Modern Sanayi'ye üye kayıtları başladı

Afyonkarahisar'ın 3. Küçük Sanayi Sitesi olacak 'Modern Sanayi Sitesi'nin tanıtımı yapılarak üye kayıtlarına başlandı.Afyonkarahisar Madeni Sanatkarlar Odası'nın öncülüğünde geçtiğimiz yıl başlayan yeni sanayi sitesi kurma çalışmaları son aşamasına geldi. Modern Sanayi Sitesi adı altında kurulan kooperatife Hazine'den bedeli karşılığında devredilecek olan Konya Yolu üzeri, Karaaslan Çayırı mevkiindeki arazide yeni sanayi sitesinin çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. [&hellip]

Afyonkarahisar’ın 3. Küçük Sanayi Sitesi olacak “Modern Sanayi Sitesi”nin tanıtımı yapılarak üye kayıtlarına başlandı.
Afyonkarahisar Madeni Sanatkarlar Odası’nın öncülüğünde geçtiğimiz yıl başlayan yeni sanayi sitesi kurma çalışmaları son aşamasına geldi. Modern Sanayi Sitesi adı altında kurulan kooperatife Hazine’den bedeli karşılığında devredilecek olan Konya Yolu üzeri, Karaaslan Çayırı mevkiindeki arazide yeni sanayi sitesinin çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Modern Sanayi Sitesi’nin 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Modern Sanayi Sitesi’nin esnaflara tanıtımı ve şartlarının anlatılması macayıla önceki gün Yasemin Düğün Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, İGM Başkanı Salih Sel, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve oda başkanları ile çok sayıda esnafın katıldığı toplantının ev sahipliğini Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif ile Madine Sanatkarlar Odası’nın Başkanı M. Emin Birliktir yaptı.

 
ARSANIN TAPUSUNU ALDIK
Toplantının açılış konuşmasını yapan M. Emin Birliktir Modern Sanayi Sitesi fikrinin ve bugüne kadar gelinen aşamaların özetini anlattı. Birliktir şunları söyledi:
“İlk önce Ankara yolu üzerindeki 2. Sanayi Sitesi arkasında bu işi planlamıştık. Orada Belediyemiz imar tadilatı yaparak özel şahıslar mülkiyetindeki tarlaları küçük sanayi alanı ilan etmişti. Yanılmıyorsam 17 kişiden oluşan mal sahipleri o zaman için uçuk rakamlar istediler. 100 m2’lik bir dükkan için 280-320 m2 arasında bir arsa gerekiyor. Mal sahipleri tarlalarının metrekaresine 250 TL para istediler. 100 m2 dükkan için 75-80 bin lira arsa maliyeti karşımıza çıkardılar. Kendi aralarında anlaştıklarını m2’si 200 liradan aşağı arsalarını vermeyeceklerini söylediler. Ben de kendilerine gidin o zaman tarlalarınıza buğday ekin dedim ve yeni yer arayışına girdik. İzmir yolu tarafını istedik ama orası Turizm alanı ilan edilmiş. Eskişehir yolunda eski çöplük olarak bilinen yerin arkasında bir yer var ama orası da mermer nakliyesi için tren istasyonu olacak. Konya yoluna yöneldik. Bu bulduğumuz arazi Belediyemiz tarafından imarda sanayi alanı ilan edilmiş. İmarı küçük sanayi alanına dönüştürdük. Teknik alt yapısını hazırladık, tapusunu çıkarttık ve talip olduk. Bu arazi Valilik kavşağından 12 km uzaklıkta, 10 bin metrekarelik bir arazi.”
YENİ SANAYİ YAPILMADAN, ESKİ SANAYİ KALKMAZ
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise yeni kurulacak olan sanayi sitesinin alt yapısında Belediye olarak üzerlerine düşen her şeyi en kısa zamanda ve bedelsiz olarak yerine getirecekleri sözünü verdi. Yeni sanayinin yapılacağı arazinin hemen arkasında 3 adet yeni cezaevinin yapılacağını, dolayısıyla bu bölgede bir hareket oluşacağını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, mevcut 1. Sanayi çarşısı, 2. Sanayi Çarşısı ve yeni yapılacak olan Modern Sanayi Çarşısı ile ilgili bilgiler aktardı. Çoban şunları söyledi:
“Halkoylaması çalışmaları kapsamında Sanayi esnafını gezerken bir esnafımız bize, zenginlerden bize sıra gelecek mi diye sordu. Hangi hayırlı işe kalkışsanız böyle fitneler olabilir. Yeni yapılacak olan sitede sanayi ile bağı olmayanın burada işi olmayacak. Bunun takipçisi biz olacağız. Yönetimde bulunan arkadaşlardan her adımda şeffaf olmalarını istiyorum. Bize hep 1. Sanayinin durumu soruluyor, burası ne olacak diye. Orada zamanında kart irtifakı kurulmuş, herkesin imzası olmadan bir şey olmuyor. Ama ben inanıyorum ki Hükümetimiz şehir içerisinde kalan sanayi çarşıları ile ilgili bir düzenleme yapacaktır. Açıkçası biz orayı kaldırmak istiyoruz ama, yeni yer bitmeden böyle bir şeye kalkışmayız. 2. Sanayinin arkasında orta sanayi dediğimiz bir yer oluşturduk. Ben oradan da esnafımıza yer almalarını tavsiye ediyorum. Modern Sanayi’nin yollarını, kaldırımlarını, yağmur suyu hattını, kanalizasyonunu yapmak bize ait. Bedelsiz olarak. Havaalanını karşısında 2 milyon metrekare araziyi imara açtık, dolayısıyla şehrin gelişme yönü de o tarafa yönelecek.”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise, Modern Sanayi Sitesi’nin ilk kuruluş aşamasından itibaren her adımının takipçisi olduklarını belirterek, esnafın ve üreten kesimin her zaman yanında olduklarını belirtti. Türkiye’nin en büyük kooperatiflerinin avukatlığını 20 yılı aşkın süredir yaptığını belirten Ali Özkaya, “Çok zor bir görevdir, birine beddua etmek istiyorsanız kooperatif yöneticisi olun deyin. Eskiden fakirler kurar, orta halliler yürütür, zenginler mal sahibi olur denilirdi. Ama bu proje böyle olmayacak” dedi.
Yeni sitenin doğalgaza kavuşması konusunun takipçisi olacaklarını belirten Milletvekili Ali Özkaya, “Sayın Birliktir ne söz veriyorsa hapsini yapacağız” dedi.
İŞTE DÜKKAN ALMANIN ŞARTLARI
Bu konuşmaların ardından Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir hazırlanan projenin detaylarıyla ilgili bilgiler aktardı. Birliktir Modern Sanayi Sitesi’nin detaylarını şöyle özetledi:
“İnşallah bu tesisi 2019 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Hangi meslek gruplarındaki esnafların buradan dükkan alabileceğini yasa belirliyor. Ayrıca belirlenen mesleklerde en az 1 yıl sigortalı çalışmış olan kalfalarımıza da hak tanınıyor. Yani Uzunçarşı’daki bir esnaf gelip buradan parayı basıp yer alamayacak. Aidatlar konusunda tavizsiz olacağız. Bakanlık kredisi kullanmayacağız. Çünkü 30sene de geçse Bakanlık kredisi kullanırsanız, Bakanlık siteye müdahil olmaya devam ediyor. Biz bunu istemiyoruz. Herkes 1 üye olabilecek. 400 m2 dükkanı da olsa 1 oy hakkı olacak. 100 m2’lik dükkanlarımızın cephesi 8 m., derinliği 12.5 m olacak. Yükseklik ön cephede 8 m, arkada 9 m olacak. Dükkan içlerinde 4 metreye kolonlarda diş koyacağız ki asma kat yapmak isteyenler kendileri yapabilecekler. Dükkanların önünde 4mx8m alan olacak. Buraların gelişigüzel kapatılmasına izin verilmeyecek. Bakıldığında dükkan cephelerinde tek bir görünüm olacak. İnşaatı prefabrik olarak emanet usulü yapacağız. Biz betonla, kalıpla, ustayla uğraşmayacağız. Afyon firmalarına öncelik tanıyacağız. Toplamda 450-500 dükkan olacak. Arsa paralarını önümüzdeki 15 gün içinde toplayacağız. Arsa, plan, proje, ruhsat, yapı denetim, mühendislik, mimarlık gibi giderler için dükkan başına 23 bin lira hesap ettik, yanılma payıyla bunu 24 bin olarak belirledik. Dükkan alacak olanlar 24 binin yarısını, yani 12 bini peşin yatıracaklar. Kalan 12 bini, 1000 Tl olarak taksitlendireceğiz. Böylelikle arsa payı ödenmiş oluyor. Sonrasında inşaatın kendisi kalıyor. Müteahhite ne vereceğimiz verilecek tekliflere göre hesaplanacak. Bankalardan kredi kullanacağız, bunun için bankalardan teklif alacağız. Bankalardan istediğimiz ilk şart 1 yıl ödemesiz olması. Böylelikle esnafımız arsa payı olan 24 bini ödeyip bittikten sonra, inşaat için taksit edemeye başlayacak. İşi alacak olan müteahhit firma imalat yaptıkça, bankadan parasını alsın istiyoruz. Kooperatif paraya elini sürmeyecek, teknik adamlar yapılan işi inceleyecek, onay verilecek ve banka da müteahhitin hesabına parayı aktaracak. Peşin bedel ödeyerek dükkan almak isteyenlerin dükkanından ipoteği hemen kaldırmayı planlıyoruz. Borcu bitenin ipoteği bitecek. Dükkan çatılarını da güneş enerjisinden elektrik üretimi için kullanmayı planlıyoruz.”
>> Hayriye CANER’in Haberi

 

Bakmadan Geçme