• Haberler
  • Genel
  • Mısri Cami bakım bekliyor – Kocatepe Gazetesi

Mısri Cami bakım bekliyor – Kocatepe Gazetesi

Tarihi, kültürel camilerimizden olan Abdurrahim Mısri Cami cemaati cami temelinden gelen sudan kaynaklanan nemlenmeden şikayetçi. Duvarların nemlenmesi sonucu caminin ciddi zarar gördüğüne dikkat çekiliyor. Abdurrahim Mısri Cami Onarma Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, cami minaresi kurşunları ve cami kubbe kurşunları başta olmak üzere drenaj kanallarının mutlak surette yapılması gerektiğini, cami içerisinin de aslına uygun şekilde [&hellip]

Mısri Cami bakım bekliyor

Tarihi, kültürel camilerimizden olan Abdurrahim Mısri Cami cemaati cami temelinden gelen sudan kaynaklanan nemlenmeden şikayetçi.

Duvarların nemlenmesi sonucu caminin ciddi zarar gördüğüne dikkat çekiliyor. Abdurrahim Mısri Cami Onarma Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, cami minaresi kurşunları ve cami kubbe kurşunları başta olmak üzere drenaj kanallarının mutlak surette yapılması gerektiğini, cami içerisinin de aslına uygun şekilde elden geçirilmesi gerektiğini açıkladı
Neme karşı drenaj kanalı şart
Abdurrahim Mısri Cami Onarma Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, yaklaşık 20 gün önce caminin restorasyon çalışması için ön hazırlık yapılması için bazı görevlilerin incelemelerde bulunduğunu söyledi. Abdurrahim Mısri Cami Onarma Yaşatma Derneği’nin 1952 yılında kamu yararına çalışan bir dernek olarak faaliyet gösterdiğini belirten Dernek Başkanı Osman Korkmaz, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yapılan ön hazırlık kapsamında inceleme yapan görevlilerin proje vereceklerini kaydeden Dernek Başkanı Osman Korkmaz; “Edindiğimiz bilgi çerçevesinde proje teslimi akabinde ödenek verilirse Abdurrahim Mısri Cami’nin restorasyon çalışması yapılacak. Cami duvarlarının nem tehdidi altında olması nedeniyle su almayı önleyecek olan drenaj kanalının proje eklenmesini önerdik. Selçuklu mimarisinin eseri olan mihrabın elden geçirilmesi gerekiyor.”dedi.
3 Şubat’ta kubbe zarar gördü
Kendisinin 40 yılı aşkın süredir muhtelif görevlerde bulunduğunu kaydeden Abdurrahim Mısri Cami Onarma Yaşatma Derneği Başkanı Osman Korkmaz, bu sürede Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sadece minare ve cami çerçeveleriyle temellerden gelen suyu dışarıya atmak için yaklaşık 30 bin TL ödenek gönderildiğini dile getirdi. Bunun dışında hiçbir yardım yapılmadığını ifade eden Korkmaz; “Minarenin kurşunları, cami kubbe kurşunları başta olmak üzere drenaj kanalları mutlak surette yapılması gerekmektedir. Cami içerisinin de aslına uygun şekilde elden geçirilmesi gerekliliği bunun öncelikle yapımının faydalı olacağını düşünüyoruz. Zira 3 Şubat 2002 tarihindeki Sultandağı depreminde Osmanlı yapısı kubbe üç ayrı yerden çatlamış bu çatlaklar belirgindir. Camimizin bir an önce ele alınması gereklidir. Hatta cami çevresinin de imar tadilatı yapılarak otopark-tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına dikkat edilmelidir. Gazlıgöl Caddesine de çıkış sağlayacak bir uygulamanın yapılaması arzumuzdur. Dernek Başkanı olarak bir önceki ve daha önceki Belediye Başkanına konuyla ilgili yazılmış dilekçelerim vardır. Ama bu dilekçelerim maalesef ret edilmiştir. İnşallah şimdiki Belediye Başkanımızın konuyu çözeceğine inanıyorum.”diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme