'Muhalefet kentsel dönüşüm işini kilitledi. İmaret çevresine yönelebiliriz'
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe TV'de Sezer Küçükkurt'un sorularını canlı yayında samimiyetle cevaplandırdı. Gündemdeki konuları değerlendiren Başkan Zeybek, 'Mısri Camii çevresindeki kentsel dönüşüm projesi muhalefetin tutumu nedeniyle kilitlenmiş durumda. Belki İmaret çevresindeki 2'nci eteba yönelip, örnek bir uygulama yapabiliriz' dedi   'Ben bizzat Kayabelen'de petrol aramadım, anlatılanı aktardım'   Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kocatepe TV’de Sezer Küçükkurt’un sorularını canlı yayında samimiyetle cevaplandırdı. Gündemdeki konuları değerlendiren Başkan Zeybek, “Mısri Camii çevresindeki kentsel dönüşüm projesi muhalefetin tutumu nedeniyle kilitlenmiş durumda. Belki İmaret çevresindeki 2’nci eteba yönelip, örnek bir uygulama yapabiliriz” dedi
“Ben bizzat Kayabelen’de petrol aramadım, anlatılanı aktardım”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Şuhut ilçesinin Kayabelen beldesinde petrol bulunduğuna dair açıklamasına muhalefetten gelen sert eleştirilere aynı sertlikte karşılık verdi.
“DUYUMUMU AKTARDIM, BİZZAT PETROL ARAMADIM”
“Ben o arkadaşları kaale bile almıyorum.” diyen Zeybek, “Ben inşaat işiyle uğraşıyordum. Kolin inşaat firması Türkiye’nin büyük inşaat firmalarından birisidir. Karaaslan çayırının orada bu firmanın bir beton santrali var. Ben sürekli beton alışverişini oradan yaptığım için firmanın beton santrali müdürü tanıdığımız bir arkadaşımızdır. Ben kendisinden yaklaşık 15 yıl önce duyduğumu aktardım. Ben kendim gidip gerekli düzeneği kurup orada petrol aramış değilim. Bu arkadaşlar bilmediklerinin cahili. Herhalde zannederim okumuyorlar. Ya da okudukları kitabı tersinden okuyorlar. Onu bilmiyorum. Bakıyorsunuz Rusya’da petrol var. Karadeniz’de doğal gaz ve petrol yatakları var. Ermenistan, Gürcistan, Azarbeycan’da ciddi petrol yatakları var. İran’da, Irak’ta, Suriye’de petrol yatakları var. Akdeniz’de var halen daha aranıyor. Ciddi petrol yatakları olduğu belirtiliyor. Ege denizinde de var. Ben de kendi kendime diyordum ki hâşâ Cenab-ı Hak burayı görmedi mi? Burayı teğet mi geçti diye düşünüyordum. Ama okuduğum bir kitapta Rus bir bilim adamı aynen şunu ifade ediyor, ‘Bırakın petrol denizini Türkiye petrol okyanusunun üzerinde oturuyor.’ diyor. Son zamana kadar hele AK Parti iktidarından önceki dönemlerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü de hemşehrimizdi. Türkiye petrollerine arama için ayrılan bütçe neredeyse 1 milyonluk bir bütçe. Yeni rakama göre bin TL’lik bir bütçeydi. Bununla neyi arayacaksınız? Sondaj makineleriniz yok. Ama elhamdülillah AK Parti iktidarıyla birlikte en son sistem, modern denizde sismik araştırmalar yapabilen sanıyorum 4 adet arama gemimiz oldu. Karada da ciddi sondaj makinelerine sahibiz.” dedi.
“SEN KİMSİN DE BANA YALAN SÖYLÜYOR DİYE HİTAP EDİYORSUN? HEKİM MİSİN, İL BAŞKANI MI?”
Batman’da petrol olmadığı gerekçesiyle kapatılan kuyuda günlük 3 bin varil petrol çıkartıldığını belirten Zeybek, “Tabi her tarafa yetişmesi mümkün değil. O arkadaşların söylediği de Şuhut ilçesinde de beş ayrı kuyuya sondaj yapıldığı yönündeydi. ‘Orada ciddi bir petrol bulundu. Beş ayrı kuyuya her birine 25’er tonluk betondan kapak dökerek üzerine betonu biz verdik.’ dedi. Ben de bunu söyledim. Bu arkadaşlarımız vay efendim burada vardı, yoktu bilmem ne diyor. Gidin araştırın. Yalan söylüyor tövbe etsin deniliyor. Sen kimsin de bana yalan söylüyor diye hitap ediyorsun? Siyasi parti il başkanı mısın hekim misin? Siyaset yapacaksan dışarıya çıkacak siyaset yapacaksın. Petrolün verimli olup olmadığını bilmiyorum. Ama petrolün var olduğu söylenildi. Benim çocukluğumda yani 1960’lı yıllarda köyde durduğumuz zaman köylerde harman yerleri vardır, insan büyüklü kalındığında demir bir boruyla sondaj yapılmış üzeri kaynakla kapatılmıştı. Orada ne vardı niye sondaj yapıldı? Orada ne arandı? Düne kadar Türkiye’de petrolü hep yabancı şirketler arıyordu. Rahmetli Erbakan’ın 1950’li yıllarda Almanya’da Goethe Üniversitesi’nde doktora yaparken yazdığı mektupta petrol yataklarının kimler tarafından ne şekilde pay edildiğini anlatıyor. Bu mektubu rahmetli Süleyman Demirel’e gönderiyor. O zaman da o insana inanmamışlardı. Bugün de yaşadığımız ondan farklı değil.” diye konuştu.
“SOKAK HAYVANLARI İÇİN YASAL DÜZENLEME ELİMİZİ RAHATLATACAK”
Özellikle muhalefet kandından trafik keşmekeşine ve sokak hayvanları konusunda aldığı eleştirileri yorumlayan Mehmet Zeybek, “Sokak hayvanları konusunda özellikle hayvanseverlerinde üzerinde durduğu bir husus var. Bizim AKÜ Veterinerlik Fakültesi ile işbirliği anlaşmamız vardır. İki veteriner hekimimiz ve kliniğimiz vardır. Bu klinikte aldığımız sokak hayvanlarını kısırlaştırıp barınakta kapalı ortamda tutamıyorsunuz çünkü yasak. Doğal ortama bırakmak zorundasınız. Bizim barınağımızda dünya kadar sokak hayvanları vardı. Kapalı ortamda tutamazsınız denildiğinde veteriner hekimlerimiz hayvanları bıraktı. Konuyla ilgili olarak hükümet yeni bir düzenleme yapıyor. Doğal bir ortam hazırlanacak, biz bunu Çevre Hizmetleri Birliği üyesi Belediye Başkanlarıyla bu çalışma ortaya çıkmadan kendi aramızda istişare etmiştik. Ormandan belirli bölgelerden yer tahsisi alıp doğal ortam oluşturup, etrafını çevirip oraya sokak hayvanlarını orada doğal ortama salalım diye düşündük. Yasal düzenleme yapıldığı zaman bizim elimizde rahatlamış olacak.” şeklinde konuştu.
“YOLLARIMIZI GENİŞLETME İMKANI YOK”
Şehiriçi trafikte yaşanan sıkıntıya yönelik konuşan Mehmet Zeybek, beş ana arter yolun olduğunu belirtti. Bunların Mecidiye girişi, Milli Birlik Caddesi, Gazlıgöl Caddesi, Ordu Bulvarı, Ambaryolu ve Kurtuluş Caddeleri olduğunu söyleyen Zeybek, “Milli Birlik Caddemize baktığımızda yapılaşma bitişik nizamdır ve bitmiştir. Yolu genişletme imkânınız yok. Gazlıgöl Caddesine bakıyoruz, bitişik nizam yolu genişletme imkânı yok. Ordu Bulvarına baktığımızda iki geliş iki gidiş şeklinde. Ambaryoluna baktığımızda bitişik nizam yapılaşma tamamen bitmiş durumdadır. Yolu genişletme imkânınız yoktur. Aynı durum Kurtuluş Caddesi için de geçerlidir. Orada da genişletme imkânı yoktur.” ifadelerini kullandı.
“YAZIN TEK YÖN UYGULAMASINI DENEYECEĞİZ”
Afyonkarahisar’da 360’tan fazla minibüs hattı bulunduğunu ifade eden Mehmet Zeybek şöyle konuştu: “Maalesef vatandaş olarak bizlerde de kabahat var. Duraklarda indi bindi yapmıyoruz. Nerede olursa el kaldırıp durdurduğumuz minibüse biniyoruz. Arkadaki trafiği düşünen yok. Sağ olsun şoförlerimiz de bir yolcu alabilmek için arkalarındaki trafiği umursamıyorlar. Önce bizim kendimizi eğitmemiz lazım. İkincisi de beş ana arterde ya tek yönlü trafiğe açacağız ki inşallah onu da bu sene deneyeceğiz. Bir süredir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ne yapabiliriz, rahatlatabilir miyiz? Nüfus oranına göre bakıldığında araç sayısı Afyon’da gerçekten en fazla olan iller arasındadır. Her evde hiç yoksa bir tane araç var. Otoparkı yok, otoparka koyacak durumu yok, yola park ediyor. Yola en az bir sıra araç park edildiğinde Milli Birlik Caddesini bir düşünün hele. İki araç birbirine sürterek geçecek. Ondan dolayı geniş caddelerimiz yoktur. İnşallah bunu tek yön şeklinde giriş ve çıkış olarak düşünüyoruz. Yaz aylarında uygulama başlarız.”
“GİZLİ KAPAKLI İŞİMİZ YOK”
Yüntaş A.Ş’nin ilk kez geçirdiği Sayıştay denetiminden müfettişlerin kendilerine teşekkür ederek ayrıldığını belirten Zeybek şunları söyledi: “Her zaman herşeyi açık ve net söylüyorum. Çünkü bizim gizli kapaklı işimiz yok. 50 küsur yıldır Yüntaş A.Ş ilk defa denetime girdi. Sayıştay müfettişleri denetim bitiminde arkadaşlarımıza teşekkür ettiler. Belki işleyişte bir iki hata olabilir. Bunlar da tavsiye niteliğinde uyarılar verilmiştir. Tenkit alacak bir durumumuz sözkonusu değildir. Bizim herşeyimiz şeffaftır.”
“ÇOK MERAK EDİYORLARSA İDAREYE GELDİKLERİNDE ARAŞTIRSINLAR”
Belediye Özel Kalem Müdürlüğü ile ilgili olarak yapılan eleştirileri cevaplandıran Zeybek şu ifadelere yer verdi: “Belediye Özel Kalem Müdürlüğü bütçesini kim kullanıyor gibi bir eleştiri yapıldı. İdareye geldiklerinde araştırıp baksınlar kimin kullandığını tenkit eden arkadaşlar çok merak ediyorlarsa. Elhamdülillah usulsüz herhangi bir durum yoktur. Hem Sayıştay müfettişlerinden hem de Mülkiye Müfettişlerinden çift denetim geçirdik. Her ikisinden de teşekkür aldık.”
“OĞLUMLA İLGİLİ ELİNDE BELGE, BİLGİ VE YÜREĞİ OLAN GELSİN, GEREĞİNİ YAPAYIM”
Başkan Zeybek, İnşaat Yüksek Mühendisi oğlu Ali Zeybek’in Yüntaş A.Ş ile ilgili bağlantıları ve Belediye’nin imar biriminde iltimas geçildiği dedikodularına açıklık getirdi. Zeybek, “Eleştirenlerin ellerinde belge ve bilgi varsa getirecekler ben de gereğini yapacağım. Gizli kapaklı konuşup birilerine iftira atmakla hiçbir yere varamazlar. Oğlum İnşaat Yüksek Mühendisidir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yüksek lisans yaptı. Biz yap-satçıyız. Belediye imar biriminde normal vatandaşın projesi nasıl geçiyorsa oğlumun hazırladığı proje de aynı şekilde geçiyor. Oğluma iltimas geçildiği yok. Kaldı ki Yüntaş Şirketine gelip gidiyor. Yüntaş A.Ş’de NO 03 kafe bahçesindeki mescit ve Anıt Kafe Projesi tamamı oğluma aittir. Bir kuruş para da almamıştır. Bila bedel hizmet etmiştir. Ben kendisine para almayacaksın dedim. Hal böyleyken kedi ile ciğer meselesidir. Malum kedi ciğere uzanamadığı zaman mundar der. İftira atanlara işin açıkçasını söylüyorum; Ellerinde bilgi, belge ne varsa getirsinler ben gereğini yapacağım. Yayın vesilesiyle söylüyorum bundan daha açık senet olamaz. Yürekleri varsa gelsinler. Elhamdülillah ben çocuklarıma haram lokma yedirmedim. Bundan da eminim. Allah bana nasip etmesin.” dedi.
“İMARDA YASAL OLAN HER İŞ VE İŞLEM YAPILIYOR”
Geçmiş dönemlerde de olan Belediye’nin imar bölümünde bu dönemde benzer sıkıntılar olabileceği söylentileri ve imar çalışmalarını yorumlayan Zeybek, “Gelsinler baksınlar. Muhalefetteki il başkanları düzenledikleri basın toplantılarında imardan bir ruhsat 4 aydır çıkmıyor diyorlar. Gelsinler bana imardan 4 aydır çıkmayan bir tane ruhsat göstersinler. Bugüne kadar bana kesinlikle böyle bir şey gelmedi. Ben ekibime güveniyorum. Vatandaşın işi acildir o nedenle işi bir an önce görüp gönderiyorlar. İşin açıkçası yasal olmayan talebi ben engellerim. Engellenen varsa kesinlikle uygunsuz bir durum vardır. Eğer iş ve işlem yasaya uygunsa kim olursa olsun yapılır. Çünkü Belediye herkesin işini görmek zorundadır. Zaten arkadaşlarımızda bu şekilde çalışıyorlar. Somut bir şey varsa biz bekliyoruz getirsinler. Orada da gereğini yaparım.” diye konuştu.
“AKDEĞİRMEN BARAJINDAN SU ALMIYORUZ. ŞİMDİLİK İÇME SUYUNDA SIKINTI YOK”
Mehmet Zeybek, Akdeğirmen barajı ve içmesuyu temini hakkında bilgi verdi. Şehir içme suyunun iki yıldır kuyulardan çekilerek temin edildiğini aktaran Zeybek, “Kuraklık yaşandığı için Akdeğirmen barajında su belli bir kot seviyesine geldi. Ondan aşağısını zaten alamıyoruz. Yağışlar yok, ciddi bir kuraklık var. Sadece Akdeğirmen değil Eber gölünde ciddi çekilmeler var. 26 Ağustos Tabiat Parkı’ndaki göl kurudu. Etrafımıza baktığımızda hemen hemen suyun çekilmediği kurumayan göl yok denilecek kadar azaldı. Şu anda Akdeğirmen barajından kuraklıktan dolayı içme suyu almıyoruz. Şu anda içmesuyu açısından bir sıkıntı gözükmüyor. Suyu kuyulardan temin ediyoruz. Biz tedbirimizi aldık. Rabbimiz bizi yarattığına göre mutlaka suyumuzu, rızkımızı verecektir. İnşallah bol bereketli yağışlar olur.” şeklinde konuştu.
“AFRAY’DA BU SENE SONU OLMASA DA ÖNÜMÜZDEKİ YIL DENEME SÜRÜŞLERİ BAŞLAR”
TCDD Genel Müdürlüğü sorumluğunda olan Yüksek Hızlı Tren projesiyle bağlantılı AFRAY projesinin son durumunu açıklayan Zeybek şu ifadeleri kullandı: “Proje ihale edildi, ihaleyi alan firma çalışmaları bitirip TCDD 7. Bölge Müdürlüğünde bize bir sunum yaptı. İndi bindi yapılacak istasyonları Belediye olarak biz yapacaktık. Baktık projede Rektörlüğün olduğu yerde son durak olduğundan şahsen ben bile bu hattı kullanmam dedim. Çünkü öğrenci buradan inip neredeyse 1 kilometre giderek dersliklere ulaşabilecek. Öğrenci yürümek istemez. Bunu Rektörlüğün önüne çıkarmak durumundaydık. Hızlı Tren ihalesini alan firma ile şu anda anlaşmalar imzalandı. Hızlı Tren projesiyle AFRAY’ı entegre ederek yeni bir proje yapıldı. Hızlı Tren istasyonu Korel Termal Otel’in karşısında Sadıkbey ve İsmail Mahallelerimizin ortak arazilerinin üzerinde 270 bin metrekarelik alanda ayrılmıştır. İlerleyen günlerde İstanbul, Kütahya, Afyonkarahisar, Antalya ve Alanya hızlı trenide oadan geçecek. Orası tam bir dört yol kavşağı olacak. İstasyonda o dörtyol kavşağının olacağı yere yapılıyor. Bizim banliyö hattımız oraya kadar uzasın hızlı trenle Afyon’a gele insanlarımız banliyö hattını kullansın istedik. Banliyö hattı üniversite bitim noktasından yani Rektörlüğün oraya koyduğumuz istasyondan başlayıp Gazlıgöl Caddesinden devam edip Bacım Sultan Yurdu bitiminde Hazine arazilerinden fazla bir istimlakte gerekmeden direk hızlı tren istasyonuna ulaşıyor. Ulaştırma Bakanımız ilimize geldiğinde bu projeyi kendisine gösterdik. Şahane bir proje, bir taşla iki kuşu birden vuruyoruz. Hem öğrencileri hem de Afyon’a gelen insanları taşıyıp şehir merkeziyle buluşturuyoruz. Banliyö hattıyla istasyona gelen hemşehrilerimizi istasyonla Zafer Meydanı arasında bizim başlangıçta sözümüz vardı. İstanbul’da tünelle Taksim arasında çalışan nostaljik vagon var. Onu yapacaktık. İzmirli bir firma bunun aynısını elektrikli yapmış. Lastikli ve tekerlekli şu anda bazı iller bunu kullanıyor. Nostaljik bir hava katsın diye ondan iki tane alacağız. İnşallah Ali Çetinkaya Garında inen insanlarımızı biz şehir merkezine ücretsiz taşıyacağız. Hızlı tren projesi ihalesini alan firma bize geldi. Traversleri kendileri yapacaklar. İzmir’e kadar olan çalışmanın traverslerini kendimiz üreteceğiz. Yanında demiryolu hattı var nakliyesi kolaydır. Tamamını vereremem yarısını vereyim dedim. İnşallah oraya travers fabrikasıda kurulacak. Raylar döşenirken traversleri kendileri imal edecekler. Peşinden de üst yapıya başlayacaklar. Elektrifigasyon ihalesinde DDY farklı bir firmaya vermiş. Yaklaşık 800 milyon TL’lik dev bir ihale yapıldı. Konya-Afyon- Kütahya-Eskişehir arasında elektrifigasyon ihalesini almışlar. Çanakkale Köprüsünü yapan ve İstanbul’daki tüp geçidi yapan 800 milyon TL’lik ihalenin neredeyse yüzde 40’da Afyon’da kullanılacak. Şantiye olarak İzmir istasyonu olarak bilip DDY tahsisli aldığımz istasyonu arkasında DDY ait bir araziyi verdik. Zemin düzenlemesini yapıp etrafını çevirip şantiyeyi oraya kurdular. Eletrifigasyon işlerini onlar yapacaklar. İş fiiliata geçme aşamasındadır. Bakanlıktan aldığımız bilgiye göre ciddi bir hızlı çalışma ile bu sene sonu olmasa da önümüzdeki sene sonunda olmasada gelecek sene deneme sürüşleri başlar diye düşünüyorum.”
“2022 ASFALT ÇALIŞMASI ÖNCESİ İL MÜDÜRLERİNE SORACAĞIZ”
Asfalt çalışmalarıyla ilgili özen gösterdiğini sonrasında alt yapı çalışmaları nedenli kazı çalışmalarının olduğunu belirten Zeybek, “2022 yılı asfalt çalışması yapılacak caddeleri belirledik. Önümüzdeki hafta il müdürleriyle biraraya geleceğiz. Bizim çalışma yapacağımız alanlarda bunların alt yapı çalışmaları varsa biz asfalt çalışmasına başlamadan önce bitirerek planlama yapmalarını isteyeceğiz. Yeni asfalt yapmak istediğimiz yerlerde daha sonra yatırım yapmak isteyenler oldu. Gazlıgöl Caddesinde asfaltlama bittikten sonra kurumun birisi çalışma yapmak istediğini söyledim. Ben de ruhsat vermeyeceğimi söyledim. Ama nihayetinde onun da yapacağı yatırım Afyon’a olacak bir yatırımdır. Aksi halde Afyon’a yapılacak yatırım engellemiş oluyorsun. Koordinasyonu neden sağlayamadığımız bilemiyorum. Ödenek durumundan mı kaynaklanıyor bilemiyorum. Kurum müdürleriyle istişare ettikten sonra en kısa sürede gerekeni yapacağız.” ifadelerini kullandı.
“ASFALTLARIN TAMİRİNİ BELEDİYE YAPACAK”
İki yıldır küresel salgınla uğraş verildiğini belirten Mehmet Zeybek, 1,5 yıl yüz yüze eğitime ara verilirken uzaktan eğitimin yapıldığını belirtti. Zeybek şunları kaydetti: “Her gittiğimiz mahallede internetimiz yok çocuklarımız ders dinleyemiyor internet çekmiyor gibi şikâyetler aldık. Super online geldi fiber optik kablo çekeceğini söyledi. Eksik kalan yerleri tamamlamak için Telekom’da aynı çalışmaya başladı. Tabi ki gönlümüz asfaltın bozulmamasından yana ama öbür hizmeti engellememek açısından bunlar traşlıyarak bir kablo yatırdılar. İnşallah kablo tamir işlerini Belediye olarak maliyetlerini firmalardan alıp kendimiz yapacağız.”
“AFJET YÖNETİMİ OLARAK ACİL MÜDAHALE KARARI ALDIK”
AFJET A.Ş ısınmasındaki şikâyetleri değerlendiren Zeybek şöyle konuştu: “Bazen ısınma nedenli hakaretin bini bin para oluyor. Sanki AFJET Belediyeninmiş gibi algılıyorlar hakareti bize yapıyorlar. Şirketin yüzde 50’si İl Özel İdaresi’ne yani valiliğe aittir. Yüzde 33 oranda hisse Belediyemize aittir. Burada ATSO ve bazı diğer kurumlarında hisseleri vardır. Uzun süre AFJET’te yenileme çalışması yapılmadı. Pompaj sisteminde olsun ilave yapılması gerekenlerde olsun bir çalışma yapılmadı. Bu sene havaların birden soğumasıyla birlikte vatandaşta ciddi bir ısınamama şikâyeti oluştu. Geçtiğimiz hafta yönetim kurulu olarak toplantı yaptık. Acil müdahale edilmesi yönünde karar aldık. Arkadaşlarımız çalışıyorlar inşallah ısınamama durumu en kısa sürede çözüme kavuşacak. Otellerin doluluk oranı nedeniyle oraya ekstra bir aktarım sözkonusu değildir. Şu anda termal yatak kapasitesi en yüksek il olarak Türkiye’de tekiz. Otellerimizde Afyon ekonomisine ciddi katkı sunan işletmelerdir. Yüzde yüz doluluk oranına ulaşmaları bizim için bir avantajdır. Kaldı ki otellere verilen jeotermal su başka bir hattan gidiyor. Otellere ısınma hattından jeotermal su verilmiyor.”
“JEOTERMAL ABONELİKTE ÖNCELİK TURİZM VE SAĞLIĞIN”
AFJET aboneliğinde iltimas tanınan yerler olmasını belirten Zeybek şunları söyledi: “Eski stadyum yerinin olduğu alanda yapılan yeni binaların AFJET abonelik durumu hakkında bilgim yoktur. Yer altından çıkan suların öncelikli kullanım hakkı turizm sektöründedir. Şu anda yarım kalan bir otel var. İnşallah 2022 yılında orayı tamamlayıp hizmete açacaklar. Yine Budan Termal Otel yanında büyük bir arazide hemşehrilerimiz yatırıma başladı. Bizim içinde bir onur meselesidir. PARKHAYAT Grubunun yatırımı çok büyük bir otel. Peyder pey açacaklarını öğrendik. Allah işlerini rast getirsin kolaylık versin. Yatırım yapmak ateşten gömleği giymek demek. İstihdama öncelik verdiklerinden dolayı arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Oralara termal su vermeye mecburuz. 400+200 yataklı devlet hastanemizi peşinden 250 yataklı çocuk ve doğumevi hastanemiz yapıldı. Yanına büyük bir diyaliz merkezi ve tüp bebek servisleri yapılıyor. Yine yatırım programında olan devlet hastanesi yanına müstakil bir diş hastanesi yapılacak. Kreş çalışmamız bitmek üzeredir. Ben AFJET’in öncelikle devlet hastanesi ısınmasında kullanılması taraftarıyım. Çünkü orada 740 bin küsur nüfusumuz var. Afyonumuzun yanında çevre illerden de hastalar geliyor. Hastanemiz bölge hastanesi gibi ciddi bir ameliyat ve yoğun bakım hizmeti veriyor. Çevre illerede hizmet veriyor. Bir milyon insana hizmet veren bir hastanedir. Buranın ısıtmasının AFJET kanalıyla yapılması benim önceliğimdir.”
“DOĞAL GAZDA HEDEF AKMESCİT, TACIAHMET VE BURMALI”
Doğal gaz hizmetinde yeni şebeke çalışmalarına yönelik bilgilendirme yapan Zeybek, “Geçtiğmiz yıl AKSA Doğal Gaz Müdürümüz Tuncay Gezer’le yaptığımız istişarede Tacıahmet, Aksmescit ve Burmalı Mahallelerimizde öncelik verilerek 2022 yılında en azından buralara doğal gaz hizmeti verilmesi gündeme geldi. Afyon’da şu anda kısmı olan hava kirliliği o bölgedeki hemşehrilerimizin kömür kullanımından kaynaklanıyor. Oralarda soba yanınca hava kirliliği aşağıya doğru basıyor. Bunu önleyip Afyon’un daha temiz havaya kavuşabilmesi için oralara öncelik verilmesi bizim özel isteğimizdir. İnşallah bunun takipçisi olacacağız.” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MISRİ MAHALLESİNE İMAR VERME YETKİMİZ YOK, MUHALEFET DURUMU KİLİTLEDİ”
Mısri Mahallesindeki kentsel dönüşüm projesinde gelinen son noktayı açıklayan Zeybek, “Mısri Mahallesinde talep edilen imara açılması çalışması Belediyemizin yetki ve sorumluluğunda değlidir çünkü orası tarihi bir dokudadır. Yetki Anıtlar Yüksek Kurulun’dadır. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ilimize geldiğinde AKÜ ANS AKM’de birlikte düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısında kendisi de söyledi. Projeyi bakanlığın yapmadığını, tarihi doku projelerini yapma görevinin Anıtlar Yüksek Kuruluna ait olduğunu anlattı. Yüzde 51 oranda istek olursa kentsel dönüşümü biz yaparız. Yüzde 51 oran istemezse Anıtlar Yüksek Kurulu Projesini onaylar bırakırız. Yapabilen varsa gelsin o zaman yapsın demişti. Bizim oralarda zaten bir imar çalışmamız yoktur. Eskilerin deyimiyle kafa parseli şeklinde yapılmış bir imar durumu var. Oranın tapu kayıtlarını çıkardık. Neredeyse 125’e yakın parselde örneğin Fatma oğlu Ahmet diyor. Soy isim yoktur. Mirasçıyı bulamıyorsun. Ben de o mahallede oturdum. Yola olan cephesi 80 santimetreden başlayıp bir metre, bir metre 15 santimetre gibi gidiyor. Orada yola cephe bulabilmek için neredeyse 10 ayrı parseli biraraya getireceksiniz. Böyle bir durum yok. Bu ancak devlet gücüyle yapılabilecek bir hadise. Murat Kurum Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla maliyetlerden yüzde 30 kırım yapacaksınız diye TOKİ’ye talimat verdiğini açıklamıştı. Biz bakanımızla görüştüğümüzde yüzde 10 daha alıp bu oranı yüzde 40’a çıkardık. En son görüşmede bu oran yüzde 50’ye kadar çıktı. Pratik hesapla o bölgede yapılacak 1+1 yaklaşık 60 metrekarelik daire sahip olmak isteyen 125 bin TL para ödesin, 80-90 metrekare aralığında 2+1 daire isteyenler 150 bin TL ödesin demişti. Sayın Bakan, 90-115 metrekare 3+1 daire isteyenlerde 175 bin TL para ödeyecekler şeklinde pratik bir hesaplama. Ama birileri burada rant var diye bir yaygara kopardılar. Bunun neresinde rant olduğunu ben anlayamadım. Ellerinde böyle bir bilgi belge varsa getirsinler rantı biz de görelim. Kim buradan mal ve mülk edinmiş. Bu şartlarda devletimiz altın tepside bir fırsat sunmuştu. Yüzde 51 oranda istemeyince şu anda projeler tastiklenerek bırakıldı. Biz Belediye olarak tarihi dokudan, sit alanı olması nedenli çalışma yapmamız mümkün değildir. Oradaki tapulara 2013 yılında riskli yapı şerhi düşülmüş. Biz onu değiştiremeyiz, tapu üzerinde şerh olduğundan o bölgeye ruhsatta veremeyiz. Şerhi koyanda Anıtlar YÜksek Kuruludur. Belediye yönetimi olarak bizim bunu aşacak bir yolumuz yoktur. Şu anda muhalefet biz çözeriz diyorlar. Arkadaşlarımız çözsünler. Herhalde imkânları var, güvendikleri yerler var. Muhalefet olayı kilitlemiştir. Artan maliyetlerle şu anda teklif ettikleri maliyetleri artık teklif etmeleri mümkün değildir. TOKİ fırsatı kaçırıldı. Afyon büyük bir fırsatı tepti derim.” diye konuştu.
“FAKIPAŞA MAHALLESİ İMARET CAMİİ ÇEVRESİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNE ÖRNEK OLABİLİR”
Kenstel dönüşümün ikinci kısmı olan Fakıpaşa Mahallesi İmaret Camii çevresinde çalışma için Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü ile görüşeceklerini açıklayan Zeybek şunları kaydetti: “Mısri Mahallesindekiler istemiyorlar. Fakıpaşa Mahallesinde ilk kentsel dönüşüm örneğini yaparsak oradaki arkadaşlarımız neler yaptıklarının farkına varırlar. İmaret Camii çevresinde örnek bir kentsel dönüşüm projesini hayata geçirebiliriz, olabilir. İfade ettiğim şekilde gerekli mercilerle görüşeceğiz. Tabi yine TOKİ burası içinde devrede olacaktır. Şu anda TOKİ ilk başlardaki gibi değil. Mesela Sadıkbey Mahallesi Özdilek AVM arkasına konutlar yaptı, gayet güzel oldu. Kısa sürede de bitirdiler. Polis Okulunun olduğu yerde Ali Çetinkaya Mahallesine TOKİ konutları ihale edildi. Neredeyse zannederim pencereleri takılıyor, kaba inşaatları bitti. Kaliteli bir inşaatta yapıyorlar. Artık ilk dönemdeki gibi değil. TOKİ imalatlarına biraz daha kalite geldi.”
İMKANLARIMIZ DAHİLİNDE PROJELERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ
Üsküdar Belediyesi kentsel dönüşüm çalışma örneğine değinen Zeybek, “Üsküdar Belediyesi bedeli mukabilinde o çalışmayı yapmıştır. Bizim Belediye olarak böyle bir bütçemiz yoktur. Üsküdar’ın nüfusu Afyon’un iki katıdır. Gelirleri bir hayli fazladır. Böyle bir imkân varsa neden yapmayalım. Büyükşehir olabilirsek ona bakarız.” dedi. Cirit Kayalığı Millet Bahçesi projesi içerisinde NO O3 Kafe yapma çalışması olduğunu belirten Zeybek, BAĞ-Kur eski binasının yıkımıyla yapılacak katlı otopark çalışmasında Mart ayı gibi yap-işlet-devret ihalesine çıkacaklarını ifade etti. Cirit Kayalığı Millet Bahçesi projesi ihalesinin yapıldığını belirten Zeybek, “O günün şartlarında 37 milyon TL’lik bir ihaleydi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız TOKİ kanalıyla yaptırıyordu. Ciddi mülkiyet sorunları çıktı. Şahsi mülkiyetler çıktı. Onlar ayıklanınca ihaleyi alan firma ihale bedelinden biraz eksilme olunca direnmeye başladı. Bizde farklı alanlarda birkaç şeyi oraya katarak sonunda arkadaşlarımızı ikna ettik. Döviz kur dalgalanması bittiğinde hemen oradaki çalışma başlayacak. Garnizon Millet Bahçesi konusunda Garnizon’dan 80 bin metrekarelik tahsis aldık. Bize tahsis edilen alanda mevcut binaları biz başka yere taşımak zorundayız. Buraya TSK’ya ait Eskişehir Emlak bakıyor. Uzun süre görüştük takılacak kapı koluna kadar irdelendi. Yeter artık olmazsa Sayın Bakana bu konuyu ileteceğim şimdiye ben bu inşaatı bitirirdim maliyet oranı üçe katlandı dedim. Halen daha bir sürü eksik ve talep çıkarıyoruz dediğimde tamam çıkarmayacağız denildi. İkmal ve Garnizon Komutanımızla da yayın öncesi konuyu görüştük. Projeler hazırlandı. Paşamızın oturduğu resmi binayı Fatih yolundan kışlaya girilecek şekilde ihalesini yapıp millet bahçesi çalışmalarını başlatacağız.” Mehmet Zeybek, öğrencilerin yanında olduklarını öğrenci kimlik kartlarını halk otobüsü kartına entegre etme çalışması yapıldığını sözlerine ekledi.
“AFYON’DA BENİM 1 METREKARE ŞAHSIMIN ARSASI YOK”
İmarla ilgili olarak canlı yayına soru ile katılan vatandaşların sorularını cevaplandıran Zeybek, “Bizim şu anda imarla ilgili bir değişiklik yapabilmemiz mümkün değildir. Mesela Mısri Mahallesinde imar uygulaması yokki emsal değerleri neye göre vereceksiniz? Şayet bizde olsa önce 18 uygulamasını yapacaksınız ki yolları, sosyal donatıları, okulları, ibadet yerlerini, yeşil alanları belirleyebilesiniz ki imara böyle açabilirsiniz. Ondan sonra emsal belirleyip ruhsat verirsiniz. Orada bir imar çalışmamız yoktur. Çevre yolunda 180 metreli ticari alan konusunda önceki arkadaşlar bizden önce bir çalışma gerçekleştirmişler. Zannederim mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Şu anda bir çalışmamız yoktur. Benim Çayırbağ’da çok büyük arazi kapattığımı söyleyenler oldu. Arkadaşlar bizi mal mülk sahibi etselerde elhamdüillah Afyon’da o yörelerde bir metrekarelik dahi bir arazim yoktur. Sadece Uydukent’te 3. bölgede Ertuğrul Gazi- Battal Gazi Mahallelerinin olduğu yerlerde hanımın 301 metrekarelik bir arsası var. Başkaca arsa namına benim Afyon’da bir metrekarelik yerim yoktur. Üniversitemiz bölünmeden önce yaklaşık 7,5 milyonluk bir araziyi genişleme alanı olarak belirlenmiş. Şahitler Kayasının olduğu yerden neredeyse Erenler’in büyük bir kısmını, Küçükçobanlı, Ertuğrul Gazi Mahallesi’ndeki deprem konutlarının olduğu yerlere kadar geliyordu. İkinci bir üniversite doğunca yani AFSÜ farklı bir kampüste olduğundan üniversite genişleme alanına ihtiyaç kalmadığı düşünüldü. DDY hattı Şahitler Kayası’nın oradan geçip Eskişehir-Gazlıgöl yoluna giden demiryolu hattı sınır kabul edilsin. Hatta ÜNİYURT olduğu yerler de üniversitenin genişleme alanındaydı. Recep Tayyip Erdoğan Lisesi’nin karşı tarafında arkadaşlarımın yerleri vardı. Ama ne satabildiler ne de atabildiler ne de ekebildiler. Satmak istiyorlar üniversite genişleme alanı diye satılmıyor, bina yapılamıyordu. En azından buralarda vatandaş mağdur olmasın. Yapacaksa yapsın satacaksa sattın işine baksın diye düşünüldü. Rektörümüzle istişare edildi. Kendi aralarında görüşmüşler üniversitenin bundan sonra daha fazla genişleme imkânı yok denilmiş. Şu anki mevcut alanları 5 milyon metrekarenin üzerinde bir alandır. İfade ettiğim şekilde diğer taraftada vatandaşı mağdur etmeme şeklinde bir çalışma yapıldı.” şeklinde konuştu.
“İZMİR İSTASYONU CADDESİNDE TRAFİK ÇALIŞMASI YAPILACAK”
Kent Ormanına çıkış yolu üzerindeki hafriyata yönelik bir çalışma yapılacağını belirten Zeybek, “İnşallah Kent Ormanı yolumuzu düzelteceğiz. Orada teleferik projemiz gündeme geldiği zaman oralarda Kale etrafını, Kent Ormanı’nda yeni bir düzenleme yapacağız. Erkmen beldesine dönülen kavşağı da düzenleyeceğiz. İnşallah ışıkları oradan kaldıracağız. O yolu kapatacağız çünkü Paşa Camiinin arkasında bir yerden gerek düğün salonları olsun gerekse ticareten ulaşılacak alternatif bir yolu hizmete açacağız. İzmir İstasyonu Caddesi ile ilgili bir çalışma olarak Mecidiye’ye, Sarıkız Mahallesine dönülen cebin durumuna bakıp konuyu İl Trafik Komisyonu ile görüşeceğiz. Ne hikmetse bizim insanımız Şükrü Çelikalay Alt Geçidini yaptık Eşrefpaşa Mahallesine dönüşler kapatıldı. DSİ’nin oradan dönemiyoruz v.s deniliyor. Hala şikâyetler geliyor. Aslında şehirde yaşamanın asılnda bir bedeli var. Sanayi girişindeki cepte uzun kuyruk olduğu belirtiliyor. İl Trafik Komisyonu ve Belediye Trafik Komisyonunda ki arkadaşlarımız bir çalışma yaparak belki ilerleyen günlerde kapatabiliriz.” dedi.
“MEVCUT MECLİSİN İZİ TELEFERİK PROJESİ OLACAK”
Mevcut Belediye Meclisi’nin görev süresinde Afyonkarahisar’a bırakacağı kalıcı iz hakkında konuşan Zeybek, “140 bin yolcu kapasiteli teleferik projemizi yap işlet devret garantisiyle ihaleye çıkacağız. Döviz kurundaki dalgalanmanın durulmasını bekliyoruz. Birkaç firma var ihaleye girecek. Şehrimize farklı bir güzellik kazandıracağız. Turizmde Afyon’u hakkettiği yere getirmeye gayret sarf ediyoruz. Eski Gıda Kontrol Laboratuarının yerinin tahsis yazısı geldi. İnşallah yakında oranın yıkımını yapıp orayı o yöreye yakışır altına inebildiğimiz kadar inip otopark üzerinede bir gastronomi sokağı yapacağız. Tarihi konaklarımızın miniklerini yaparak üzerini meydan olarak bırakıp İstanbul’da Sultan Ahmet şenliklerinin yapıldığı Ramazan ayı boyunca şenlik yapılabileceği oralara nefis alanlar oluşturacağız. Maalesef bizim içerimizdeki insanlar çok fazla kale almıyorlar ama mesela Sayın Yargıtay Başkanı, Sayın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının aynen söyledikleri şu; Afyon çok farklı olmuş diyorlar. Balık suyun içindeyken suyun kıymetini bilmezmiş. Ne zamanki dışarı çıkıp ölüm aklına gelince eyvah der. Ama iş işten geçmiş oluyor. Afyon gerçekten kabuğunu kırmaya başladı. Her Başkanları Toplantısında Afyon nereye gidiyor, Afyon çok güzel ilerliyor denilmektedir. Elhamdülillah Afyon’da bu dönem çok güzel bir uyum yakaladık. Bu uyumu hizmete dönüştürmeye çalışıyoruz. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in ilimize gelmesiyle birlikte maşallahı var Allah nazardan korusun. 18 ilçemizi neredeyse sabah ezanında gidip ziyaret ediyor desek yeridir. Mesai mefhumu koşturuyor. Bizde ayak uydurmak mecburiyetindeyiz. Yapılan şeyler hep Afyon’adır. Sayın Valimiz görev süresi bittiğinde başka bir ile gidecektir. Yapılan hizmetlerse Afyon’a, bize kalacaktır. Bu vesile ile Valimiz Gökmen Çiçek’e çok teşekkür ediyorum. Bir Afyonlu kadar bir Afyon’un vekilleri kadar neredeyse Afyon’a hizmet ediyor.” dedi.
“UZUNÇARŞI’DA BU YAZ HAREKET BAŞLAYACAK”
Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma çalışmasını anlatan Zeybek şöyle konuştu: “Arkadaşlarımız kaba taslak bir çalışma yaptı. Esnaf arkadaşlarımızla bir araya geldik. Uzunçarşı’nın görüntüsü yakışmıyor. Biz gastronomi şehriyiz turizmde belirli noktala geldik. Belli bir ivme kazandık. Bizim tarihi dokumuzla konaklarımızla bütünleşecek bir çalışma yapın diye talimat vermiştim. Son çalışma tamamlandı tekrar esnaf arkadaşlarımızla biraraya geleceğiz. İnşallah bu sene orayı tamamlayacağız. Bu yaz orada hareket başlayacak.”
“SANAYİ ÇARŞISININ KALDIRILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR”
Sanayi Çarşısının kaldırılmasına yönelik şu an için bir çalışma olmadığını söyleyen Zeybek, “Oradaki esnaflarımızda biliyorlar işin açıkçası Sanayi Çarşısı şehir merkezinde kaldı. İlerleyen günlerde şehrimize, esnafımıza yakışacak yeni bir alanda Sanayi Sitesi yapılırsa hak sahiplerimizde memnun olacak şekilde imar çalışması yaparak burayı belki iskâna açabiliriz. Şu an için yok ama kaçınılmaz bir durumdur. Bugünden yarına yapımı mümkün değildir. Ama ilerleyen süreçte sanayi çarşısının taşınması gündeme gelecektir” ifadelerine yer verdi.
“SIRADA DEHŞET-İ NEBİL’İN İSMİNİN BİR YERE VERİLMESİ VAR”
Afyonkarahisar’ın değerlerinin isimlerini yeni yapılan yerlere verme tercihinden söz eden Zeybek, “Bende Afyon milliyetçiliği vardır. Şükrü Çelikalay Kurtuluş Savaşı’nda büyük emekler sarf etmiştir. Afyon’un yetiştirdiği ender ilim adamlarındandır. Bunu kimseyle paylaşmadı. Bir röportajımızda sizinle de konuştuk. Dehşet-i Nebil Efendi de Afyon’un önemli bir değeridir. İnşallah yaptığımız bir yere onun ismini verip ölümsüzleştireceğiz.” diye konuştu.
“KELTEPE’Yİ AÇIP HAVA TEMİZLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ”
Keltepe’den hava kirliliğini azaltma amaçlı açılması düşünülen yol konusunda bilgi veren Zeybek, “Taşpınar Mahallesinde Topuzlu tepesini düzeltelim dedik. Az bir kısmı kaldı. Kendi imkânlarımızla orayı blok şeklinde kesme şartıyla Keltepe’yi açıp hava sirkülâsyonunu sağlayacağız. Bu sene için kesin bir çalışma sözü veremem ama plan dâhilinde inşallah orayı yapacağız.” ifadelerine yer verdi.
“MİNİBÜSLER PARKHAYAT HASTANESİ ÖNÜNE DOLANMAK ZORUNDA”
PARKHAYAT Hastanesinin orada minibüs güzergâhlarını değiştirdiklerini dile getiren Zeybek, “Orada hemşehrilerimiz halen daha aynı yerde inip yaya olarak karşıya geçmek istiyorlar. Değişikliğe adapte olamadılar. Biz oradaki kavşaktan minibüslere döneceksiniz PARKHAYAT Hastanesi önüne arkasından dolanıp orta refüjden çıkıp devam edeceksiniz diye güzergâh belirlendi. Minibüsçülerinde işine geliyor oradan dolanmak yerine burada indireyim yoluma devam edeyim diyor. Normalde hastaneye gelenler eski yerde inmeseler minibüsler hastanenin önüne dönmek zorundalar. Oraya üst geçit olmaz. Yolu da yaramayız.” diye konuştu.
“AFYON BÜYÜKŞEHİR OLMAYA ADAY TÜRKİYE’DE TEK İL”
Afyonkarahisar’ın büyükşehir olma yolundaki durumunu yorumlayan Zeybek şunları söyledi: “Ocak ayı içerisinde nüfus sayım rakamları açıklanacak. Daha önceki dönemde aldığımız rakama göre nüfusumuz 737 bindi. Ben 740 bini geçtiğimizi düşünüyorum. Yine tahminen 7 bin civarında eksik bir nüfus oranımızın kaldı. Şu anda büyükşehir olmaya aday Türkiye’de ki tek iliz. Hükümetimiz büyük şehir bütünşehir diye bir çalışma açıklamıştı. Çalışmalar ne âlemde o hususta çok fazla bir bilgimiz yoktur. Konu gündeme geldiğinde ilk büyükşehir adayı Afyonkarahisar’dır.”
“ÜÇ SPOR KULÜBÜ BİZİM ÖLÇEĞİMİZDEKİ BELEDİYELERE AĞIR GELİYOR”
Belediye spor aktivitelerinden söz eden Zeybek şunları söyledi: “Voleybolla Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürümüz ilgileniyor. Süleyman Karakuş Afyon Afjetspor’a Başkan yaptık. Basketbolda da dolardan dolayı yabancı oyuncular ağır gelmeye başladı. Takımdan oyuncular ayrıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde Belediye olarak amatör spor kulüplerine ayırabileceğimiz bütçemiz kanunen bellidir. Basketbol ve voleybolda bu sınıftadır. Gelirimizin binde 12’sini ayırabiliyoruz. Basketbolda gerçekten çok elit bir seyirci kitlesi oluşmuştu. Hoş bir spor dalıdır. Cömert hoca ile görüşeceğiz. Üç ayrı spor branşında kulüp bizim ölçeğimizdeki Belediyeler açısından mali anlamda çok zor oluyor. Büyükşehirler bile hakkından gelemiyor.
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi