• Haberler
  • Gündem
  • Muhalefet seçimden sonra 'bizde komisyonda olmalıydık' dedi

Muhalefet seçimden sonra 'bizde komisyonda olmalıydık' dedi

İl Genel Meclisi'nde 2022 yılı denetim komisyon üye seçimi yapıldı. Seçim sonrası CHP Sultandağı Meclis Üyesi İsmahan Nergiz ile İYİ Parti Merkez Üyesi Alper Yağcı, komisyona muhalefetten de üye alınması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, 'Seçime geçmeden önce komisyon üye adaylığı için verilecek başka önerge olup olmadığını özellikle sordum. Herhangi bir şey çıkmadı' dedi [&hellip]

İl Genel Meclisi’nde 2022 yılı denetim komisyon üye seçimi yapıldı. Seçim sonrası CHP Sultandağı Meclis Üyesi İsmahan Nergiz ile İYİ Parti Merkez Üyesi Alper Yağcı, komisyona muhalefetten de üye alınması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, “Seçime geçmeden önce komisyon üye adaylığı için verilecek başka önerge olup olmadığını özellikle sordum. Herhangi bir şey çıkmadı” dedi

İl Genel Meclisi (İGM) Ocak ayı toplantılarının 3. birleşimi dün Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban’ın idaresinde tamamlandı. Ocak ayı 4. toplantısı bugün sabah meclis toplantı salonunda gerçekleştirilecek.
İKİ İMAR PLANI VE EKLERİ KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
Toplantı gündemin 11. maddesinin görüşülmesiyle devam etti. İhsaniye İlçesi’ne bağlı Ayazini Köyü’nde yer alan 169 ada, 37 parsel ve 170 ada 75 parselde kayıtlı mülkiyeti Afsu Yapı Malzemeleri Ltd Şirketine ait taşınmazlar üzerinde turizm tesis alanı amaçlı imar planı ve eklerinin onanması talebi oybirliğiyle ilgili komisyona gönderildi. Sandıklı İlçesi’nin Menteş Köyü’nde 109 ada, 59 parselde kaytılı mülkiyeti Ayşe Gündüz’e ait 3 bin 058,06 metrekarelik taşınmazda imar plan değişikliği yapılıp, yapılamayacağı konusu önce ilgili komisyonda değerlendirilecek.
2022 YILI DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULDU
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 17. maddesi gereğince Denetim Komisyonu kurularak komisyon üyeleri seçildi. 2022 Yılı Denetim Komisyonu; Ahmet Mahmut Saylık, Hüseyin Duran, Carullah Kolay, Murat Dikmen ve Ahmet Zeki Ertürk seçildi.
NERGİS ÜYE SEÇİMİNİ HUKUKİ VE AHLAKİ BULMADI
Sultandağı CHP İGM Üyesi İsmahan Nergiz, denetim komisyonu üye seçiminin hukuki ve ahlaki olarak doğru bulmadığını söyledi. Nergiz, “Çünkü denetimin yapılması için muhalefetinde bulunması gerekiyor. Sizlerin takdirine bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: CHP’NİN OY ALAMAMA SIKINTISININ KAYNAĞI BİZ DEĞİLİZ
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Nergiz’in eleştirilerini şu sözlerle cevaplandırdı: “Seçime geçmeden önce komisyon üye adaylığı için verilecek başka önerge olup olmadığını özellikle sordum. Herhangi bir şey çıkmadı. Edirne’de de sizin borunuz ötüyor İsmahan hanım. Ne diyelim? CHP çok daha fazla çalışacak, kendini halka çok daha iyi anlatacak, halkta onlara oy vererek daha çok üye seçecek. Demek ki seçmenden, halktan oy alabilmede bir sıkıntı var. O sıkıntının kaynağı biz değiliz. Burada bir özeleştiri gerekir. Biraz CHP’li arkadaşlarımızın kendilerine bakması, yılardır sürdürdüğü politika ile ilgili oturup bir beyin fırtınası yapması kendileri için iyi olur. Ama demokrasimizin güzelliği sizler meclistesiniz. Elbette eleştirileriniz olacak. Beğenmediğiniz şeyleri hukuki çerçevede protesto etme hakkınız olacak. Nihayetinde 50 üyeli meclisimizde denetim komisyonu ilgili kanun maddesi seçimle göreve gelir diyor. Bizde gizli oy açık tasnifle bu işi yaptık. Gizli oy açık tasnif deyince tarihe gitmek ne kadar gerekli şu an için bilemiyorum. Ama CHP’nin tek başına iktidara geldiği seçimlere bakıldığında sandıklarda CHP bayrağı vardır. Sandıklarda oturan görevlilerin hepsi CHP’dir. Çok enteresandır açık oy gizli tasniftir. Ne zaman Türkiye gizli oy açık tasnife geçmiş CHP iktidarı kaybetmiştir. Ama demokrasi bu birçok ülkede iktidarlar değişiyor. Almanya’da Merkez 17 yıl hüküm sürdü. Şimdi göreve sosyal demokratlar geldi. ABD’de Trump gitti Biden geldi. Cumhuriyetçiler gitti demokratlar geldi. Demek ki kendinizi halka anlatmanızda bir sorun var. Ona kafa yorarsanız bence daha iyi yaparsınız diye düşünüyorum.” Çoban’ın konuşması meclis üyelerince alkışlandı.
“MUHALEFET PARTİLERİNDEN KOMİSYONA ÜYE ALINABİLİR”
Toplantı bitiminde söz alan İYİ Parti Merkez İGM Üyesi Alper Yağcı, Antalya’da katıldıkları seminerlerde farklı illerin meclislerinde grubu olmayan parti üyelerinin komisyon üyeliği yaptıkları bilgisini aldıklarını söyledi. Yağcı, “Komisyonların üye tam sayısının fazlasından oluşursa o zaman hem grubu bulunmayan siyasi partilerden hem de bağımsız üyelerden meclis isterse üye alabilir denilmektedir. Edirne İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarla da görüştük. Mutlaka bir tanede olsa iki tane de olsa üye alındığını öğrendik. Afyon için konuşuyorum meclis üye sayısı 50 tam sayısını geçtiği için mutlaka muhalefetten birde olsa iki de olsa komisyonlara İl Genel Meclisi üyeleri alınmak zorundadır. Benim gördüğüm Afyonkarahisar’da üye tam sayısı 50’yi geçmesine rağmen muhalefetten hiçbir arkadaş bu komisyonlara davet edilmemektedir.” dedi. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Alper Yağcı’nın ihtisas komisyon üyeliği için söylediğinin doğru olduğunu ifade etti.
ORHAN, PROGRAMDAKİ
İŞLERİN AKIBETİNİ SORDU
Dinar İYİ Parti İGM Üyesi Murat Orhan, 2021 yılı yatırım programında yol, su, kanalizasyon hizmetleri başta olmak üzere mücbir sebepler dışında yatırım programı gerçekleşme oranını sordu. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, Özel İdare birimlerinin gerekli hazırlığı yaparak cevaplandıracağını ifade etti. İl Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy, yapılamayacak olan işleri yatırım programından çıkardıklarını, yapılması muhtemel olan işlerinde yüzde 95 seviyesinde ilerlediğini kaydetti.
“OLİMPİK HAVUZ
BELEDİYE’YE TAHSİS EDİLDİ”
İsmahan Nergiz, 2004 yılında İGM tarafından yapılan olimpik yüzme havuzunun akıbeti hakkında bilgi istedi. Burhanettin Çoban, “Olimpik yüzme havuzu 1999-2004 yılları arasında yapılmıştır. Allah rahmet eylesin dönemin Valisi Ahmet Özyurt zamanında yapıldı. Yapıldıktan sonra olimpik havuz önce üniversiteye verildi. Aylık işletme giderleri çok yüksek olduğundan üniversite olimpik havuzu kapattı. Bizden önceki meclis tarafından Afyonkarahisar Belediyesine havuz tahsis edildi. Belediyemiz de Gençlik ve Spor Bakanımıza geçen yıl ki ziyaretinde konuyu kendisini izah etti. Önemli bir rakam Belediyemize hibe edilince havuzda tadilat işine başlanıldı. Basında yer aldığı kadarıyla tadilat bitince yüzme havuzu olarak faaliyete gireceğini biliyorum.” diye konuştu.
ERTÜRK: KONUNUN TEKRAREN GÜNDEME GELMESİ SİYASİ
MHP Merkez İGM Üyesi Ahmet Zeki Ertürk, grubu olmayan muhalefet partili üyelerin komisyon üyeliği konusunun tekraren gündeme geldiğini söyledi. Ertürk, “Öncelikle Denetim Komisyon üyelik seçim sonucuna herkesin saygı duymasını istiyorum ve herkese de teşekkür ediyorum. Kendilerini muhalefet olarak nitelendiren arkadaşlarımız arzu ediyorlarsa, ihtisas komisyonları üyelik seçimine aday olabilirler. Bunda bir sakınca yok. Kimse ortaya çıkmıyor ondan sonrada bize niye üyelik verilmiyor deniliyor. Alper Yağcı’nın söylediği konu gayet sahih ve açıktır. İlgili madde de verilir denilmiyor, verilebilir deniliyor. Buna karar verecek olanda İl Genel Meclisi’dir. Çıkan sonuca da herkes saygı duymalıdır. Bu konunun tekraren gündeme getirilmesi biraz siyasi gerekçelerle ortaya konulan bir durum olarak değerlendiriyorum.” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme