• Haberler
  • Genel
  • Mısri Camii’ne Bakan müdahalesi – Kocatepe Gazetesi

Mısri Camii’ne Bakan müdahalesi – Kocatepe Gazetesi

Abdürrahim Mısri Camii restorasyon çalışmasının uyandırdığı kaygı ve şikayetleri yerinde inceleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ilgilileri camiiden ayrılmadan telefonla aradı. Bakan Eroğlu talimatlar verirken, Vali Vekili Adem Uslu’dan da bir ekip kurulup işin sıkı takip edilmesini istedi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu beraberindekilerle dün öğle namazını Karaman Camii'nde kıldıktan sonra [&hellip]

Mısri Camii'ne Bakan müdahalesi

Abdürrahim Mısri Camii restorasyon çalışmasının uyandırdığı kaygı ve şikayetleri yerinde inceleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ilgilileri camiiden ayrılmadan telefonla aradı. Bakan Eroğlu talimatlar verirken, Vali Vekili Adem Uslu’dan da bir ekip kurulup işin sıkı takip edilmesini istedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu beraberindekilerle dün öğle namazını Karaman Camii’nde kıldıktan sonra Abdürrahim Mısri Camii restorasyon çalışmasını yerinde inceledi. Bakan Eroğlu, Dernek Başkanı Osman Korkmaz ve çevre sakinlerinden bilgi aldı.
ŞANTİYE ŞEFİDE KONTROLDE YOK
Abdürrahim Mısri Camii Onarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, Abdürrahim Mısri Camii ve derneği hakkında ana hatlarıyla bilgilendirme yaptı. Bir yılı aşkın süredir devam eden restorasyon çalışmasının sağlıklı yapılamadığı ve korunması tescilli kültürel varlık statüsünde olan camiiye yönelik duyulan kaygılar Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na detaylarıyla anlatıldı. Çevre sakinleride Bakan Eroğlu’nun incelemesine eşlik ederek kaygılarını dile getirdiler. Dernek Başkanı Osman Korkmaz çalışmalarda bir şantiye şefi bulunmadığını, Kütahya’da bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce çalışmanın yeterince kontrol edilmediğini söyledi.
“ARKADAN KONUŞULMASIN İŞ LAFTA KALMASIN”
Çevre sakinlerinden Nazik Elbir (66) 20 yıldır ikamet ettiği bu mahallede Abdürrahim Mısri Camii restorasyon çalışmasının bir türlü tamamlanamadığını söyledi. Nazik Elbir, yaz mevsiminin geçmesine rağmen ortaya çıkan birşey olmadığını kaydetti. Elbir; “Yazı hiçbir şey yapmadan geçirdiler. Ne olduğu belli değil. Bura ile kim ilgileniyorsa adam akıllı başına dikilmeli. İş lafta kalmasın. Arkadan konuşmak yerine ne lazımsa yapılsın. Kim ilgiliyse mum gibi dikilmeli. Benim elimde olsa yapanlara rest çekerdim. Bizim elimizden birşey gelmiyor. Herkes birbirinin ardından konuşuyor. Yok bakan böyle yok vali şöyle. Arkadan konuşma yüzüne söyle. Aman bakanım lafta kalmasın.” sözleriyle duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Bakan Eroğlu, Nazik Elbir’in gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılayarak “Sizi buraya kontrol mühendisi olarak atayalım.” espirisini yaptı. Bakan Eroğlu, hem Nazik Elbir’le hemde çevre sakinleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Vekili Adem Uslu, söylenenlerin lafta kalmayacağını Bakan Eroğlu’nun verdiği talimatlar üzere gerekenin yapılacağını dile getirdi.
EROĞLU: TAKİP VE HASSASİYET TAKDİRE ŞAYAN
Dernek Başkanı Osman Korkmaz, konu ile ilgili bir muhatap bulamadıklarını, talep ve takiplerinin sonuçsuz kaldığından yakındı. Korkmaz; “Kütahya’daki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde Songül hanım ‘Ben senin gibi şikayetçi bir adam görmedim.’ dedi. Ben 70 yaşındayım. Yedi yaşından beride bu camiideyim. Sayın Bakanım bunları söylemek suç mu? Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Siz Afyon’a çok güzel eserler verdiniz, hakkınız ödenmez. Bir Pazar günü buraya gelmeniz bizim için büyük bir nimettir.” diye konuştu. Bakan Eroğlu ise yapılanların kendilerinin görevi olduğunu, Abdürrahım Mısri Camii restorasyonunu da bizzat takip edeceğini söylediğini, gerekenin yapılacağını ifade etti. Eroğlu, camii için gösterilen takip ve hassasiyetin takdire şayan olduğununda altını çizdi.
BAKAN ANINDA
MÜDAHİL OLDU
Öte yandan Osman Korkmaz, Abdürrahim Mısri Camii minaresini yapan kişiye hiçbir diyecekleri olmadığını, ancak diğer çalışmalara aynı hassasiyetin gösterilmediğini yineledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu incelemeleri sırasında telefonla ulaştığı Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilisine; Abdürrahim Mısri Camii’ndeki mevcut durumu iyi bulmadığını, kontrolsüzce bırakılan çalışma için gerekenlerin yapılıp işin hızlandırılmasını istedi. Bakan Eroğlu, projeye göre ciddi bir kontrol yapılmasını isterken, Dernek Başkanı Osman Korkmaz’ın takipçiliğinden şikayetçi olan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ndeki bayanın tutumundan duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Camii mihrabının çok özel bir mihrap olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, gerekli özenin gösterilmesini, kış mevsimi yoğunlaşmadan çalışmanın tamamlanmasını istedi. Eroğlu; “Bu restorasyon için para yoktu. Ben Başbakan Yardımcısından bizzat rica ettim. Hatta bir yerdende para aktardık. Bu çok önemli bir camii, yatırım programına dahil oldu. Sayın Bülent Arınç’ta ‘Bunu sizin hatırınız için için yaptık. Programda yoktu.’ dedi. Bu tür tarihi eserlerde hakikaten sıkıntı oluyor. Çünkü ehil insanlar yok zamanında yapılmış. Kontrol başka havadan çalıyor, Kütahya başka havadan çalıyor. Yeni bir inşaat olsa bundan çok daha hızlı yapılır.” şeklinde konuştu. Osman Korkmaz, 42 yıldır derneğe emek verdiğini, işin büyük olduğunu, dernek olarak ellerinden gelen birşey olsa yapacaklarını dile getirdi.
“SENİNLE DAHA SONRA GÖRÜŞÜRÜZ”
İnceleme gezisinin ardından Bakan Eroğlu’nun ayrılacağı esnada camiiye gelen müteahhit yakını olduğu öğrenilen kişi Dernek Başkanı Osman Korkmaz ve çevre sakinlerine tepki gösterdi. Korkmaz’a “Osman bey seninle daha sonra görüşürüz. Hepiniz uzman kesildiniz.” diyen kişiye mahallelide, “Tehdit yok, bizde onunla birlikteyiz, camii bizim.” sözleriyle karşı tepki gösterdi. Bakan Eroğluna; Vali Vekili Adem Uslu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Abdürrahim Mısri Camii Onarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, partililer ve mahalle sakinleri eşlik ettiler.

BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme