Mobilya sektöründe hammadde krizi had safhada
Afyonkarahisar Ağaç İşleri Oda Başkanı Suat Diler, mobilya ve aksesuar sektöründe hizmet veren esnafların yaşadığı sıkıntıları anlatarak malzeme temini ve fiyatlardaki artışların büyük sıkıntı oluşturduğunu anlattı. Diler, hammaddeyi temin etmekte zorluk yaşadıklarını, çok fahiş fiyatlara karşı adeta karaborsadan malzeme temin ettiklerini söyledi   Afyonkarahisar’da mobilya ve hırdavat sektöründe faaliyet gösteren esnafların hepsinin ortak sıkıntıları hammadde [&hellip]
Afyonkarahisar Ağaç İşleri Oda Başkanı Suat Diler, mobilya ve aksesuar sektöründe hizmet veren esnafların yaşadığı sıkıntıları anlatarak malzeme temini ve fiyatlardaki artışların büyük sıkıntı oluşturduğunu anlattı. Diler, hammaddeyi temin etmekte zorluk yaşadıklarını, çok fahiş fiyatlara karşı adeta karaborsadan malzeme temin ettiklerini söyledi
Afyonkarahisar’da mobilya ve hırdavat sektöründe faaliyet gösteren esnafların hepsinin ortak sıkıntıları hammadde temini, fiyatların çok fazla artması ve fiyat artışlarını müşteriye yansıtamamak. Özellikle pandemi döneminin etkisi, Dolar’ın yükselmesi ve hammaddede dışa bağımlılıktan dolayı yaşanan sıkıntıları anlatan esnaflar Dolar’ın fiyatının düşmesiyle fiyatların atmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Fiyatların sabitlenmesini isteyen mobilya ve hırdavat sektörü esnafları, yetkililerden yardım bekliyor.
“ÇOK FAHİŞ FİYATLARA, KARABORSA GİBİ MALZEME TEMİN EDİYORUZ”
Fahiş fiyatlarla adeta karaborsa gibi malzeme temin etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Afyonkarahisar Ağaç İşleri Oda Başkanı Suat Diler, hammadde ile ilgili çok büyük sıkıntıları olduğunu kaydederek, “Esnafımız hammaddeyi temin edemediğinden dolayı, almış olduğu siparişleri yerine getiremiyor. Üretici firmalar pandemiden dolayı yeterli miktarda çalışamadıklarını ifade ediyorlar. O yüzden malzemede çok büyük sıkıntı var. Hem malzeme bulunmuyor, hammaddeyi temin etmekte zorluk yaşıyoruz, hem de çok fahiş fiyatlara adeta karaborsa olarak malzeme temin ediyoruz. Büyük firmaların yurt dışından gelen kimyasal hammaddelerin temin edilemediğini ifade ettiklerini biliyoruz. O yüzden yurt dışına bağlı sıkıntılar olduğunu da biliyoruz.” dedi.
“HAMMADDE FİYATLARI YABANCILARIN ELİNDE”
Hammadde fiyatlarının yabancıların elinde olduğunu ifade eden, yaklaşık 27 yıldır hırdavat ve aksesuar sektöründe faaliyet gösteren firmanın sahibi Ahmet Yeşilırmak, “Pandemi döneminde açıkça söylemek gerekirse, yaklaşık 27 yıllık esnaflık hayatımızda görmediğimiz sıkıntıları yaşamaya başladık. Tabi bunun sebepleri de üretimde meydana gelen aksamalar, yurt içinde, yurt dışında, özellikle hammadde teminindeki sıkıtılar var. Ülke olarak maalesef biz hemen hemen hiç bir hammaddeyi üreten bir ülke konumunda değiliz. Bundan dolayı da tamamen yabancıların elinde hammadde fiyatları. Onlar da istedikleri şekilde fiyatları yükseltebiliyorlar. Fabrikası olan, imalathanesi olan tüm üreticiler de bu fiyatlardan almak zorunda. Hammaddeyi temin edemediği zaman ne ekibinin, ne makinesinin, ne fabrikasının hiç bir anlamı yok zaten. Bütün bu artışlar tabi bizim hitap ettiğimiz sanayideki esnaf arkadaşlarımız, sanatkar arkadaşlarımız, aynı şekilde artışları müşteriye yansıtamıyorlar. Piyasa şartları malum, onlar büyük bir sıkıntıya düşüyorlar, biz satış olarak, gerek teminde gerekse tahsilatlarımızda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse, yurt dışından konteynır olarak mal getiren ithalatçı firmalar, daha önce navlun bedelini 1800-2000 dolar ödemekteyken, şu anda 10 bin dolar yani beş kat fazlö navlun ödüyorlar. Bu da maliyetleri ciddi oranda artırıyor.” ifadelerine yer verdi.
“10 DOLARLIK BİR ÜRÜN
KISA BİR SÜRE İÇİNDE
20 DOLAR’A ÇIKMIŞ DURUMDA”
Dolar’ın düşmesinin fiyatlarda olumlu yönde etki etmediğini ifade eden Yeşilırmak, “Dolar’ın düşmesi bile, fiyatları geri çekmiyor. Çünkü hammadde fiyatları özellikle Dolar bazında artış gösteriyor zaten. Dolar bazında 10 Dolarlık bir ürün net olarak şu anda kısa bir süre içinde 20 Dolar’a çıkmış durumda. Dolar’ın yüzde 3-5 düşmesi sadece kurdaki kadar bir indirim getirebilir. Onun dışında indirim sağlamıyor.” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN AKSESUARLARDA
SIKINTI YAŞIYORUZ”
Ahşap ve mobilya üretimi üzerine esnaflık yapan Mobilya Ustası Metin Karadirek, yaklaşık 5 aydır, hammadde de sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, “Aradığımız malzemelerde, MDF’de olsun, ahşap üründe olsun, benim çalışma alanım çift yönlü olduğu için sert ağaçlarda tedariki çok zorlanıyorum. Çünkü sert ağaçlar, genelde dışarıya göndermeye başladılar Türkiye’de. MDF’de de aynı konuyu yaşıyoruz. Mesela MDF’de, istediğimiz zaman istediğimiz ürünleri bulamıyoruz. Gün veriyorlar, bekliyoruz. Türkiye’de de bizim bu sektörde bayağı sıkıntı var. Hırdavat ürünlerinde de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Bizim sektörde kullandığımız bütün aksesuarlarda sıkıntı yaşıyoruz. Onlar da ne gibi sıkıntı yaşıyoruz; ürünleri tedarik yönünde rahatlık görüyoruz ama fiyat konusunda sıkıntılarımız oluyor. Dolar düşüyor, bizim aldığımız aksesuar ürünlerinin fiyatı düşmüyor. Aynı, yerinde sayıyor. En büyük sıkıntıyı bu konularda yaşıyoruz. Bugün aldığımız ürünü, örnek veriyorum, mutfak dolabına aldığımız ürünü 10 liraya alıyorsak, ertesi gün bir günde bir lira, bir buçuk lira fiyat farkı görüyoruz, yaşıyoruz. Tabi ki bu da Dolar’ın esnekliğinden yaşanıyor” şeklinde konuştu.
“DOLAR DÜŞMESİNE RAĞMEN
EN AZINDAN FİYATLARIN SABİT KALMASINI İSTERİZ”
Mobilya sektöründe son üst düzey işlem olarak bilinen boyama işlemlerini yapan Boya Ustası Haydar Kaplan, sektörde özellikle malzeme tedariki konusunda sıkıntı çektiklerini ifade ederek, “Esnaf çok zor durumda. Genelde malzemelerin fiyatı çok uçuk, afaki bir şekilde artışlar var. Dolar’ın düşmesine rağmen bizim kullandığımız hammaddeler boya olduğu için petrol ürünü sürekli fiyatlar artışta. Dolar düşmesine rağmen en azından fiyatların sabit kalmasını isteriz. Malzeme bulmalarımızda çok büyük sıkıntılarımız var. Yani geçen ay aldığımız boyayı bu ay almakta çok zorlanıyoruz. en az yüzde 10 gibi, yüzde 15 gibi bir fiyat farkı çıkıyor karşımıza. Biz de bunu müşteriye yansıtmakta çok zorlanıyoruz. Son 1-2 yıldır bu hadise devam ediyor, bunun tedbiri nasıl olacak bilmiyoruz ama yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz.” ifadelerine yer verdi
“DOLAR YÜKSELDİĞİNDE ZAM VAR, DOLAR DÜŞTÜĞÜNDE DE AYNI ŞEKİLDE ZAM VAR”
Mobilya sektöründe 15-17 yıldır mobilya imalatı yaptıklarını ifade eden Mobilya Ustası Zafer Yardımcı, “Sektörde yaşadığımız sıkıntılar, malzemeye aşırı zam gelmesi. Dolar arttı, malzemeye aşırı zam geliyor, dolar düştüğünde MDF’nin düşmesini istemiyoruz, en azından aynı yerinde kalsın, bir 8 ay 10 ay, istikrar istiyoruz. Mesela bundan 10 yıl önce, 2 yılda bir defa gelirdi zam. O zaman da dolar yükselirdi ama şimdi tam tersi. Dolar yükseldiğinde de zam var, dolar düştüğünde de aynı şekilde zam var. Biz MDF’nin düşmesini istemiyoruz. En azından aynı yerinde kalsın.” diye konuştu.
“SEKTÖR, TEKELLEŞMEYE
DOĞRU GİDİYOR”
1980 yılından bu yana orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İşletme Sahibi Nuri Çağlayan, “Son zamanlarda ihracatın fazla olmasından dolayı mal temininde zorluk çekiyoruz. Firmalarda ihracat fazla olduğu için sürekli fiyat artışı hemen hemen şu üç dört aydır, fiyat artışı oluyor. Hammadde bulamadığı, dolar yükseliyor, doların yükseldiğinde zam yapıyor, dolar düşüyor yine aynı kalıyor. Bir kaç firmanın elinde olmuş oluyor bu sektör, tekelleşmeye doğru gidiyor.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi