• Haberler
  • Gündem
  • 'Mısri bölgesinde tapularda şerhin kaldırılması için dava açılabilir'

'Mısri bölgesinde tapularda şerhin kaldırılması için dava açılabilir'

AK Parti Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, mahalle muhtarlarıyla yaptığı sohbette talep ve beklentileri dinledi, soruları cevaplandırdı. Mısri Mahallesi'nde tapulardaki şerhin kaldırılıp imara açılması talebini değerlendiren Yurdunuseven, 'Orası bir kültür varlığıdır. Aynı planın dışına çıkamıyoruz. Bakanlığın kesin kararı bu şekildedir. Bizim devreye girebilme bir şey yapabilme şansımız yoktur. Dava açıp imar planını iptal ettireceksiniz. Başka şansınız [&hellip]

AK Parti Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, mahalle muhtarlarıyla yaptığı sohbette talep ve beklentileri dinledi, soruları cevaplandırdı. Mısri Mahallesi’nde tapulardaki şerhin kaldırılıp imara açılması talebini değerlendiren Yurdunuseven, “Orası bir kültür varlığıdır. Aynı planın dışına çıkamıyoruz. Bakanlığın kesin kararı bu şekildedir. Bizim devreye girebilme bir şey yapabilme şansımız yoktur. Dava açıp imar planını iptal ettireceksiniz. Başka şansınız yok” dedi

Haber

Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği tarafından Zafer Meydanı’nda 28 Temmuz 2022 Perşembe akşamı Açık Hava Sohbet programı düzenlendi. Programın konuşmacısı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven oldu. Yurdunusueven, mahalle ve köy muhtarlarının talep ve isteklerini dinleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
“ABONELİKTE TİCARETHANE TARİFESİ KONUSUNDA ÇALIŞILIYOR”
Özellikle eski mahallelerde tapu kayıtlarında sorun yaşanıldığını belirten bazı mahalle muhtarları yakın zamanda Tapu Dairesinde bir memurun evrakı masaya çarparak kendilerine tepki gösterdiğini söyledi. Sözkonusu olayı hukukçu kimliğiyle değerlendireceğini belirten Yurdunuseven, konuyu araştıracağını ve Tapu Genel Müdürü ile görüşeceğini ifade etti. Muhtarlıkların masrafları, aboneliklerinin ticarethane tarifesi olarak görüldüğünü ve masraf kaleminin muhtarlara ağır geldiğini söyleyen muhtarlara Yurdunuseven, bu konu üzerinde çalışıldığını, muhtarlıkların yanı sıra ticarethaneler ve cezaevlerini önemsediklerini ilettiklerini dile getirdi. Yurdunuseven, “Şu anda devlet olarak biz aydınlatma bedelini karşılıyoruz. Onun dışında kullandıkları ayrı bir süzgeç sayaç var. Isınma, yemek pişirme, çay demleme v.s gibi ihtiyaçlarını kendileri ödüyorlar. EDAŞ iki türlü abone alıyor. Birincisi mesken ikincisi ise diğerleri şeklindedir. Cem evi ile camii konusunu çözdük. Onlar mesken tarifesine döndü. Cezaevi konusunu bakan beye ilettik. Muhtarlıkların abonelik konusunuda İçişleri Bakanlığına ilettim. Muhtarlıklar ticarethane değil. Muhtarlarımızda kamu görevi görüyorlar.” dedi.
YURDUNUSEVEN: ON KÖYLE İLGİLİ KONUDA AYRINTIYI BİLMİYORUM
Köy statüsündeyken mahalle statasüne dönen on köyün durumu sorulan Yurdunuseven soruyu şu şekilde cevaplandırdı: “O konuda Belediye Başanımız yetkilidir. Benim bir şey söylesem şimdi yanlış olur. Çünkü ayrıntıyı bilmiyorum. Kararlar onlara gitti. Bildiğim kadarıyla 9 köy için sıkıntı yoktu. Öbür köy ile de anlaşıldı davadan vazgeçecek dediler. Köy davadan vazgeçti mi bilmiyorum.”
ÇAVLAN: AFYON’UN
VİZYONU ERENLER’DİR
Köy tüzel kişiliği adına para yatırdığını belirten Erenler Mahallesi Muhtarı Hasan Çavlan, “Ben davalarımı açtım, yasal işlemler başladı. Tüm muhtarlarla beraberken söyliyeyim. Ben köy tüzel kişiliği adına para yatırdım. Afyon Belediyesi benden arsa bedeli için para aldı. Ben para köy olarak yatırdım. 2018 yılında yürütmeyi durdurma kararı alındı İçişleri Bakanlığı’nca. Buradaki bazı arkadaşlar bunu sümen altı yapıyor. Biz bunu biliyoruz. Ben dava açtığım için bu sürecin arkasındayım. Devamlı takip ettiğim için biliyorum dosyalarımız sümen altı edildi. Örneğin bir cinayet işlendiğinde hâkim ve Yargıtay kararı veriyor. 30 yıl ceza verilen bir kişiye git cezanı evinde yat deniliyor. Benim içinde bulunduğumuz durumdan bu sistemde anladığım budur. Biz o zaman evimizde yatalım. Bu anlamı çıkarıyoruz. Biz 2018 yılında köyüz. Verdiğim örnek üzerinden cinayet işleyen bir insana cezası verilir git cezanı evinde yat denilmez. Şu anda yasa gereği acilen bizim köy tüzel kişiliğimiz verilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. İbrahim Yurdunuseven, yargı süreci devam eden bir konuda yorum yapılamayacağını dava sonucunun beklenmesi gerektiğini belirtti. Yargıtay ve Danıştay’ın kararını verdiğini kararın onaylandığını belirten Çavlan, “İster kabul edilir ya da edilmez, Afyon’un vizyonu Erenler’dir. Her yol Erenler’den geçer. Erenler’e 81 ilden gelen aileler var. Bizim bölgemizde üniversite var. Biz Erenler olarak hizmet alamadık. Bu konu hakkında görüşmediğim hiç kimse, gitmediğim hiçbir kapı kalmadı. Bizim Erenler Afyon’dan terk edilmiş bir yer. Hatta Afyon’un çoğu mahallesi de bu şekildedir. Açık konuşalım vekilim hizmet yok.” diye konuştu. İbrahim Yurdunuseven, sözkonusu durumu tartışmak için toplanmadıklarını konu hakkında Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in yetkili olduğunu, on köyün durumu v.d konuları Zeybek’le görüşeceğini ifade etti.
“HİÇ KİMSEYE SÖZ VERİLMEDİ”
Akçin Mahallesi Muhtarı Halit Kaplan’ın iddia ettiği üzere doğal gaz hattının herhangi bir mahalle veya noktaya döşenmesi konusunda hiçbir kişi veya muhtara söz vermediğini belirten İbrahim Yurdunuseven, “Ben açık sözlü bir kişiyim. Beni tanıyan iyi tanır. 2014 yılında AK Parti İl Başkanı oldum. Allah nasip etti 2018 yılında da vekil oldum. Bugüne kadar bir tek kişi bana gelipte ‘Sen bana şu konuda söz verdin.’ derse yalan söylüyordur. Ben hiç kimseye söz vermem. Lüften konu karıştırılmasın. Derim ki; Bakalım, yardımcı olalım. Ama bu söz vermek demek değildir. Bunu net söylüyorum. Çünkü bir söz verirsem onu tutmak zorunda olduğumu bilirim. Benim böyle bir prensibim vardır. Söz verirsem tutarım. Ama kimseye de bugüne kadar söz verdim demedim. Yanlış hatırlama vardır, söz vermem. Bakalım, değerlendirelim derim. 50 yaşındayım bu yaşıma kadar böyleydim. Bu yaştan sonra karakterimi neden değiştireyim.” şeklinde konuştu.
“AKÇİN’İN DOĞAL GAZ TALEBİ UYGUN ZAMANDA DEĞERLENDİRİLECEK”
AK Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Akçin Mahallesi Muhtarı Halit Kaplan’ın mahallesine doğal gaz verileceğine dair söz verildiği iddiası üzerine AKSA Doğal Gaz Afyon Şirket Müdürü Tuncay Gezer ile telefonda konuştu. Yurdunuseven’in telefon hoparlörü açık olarak yaptığı görüşmede Gezer şu ifadeleri kullandı: “Biz Akçin Mahallesinin doğal gaz talebiyle ilgili olarak imkan olması halinde 2022 yılında talebi değerlendirebileceğimizi ifade etmiştik. Ama kesin bir şey olmadığını konuştuk. Şu an için elimizdeki iş programımıza baktığımızda planlamada Akçin Mahallesi yoktur. Akçin Mahallesi Muhtarının kendisiyle yaptığımız görüşmede de 2022-23 yılları programımızın dolu olduğunu 2024 yılı programında talebi değerlendirebileceğimizi ifade ettik. İlk etapta köy statasünde olan Akçin bizim yetki alanımızda değildi. Ancak köy statüsünden mahalle statüsüne dönüştüğü için doğal gaz uygun zamanda programa konularak yapılması istenmiştir.” dedi. Yurdunuseven’in Akçin Mahallesine 2023 yılına doğal verilmesini rica etmelerinin mümkün olup olmayacağı sorusuna Gezer şu sözlerle cevaplandırdı: “Açıkçası bunu bugünden söyleyebilmem çok kolay görünmüyor. Konu yılsonunda netlik kazanır. Sizlerle birlikte değerlendirdikten sonra ilimizdeki iş durumuna göre bakacağız.” İbrahim Yurdunusueven doğal gaz şebeke döşeme işinde prensip olarak Afyonkarahisar merkezin bitirilmesi gerektiğini ardından bu işin ilçelerde de bitirilmesi gerektiğini ifade etti. Yurdunuseven, Kaplan’a Kasım ayında Doğal Gaz Şirket yönetimine giderek mahalleye doğal gaz verilmesi için ricada bulunacaklarını sözlerine ekledi.
“YUKARI MAHALLELERDE ÇALIŞMA DIŞI KALAN EVLERDEN SİTEM VAR”
Akmescit Mahallesi Muhtarı Celal Acar, sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında çalışma dışında kalan konutların sahiplerinin serzenişte bulunduklarını söyledi. Acar, “Sokak sağlıklaştırma çalışmalarında bir sorunumuz var. Allah razı olsun, Allah devlete zeval vermesin. Sokak sağlıklaştırma çalışması çok güzel oldu. Ama bu çalışma içinde olmayan evlerin sahipleri çok sitemliler. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları camiinin etrafı ve ana güzergâhlardır. Mesala bir ev yapılırken köşede yanı başındaki bir ev yapılmamış. Vatandaş dibimdeki evi yapıyorlar yanı başında benim evim neden yapılmadı diye sitem ediyor.” dedi. İbrahim Yurdunuseven, durumu yerinde değerlendirmenin daha uygun olacağını, uygun bir gün Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’le konuyu yerinde inceleyeceklerini söyledi.
“TOPLU KONUT YAPIMI İÇİN BELEDİYE’YE TALEPTE BULUNUN BİZDE TAKİP EDELİM”
Taşpınar Mahalle Muhtarı Şükrü Bike, mahallenin üzerinde bulunan arazilerin olduğu alana TOKİ’nin iş yapması için gelip gelmeyeceğini sordu. İbrahim Yurdunuseven, TOKİ’nin Mısri Mahallesi ile Gökçe Mahallesi’nde toplu konutlar yapacağını ancak Mısri Mahallesi’nde büyük çoğunluğun kentsel dönüşüm projesine itiraz etmesi sonucu buradaki işin iptal edildiğini belirtti. Yurdunuseven şunları kaydetti: “Küçükçobanlı’da yapılması planlanan toplu konutlar işinde orada sıkıntı çıkması nedeniyle onu Gökçe Mahallesine aldık. Müteahhit başladı, belli bir seviyeye geldi ama iflas etti. Belediye Başkanlığımıza Taşpınar Mahallesi olarak talepte bulunun. TOKİ çalışmalarına bir ay içerisinde başlayacak. TOKİ’nin Türkiye’de 100 bin konut projesi var. Bu anlamda yüz konut inşası içerisine girmesi için Belediyemize talepte bulunun. Bizde konunun takibini yapalım. İlçelerde bu çalışmaya dâhildir. Gökçe Mahallesi’nde TOKİ toplu konutları yapacak. Sıkıntı yok ama ihalenin sonucunu bekliyoruz. Tasfiye süreci uzun sürüyor.”
“KABUL EDİLMEYEN PROJEDE DEVLET YÜZDE 65’İ KARŞILIYORDU”
Mecidiye Mahalle Muhtarı Deniz Özcan, Mecidiye Mahalesi ve Mısri Mahallesi olarak tapulardaki şerhin kaldırılıp imara açılması beklentisini dile getirdi. Özcan, “Mısri bölgesinde kentsel dönüşüm çalışması durduruldu. Tamamen kalkmış değil. Ama belirsizlik var.” dedi. Yurdunuseven konu hakkında şunları söyledi: “Biz orada sadece Mecidiye ya da Mısrı Mahallesi için değil yanlış anlaşılmasın tüm Türkiye’de yatay yapılaşma taraftarıyız. Dolayısıyla sizin mahallede 4 kat olan inşaat müsaadesini zorlayarak 6 kata çıkardık. Mısri’ye kadar gidiyorduk. On kata müsaade vermeyiz. Zafer Meydanı’nda buluyoruz. Karaman Mahallesi’nde karşımızdaki yüksek katlı apartmanlara bir bakınız. Bir sürü problemleri var. Bir sürü tapusu olmayan yani sahibi bulunamayan yerlere yeşillik yapmışlar. Otopark problem. Ama biz dikey yapılaşmayı istemiyoruz. Yatay yapılaşma olacak. Birde Mısri Mahallesi’nde şu sıkıntımız var. Bu mahalle bir kültür varlığı. Biz insanlara bunu anlatamadık. Hiçbir şekilde burayı istediğiniz şekilde 8-10 katlı yapamazsınız. Aynı zamanda deprem bölgesinde riksli yapılar var. Kabul görmeyen kentsel dönüşüm projesinde devlet yüzde 65’ni kendi cebinden veriyordu. On senede ödemesini yapacaktınız. Orası bir kültür varlığıdır. Aynı planın dışına çıkamıyoruz. Bakanlığın kesin kararı bu şekildedir. Bizim devreye girebilme bir şey yapabilme şansımız yoktur. Dava açıp imar planını iptal ettireceksiniz. Başka şansınız yok.”
“TAPULARDAKİ ŞERH
KALDIRILIP İMARA AÇILMALI”
Muhtar Deniz Özcan, Mısri Mahallesi ile Mecidiye Mahallesi’nin on kat müsaade talebinde bulunmadığını sadece tapu üzerindeki şerhlerin kaldırılıp alanın imara açılması isteği olduğunu tekrarladı. Özcan, “Devlet yüzde 65’ni karşılıyordu diyorsunuz. O zaman bizden gidenler neydi vekilim? Yirmi yıl borç mu ödeyeceğiz? Nasıl olacak? Benim iki dairem var. Ben iki daire alamıyorum. Borçsuzda alamıyorum. O kadar arsam var birde TEFE’ye, TÜFE’ye göre 20 sene borç ödeyeceğim. Vatandaş bu konuda dertlidir. Bu sadece benim meselem değil. 2023 yılında seçime gidiyorsunuz. Bu milletin iyice canına tak etti. Sağ olsun belki devlet bize iyilik etti. Belki biz devlete iyilik ettik. Ama tapulardaki şerh kaldırılıp imara açılırsa iyi olacak. Mecidiye de kültür varlığı durumu yok. Bizi eklemesinler çıkarsınlar. Bizde kendi yolumuza bakalım.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme