Misci, virüse karşı beslenmeyi anlattı
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi'nden Diyetisyen Ecem Misci, Covıd-19 salgınına yönelik beslenme önerilerinde bulundu   Diyetisyen Ecem Misci, Covıd-19'a karşı bağışıklığı yükselten beslenme önerileri kapsamında sosyal izolasyonda sağlıklı beslenmenin öneminin büyük olduğunu vurguladı. 'DOĞRU BESLENME ÇOK ÖNEMLİ' Virüste bulaşmayı tek başına engelleyecek veya tedavi edecek gıda bulunmadığını belirten Misci, 'Fakat salgının yaşandığı şu günlerde vücut bağışıklığını [&hellip]
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi’nden Diyetisyen Ecem Misci, Covıd-19 salgınına yönelik beslenme önerilerinde bulundu
Diyetisyen Ecem Misci, Covıd-19’a karşı bağışıklığı yükselten beslenme önerileri kapsamında sosyal izolasyonda sağlıklı beslenmenin öneminin büyük olduğunu vurguladı.
“DOĞRU BESLENME ÇOK ÖNEMLİ”
Virüste bulaşmayı tek başına engelleyecek veya tedavi edecek gıda bulunmadığını belirten Misci, “Fakat salgının yaşandığı şu günlerde vücut bağışıklığını yükseltici beslenme önerileri oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmenin yanında fiziksel aktivite düzenli uykunun da bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Saydığımız faktörler arasında en çok kontrol edebileceğiniz faktör ise aldığınız besinlerdir. Aldığınız doğru besinler sizin hem bağışıklık sisteminize destek olmaya hem de stres faktörünüzü azaltmanızda etkili olacaktır. Vücudunuzu belirli yiyeceklerle beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Ara öğünlerinizde tercih edebileceğiniz; selenyum, E vitamini, çinko kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlara günlük rutininizde yer vermeyi ihmal etmeyin. Narenciye grubu meyvelerin tüketimine, bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için ağırlık verilmesi gerekir.” dedi.
“ŞEKERDEN VE HAMUR
İŞLERİNDEN UZAK DURULMALI”
Mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğine değinen Misci sözlerine şöyle devam etti: “Vücut sisteminin çalışma ritmi ve mevsiminde yetişen gıdaların birbirine özgü olduğunu unutmayın. Bağırsak florası bağışıklık sistem için çok önemlidir. Bağırsak mikro floranızı beslemek için yüksek diyet lifi içeriğine sahip gıdaları daha çeşitli şekilde tüketmeniz önemlidir. Daha fazla bitkisel kaynak içeren sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller gibi yiyeceklerin tüketimi bağırsak florası açısından daha iyidir. Bağırsak florası lif, bakliyat ve fermente yiyecekleri sever. Kefir, yoğurt, fermente yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu dönemde tüketiminin sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler; şeker ve şekerli yiyecek ile içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir. Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yol açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır.”
“6 SAAT KALİTELİ UYKU ŞART”
Sağlıklı yemek tabağına göre her ana öğünde tabağın bir çeyreğinin sebzelerden, diğer çeyreğinin de tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden oluşması gerektiğini bildiren Misci, “Yüksek proteinli gıdalardan ve süt ürünlerinden oluşmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yalnızca gıdalar yeterli değil. Stres ve üzüntüyü en aza indirmek mümkünse uzak durmak gereklidir. Düzenli yapılan spor ile güçlenen bedenin hem enerjisi artar hem hastalıklara karşı çok daha dirençli hale gelir. Gece 6 saatten az uyuyan kişilerin kardiyo vasküler hastalık riski altında olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Stres durumunda kaliteli uyku uyuyamıyorsanız melisa, papatya, rezene çayından destek alabilirsiniz.” dedi.