Modern sanayi için ikinci kayıtlar başladı

Madeni Sanatkârlar Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi  (ESKKK) Başkanı M. Emin Birliktir, Oda'da düzenlediği basın toplantısında Modern Sanayi Yapı Kooperatifi hakkında bilgi verdi.ESNAF İŞYERİ SAHİBİ OLACAKOda ve Kooperatif Başkanı M. Emin Birliktir 1. Küçük Sanayi Sitesi'nin şehir içerisinde kaldığını belirtti. Birliktir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın şehir merkezindeki sanayi sitelerinin taşınması ile ilgili [&hellip]

Madeni Sanatkârlar Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi  (ESKKK) Başkanı M. Emin Birliktir, Oda’da düzenlediği basın toplantısında Modern Sanayi Yapı Kooperatifi hakkında bilgi verdi.
ESNAF İŞYERİ SAHİBİ OLACAK
Oda ve Kooperatif Başkanı M. Emin Birliktir 1. Küçük Sanayi Sitesi’nin şehir içerisinde kaldığını belirtti. Birliktir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın şehir merkezindeki sanayi sitelerinin taşınması ile ilgili yürütülen çalışmada 10 ilin, 11 sanayi sitesinin pilot bölge olarak açıklandığını kaydetti. Birinci Sanayi Sitesi’nin 381 işyeri olarak yapılıp daha sonra işyeri ihtiyacı doğrultusunda bölünerek işyeri sayısının yaklaşık 750’ye çıktığını dile getiren Birliktir, “1. Sanayi Sitemizin mülk sahibi esnaf ve sanatkarlarımızın büyük bir bölümü emekli olmuş bazı esnaf ve sanatkar ustalarımız da vefat etmiştir. Bu nedenle bu sanayi sitesindeki esnaf ve sanatkârlarımızın büyük bir bölümü kiracıdır. Bizler bu nedenle genç esnaf ve sanatkârımız başta olmak üzere, kiracı durumdaki esnaf ve sanatkârımız veya sanayi sitesinde çalışacak esnaf ve sanatkârımıza Madeni Sanatkârlar Odası genel kurulunda verdiğimiz söz üzerine dükkân, işyeri yapmak için S.S Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adı altında kooperatif kurduk” dedi.
YARIYA YAKINI İLK KAYITTA DOLDU
Kooperatif yapımı için arsa arayışına girdiklerini ifade eden M. Emin Birliktir, Konya yolunda Afyon çıkışına yaklaşık 9 kilometre mesafede hazineye ait arsaya talip olduklarını hatırlattı. Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden bu arsanın kooperatife satışı ile ilgili resim yazı geldikten sonra üye kayıtlarının başlatıldığını ifade eden Birliktir, “Ancak resmi prosedürlerden kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı üye kayıtlarını durdurmuştuk. Şimdi bu sıkıntılar aşıldı. Arsanın parası yatırıldı ve tapumuzu almış bulunmaktayız. Arsamız Konya yoluna sıfır olup yola cephesi yaklaşık bin metre uzunluğunda derinliği ise 200 metre civarındadır. Bu arsaya yaklaşık yüz metrekarelik 600 civarında işyeri ve dükkân sığmakta ve bu sayının yarısına yakını ilk kayıtlarda dolmuştur” diye konuştu.
HEDEF 4 YIL İÇİNDE BİTİRİLMESİ
İşyerlerinin depreme dayanıklı prefabrikten yapılacağını açıklayan M. Emin Birliktir, yüksekliğin 9 metre olacağını dile getirdi. Esnaf ve sanatkarın ihtiyacına göre dükkanların 100 metre, 200 metre, 300 metre ve 400 metre olarak verileceğini belirten Birliktir, “Her yüz metrelik işyerinin ön kısmında yaklaşık 50 metre arsa verilecektir. Bu arsaya daha fazla işyeri, dükkân sığabilirdi. Ancak hem çevresinin hem de iç yollarının geniş olmasını istediğimizden 600 civarında işyeri yerleştirilmiştir. Bu yıl içerisinde temel atmayı ve 4 yıl içerisinde de bitirip teslim etmeyi hedeflemekteyiz. Arsanın tapusu alınmış olup proje çalışmaları başlatılmıştır. Şu an zemin etütleri yapılmaktadır. Sitemizin alt yapı yol ve benzeri işlemleri Belediyemiz tarafından, elektrik direği, trafo gibi yatırımlarında OEDAŞ tarafından yapılacaktır. Milletvekilimiz Ali Özkaya bu ve diğer işlerimizle sürekli ilgilenmektedir. Kendisine bu vesile ile teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
EMEK SAHİPLERİNE TEŞÜKKÜR
“Özellikle esnaf dostu Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a tüm esnaf ve sanatkârlarımız adına şükranlarımızı sunarız” diyen Birliktir şöyle konuştu: “Bizim amacımız kaliteli, modern, sağlam, kullanışlı ve ucuza mal ederek esnaf ve sanatkârımızı dükkân sahibi yapmaktır. 1. Sanayi Sitesi içerisindeki Madeni Sanatkârlar Odasında üye kayıtları 31 Temmuz tarihi itibariyle tekrar başlatılmıştır. Kısacası yapmak istediğimiz yeni modern Küçük Sanayi Sitemizin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a, her aşamada yanımızda olan Milletvekillerimiz Ali Özkaya’ya, Hatice Dudu Özkal’a, İstanbul Milletvekili Dr. Hasan Sert’e ve hakkını ödeyemeyeceğimiz Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür ediyoruz”
“KİMSEYE RANT
SAĞLANMAYACAK”
Bu iş için Maliye Bakanlığına Noter’den taahhütname verdiklerini ifade eden Birliktir şunları söyledi: “Bu şu açıdan önemli; Esnafımızın gücünün yeteceği taksitlerle ödeme yapılmasına gayret ediyoruz. Diğer sanayilerde olduğu gibi ben bunu ödemem nasıl olsa kooperatif idare eder gibi düşüncede olan esnafımızı idare etme yetkimiz yok. Çünkü biz burayı en geç 4 yıl içerisinde bitireceğiz. Herkes aidatlarını ödeyecek. Ödemeyenleri kimse kusura bakmasın üyelikten çıkarıp yerine ödeyecek esnafımızı alacağız. 5-10 kişi yüzünden Sanayi Sitemizin gecikmesine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Biz kooperatif yönetimi olarak inşaata girmeyeceğiz. Zaten alt ve üst yapısını Belediyemiz yapıyor. Biz sadece prefabrik binayı yapacağız. İhaleye çıkacağız, işi mimar ve mühendisimiz takip edecekler. Bizler de işin kontrolünü yapacağız. Yedek üye sayısı belirlemedik. Yedek isimler de yazacağız. Buradan sadece esnaf ve sanatkâr yararlanacak. Kimseye rant sağlanmayacak. Uzunçarşı esnafları bizi bağışlasın öyle geçtiği için söylüyorum. Rant elde edilmesi için kimseye işyeri vermeyeceğiz.”
ŞEHİR İÇİNDE KALAN
SİTE KALDIRILACAK
Birinci Küçük Sanayi Sitesinin kaldırılacağının yetkili ağızlarca açıklandığını belirten Birliktir sözlerine şöyle devam etti: “Bu yetkili ağızlardan Bakanlık tarafından açıklandı. On ilde Sanayi Sitesi yapımı bittikten sonra onunla ilgili yasa hazırlandı. Bütün şehir içinde kalan sanayi siteleri kaldırılacak. Bizim burada tek talebimiz kaldırılırken bu işyeri sahiplerinin maddi zarara uğramadan mağdur olmamaları yönünde çaba sarf ediyoruz. Belediye Başkanımız hep esnafın yanında oldu. Onunla ilgili de imar çalışmaları yapılacak. Sayın Bakan bunu açıkladı, kesinlikle 1. Sanayi Sitesinin şehir içerisinde kalma şansı kalmadı. Zararsız bir imar tadilatı yapılması esastır. Esnaf ve sanatkârımıza bu vesile ile şunu söylemek istiyorum. Her zaman dedikodular çıkar. Şehir içinde kalan sanayi sitesi kaldırılamaz diye bir şey kesinlikle söz konusu değil.”
DOĞAL GAZ TERCİH EDİLECEK
Yeni Modern Sanayi Yapı Kooperatifinde ısınma sistemi için doğal gazın tercih edileceğini kaydetti. Birliktir şu ifadelere yer verdi: “Doğal gaz firması ile Belediye Başkanımızın ve bizim görüşmelerimiz devam ediyor. Oraya kadar uzanacak hattın bedeli yaklaşık olarak 4 trilyon lira kadar bir masrafa yol açıyor. Bunun bir bölümünü Şeker Fabrikasına bir bölümünü yapılacak olan Cezaevine 500 bin liralık bir bölümünü de bizim karşılayacağımızı taahhüt ettik. İnşallah bu çalışmayı da en kısa sürede tamamlayacağız. Isıtma da yanık yağ yakma, kömür yakma gibi eski sanayilerde olan doğayı, çevreyi kirletici şeyleri kesinlikle yakılmayacak.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme