzun bir mücadele verilmiştir. Dünyadaki gelişmeler doğrultusunda Türkiye’de geçte olsa yasa çıkarılmıştı. O günlerden bu günlere mutlaka meslekteki yasal düzenlemeler sayesinde mesleki itibar arttığı gibi meslektaşların yükleri de artmıştır.
Muhasebeciler ve mali müşavirler vergi mükellefleri ile kamu arasında birer köprüdürler. Mali sisteminde vicdanıdırlar. Bu sebepten dolayı da çok ağır sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk hem vicdani ve hem de kanuni sorumluluk olarak meslek mensuplarının omuzlarını çökertmektedir. Türkiye’deki vergi sisteminin oturtulması yolundaki örneğin basit usulde mükellefiyet çeşidi ve dolaylı vergilerin yükünün her geçen gün artırılması gibi sıkıntılı durumlar düzeltilmedikçe daha çok zorlukların olacağı ortadadır.
Ayrıca mesleğe girişlerde ülkemizde mesleğe temel teşkil eden okulların her geçen gün sayıların ve kontenjanlarının artması ve doğal olarak kalitenin düşmesi de ayrı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Durum böyle olunca meslekten ümidi olan işsiz sayısı artmakla beraber kalifiye ve eğitilmiş insan sayısı her geçen gün azalmaktadır. Alt eleman sıkıntısı da bu yüzden yaşanmaktadır. Bu ve benzeri çok tezat durumlar içerisinde çalışılmaktadır.
Ayrıca esnaf ve sanatkârlarımızın her geçen gün ekonomik olarak zor durumlara girmesi doğrudan bizleri etkilemektedir. Zenginin daha zengin, fakirin daha da fakirleştiği günümüzde üretmeye çalışan orta sınıfı da büyük mağazalar ve alış veriş merkezleri daha da zor duruma sokmaktadır. Yani orta sınıf tabir ettiğimiz esnafımız, tuzu kuru üst tabaka ile fakir fukara edebiyatı ile yardım yapılan alt tabaka arasında üreterek ve ticaret yaparak geçimini sağlamaya çalışırken sıkışıp kalmaktadır.
Bütün bu şartlar altında, bizim meslektaşlarımız gece gündüz demeden, hafta sonları evlerinde oturamadan ağırlaşan bürokrasiye yetişmeye çalışırken esnafımızdan emeklerinin haklarını da çok zor almaktadırlar. Doğrudan esnaf ilintili çalışıldığından krizlerin olumsuz etkileri hizmet sektörü olmasına rağmen mükellefle olan yılların getirdiği hatır gönül bağları meslektaşlarımızı “iş çok para yok” konumunda çalışmaya zorlamaktadır. Kısacası muhasebeci ve mali müşavirler tabiri caiz ise sihirbazlık yaparak çalışmaktadırlar.
Bu olumsuz şartların düzeltilmesi umuduyla meslektaşlarımın günlerini kutluyorum.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER