Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MİRAÇ – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 16 Haziran 2017 Cuma 12:41:36
 

Miraç sözlük anlamı ile yükseğe çıkmak, merdiven demektir. İslami anlamda ise Peygamber Efendimizin Yüce makamlara çıkarılmasıdır. Sonradan bu olayın özel ismi olarak adlandırılmıştır. Miraç Hicretten bir buçuk sene önce Recep ayının 27. Gecesi vuku bulmuştur.
Miraç olayında geçen bazı terimler vardır, hep merak edilir.
Mescid-i Haram: Kâbeyi çevreleyen ve Harem-i şerif denilen mesciddir. İbadet yeridir. Yeryüzünde inşa edilen ilk ibadet yeridir.
 Mescid-i Aksa: Kudüs’te Beytül-Makdis diye de adlandırılan Kabe’den sonra yeryüzünde yapılan ikinci mabeddir. (Kutsal evdir)
Kâbe’ye bir aylık mesafede olduğu için Aksa denilmiştir. Peygamberlerin toplandığı, ilahi vahiylerin indiği kutsal bir yer olduğu için Peygamberlerimizin miraçta uğrağı olmuştur.
Beytü’l Mamur: 7. Kat gökteki melekler tarafından tavaf edilen mabettir.
 Sidretü’l münteha: Arşın sağında bir ağaçtır ki ondan ötesine melekler dahi geçemez.
Refref: Mahiyetini kavrayamayacağımız bir vasıtadır.
Kabe Kavsayn: İki yay miktarı kadar bir mesafedir.
İsra: Yürümek, geceleyin yürüttü anlamındadır.
 Miraç hakkında Allahü, teala Kur’an’ın Isra Suresi 1. Ayetinde şöyle buyurur.
“Kulunu (Muhammed S.A.S.) bir gece Mescidi Haram’da (alıp) Mescidi Aksa’ya kadar götüren (zat-ı ecelle ve âlâ her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir.
(O Mescidi Aksa ki) biz onun etrafına (Feyz ve) bereket verdik ‘Ve bu gece yolculuğunu) ona (o peygambere) ayetlerimizin bazısını gösterelim diye (yaptırdık) şüphesiz ki o (her şeyi) hakkıyla işiten (her şeyi) kemaliyle görendir”
Miraç olayını Ebu Hüreyre, Ebuzer, Ebu saidi hudri, Enes bin Malik gibi sahabiler tarafından bizatihi peygamberimizden nakletmişlerdir.
Miraç olayından sonra peygamberimiz şöyle buyurdu: “Ben sabahleyin İsra ve Miracı anlatınca kureyşliler beni yalanladı. Bana gidip geldiğim yerlerden ve Mescidi Aksa’dan sorular sordular. Oysa ben Mescidi Aksa’nın hiç bir özelliğini tesbit etmemiştim. Bundan dolayı müşkül durumda kalıyordum. Allah (c.c.) bana Mescidi Aksa’yı gösterdi ben de Kureyşlilerin bütün sorularını cevapladım.”
Müslim’den rivayet Allah’ın resulüne Miraç’ta üç şey verildi.
1- Her gün elli vakit sevabına eşit beş vakit namaz
2- Bakara suresinin son ayetleri
3- Ümmetinden, hiç bir şeyi Allah’a eş koşmayan (ortak edinmeyenlere) cennet müjdesi.
Kütübü sitte ve diğer sahib kitaplarında Miraç olayında peygamberimizi taşıyan vasıtadır.
1- BURAK: Mescidi Haram’dan Mescidi Aksa’ya kadar
2- MİRAÇ (Merdiven): Mescidi Aksa’dan dünya semasına kadar
3- Meleklerin kanadı: Dünya semasından 7’nci semaya kadar
4- CİBRİL: Yedinci semadan Sidre’i müntehaya kadar
5- REFREF: Sidre-i Münteha’dan Kâbe kavseyne kadar. (Allah’ın huzuruna)
Miraç Allah’ın elçisi Muhammed (S.A.S.)in uyanıkken şahsen semaya ve sonra yüce makamlardan Allah’ın dilediği yerlere çıkmasıdır. Haktır gerçektir.

 

KUR’ANDA AHLAK

 

CİMRİLİK

(No:2 Ali İmran Suresi. Ayet 180)

 

“Birinize ölüm geldiği zaman eğer bir hayır bırakacaksa anaya, babaya yakınlara uygun bir biçimde vasiyet etmek Allah’tan korkanlar için bir borçtur.”
Nisa suresinde Miras ilgili ayetler kişinin mirasının nasıl bölüşüleceğini bildirir. Bu konuda vasiyet yoktur. Herkes hakkını alır. Ancak mirastan pay almıyan ana baba, akraba ve düşkünlere ve hayır kurumlarına vasiyet edilebilir. Her müslüman gönlünce servetinden istediği yere vasiyet ederek bağış yapılmasını dileyebilir.
No: 4 Nisa Suresi Ayet:37
“Bunlar cimrilik eden ve insanlarada cimriliği tavsiye eden, Allah’ın kendilerine lütfundan verdiğini gizleyen kimselerdir. Biz kâfirler için al-çaltıcı bir azap hazırladık.”
Cimrilik bir nevi paraya tapma, bir bakıma onu Allah’tan çok sevme, millet ve memleketten üstün tutma anlamına gelir. Üçü de zararlıdır ve ilahi rahmete ters düşer. Asıl amacı bırakıp araç olan parayı gaye edinmek, onun hizmetine girip aşağılanmayı kabul etmektir. O nedenle böylelerine kıyamet günü aşağılayıcı bir azap verilecektir.
No:9 Tevbe suresi 34 Ayet
“Ey iman edenler! (Biliniz ki) hahamlardan ve rahiplerden birçoğu, insanların mallarını haksız yere yerler. Bir de (onları) Allah yolundan alıkorlar. Altın ve gümüşü yığıp ta onları Allah yolunda harcamıyanlar yok mu. İşte onlara elem verici bir azap vardır.”
Dini dünyalığa alet edinerek sudan haksız sebeplerle insanların mallarını alıp yemek ve biriktirmek kesin olarak haram ve zulümdür. Kur’an Yahudi ve Hristiyan din adamlarını kınayıp azap ile müjdelerken dolayısıyla müslüman din alimlerinin dikkatini çekiyor, onları uyarıyor. Çünkü din bir geçim aracı değildir ve olamaz. Halkın dini duygularından yararlanıp onu kötüye kullananların bir yandan dini tahrip ettiklerini unutmamalıyız.
No:9 Tevbe Suresi 35. Ayet 76. ayet
“Öyle bir gündür ki; bunlar cehennem ateşinde kızdırılarak onların alınları yanları ve sırtları dağlanacak ve işte bu sizin kendiniz hesabına toplayıp hazine edindiğinizdir. Toplayıp hazine edindiğinizi tadın bakalım” (denilecek)
“Ne vakit ki Allah onlara geniş nimetinden verince (onlar) onunla cimrilik edip yüz çevirdiler. Zaten onlar dönek kimselerdir”
Allah’ın verdiği mal mülkden sonra Allah’a sırt çevirenlerden bahsediliyor.
(No: 17) Isra Suresi Ayet 100
“De ki rabbimin rahmet hazinesine eğer? Siz sahip olsaydınız. O takdirde harcamakla tükenir korkusuyla cimrilik edip elinizde tutardınız. Zaten insan (Tabiat’ gereği) çok cimridir (eli sıkıdır)
 Cimrilik bir bakıma nefsin karakteridir. İnsan bu duygu ile yaratılmıştır. Hayatın canlılık kazanması çalışma hevesinin artması birazda buna bağlıdır. Din ve ilim bu duygumuzu iyi ve yararlı yöne sevkeder.
 -Allah nefsimizi islâh etsin.-

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER