• Haberler
  • Genel
  • “Mobbing”ten her kesim mağdur – Kocatepe Gazetesi

“Mobbing”ten her kesim mağdur – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan hemşirelere 'Hemşirelikte İnsan İlişkileri ve Mobbing' konulu konferans verildi. AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen eğitim konferansı sağlık personelince büyük bir ilgiyle izlendi AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü [&hellip]

"Mobbing"ten her kesim mağdur

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görev yapan hemşirelere “Hemşirelikte İnsan İlişkileri ve Mobbing” konulu konferans verildi. AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından verilen eğitim konferansı sağlık personelince büyük bir ilgiyle izlendi

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafik Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Hemşirelikte İnsan İlişkileri ve Mobbing konulu konferans veroib Nakilcioğlu, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel mobbing, küresel ısınmadan daha hızlı yayılmaktadır.Duygusal bir saldırı eylemi olan mobbingin hedefi, kişi üzerinde sistematik baskı kurup direncini kırarak o insanı işten ayrılmaya zorlamaktır.Mobbing yöntemleri arasında baskı kurma, bunaltma, korkutma, şantaj, aşağılama, tehdit etme, her tür fiziksel davranış ve cinsel taciz gibi davranışlar göze çarpmaktadır.Mobbing, genellikle yönetici kaynaklı, hasta kaynaklı veya çevre kaynaklıdır. Mobbing eylemine maruz kalanlar içerisinde ilk sırada hemşireler vardır ve hemşirelere yönelik sözlü taciz yüzde 79 oranındadır” dedi.
MÜCADELE MÜMKÜN
Mobbing ile mücadele konusuna da değinen Doç. Dr. Nakilcioğlu, “Bu hastalığın çaresi var mıdır? Evet, vardır. Mobbing olayı ortaya çıkmadan veya çıktıktan sonra önlenebilir” diyerek şöyle devam etti:
“Mobbing ile mücadelede iki boyut söz konusudur. İlk boyutta bireysel mücadele yöntemleri uygulanır. Kısa süreli, gelip geçici sıkıntılar mobbing olarak değerlendirilmez, ama psikolojik saldırılar altı ay boyunca devam ediyorsa orada kesinlikle bir mobbing eylemi var demektir. Bunun için mobbinge maruz kalan kişi önce durumun gerçek boyutunu fark etmelidir. Kurum yönetiminden yardım ve destek istemelidir. Eğer kurum duyarsız kalırsa bu durumda kılıcı sıyırıp tek başına mücadeleye girişmelidir.Bu noktada mobbinge maruz kalan kişinin düzenli iletişim eğitimi almasında yarar vardır. Bu eğitim sayesinde mağdur, kişiliğini güçlendirmek, pasiflikten kurtulmak, kurban psikolojisini yenmek, stresle baş etme yollarını öğrenmek, sorun çözme becerisi kazanmak, kendini yalnızlığa terk etmemek, sorunu çevresiyle paylaşmak gibi yetenekler kazanacaktır. En son noktada ise mobbing mağduru yasal yollarla hakkını aramasını bilmelidir. Alo 170 servisi bu amaçla kurulmuş olup kesintisiz hizmet vermektedir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme