Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

MÜBAREK GÜN VE GECELERDE NAMAZ

Hz. Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini talep etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla Müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler. Kandil gecelerinin gündüzlerinde de oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.v.); “Şaban’ın ortasında yani berat gecesinde ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’der.” buyurmuştur (İbn Mace, İkame, 191).
A- Kadir Gecesi
Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içersinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an Ramazan ayında (Bakara 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadir 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda faklı rivayetler vardır. Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b (r.a.)’a; İbn Mes’ud (r.a.)’un, “Bütün sene geceleri kalkan kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.” sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: “Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Rasulüllah bize, o geceyi değerlendirmemizi emretmiştir. Bunun emaresi, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır” (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 25, H. No: 762). Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber, “Kadir Gecesi’ni aramak isteyen yirmi yedinci gecede arasın” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 27) buyurmuş, böylece yirmi yedinci geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Sıyam, 40 H. No: 2834) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazanın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyam, 40, H. No: 2829) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyam, 219 H. No: 2821). Dolayısıyla Ramazanın son gecelerini Kadir Gecesi’ymiş gibi değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte asırlardır bütün İslâm ülkelerinde Kadir Gecesi Ramazanın 27. gecesinde kutlanmaktadır.
Bu geceye mahsus bir namaz yoksa da, en az iki rek’at, en çok bin rek’at, normali olarak da 100 rek’at namaz kılınacağı söylenir. İki rek’at kılındığı takdirde, her rek’atta 200 âyet okumak, 100 rek’at kılındığında da, her rek’atinde Fâtiha’dan sonra Kadr sûresiyle 3 İhlâs sûresi okunup iki rek’atta bir selâm vermelidir. Selamdan sonra:
“Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fü annî” yani, “Ya Rabbî! Sen afvedicisin; afvı, bağışlamayı seversin, beni afvet” duası da çok çok söylenmelidir
B- Regâib Gecesi Namazı
Receb-i şerîfin ilk cuma gecesine Regâib gecesi denir. Bu gece pek mübârek bir gecedir. Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevabı pek çoktur. Rivâyetlere göre Resûlüllah Efendimiz, bu mübarek gecede 12 rek’at nafile namaz kılmışlardır. Her rekâtta Fatiha’dan sonra üç kere Kadir suresi ile on iki defa ihlâs suresi okunur. Her iki rekâtta bir selam verilerek namaz tamamlanır. Regâib namazını cemaatle kılmak bid’attir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti