Muhalefet sordu, Zeybek cevapladı

Belediye Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Memet Zeybek, muhalefet partilerinin üyelerinden çeşitli konularla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları tek tek cevapladı. Uzun Çarşı'daki düzenlemeden okul servislerine, Belediye'nin teleferik projesinden önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan kültürel ve sportif etkinliklere kadar pek çok konu Belediye Meclisi'nde değerlendirildi Afyonkarahisar Belediye Meclisi olağan Ekim ayı toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in idaresinde [&hellip]

Belediye Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Memet Zeybek, muhalefet partilerinin üyelerinden çeşitli konularla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları tek tek cevapladı. Uzun Çarşı’daki düzenlemeden okul servislerine, Belediye’nin teleferik projesinden önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan kültürel ve sportif etkinliklere kadar pek çok konu Belediye Meclisi’nde değerlendirildi

Haber

Afyonkarahisar Belediye Meclisi olağan Ekim ayı toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in idaresinde dün akşam Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kovid-19 pandemisi nedeniyle misafir kabul edilmedi. Toplantı katılımcıları salon girişinde ateş ölçer ve el dezenfektanından yararlanırken, toplantı gündemi 42 maddeden oluştu.
EĞİTİMİN İLK GÜNÜ ÇORBA VE LOKUM İKRAMI YAPILDI
Toplantının açılışında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, ilk ve orta dereceli okullarda yüz yüze eğitimin başladığını belirtti. Zeybek, “Belediye olarak ihtiyaç sahibi belirlenen öğrencilerimize kırtasiye yardımı yapıldı. İnşallah bu eğitim öğretim yılı kesintiye uğramadan başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyoruz. Bu hafta başı itibariyle yüz yüze yükseköğrenim başladı. Belediye olarak bizden AKÜ ve AFSÜ Rektörlükleri çorba ikramında bulunmamızı istedi. Yaklaşık 1,5 yıldan sonra yüz yüze eğitim öğretimin başladığı günde çorba ikramı yapılabilir mi denildi. Bizde hay hay dedik. Yüz yüze eğitimin başladığı ilk gün lokumlar bizden demiştik. Öğrencilerimize yüz yüze eğitimin ilk gününde hem lokum hem de çorba ikram ettik. Bu ikramı yapmamız iyi oldu. 1,5 yıllık zorunlu pandemi arasının neredeyse öğrencilerimizi okullarından soğuttuğunu gördük. İnşallah bu sürecin kazasız belasız tamamlanmasını temenni ediyoruz.” dedi.
AŞILAMA ORANI AFYON’DA
YÜZDE 75’E YAKLAŞTI
Mehmet Zeybek, Belediye Meclis Toplantısını Covid-19 küresel salgını şartlarına dikkat ederek, sosyal mesafeye özen göstererek gerçekleştirdiklerini söyledi. Afyonkarahisar’ın Covid-19 aşılamasında 1-2-3. doz olarak yüzde 75 seviyesine yaklaşıldığını açıklayan Zeybek, “İnşallah Covid-19 küresel salgınından ilimizi, ülkemizi, insanlığı Allah en kısa sürede kurtarsın diyoruz.” ifadelerine yer verdi.
MOTOFEST’E KATILIM
150 BİNİ GEÇTİ,
KATILIMCILAR ÇOK MEMNUN
1-8 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Motokros Şampiyonası 8. ve 9. ayaklarının kazasız belasız atlatıldığını belirten Zeybek, “Aldığımız tepkiler çok olumlu. Motofest dediğimiz, festival şeklinde yaptığımız organizasyonda da biz Türkiye Motor Sporları Federasyonu ile yaptığımız hesaplamada yaklaşık 8 günlük sürede yüz bin katılımcı olabileceğini ifade etmiştik. Ama katılım sayısının 150 bini çoktan geçtiği tespit edildi. En büyük sevincimiz ne bir tartışma ne bir kavga ne de ahlaksız bir durum sözkonusu olmadı. İl Emniyet Müdürümüz Ali Temiz’in öncülüğünde Emniyet güçlerimiz ciddi tedbirler aldılar. Bu vesileyle kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Sadece ilimizden değil il dışından gelen, çevre illerden gelen, yurt dışından gelen sporcular ve katılımcılarında ifade ettikleri, ‘Böyle bir festivali dünyanın hiçbir yerinde yaşamadık. Böyle güzel bir organizasyonda yoktu.’ dediler.” diye konuştu.
YAYINEVLERİ AFYONKARAHİSAR
3. KİTAP FUARINDAN MEMNUN KALDI
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla geniş katılımlı şekilde Afyonkarahisar 3. Kitap Fuarının açıldığını dile getiren Zeybek, “Afyonkarahisar Valisi Sayın Gökmen Çiçek’in öncülüğünde bir toplantı gerçekleştirdik. Belediye olarak her türlüğü desteği vererek yaklaşık 200’e yakın yayınevinin katılımıyla çok geniş katılımlı bir kitap fuarı düzenlendi. İlk 4 gün 40 binin üzerinde ziyaretçi olduğunu öğrendik. Yayınevi sahiplerini de ziyaret ettiğimizde çok memnun olduklarını, pandemi sürecinde böyle bir organizasyonun ilk kez yapıldığını söylediler. Fuarın sosyal mesafeye uygun olarak, açık alanda yapıldığını, çok memnun olduklarını ifade ettiler. Kitap satışlarından çok ciddi manada hareket olduğunu söylediler. Memnun kaldıkları için önümüzdeki yıllarda da yapılacak her türlü faaliyet için Afyon’a geleceklerini özellikle ifade ettiler.” şeklinde konuştu.
GASTRONOMİ FESTİVALİNE
YAKLAŞIK 35 BÜYÜKELÇİ KATILACAK
14-17 Ekim 2021 tarihinde Gastronomi Festivali düzenleneceğini hatırlatan Zeybek şu ifadeleri kullandı: “Bununla ilgili Sayın Valimizi de aradılar. Festivalimize AB üyesi yaklaşık 35 ülkenin büyükelçileri katılacaklar. Sayın Valimize güvenlikten barınmaya kadar bu işin altından kalkıp kalkılamayacağı sorulduğunda Valimiz ‘Tamam’ dedi. İnşallah onları bu vesileyle ilimizde ağırlayacağız.
ULUSLAR ARASI BOKS TURNUVALARININ EV SAHİBİ AFYON
Ekim ayı sonu itibariyle Uluslar arası Kick Boks ve Arap Boks Turnuvalarının Afyonkarahisar’da yapılacağını dile getiren Zeybek, “Bu turnuvaların organizasyonu için ciddi yol kat ettik. Avrupa’dan ve Arap ülkelerinden 52’nin üzerinde bu turnuvalara şampiyon katılacak. Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü olduğu için 29-30-31 Ekim 2021 tarihlerini düşünmüştük. Ama bunu Kasım ayının ilk 15 günlük dilimine öteleme kararı alındı. Tabi bu Türkiye Kick Boks Federasyo’nun yetkisi dâhilinde olacak. Afyon tanıtımına ciddi katkı sunacağından hiç şüphemiz yoktur.” dedi.
ÇAVDAR’A CUMHURİYET
ALTINI HEDİYE EDİLECEK
Meclis üyelerine elektronik ortamda ulaştırılan Eylül ayı meclis tutanak özetinin oybirliğiyle kabul edilmesiyle toplantı devam etti. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Tekvando Kadınlar K44 Sınıfı 49 kiloda gümüş madalya kazanan Afyonkarahisar’lı, Milli Sporcu Meryem Betül Çavdar’a cumhuriyet altını ödülü verilmesi teklifi oybirliğiyle kabul edildi. Emniyet taksi durağı için Emniyet Müdürlüğü yeni binası yanında yer belirlenmesi için Trafik Komisyonu tarafından yerinde inceleme istenildi. Konu tekrar meclis gündemine gelecek.
HİSSE DEVİR TALEPLERİ
KARARA BAĞLANDI
03 M 0139 plakalı hattın Nazmiye Kaykısız’ın üzerinde bulunan yüzde 50 hissenin Arslan Batı üzerine devir edilmesini uygun görmeyen komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. 03 M 0313 plakalı hat ve aracın Hüseyin Yılmaz üzerinden Osman Karatepe’ye devrini uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. 03 S 0358 plakalı servis hattının Yaşarlar Petrol Ürünleri Isı Gereçleri Nakliyat İhtiyaç Maddeleri Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketinin üzerinden Sedat Demirörs üzerine devirine karar verildi. 03 S 0032 plakalı servis hattının Ersin Akpınar üzerinden Fatih Aydın üzerine devri uygun görüldü. 03 S 0208 plakalı servis hattının Mustafa Gökmen üzerinden Yaşarlar Petrol Ltd Şirketi üzerine devri uygun görüldü.
S PLAKALAR 2021 YILI
ÜCRETLERİ ÖDEYECEK
S plakalı D2 ve D4 yetki belgeli taşımacılık yapan araçlardan 2021 yılı ücretlerinin alınmaması talebini uygun görmeyen Trafik Komisyonu raporu kabul edildi. Karara gerekçe, okulların açılıp servislerin çalışmaya başlaması gösterildi. Uydukent Ekspres hattında çalışan araçların güzergâhında düzenleme yapılması talebi rapor hazırlaması için Trafik Komisyonuna sevk edildi.
GEÇİCİ İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE 350 METREKARELİK EK TAHSİS YAPILDI
Zafer Mahallesinde 122 ada, 28 ve 30 numaralı parsellerde bulunan cezaevinin olduğu bölgede imar plan değişikliği talebi için Bayındırlık ve İmar Komisyon raporu talep edildi. Esentepe Mahallesinde 2757 ada, 17 parseldeki taşınmazın geçici İcra Müdürlüğü yapılmak üzere Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına tahsisine karar verildi. Daha önce Belediye’den bin metrekarelik tahsis alındığı bu alanın yeterli gelmemesi nedeniyle 350 metrekare daha yer tahsisi yapıldı.
MİLLET İTTİFAKI YOLCU
GARANTİLİ TELEFERİK
PROJESİNE RET OYU VERDİ
Afyonkarahisar Belediyesi 2021 yılı gider bütçesine 1 milyon 200 bin lira ödenek aktarılmasına karar verildi. Afyonkarahisar Kalesi’ne yapılacak teleferik tesisiyle Kale çevre düzenlemesi projesi kapsamında 25 yıl süreli işletme işi ve üst kullanım hakkı karşısında yolcu garantisi verilerek ihale edilmesine oy çokluğuyla karar verildi. Millet İttifakını oluşturan CHP ve İYİ Partili Belediye Meclis Üyeleri adına söz alan ittifakın İYİ Partili Meclis Üyesi Abdullah Hocaoğlu, “Başkanım biz teleferik projesine karşı değiliz. Ancak yolcu garantisi olayından dolayı biz bu maddeyi grupça reddediyoruz.” dedi. Teleferik Projesi ihalesi oy çokluğuyla kabul edildi. Konu hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek şöyle konuştu: “Yaklaşık 3 veya 4 ihaleye teklif verecek firma var. Nefis bir proje ihaleye çıkacağız. 25 yıl süre ile üst kullanım hakkı vereceğiz. İhaleye giren olmazsa Belediye imkânlarıyla kendimiz yapacağız.”
Millet İttifakının CHP’li Üyesi H. Hüsnü Taşer, ihale koşulunda ne kadar yolcu garantisi olduğunu sordu. Zeybek, “Daha önceki şartname geçerli olacak.” cevabını verdi. Konu hakkında bilgi veren Fen İşleri Müdürü Onur Sadioğlu şunları söyledi: “Artan maliyet oranlarına göre bir hesaplama yapılacak. Yaklaşık yıllık 140 bin yolcu ön görülüyor. Encümen bunun şartlarını tekrar gözden geçirecek. Bizim hesabımıza göre 15 yılda zaten hiçbir tane bile yolcu binmese taksitle biz böyle bir tesisi elde etmiş oluyoruz. Zaten böyle bir şey mümkün değil.”
KALINTILARI KALAN KALE MESCİDİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Afyonkarahisar Belediyesi Mehmet Zeybek, Belediye çalışanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Ekim ayında Balkan ülkelerine görevli gitmeleri için meclisin Eylül ayı toplantısında alınan karar oybirliğiyle iptal edildi. Tacıahmet Mahallesi 515 ada, 6,7,8,9 ve 33 parselde bulunan taşınmazların kamulaştırılması oybirliğiyle kabul edildi. Mehmet Zeybek, “Daha önce olan ama şu anda sadece kalıntıları bulunan tarihi Kale Mescidinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir kamulaştırma yapılacak.” dedi. Mülkiyeti Belediye’ye ait Selçuklu Mahallesi 5201 ada, 1 parselin Afyonkarahisar İl Müftülüğüne tahsisine karar verildi. Mehmet Zeybek, Selçuklu Camii yanında kalan küçük bir alanın cami bütünlüğü bozulmaması için Müftülüğe tahsis edildiğini, o alan Kur’an Kursu yapılacağını söyledi. Osmangazi, Orhangazi, Selçuklu ve Dörtyol Mahalleleri ve oteller bölgesinde 24 kilometrelik alanda yapılan bisiklet ve yeşil yürüyüş yolu projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla İlbank A.Ş tarafından yapılacak hibe ile ilgili işlemler için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e oybirliği ile yetki verildi.
BEDELİ MUKABİLİ
ÖĞRETİM ÜYELERİNE
HOBİ BAHÇESİ YAPILACAK
Hobi bahçesi yapım işi için AKÜ ile Belediye arasında yapılacak protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Konu hakkında bilgi veren Zeybek, “Karaaslan çayırı karşısında Atık Su Tesisimizin olduğu yerde Mandacılık Araştırma Enstitüsünün üniversiteye tahsisli arazisi vardı. İki yol arasında kalan alanı biz üniversiteden hobi bahçesi yapalım diye talep ettik. Bunun karşılığında AKÜ içerisine bedeli mukabili öğretim üyelerine hobi bahçesi yapacağız.” diye konuştu.
HOBİ BAHÇESİ SÜRE UZATMA
TOPLAM BEDELİ 6 BİN TL
Fuar Alanı ve Devlet Parkı’nda tahsis süreleri dolan hobi bahçelerinin tahsis süreleri ve bedellerinin tespiti konusu karara bağlandı. Bu ay sonu itibariyle hobi bahçelerinin bazılarında kullanım süresinin dolduğunu bazılarının da gelecek yılın bahar aylarında kullanım sürelerinin dolacağını açıklayan Zeybek, “Hobi bahçeleri kullanıcılarından sürenin uzatılması konusunda ciddi talepler var. Kullanım süresi uzatılmasını isteyenler için yapım bedelini ortaya koyuyoruz. Kullanım şartlarını yeniden düzenleyip devam etmek isteyenlere bu şartı sunacağız. Kabul edenlerin süresini uzatırken etmeyenlerin hobi bahçelerini ihaleye çıkarıp kura çekeceğiz.” Park ve Bahçeler Müdürü Barış Dal, hobi bahçesi kullanım süresini uzatmak isteyen kullanıcılar için hesapladıkları maliyeti açıkladı. Dal, “Süre uzatma başvuru bedeli bin TL olacak. İki taksit olarak 5 bin TL de ödeme yapılacak. Yüz TL de diğerleri gibi aidat ödeyecekler. Bu rakamlarla biz de Belediye olarak yeni hobi bahçeleri yapacağız.” dedi.
PAŞA CAMİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
CHP’li Meclis Üyesi H. Hüsnü Taşer, Paşa Cami ana giriş kapısı önünde bulunan Belediye’den imar talebinde bulunulan 5 bin metrekarelik alanla ilgili ne gibi girişimlerde bulunulduğunu sordu. Taşer, Paşa Cami bütünlüğünü koruyup bu eseri gelecek nesillere bırakma noktasında tüm Afyonluların asli görevi olması gerektiğini ifade etti. Mehmet Zeybek soruyu şu şekilde cevaplandırdı: “İmar Komisyonu Üyeleri bu konuda bir çalışma gerçekleştirdi. Orada cami silüetinin bozulmaması, görüntünün bozulmaması, ada bütünlüğünün sağlanması açısından Belediye olarak üzerimize düşeni gerçekleştireceğiz. Orayı tekrar cami bütünlüğüne katmak için arkadaşlar çalışma yapıyorlar.”
ZEYBEK SORULARI
CEVAPLANDIRDI
Mehmet Zeybek İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi İrfan Özsandık’ın okul servis araçları, Uzun Çarşının trafiğe kapatılması, TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin vahşi hayvanların, trafik akışı tehdidi ve sözlü tacize uğradıkları gerekçesiyle gerekli tedbirlerin alınması yönündeki sorularını da cevaplandırdı. Zeybek şu ifadeleri kullandı: “Servis araçları hepimizin ortak problemidir. Pandemi nedeniyle sabah ve akşam Belediye’ye yürüyerek gidip geliyorum. Veliler artık servis aracından ziyade çocuklarını özel araçlarıyla okula getiriyorlar. Ahım şahım yıkıp yol açabileceğimiz yerleşim alanlarımız yoktur. Okulların büyük çoğunluğu merkezdedir. Servis araçlarını yasaklama durumumuzda sözkonusu değildir. Özel aracı olmayan veliler çocuklarını servisle okula yollamak zorundadır.”
Zabıta Müdürü Taner Çelik konu hakkında bilgi verdi. Çelik, “Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı servis araçlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeden söz etmek istiyorum. Araç takip sistemi zorunlu hale getirildi. Biz zabıta birimi olarak üzerimize düşeni her zaman yapıyoruz.” dedi.
UZUNÇARŞI’DA BEKLEME VE OTOPARK OLMAYACAK
Uzunçarşı konusunda bilgi veren Mehmet Zeybek, “Belediye’yi ortak akılla idare edeceğimizi ve istişare etmeye verdiğimiz önemi her yeri geldiğinde söylüyoruz. Uzunçarşı esnafımızla meclis salonumuzda toplandık. Kendilerini bilgilendirdik taslak çalışmayı sunduk. Çarşının mevcut fotoğrafını çektik. Şehrimize yakışmayacak görüntülerle doludur. Ciddi bir tabela ve kablo kirliliği var. Esnafımızın fikirleri bizim için çok önemlidir. Benim gönlümden geçen Uzun Çarşı’nın tamamen trafiğe kapatılmasıdır. Trafiğe kapatılması istenilmezse kesinlikle otoparka kapatacağımız söyledik. Kaldırımları genişletip sadece tek aracın transit geçebileceği hale getireceğiz. Bekleme ve otopark olmayacak. Esnafın büyük çoğunluğu bunun daha uygun olacağını ifade etti. Biz de transit geçide açık bir çalışma yapacağız. Bazı yerlerde C’ler açıp esnafın mal indirimini sağlayacağız. Sokak sağlıklaştırma çalışması için esnafla ikinci bir toplantı yapacağız. Tekrar fikir aldıktan sonra ciddi şekilde bir çalışma yaparak orayı Afyon’a yakışır hale getireceğiz. Hem esnaf hem de çarşı esnafı çok olumlu tepkiler verdi. İlerleyen günlerde Afyonumuzun değişik yerlerinde böylesi sokak sağlıklaştırmaları yaparak şehre bir hüviyet kazandırmaya düşünüyoruz.” dedi. Zeybek, TOKİ Sosyal Bilimler Lisesi’nin Erkmen belde sınırlarında kaldığını, okulun dışarıda kalması nedeniyle öğrencilerin servislerle gidip gelmek durumunda olduğunu dile getirdi.
ESKİ EMNİYET BİNASI
İÇİN İÇİŞLERİ BAKANI SÖZ VERDİ
İl Emniyet Müdürlüğü eski hizmet binasının semt pazarına dönüştürülmesi çalışmasının devam ettiğini belirten Zeybek, “Konuyla ilgili Sayın Valimizle görüşüp İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’dan oranın sözünü aldık. Şu anda Göç İdaresi Müdürlüğü orada geçicide olsa bulunuyor. Oranın bir kısmını yıkıp pazaryeri yapacağız.” diye konuştu. Kocatepe Asri Mezarlığı karşısındaki pazaryeriyle ilgili olarak açıklama yapan Zeybek, “Pazarcılara yerlerini teslim edeceğiz. Hamidiye pazarındaki arkadaşların söylediği Cuma Pazarını oraya alın, Salı Pazarı da Hamidiye Mahallesinde olsun şeklindedir. İki mahalle halkında mağdur olmayacak.” şeklinde konuştu.
SU SAATLERİ KONUSUNDA ŞİKAYETLER İLETİLDİ
İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Hastürk, su sayaçlarının sıkça arıza vermesiyle ilgili şikâyet olduğunu söyleyerek konu hakkında bilgi istedi. On dairelik bir sitede yaklaşık 8 saatin arızalı olduğunu bu yönde kendisine şikâyette bulunulduğunu söyleyen Hastürk, akıllı saatlerin kendi kendine kapandığı bilgisinin ulaştırıldığını ifade etti. Hastürk, “Belediye görevlileri neredeyse 3 bin saatten 2 bin saatin arızalı.’ dediği iddiası da var.” sözü üzerine Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Su ve Kanalizasyon Müdürü İhsan Kahveci’ye personelini kontrol etmesi talimatını verdi. Zeybek, “İhsan Bey personelinizi kontrol ediniz. Ya arızayı bilmiyorlar ya da sayı saymayı. Üç bin saatten 2 bin 800 saat arızalı denilir mi?” dedi. Meclisin Kasım ayı toplantısı 2 Kasım 2021 Salı akşamı saat 18.30’da başlayacak.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme