• Haberler
  • Genel
  • Mısri Camii'ni bilirkişi incelesin – Kocatepe Gazetesi

Mısri Camii'ni bilirkişi incelesin – Kocatepe Gazetesi

Abdurrahim Mısri Camii cemaati ve çevre sakinleri, restorasyon çalışmalarının bilirkişi tarafından incelenip, caminin en kısa sürede ibadete açılmasını istiyor Abdürrahim Mısri Camii'nin bir türlü tamamlanamayan restorasyon çalışmalarının bilirkişi tarafından incelenmesini talep eden Dernek Başkanı Osman Korkmaz, çalışmalar sırasında yaşanan çeşitli olumsuzlukların aydınlatılarak vicdanların rahatlatılmasını istedi Afyonkarahisar Merkez Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaşatma Derneği Başkanı [&hellip]

Mısri Camii’ni bilirkişi incelesin

Abdurrahim Mısri Camii cemaati ve çevre sakinleri, restorasyon çalışmalarının bilirkişi tarafından incelenip, caminin en kısa sürede ibadete açılmasını istiyor;

Abdürrahim Mısri Camii’nin bir türlü tamamlanamayan restorasyon çalışmalarının bilirkişi tarafından incelenmesini talep eden Dernek Başkanı Osman Korkmaz, çalışmalar sırasında yaşanan çeşitli olumsuzlukların aydınlatılarak vicdanların rahatlatılmasını istedi

Afyonkarahisar Merkez Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, bir yılı aşkın zamandır tamamlanamayan camii restorasyonu ve bu çalışmaya özen gösterilmediği yönündeki cemaat şikayetlerini dile getirdi.
GECİKME VE KALİTE ŞİKAYET KONUSU
Afyonkarahisar Merkez Abdurrahim Mısri Camii Onarma ve Yaşatma Derneği’nin merhum Başbakan Adnan Menderes’in verdiği emir doğrultusunda geçmişte kamu yararına çalışan dernek statüsüne getirildiğini belirtti.
Derneğin kamu yararına çalışır nitelikte faaliyetini sürdürdüğünü anlatan Osman Korkmaz, iki yılda bir derneğin İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerince denetlendiğini hatırlattı. Korunması gerekli tescilli kültürel varlık olan Abdürrahim Mısri Camii’ndeki restorasyon çalışmalarının halen devam ettiğini kaydeden Korkmaz; “Şu an devam eden restorasyon çalışmaları Sayın Valimizin girişimleriyle beraber 2011 yılının Haziran ayında ihale edildi. İhaleyi Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptı. Dernek olarak bizim restorasyon çalışmalarına yönelik herhangi bir katkımız ve müdahale şansımızda yok. Ancak görebildiğimiz kadarıyla cemaat burada yapılan restorasyon çalışmalarının hem geciktirildiğinden hem de çalışmaların kalitesinden şikayetçi.” dedi.
“BASKI ÜZERİNE İNCELETME İSTEDİM”
Abdurrahim Mısri Camii restorasyon çalışmalarının 2011 yılının Eylül ayında başladığını bildiren Dernek Başkanı Osman Korkmaz, çalışmanın bir yılı aşkın zamandır bir türlü tamamlanamadığını vurguladı. Ellerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazının bulunduğunu söyleyen Korkmaz; “Müdürlükten gönderilen yazıda 12 Kasım 2012 tarihinde caminin teslim edileceği belirtiliyor. Bugün (dün) 12 Kasım. Günü geldi halen daha yaz mevsimi geçmesine rağmen drenaj kanalı bile yapılamadı. Ayrıca çok basit bir drenaj kanalı yapılacağı inancındayım. Ben dernek başkanı olarak Valilik Makamı’na bir yazı yazdım. Camideki restorasyon çalışmalarının ihale şartnamelerine uygun yapılıp yapılmadığının incettirilmesini, halkın ve cemaatin baskısı üzerine yazılı olarak bildirdim. Valilikçe konunun inceletilip araştırılmasını istedim. Çünkü elimizde şartname yok, ihaleyi biz yapmadık.” diye konuştu.
CAMİ ŞANTİYE OLARAK KULLANILIYOR
Camii restorasyonunun yapan müteahhidin işin başında durmadığın söyleyen Dernek Başkanı Osman Korkmaz, uzun süreli yaz günlerinin geçirilmesine rağmen işlerin tamamlanamadığını kaydetti. Geçen yıl kış mevsimi başlangıcında kubbe kurşunlarının söküldüğünü, ağır geçen kışta yağış sularının kubbelerden içeriye geçtiğini belirten Korkmaz; “Camii kubbe kurşunlarının niçin söküldüğünü de anlamadık. Koskoca yaz mevsimi geçti, niçin drenaj kanalı usulüne göre yapılmadı da bu yağmurlu kış günlerine bırakıldı onu da anlamadık. Mahalle perişan oldu? Çünkü toprak çıkarıldı. Belediye’den izin alınmadı. Müteahhit camii içini şantiye olarak kullanıyor. Anahtarı teslim ettik, Emniyet Müdürlüğü’ne dilekçe verdim. Kurşunlar çalındı. Bize kurşunların eritilmeye gönderildiği söylendi. Fotoğraflarını çektirdim, sürekli yazışmalar yaptık. Ben orman mühendisiyim. Camii içinde sökülen ahşap malzemenin nereye gittiğini sordum. Bu ahşapların değeri olmayan malzeme olduğu cevabını aldım. ” şeklinde konuştu.
GELSİNLER YERİNDE GÖRSÜNLER
Abdurrahim Mısri Camii kubbe aleminin tarihi özelliğe sahip olduğu bilgisine sahip olduğunu restorasyonu yapanların kendisine alemin tarihi olmadığı yönünde bilgi verdiklerini kaydeden Osman Korkmaz şöyle konuştu:
“Kubbe aleminin 2000’li yıllarda yapılan tamiratta değiştirildiği, onun da tarihi değeri olmadığı söylendi. Camii tadilatında daha çerçeveler takılacak. Tabanı yapılacak, kaloriferi bağlanacak. Tavan yazıları yazılacak. Artık kış kendisini hissettiriyor. Bizim sıkıntımız en çok üzüldüğüm şey camii zeminine su gelmesiydi. Yani drenaj problemi vardı. Biz zemine gelen suyu devamlı pompa ile dışarıya attık ama baş edemedik. Bu sorunun çözümünü istedik, sözde acilen ihale edildi. Müteahhitle bizim herhangi bir şekilde muhatap olmamız söz konusu değil. Bana Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Songül hanım, ‘Senden daha şikayetçi bir adamla karşılaşmadım. O kadar tarihi eser tamir ettirdim. Bu nedir?’ diye tepki verdi. Bende kendilerine nasıl restorasyon çalışması yaptırdıklarını gelip görmelerini belirttim.”
ÇEVRE DE, MANEVİ ŞAHSİYET DE RAHATSIZ
Afyonkarahisar Valiliği’nden Abdürrahim Mısri Camii’nde bir yılı aşkın süredir yapılan restorasyon çalışmasını ehline inceletilmesi istirhamında bulunduğunun altını çizen Korkmaz sözlerine şöyle devam etti: “Ben ilgili ve yetkili çevrelerin süre gelenleri işin ehline inceletip kamuoyunu aydınlatsınlar bizler de rahatlayalım. Vakit namazları ve ibadet hizmeti için cemaat Karaman Camii’ne gidiyor. Ama vatandaş muzdarip. Çünkü Abdurrahim Mısri Camii’ndeki manevi havayı özellikle sabah namazındaki maneviyatı başka bir camide almamız mümkün değil. Camiye ismini veren Abdurrahim Mısri Hazretleri’nin şahsı da maneviyatta rahatsız ediliyor. Camii de kadınlar yerinin yatakhane olarak kullanıldığını öğrendik. Oysa camii içinde yatılmaz. Bu bize ters. Hatta caminin din görevlisi bir gün bana gelerek camii içinde yüksek sesle müzik dinlendiğini bildirdi. Hem çevre sakinleri hem de manevi huzurda rahatsızlık veriliyor. Bu huzursuzluğun bir an evvel bitmesini istiyoruz. Cemaatimiz ve halkımızın Abdurrahim Mısri Hazretleri’nin şahsına ve maneviyatına çok büyük hürmeti vardır. Camimizi bir an önce ibadete açsınlar ve yapılan imalatların, restorasyonun bilirkişi tarafından kontrol ettirilmesini istiyoruz. Bunu özellikle Sayın Valimden istirham ediyorum.”

Haber: BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme