Müftülük Afyon'da 19 nikâh kıydı

Müftülere de nikah kıyma yetkisi verilen kanuni düzenlemeden sonra Afyonkarahisar'da müftüler tarafından 19 nikah kıyıldı. Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisinin ilgili kanunda TBMM'nin yaptığı bir ilaveyle birlikte Müftülerin de nikâh kıyılabileceği şekilde değişiklik yapıldığını hatırlattı.AFYON'DA 19 NİKÂH KIYILDIİçişleri Bakanlığı'ndan ilk çıkan izinle İl veya İlçe Müftülerinin Belediyelerle v.d yetkililerle birlikte nikâh [&hellip]

Müftülere de nikah kıyma yetkisi verilen kanuni düzenlemeden sonra Afyonkarahisar’da müftüler tarafından 19 nikah kıyıldı. Afyonkarahisar Müftüsü Şükrü Kabukçu, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisinin ilgili kanunda TBMM’nin yaptığı bir ilaveyle birlikte Müftülerin de nikâh kıyılabileceği şekilde değişiklik yapıldığını hatırlattı.
AFYON’DA 19 NİKÂH KIYILDI
İçişleri Bakanlığı’ndan ilk çıkan izinle İl veya İlçe Müftülerinin Belediyelerle v.d yetkililerle birlikte nikâh kıyma yetkisine haiz olduğunu söyleyen İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, bu doğrultuda başvuralar yapıldığını ifade etti. Afyonkarahisar Müftülüğü olarak ilk nikâhı 2018 yılı Ocak ayında kıydıklarını açıklayan Kabukçu, “Afyonkarahisar Müftülüğü olarak ilk nikâhı 15 Ocak 2018 tarihinde kıydık. Şu ana kadar ortalama 19 adet nikâh başvurusunu akdetmiş olduk.” dedi.
NİKÂH İÇİN DİN NORMAL
 BİR AKDİ ÖNGÖRÜYOR
Halk arasında “imam nikâhı” diye isimlendirilen bir anlayışa dikkat çeken Müftü Şükrü Kabukçu, esasen dinin öngördüğü nikâhın normal bir akit olduğunun altını çizdi. Nikâh akdinin diğer akitlerden farkının aile yuvasının kurulması, Peygamber Efendimizin (SAV) bir sünnetini icra etme olduğu için, içerisinde dua formatı da olduğundan halk tarafından önemsendiğini belirten Kabukçu, “Biz dini ve resmi nikâh ayırımını ortadan kaldırmak için Başkanlığımızın göndermiş olduğu bir format var. Nikâha başlamadan Müftülerden veya bir hoca efendiden duymaları gereken genel tembihat ve nasihatleri söylüyoruz. Arkasında da resmi nikâh formatında ki nikâhımızı gerçekleştiriyoruz. Bunun arkasında da biz bir dua ederek seremoniyi tamamlamış oluyoruz.” diye konuştu.
BELEDİYE NİKÂHI DA
DİNEN GEÇERLİ
“Halkımıza benim söyleyeceğim şudur” diyen Kabukçu sözlerine şöyle devam etti: “Esasında Belediye nikâhları da dini anlamda geçerli olan nikâhlardır. Buradaki teknik konu; Klasik İlmihal kitaplarımızda veya fıkıh kitaplarımızda kullanılan bir kavram vardır. Arapça dilinin kendi özelliğinden kaynaklanan mazi yani geçmiş sigası olduğundan günümüz Türkçesinde kullandığımız ‘kabul ettim’ veya ‘kabul ediyorum’ tartışmasından dolayı zaman zaman özellikle geleneksel anlayışta bir tabiri bağışlansın şüphe oluşturabiliyor. Biz bu şüpheyi kaldırmak için her ikisini de birleştiriyoruz. Hatta ben nikâhta sonra konuşulsa da dinen caiz olan mehir konusunda hatırlatmada bulunuyorum. Hatta bizim bölgemizde ben de Denizli’li olduğum için bunu rahatça söylüyorum düğünlerde aile arasında takılan takılar genellikle mehir olarak konuşulur. Dolayısıyla her iki tarafa da nikâha geçmeden önce her iki tarafa bunu soruyorum. Taraflarda ‘Hocam aynı kanaatteyiz mehir olarak takılar’ diyorlar. Bizim kıydığımız nikâhın Belediye Başkanının kıydığı ya da yerine tayin ettiği vekille kıydığı nikâh arasında hiçbir fark yok. Biz ilave olarak bu dini töreni de aynı ortamda yapıyoruz.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme