Mübaşir Nedir?

Mübaşir, mahkemelerde duruşmaya girecek davalı, davacı, duruşmayı izleyecek kişiler ve tanıklara çağrıda bulunan, hakimin, mahkeme başkanının emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak ve dokümanların takibini yapan kişidir.

Mahkemelerde görev alan, mübaşirler duruşmanın sevk ve idaresinde ki disiplinden sorumlu olup, “Çağrıcı” olarakta tanımlanırlar. Duruşmanın başlangıcından sonuna kadar hâkime, mahkeme başkanına yardımcı olup genel anlamda duruşma işleyişini yürütürerek, duruşma salonunda ki iş ve işlemlerden sorumludurlar.

MÜBAŞİR OLMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR?

Mübaşir ataması Adalet Bakanlığına bağlı olan Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılır. Mübaşir olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olma şartı aranırken, lise, ön lisans ve lisans mezunu olarak KPSS’den en az 70 puan alınması halinde mübaşirlik için Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakat düzenlenir.

MÜBAŞİRİN YÜRÜTTÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLER NELERDİR?

Mübaşirler; duruşma esnasında gelen tarafları ve tanıkları duruşma salonuna davet ederek, oturacakları yerleri gösterip, tarafların verdiği evrak ile dokümanları hâkime iletir. Duruşmanın iç disiplinini, hâkimin emirleri doğrultusunda düzenler. Duruşmada konuşacak kişinin, beyanlarını ayakta vermesini sağlamak ve hâkim karar aşamasına gelindiğini beyan ettiğinde hüküm açıklanmadan önce ve yeminli tanık beyanı alınırken salondaki herkesi ayağa kalkmaları için uyarmak mübaşirin görevleri arasındadır. Kapalı duruşma yapılması halinde salonu boşaltmak ve duruşmanın gizliliğini belirten yazıyı duruşma salonunun kapısına asmakta mübaşirin işleri arasındadır. Aynı zamanda günlük duruşma listesini duruşma salonu dışında görünebilir bir yere asmak, görev yaptığı mahkemenin Yazı İşleri Müdürünün denetimi altında kalem işlerinde çalışmakta mübaşirin görevleri arasındadır. Mübaşirler arşivdeki dosyaların düzenini sağlamak ve arşivdeki dosyalara ilişkin giriş çıkış işlemlerini kontrol altında tutmaktan da sorumludur.

Bakmadan Geçme