• Haberler
  • Genel
  • Modernizasyon sürecinde taviz yok! – Kocatepe Gazetesi

Modernizasyon sürecinde taviz yok! – Kocatepe Gazetesi

“İşletmelerimizin Modernizasyon Durumu” başlıklı toplantıya davet edilmedikleri halde katılmayan ilgililer Kurban Bayramı sonrası Vali Hakan Yusuf Güner ile Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap tarafından ziyaret edilecekler Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonu’nda Vali Hakan Yusuf Güner’in Başkanlığında “İşletmelerimizin Modernizasyon Durumu” başlıklı toplantı gerçekleştirildi.ONAY BELGESİ AFYON’U İLGİLENDİRİYORToplantının açılışını ve işletme modernizasyonu ile [&hellip]

Modernizasyon sürecinde taviz yok!

“İşletmelerimizin Modernizasyon Durumu” başlıklı toplantıya davet edilmedikleri halde katılmayan ilgililer Kurban Bayramı sonrası Vali Hakan Yusuf Güner ile Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap tarafından ziyaret edilecekler

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonu’nda Vali Hakan Yusuf Güner’in Başkanlığında “İşletmelerimizin Modernizasyon Durumu” başlıklı toplantı gerçekleştirildi.
ONAY BELGESİ
AFYON’U İLGİLENDİRİYOR
Toplantının açılışını ve işletme modernizasyonu ile ilgili sunumu Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap yaptı. Arap, ülke genelinde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı mevzuatları çerçevesinde işletmelerin modernizasyonu ile ilgili olarak onay ve kayıt belgesi alma zorunluluğu getiren faaliyetlerin Afyonkarahisar kapsamında ne durumda olduğunu anlattı. Hüseyin Arap, söz konusu toplantıda bu durumu değerlendirmek istediklerini söyledi. Özellikle işletmelerin türüne göre kayıt belgesi alma zorunluluğu, bazı işletmelere de onay belgesi alma zorunluluğu getirildiğini bildiren Arap; “Onay belgesi alma zorunluluğu en fazla diğer illerden daha çok bizi ilgilendirmekteydi. Bunun nedeni de et ve et ürünleri işletmelerinin, yumurta paketleme tesisi ve süt işleme tesislerinin diğer illere nazaran ilimizde sayıca çok daha fazla olmasıdır. Onay belgesi almanın bir diğer zorluğu ise onay belgesi alacak işletmelerin modernizasyonunda çok ciddi finansal ve süreye ihtiyaç duymalarıdır.” dedi.
11 KESİMHANEDE SORUN VAR
İl Müdürü Hüseyin Arap, onay belgesi alımında Afyonkarahisar’da ciddi bir mesafe kat edildiğini söyledi. Hüseyin Arap, kesimhanelerle ilgili bilgiler aktardı. Yönetmelik öncesinde 32 tane kesimhane bulunduğunu bu sayının çevre illerdeki kesimhane toplamından daha fazla sayıda olduğunu belirten Arap; “Biz bu yönetmelik çerçevesinde gerek modernizasyon yapamayacak gerekse modernizasyon yapmaya elverişli olmayan ve başvurusunu da yapmayan 13 kesimhaneyi 2012 yılının ilk gününde kapatmak zorunda kaldık. Şu anda 22 adet kesimhanemiz bulunuyor. Bunun üç adedi de beyaz kanatlı et kesimhanesidir. Dün itibariyle dört adet kesimhanemiz ciddi modernizasyonlarını tamamlayarak şartlı onay aldı. Yedi kesimhanemiz modernizasyon çalışmasını şu an için yapmaktadır. Beş adet Belediye, 6 adet özel kesimhane şu an için hiç başlamamış durumdadır. Bunlar öncelikli olarak kapatılacaklar içerisinde bulunuyorlar.” diye konuştu.
BELLİ SEVİYEYE ULAŞILDI
“Gıdanın başkenti” olma iddiasının modernizasyonu yaptırmadan mevcut gidişatla olamayacağını dile getiren Hüseyin Arap, mevzuat ve yaptırımlar bir tarafa işletmelerin insanlara sağlıklı şartlarda sağlıklı tüketim sağlamaları gerektiğini söyledi. Arap; “Yönetmelik öncesinde 59 adet et ve et ürünü üreten tesisimiz vardı. Bunların 24 tanesi 2012 yılı başlarında kapatıldı. Şu anki durum 26 adedi şartlı onay ile bizden onay aldı. 24 Tanesi bu süreci devam ettiriyor. Dört tanesi de henüz bir modernizasyon başlangıcı yapmadı. Kapatılması muhtemel olan dört adet sucuk işletmesi görünüyor. Kesimhaneler bizim için daha elzem durumda. 11 Kesimhanede sorun yaşanacağı ön görülüyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde Afyonkarahisar takdire şayan durumdadır. Gıdanın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğimize inanıyorum. Belli bir seviyeye ulaştık.” şeklinde konuştu.
SORUMLULUKLAR KAT VE KAT ARTTI
Vali Hakan Yusuf Güner, başvuru ve çaba göstererek durumunu düzelten işletmeleri “helal olsun” sözü ile takdir etti. Afyonkarahisar’da 28 adet yumurta paketleme tesisi bulunduğunu, bazı illerde bu alanlarda tek bir işletme bile olmadığını aktaran Arap; “Neticede bu yönetmelik Afyonkarahisar’ı sektörel anlamda en fazla ilgilendiren il kılmaktadır. Bu durum yükümüzü bir az daha, görev ve sorumluluklarımızı kat ve kat artırdı. Ama yapılan çalışmalar süreci çok iyi değerlendirmemiz gerektiğine bizleri inandırdı. Bizde gerekenleri yerine getirdik. İlk başta 28 yumurta paketleme tesisinin 15’i kapatıldı. Şu anda şartlı onay ve onay alan 15 işletmemiz var. 14 İşletmemiz modernizasyonunu devam ettirerek süreci iyi kullanıyor. Modernizasyona henüz başlamayan üç adet işletmenin kapatılması sözkonusu olabilir.
AFYON TERMALİN,
MERMERİN, ETİN BAŞKENTİ
Vali Hakan Yusuf Güner, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap’a talimat vererek toplantıya davet edildikleri halde katılmayan ilgililer ve işletme sahiplerini Kurban Bayramı sonunda ziyaret edeceklerinin iletilmesini istedi. Vali Güner, “Onlar toplantıya katılmazlarsa biz onları ziyaret ederiz.” sözleriyle konuya yönelik hassasiyetini dile getirdi. Vali Güner şöyle konuştu: “Afyonkarahisar et ve mermer sektörünün başkenti. Bunu reel olarak nüfus oranı ile ifade ediyoruz. Yüzdeye vurduğumuzda sözünü ettiğimiz işlerin başkenti Afyonkarahisar’dır. İlimizin jeotermalin başkenti olmasında katkı sağlayan tüm valilerimize ve yönetim kurulu üyelerine, şu anda beraber çalıştığımız İGM Başkanı Salih Sel başta olmak üzere böyle güzel bir mirası koruyup geliştirdikleri için teşekkür ediyorum. Tüm etten, lokuma, mermere kadar atadan alıp kurumsal hale getiren tüm Afyonlu kardeşlerimize de, yatırımcılara teşekkürlerimi ilan ediyorum. Bu şehirde iyi şeylerin olması bu şehrin müteşebbis insanlarının daha iyi şeyler olması için uğraşmaları ile olmaktadır. Afyonkarahisar’da her zaman namuslu ve kurumsal terbiyeye sahip üreticilerin her zaman yanında olacağız. Modernizasyonlarını gerçekleştiren tüm işletmelerin yöneticilerine teşekkür ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme