Muammer Aksoy Kimdir?

Vefatının 34. yılında anılan ünlü hukukçu, siyaset adamı Atatürk Düşünce Derneğinin kurucularından Muammer Aksoy'un kim olduğu merak ediliyor. Muammer Aksoy kimdir?

Atatürk Düşünce Derneğinin kurucularından ünlü hukukçu, siyaset adamı Muammer Aksoy vefatının 34. yıl dönümünde anılması nedeniyle araştırılıyor. Peki, Muammer Aksoy kimdir? Neden öldürüldü? Detaylar haberimizde…

MUAMMER AKSOY KİMDİR?

Mustafa Muammer Aksoy, 1917 yılında Antalya’da doğmuştur. Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar olan Muammer Aksoy, Milletvekili İbradılı Hacı Musazade Numan Aksoy ve Hattatzade Mustafa Hulusi’nin kızı Nadire Aksoy’un oğludur. 1961 Anayasası’nı hazırlayan komisyonun sözcülüğünü yapması ile bilinen Muammer Aksoy, 1990 yılında, faili meçhul bir cinayet sonucu öldürülmüştür.

1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Muammer Aksoy, Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yapmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Aksoy,1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne girmiştir.

27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye dönen ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör olan Aksoy, Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yapmıştır.

Bir dönem CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüten Aksoy,  12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tutuklanmış, fakat yargılama sonucunda aklanmıştır.

1977 yılında CHP İstanbul milletvekili olarak meclise giren Muammer Aksoy, Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçilmiş ve 1984 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür.

1989’da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi kimselerle birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği’ni kurmuş olan Aksoy,

eşi Ülke Aksoy’dan  Muammer Aksoy, Işık ve Arın isminde iki evlada sahiptir. Aslı, Muammer Can Aksoy ve İlke Aksoy adında ise üç torunu vardır.

MUAMMER AKSOY NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990’da saat 19.15’de Ankara Bahçelievler’de bulunan evine girerken uğradığı silahlı saldırı sonucu sağ göğsünden aldığı iki kurşun yarası faili meçhul bir şekilde hayatını kaybetmiştir.

Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Muammer Aksoy’un öldürülmesinden 2 saat sonra gazeteleri aradığı iddia edilen bir kişi; tesettür konusunda İslam’a karşı takındığı tavır nedeniyle Müslümanlar tarafından cezalandırıldığını ifade etmiştir.

Bakmadan Geçme