• Haberler
  • Genel
  • Minibüsçüler havuz sistemine ısınma aşamasında

Minibüsçüler havuz sistemine ısınma aşamasında

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, el birliğiyle, Kayseri ekibinin yardımıyla, bu işten anlayan hukukçuların desteğiyle en güzel ve garantili işi yaparak minibüsçü esnafının hakkının korunup toplu taşıma işindeki sorunları çözmek niyetinde olduklarını söyledi. Çoban, minibüsçü esnafının çocuklarından torunlarına kadar ebediyyen hat haklarının korunacağı bir sistemi kazandırmak arzusunda oldukları mesajını iletti Minibüsçü probleminin köklü ve kesin çözümü [&hellip]

Minibüsçüler havuz sistemine ısınma aşamasında

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, el birliğiyle, Kayseri ekibinin yardımıyla, bu işten anlayan hukukçuların desteğiyle en güzel ve garantili işi yaparak minibüsçü esnafının hakkının korunup toplu taşıma işindeki sorunları çözmek niyetinde olduklarını söyledi. Çoban, minibüsçü esnafının çocuklarından torunlarına kadar ebediyyen hat haklarının korunacağı bir sistemi kazandırmak arzusunda oldukları mesajını iletti

Minibüsçü probleminin köklü ve kesin çözümü için, minibüsçülerin insanca yaşam ve çalışma koşullarına kavuşmaları için otobüslerin minibüse dönüşüp havuz sistemine dönüşmesi önerisi tartışmaya açıldı. Hat haklarının korunması halinde minibüsçü esnafı bu öneriye sıcak baktığını ifade etti.
“Çabalarımıza destek
verileceğine inanıyoruz”
Afyonkarahisar Esnaf Odaları Birlik Başkanı (ESOB) Abdülkadir Konak, toplu taşıma işinde şehirdeki şoför esnafının sorun ve sıkıntılarından nasıl kurtulacağı ve çözüm yollarının neler olacağını konuşacaklarını söyledi. Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) salonunda Pazartesi akşamı yapılan toplantının ilk konuşmasını Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mevlüt Ülker, minibüsçülerin yaşadığı sıkıntıların herkes tarafından bilindiğini söyledi. Ülker; “Yeniliklere açık olmazsak bir çok meslekte olduğu gibi bizlerde yok olmaya mahkum olur-uz. Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak minibüsçülük mesleğinin geleceği için farklı illerde araştırmalar yapılmıştır. Bu konuda ilimizde rahat ve konforlu yolculuk sağlayabileceğine inandığımız hem mal sahipleri hem de yolcuların rahat yol erişimini sağlamak için bir yöntem olan havuz sistemini sizlere anlatmak için burada toplanmış bulunu-yoruz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Sayın İl Emniyet Müdürümüzün ve Belediye Başkanımızın bu konuda ki çalışmalarımıza destek vereceklerine canı gönülden inanıyor ve güveniyoruz. Sayın mal sahipleri birlikten kuvvet doğar diyoruz. Gelin hep birlikte Afyonkarahisarımız da trafik sorunu olmayan bir şehir haline getirelim. Minibüslerde havuz sisteminin ilerlemesi konusunda büyük başarıları olan Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Oda Başkanı Sayın Yavuz Ay, Kayseri Otobüs İşletme Müdürü Sayın Yusuf Deliktaş bizlerle tecrübelerini paylaşacaklardır.” dedi.
Genel amaç birlik beraberlik olmalı
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, minibüsçü esnafının kendisine çeki düzen vermemesi halinde kaybolacağı uyarısında bulundu. Abdülkadir Konak, Afyonkarahisar’da daha rahat bir ulaşım, daha saygın bir esnafı sağlamak için bir araya geldiklerini belirtti. Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Oda Başkanı Yavuz Ay, yaklaşık 25 yıl boyunca minibüsçülük yaptığını söyledi. Şu anda hem halk otobüsü hem de servis işletmeci-liği yaptığını belirten Ay; “Yaklaşık bir ay önce Sayın Başkanım yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Kayseri’yi ziyaret etti-ler. Kendilerini misafir ettik. Yanılmıyorsam daha sonra durak başkanı arkadaşlarımız geldi-ler. Onlarla da görüştük karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu toplantı için davet ettiklerinde tereddütsüz olarak Büyükşehir Belediyesi İşletme Müdürümüzle birlikte aranıza katıldık. Tekrar misafirperver karşılamalarından dolayı teşekkür ediyorum. Minibüsçülük zor bir sanattır. Minibüsçülük şu an için devlet kurumlarının gözünde biraz daha farklılaşan bir meslek haline gelmiştir. Genel amaç bizlerde birlik ve beraberlik içerisinde olmaktır. Mutlaka tabiki şu an aklınızda bir çok şey var. Bizim 3 yıl önce daha önce de 10 yıl öncesinde yaşamış olduğumuz şeylerdir. Kayseri de 558 adet sizler gibi şehir içi minibüsümüz vardı. Bunlar ilk etapta 1999 yılında yaklaşık 60 adet halk otobüsü olarak Kayseri de 12 metrelik otobüslerle hizmet vermeye başladı. ” diye konuştu.
Afyon kurumsallaşıp
tek yumruk olmalı
Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Oda Başkanı Yavuz Ay, yaklaşık 120 tane minibüsü lağvederek iki minibüse 12 metrelik bir halk otobüsünün Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin önderliğinde hizmete girdiğini anlattı. Şoförler Odası Başkanı Mevlüt Ülker’e Kayseri’ye geldiklerinde ilk sözünün “Eğer ki gerçekten esnafınızın elinden tutan bir Belediye Bakşanınız varsa ki gördğümüz odur.” diyen Yavuz Ay; “Sağ olsun daha önce yaptığım görüşmelerde de sürekli bunu dile getirdim. Kaçırılmayacak bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün artık şunu aşmamız gerekir. Eğer bugün minibüsçülük felsefesi bugün bitmemişse mutlaka bir yıl sonra sorun olacaktır. İki yıl sonra sorun olacaktır. Aklımızda ki soru işaretlerini bir araya koyarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek bu iş nasıl olur ? İlk adımı atmamız gerekir diye düşünüyoruz. Tabi minibüsçünün bugün ki çalışma şartlarında farklı avantajları varmış gibi gözükebilir. Ama şunu unutmamak lazım. Belediye Başkanımız yanlış anlamasın. Bizim geleceğimiz Belediye Başkanlarının vereceği iki çift sözle olmaması gerekir. Veyahutta biraz daha değiştireyim. Bugün minibüs hattımız iyi olabilir. Arkadaşlar arasında ‘Benim hattım iyi. Benim hattım üzerinde hastane var, terminal var, fakülte var.’ diyebilirsiniz. Bu Türkiye’nin her yerinde böyledir. Ama İl Sağlık Müdürlüğü bir karar alıyor hastaneyi boşaltıyor. Gerçekten arkadaşlar tek çıkış yolumuz var kurumsallaşmak. Afyon’un yapısı biraz daha farklı. Farklı bir firma daha çalışıyor.Afyon’da tek yumruk olmak zorunda olunduğu görüşü hasıl oldu bizlerde. Belediye Başkanımızın da vereceği desteklerle bu işten inşallah karlı bir şekilde çıkacağız çıkmak zorundayız.” şeklinde konuştu.
“Çocuklarınızı ve
geleceğinizi düşünün”
Otobüsçülüğün çok farklı bir meslek olduğunu kendisinin Kayseri de iki minibüsünün olduğunu kaydeden Minibüsçüler ve Servisçiler Oda Başkanı Yavuz Ay, kendisinden örnek verdi. Onaltı hatta 558 adet minibüs çalıştığını belirten Ay; “Kayseri de çalıştırdığım hatlar Kayseri’nin en iyi hatları. Minibüsçülüğü en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyorduk. Şu anda benim Belediye Başkanım bana dese ki ‘Yavuz Bey iki minibüsünüze 4 tane minibüs veriyorum. Halk otobüsünü ödediğiniz parayı da size takdim ediyorum.’ dese Allah şahit istemeyiz. İşletme Müdürüm işleyiş konusunda bilgi verecektir. Geriye kalan 438 adet minibüsümüzün, Belediye ile yaptığımız görüşmeler sonunda 2009 yılı itibariyle halk otobüsüne dönüşme kararı alındı. Tabi bir çok esnafımız arasında karşı çıkanlar da isteyenler de oldu. Ama biz oda olarak olması gereken başta herkesin eşit ve tek olmasıdır. Yani bu kavramda iyi hat kötü hat diye bir kavramın olması söz konusu değildir. Bu başarı getirmez. Bu ayrışmayı getirir. Teknik bilgileri ben kendilerine sundum. İşletme olarak Büyükşehir Belediyesi olarak bizde sizde Afyon Belediyesi olarak kendilerine çok yük düşüyor. Sizler kendinizi değil bu saatten sonra sizlerden doğan çocukları geleceğinizi düşünmek zorundasınız. Her ne kadar alırsak alalım mutlaka bir arada olmamız gerekir. Daha sonraki süreçte aynı şekilde 438 adet minibüs Kayseri Belediyesi tarafından Belediye Başkanımızın vermiş olduğu teminatlarla iki minibüs bir halk otobüsü şekline dönüştü.” ifadelerini kullandı.
“Risk aldık mutluyuz övünülecek
sistemimiz var”
Minibüsten otobüse dönüş sürecinde halk otobüslerini doğal gazlı olarak aldıklarını anlat-an Yavuz Ay, şu anda şehirlerinde 191 adet doğal gazlı halk otobüsünün bulunduğunu bildirdi. Bunun Türkiye de ilk defa uygulanan bir model olduğundan söz eden Ay şunları söyledi: “Normal mazotla çalışan halk otobüsünün değeri ortalama yüz bin euro iken biz 150 bin euro borçlanarak 60 ay kredi çekerek bu işe girdik. Bunun bize araç başına maliyeti yaklaşık 400 milyar oldu. Kayseri’yi anlatıyorum ki dikkatinizi çeksin diye. Nasıl cesaret bu? Minibüsçü esnafı düne kadar belki 20 bin TL kredi kullanmadan hayatını devam ettirirken bir anda 400 bin TL’lik krediye nasıl imza attı? Evet attık çok mutluyuz. Gerçekten ben bir kez daha gıyabında Mehmet Özhaseki’ye teşekkür ediyorum. Bizlere teminat oldu. ‘Biz sizi mağdur etmeyeceğiz.’ dedi ve etmedi. Kayseri’de ki sistemde artı olarak raylı sistem var. Bir milyon nüfuslu bir şehrimiz. Raylı sistemle beraber 380 adet halk otobüsümüz ortak tek havuz çalışırlar. Yani tümünün kazancı eşit bir şekilde paylaşılıyor. Yüzde 16 bizim sistemden raylı sistem alır, geriye kalan yüzde 84’lük kısmı halk otobüsleri alır. Bunun paylaşmını aynı şekilde akpil kartlarıyla, takip edilebilir sistemle yine odanın nezaretinde eşit bir şekilde tüm esnafımıza paylaştırılıyor. Sistem nasıl çalışıyor? Tabi ki dönerli bir çalışma sis-temi var. Herkesin kazancı eşit. Çok büyük riskler aldık. Ama bugün çok mutluyuz. Türkiye de övünülecek ulaşımda bir sisteme sahibiz. Kayseri de aynı şekilde servis araçları içinde bir uygulama yaptık. Bunda da başarılı olduğumuz kanaatindeyim. Ulaşımda bizim bildiğimiz şey günübirlik kazancımızın dışında tabiki bugüne kadar ekmek yediğimiz sektör, kimse yanlış anlamasın küçümsemiyorum. Evladiyelik bir meslektir bizim için 20-25 yıl ekmeğini yedim. Gözümün nuru herşeyim. Minibüsçülük çok kıymetli ama değişen dünyaya ayak uydurmak gerekiyor.”
“Minibüsçülükle
mutlu olmak çok zor”
Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Oda Başkanı Yavuz Ay şöyle konuştu: “Dünyanın neresine giderseniz gidin ki dünyada Türkiye’den başka minibüsçülük felsefesi yok. Minibüsçülük uygulanan yerlerde zamanla bunlar lağvolacaktır. Çünkü devletin bakış açısı da vergi toplayamadığı sanki kaçak çalışıyormuş gibi bir bakış açısı oluşuyor. Hükümet gözünde de maalesef böyle. Biz onurlu esnaflarız. Sabahın 05.00’de işimize çıkıyoruz. Akşam saat 21.00’e kadar çalışıyoruz. Para kazanıyoruz ama mutlu değiliz. Minibüçülükle mutlu olmak çok zor. Günübirlik korku ile yaşıyoruz. Acaba Belediye Başkanı akşam ki konuşmasında iki çift laf mı edecek. Caddemizi mi kapatacak. Meydana almayacak mı. Bizim tavsiye ve tecrübemiz havuz olup bir arada çalışmaktır. Buna sadece esnafın kazancı olarak bakmakta yanlış. Bir şehrin trafiği de önemli. Benim aldığım bilgiye göre; Şehre ilk girdiğimiz zaman İşletme Müdürümle gördüğümüz bir tek cadde vardı. Caddeden yaklaşık 10 tane hat geçiyormuş. On hattın hepsi bir yerde. Rakipli çalışıyoruz. Kayseri’den yine örnek vereceğim. 400 Tane halk otobüsü var. Direksiyonda 400 tane esnaf var. Her şehir çok farklı. Şehrin buna ihtiyacı var. Şehrin trafiğini ve Belediyemizi düşünmek zorundayız. Halka kaliteli bir hizmet vermek zorundayız. Ama hiç kimse bu adımı atmaktan korkmayın. Bu işlerin tamamı birlik ve beraberlikle olacak şeyler. Sonuçta bende oda başkanıyım. Çok sert süreçlerden geçtik. Yavuz Ay Kayseri’den geldi bize bir gül bahçesini anlatı-yor diye düşünmeyin. Bu yol taşlı dikenli bir yol arkadaşlar.”
Amaç
kullanılabilir
ekonomik toplu ulaşım
Kayseri Otobüs İşletme Müdürü Yusuf Deliktaş, bu işe çok küçük yaşta başladığını yöneticilik noktasında 23 yaşında ulaştığını belirtti. Kendisinin sadece ulaşım biriminde çalıştığını başkaca bir birimde görev yapmadığından söz eden Deliktaş, salonda ki katılımcıların gözlemlediğinde tedirginliğin hakim olduğunu kaydetti. Kişilerin tedirginliklerinde kendince haklı olduklarını yarının ne getireceğinin bilinemediğini söyleyen Yusuf Deliktaş; “Yarının ne getireceği temin-atının Sayın Belediye Başkanımız olduğunu düşünüyorum. Detaya indiğinizde çok ince bir çalışma gerektiriyor. Alt yapısından diğer yapılarına kadar. Bunlar çok detay ve zamanla yapılacak şeylerdir. Bunları esnaf adına Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. 1999 Yılında özelleştirme çalışmalarını başlattık. Şu anda 180 halk otobüsü çalışıyor, 120 tane de Belediye otobüsümüz var. 317 Otobüs arasında iki türlü havuz kullanıyoruz. Bir tanesi hat havuz bir tanesi para havuzu. Bunlardan bir tanesini açıklamamız lazım. Hat havuzu ne demektir eşit kilometre eşit yakıt. Bütün araçlarımızın 317 tane hattımıza düzenli olarak çıkmaktadır. Aynı yakıt yakılır. Para havuzu işin biraz daha kolayıdır. Para havuzunda bütün kazancın bir potada toplanıp çalışma performansına göre dağıtılmasıdır. Asla birinin bir diğerine üstünlüğü yok. Bu neyi getiriyor, birincisi Belediye her zaman karşısında tek muhatabı oluyor. Bu kadar ayrılmış kendi içinde bile rekabetli olan bir sistemi asla tasvip etmez ve yaşatmaz. Zaten yaşayamaz. Çünkü çağın gerekliliklerine göre mümkün değil. Gün gelecek siz bunu düşünmezseniz birileri sizin yerinize düşünüp bu açığı kapatacak.” dedi.
Havuz sistemi ortak kazanç
Bazı şeylere körü körüne inat etmenin işi bir noktaya getirmediğini, zamanla ne demek istediklerinin anlaşılacağını ifade eden Kayseri Otobüs İşletme Müdürü Yusuf Deliktaş, testi kırılmadan tüm samimiyetleriyle bu konuları paylaşmak üzere Afyonkarahisar’a geldiklerinin altını çizdi. “Biz asla size şaşı bakmıyoruz.” diyen Deliktaş; “Sizi yok etmek gibi bir niyetimiz yok. Ben Büyükşehir Belediyesi’nde ki görüş açımı açıklıyorum. Bu görüş asla Afyon’la alakalı değil. Asla böyle bir niyetle bakmıyorum. Ulaşım işi şehrin olmazsa olmazıdır. Yolcu olduğu için siz varsınız. Yolcu olmazsa sizde bir anlam ifade etmezsiniz. Artık siz dolmuşçusunuz. Çok basit bir ifade ile dolmuşçusunuz. Üç yüz 500 milyarlık bir sermaye elinizde. Bunu OSB’de bir fabrikaya yatırın adınız beyefendi olun. Aynı sermayeyi yatırıyorsunuz adınız dolmuşçu. Bunu kırmak zorundayız. Siz esnafsınız siz dolmuşçu değilsiniz. Siz bir iş icra ediyorsunuz. Bir asfaltı bir gün sonra dökseniz, bir kaldırımı iki gün sonra yapsanız da olur. Bir alanı 3 gün sonra yeşillendirseniz de olur. Ama bir şehre şunu diyemezsiniz ‘Ben bugün sizi taşıyamam.’ diyemezsiniz. Ulaşımı asla aksatamazsınız. Siz ne iş yaptığınızın farkında değilsiniz. Siz nasıl bir güç taşıdığınızın, birlikteliğinizin farkında değilsiniz. Kendi kendinize kısır çekişmeler ve kavgalarla ki ben inanıyorum ki aynı hatta çalışan iki dolmuşun arasında rekabet var. Ben bunu yaşadım. Aynı hatta çalışan 10 minibüs varsa onu da kendi arasında rekabetli. Ama havuz sistemi belki birilerinin işine gelmeyebilir. Ama bu sonuçta bir kuvvet ortaya çıkarıyor. Sonuçta anlaşılabilir bir sistem ortaya çıkıyor. Sonuçta kazanan siz olacaksınız. Sizin sisteminizde birileri kazanırken birilerinin geliri düşüyor. Havuz sis-temi ortaklaşa kazançtır. Ortaklaşa yapılan bir iştir. Nasıl olacak sistem nasıl oturacak gibi başta zor gelebilir. Ama bir kere buna inanmak lazım. İnanmadan hiçbir şey yapamazsınız. Siz inanacaksınız ki sizin gözünüzde ki ışıltıyla Belediye Başkanı’nın bu işi yapacağına inanıyorum. Çünkü bu şehri siz taşıyacaksınız. Afyon halkı neye layıksa öyle taşıyın. Biz Kayseri halkının çok iyi şeylere layık olduğu için taşıyoruz. Bunu göz ardı edemezsiniz. Sonuçta kazanan siz olacaksınız. Şahsi rekabetler ortadan kalkacak. Durağa önce o girdi sen benden 3 dakika geç geldin, niye ayağını gazdan çektin vb gibi çekişmeler arkadan kalkacak. Şu anda siz Afyon’u çok fazla araçla taşıyorsunuz. Bu da pahalıya mal oluyor. İnşallah bu toplantı işin bismillah kısmı olur.” diye konuştu.
“Kayserililer bize örnek olacak”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Mollabahşi Mahallesinde 56 metrekarelik bir evde dünyaya gelip zorlu bir hayat mücadelesinin ardından belli bir noktaya ulaştığını özetleyerek konuşmasına başladı. Minibüsçü esnafı ile geniş kapsamlı bir toplantının ikincisini yaptıklarını belirten Çoban, toplantıya davetli olarak geldiklerini toplantıya ev sahipliği yapmadıklarını vurguladı. ESOB Başkanı Abdülkadir Konak’la Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Oda Başkanı Mevlüt Ül-ker’in kendisini ziyaret ettiklerini anlatan Çoban; “Ziyarette dediler ki, ‘Biz bu sıkıntılardan çok muzdarip oluyoruz. Afyonumuzun, esnafımızın imajını düzeltmek istiyoruz. Bununla ilgili Kayseri de çok güzel bir sistem olduğunu öğrendik. Eğer bize trafik komisyonu ve zabıtadan bir kaç kişi verirseniz Kayseri’yi biz incelemek istiyoruz.” dediler. Bende hay hay dedim. İlk kez böyle bir çalışma olduğunu duydum. Sağ olsunlar kendileri gittiler orada da gerek Oda Başkanımız Yavuz Bey gerek Yusuf Bey orada ki tüm meslektaşlarımız arkadaşlarımız çok candan davranmışlar. Kendilerine teşekkür ediyorum sağ olsunlar. Havuz sistemini anlattılar gerçekten dinlediğimizde hoşumuza gitti. Tabi Kayseri’liler öyle boş işe imza atmazlar. Mutlaka hesabını kitabını iyi yapmışlardır. Dolayısıyla odamızın da Kayseri’yi örnek alması isabet olmuş. Kayserililer bize ve dünyaya örnek olacaklar. Öyle anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.
“Ölümde dirimde Afyon’da olacak”
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, başkanlık görevine 2014 yılında yapılacak yerel seçimlere kadar devam edeceğini bildirdi. Minibüsçü esnafından gelen taleplere ellerinden geldiğince iyi niyetle yardımcı olmaya gayret ettiklerini söyledi. Seçim öncesinde hiçbir durak ve hiçbir şahsa verilmiş hiçbir sözü bulunmadığının altını çizen Çoban; “Kesinlikle kişi ya da durak olarak asla böyle bir şeye girmedim. Çünkü sözün ne anlama geldiğini iyi kötü bilen bir insanım. Mollabahşi Mahallesinde 56 metrekarelik bir evde dünyaya gelip, yaşayan, okuyan, memur olan bir insanım. Okuma yazma bilmeyen bir annenin çocuğuyum. Bugünde 56 metrekarelik bir alanda yaşamaya hazırım. Dünyaya ve dünyalık makamlarda asla gözüm yok. Allah bize istemediğimiz ölçüde refah verdi. Beklemediğimiz ölçüde makamlar verdi. Daha başka ne arzumuz olabilir ki? Dolayısıyla olaya böyle bakıyorum. Ben Allah ömür verirse 2,5 yıl daha Belediye Başkanıyım. Sonrasında Allah nasip ederse adayım. Seçilirim seçilemem Allah’tan başka kimse bilmez. Ama herhangi bir şeyi yarım bıraktığınızda yine Afyon’da sizlerle beraber olacak yeri gelecek araçla yeri gelecek çarşıda dolaşacak bir insan olacağım. Ölümde dirimde bu topraklarda olacak. Gidecek başka yerim yok. Mutlaka bir yerde karşılaşacağız. Bir ve beraber olacağız. O zamanda selamün aleyküm denildiğinde selamımın alınmasından yanayım. Ya da sizler bana gönül rahatlığıyla selam verebilmelisiniz. ‘Bu adamda geldi başkanlık yaptı Allah kahretsin bizi mahvetti.’ gibi haksızlık yapan bir insan konumuna düşmek istemiyorum.” ifadelerini kullandı.
“İyi niyetimiz suistimal edilebiliyor”
Minibüsçülerin içerisinde bir anlık öfke ve sinirle hareket eden bazı kişilerin minibüsçü esnafının tamamını olumsuz bir malzeme haline dönüştürdüğünden yakınan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, hep beraber el birliğiyle olumsuzlukları zaman içerisinde düzelteceklerini kaydetti Türkiye’nin gelişip büyüdüğü gibi bazı minibüsçülerinde olumsuz davranış kalıplarından kurtulacaklarını belirten Çoban şöyle konuştu:
“Bir hadise oldu. Gelen telefonlarda şöyle yapın böyle yapın denildi. Yasal çerçevede yapmamız gerekenler neyse yapmaya gayret edi-yoruz. Ama bizim bu iyi niyetimiz de bazı arkadaşlarımız tarafından maalesef suistimal ediliyor. Bizim elbette görünen yüzümüz hoşgörüye, diyaloga açıktır. Ama bizimde hoşgörümüzün de tükeneceği nokta var. Lütfen arkadaşlarımızı zorlamasınlar. Bizi üzen şeyler oluyor. Kusura bakmayın ben ahmak enayi falan değilim. Çevre illerde minibüslerin fiyatlarını biliyorum. En az 1 TL 25 kuruş, 1 TL 50 kuruş, 2 TL olan yerler var. Arkadaşlarımız gidip dava açıyorlar. Böyle şeylerle uğraşmayalım. Belki mahkemeyi kazanırsınız ama bunun 49 tane yolu var. Biz diyoruz ki böyle bir şeye gidilmesin. Bir gün bizi 14 durak başkanı ziyaret etti. Olmaz dedim. Afyon Belediyesi’nin bir geleneği var. Bu gelenekte minibüsçü esnafı ile Belediye bir arada olamaz. Kardeşliğe devam edeceğimizi söyledik. Masaya yumruğumu vurdum. Tabi espiri yapmıştım. Gerçekten de Afyon Belediyesi’nin geleneğinde minibüsçü esnafı ile Belediye hiçbir zaman bir beraber olmamış. Kavgalar olmuş, ilk kez bu kadar bir rahatlama olduğu kanaatindeyim. Ben enayi değilim, çok zeki bir insanım. Bende geçmiş başkanlar gibi Afyonspor’a ne lazım para lazım. Ben de 10 tane minibüs hattı ihaleye çıkıp, tanesi 200 bin liradan toplam 2 milyon lira ile hemen ihaleye çıkabilirim. Bunu engelleyecek bir kanun yok. Örneğin AFİUM alışveriş merkezi açılmış, 20 tane hat veririm AFİUM’a satarım, 300 bin liradan 6 milyon lira peşin para alırım. Ama Afyon’a şimdiye kadar yapıla yapıla en büyük ihanet yapılmış. Bu gün trafik sorunundan bahsediyorsak bunun sebebi geçmişte yapılan hat satışlarıdır. Afyonkarahisar’ı görü-yorsunuz, her taraf şantiye. Bu yılki yatırım tutarımız 39 milyona ulaşıyor. Şimdiye kadar Belediye yıllık ortalama İller Bankasına borçlanarak 10 milyon lira yatırım yapabiliyordu. Gayrimenkul satmadan hiçbir yere de borçlanmadan bu ay sonu itibariyle 39 milyonu geçtik, inşallah yılsonu itibariyle 40 milyona ulaşacağız. Bu yatırımları kendi öz kaynaklarımızla gelirlerimizi arttırarak giderlerimizi kısarak yapıyoruz.”
“Minibüsçünün de
insanca yaşam
hakkı olacak”
Çoban, minibüsçülerin otobüslere dönerek havuz sistemine geçmeleri aşamasında hukuk sistemini bilmediğini ancak 363 minibüs hattının hat hakları olduğuna vurgu yaptı. Bu hakların ölümle mirasçıya geçtiğini, kişinin sağlığında ise hattını dilediği kişiye satabildiğine işaret eden Çoban şunları söyledi: “Bu haklara bir helal gelmeden, bunlar zarar görmeden bunun çözümü neyse böyle bir şeye niye girmeyelim? Bilakis memnun olacağımı ifade ettim. Eğer bu işe karar verilecekse yapılacaksa bunu yapacağız. Biliyorum ki bu iş yapıldığında trafik akışı rahatlayacak, aile babası olarak şoförlerimiz ailenizle birlikte vakit geçirme imkanımız olacak. Ne Cumartesiniz ne Pazarınız var. Eşiniz hasta ilgilenemiyorsunuz. Çocuğunuzun okuluna gidip takip edemiyorsunuz. Ramazan’da kurban bayramlarında millet ziyaret yaparken sizler araç başında direksiyon sallıyorsunuz. Bu sistem size insanca bir yaşam hakkı verecek. Afyon büyüyen gelişen bir il. Bir hat bugün çok değerli olabilir. Uydukentte 70 küsur hat var ama 10 kişi çalışılıyor. Otogar buraya yapıldı, hastane faaliyete geçecek canlanma oldu. Uydukent her gün gelişen büyüyen bir bölge haline geldi. Bugüne göre karar vermeyin. Bakarsınız yarın gelir Ankara yoluna çok büyük bir alışveriş merkezi yapılır. El birliğiyle, Kayseri ekibimizin yardımıyla, bu işten anlayan hukukçularımızın desteğiyle en güzel ve garantili işi yapacağız. Ebediyen çocuklarınız ve torunlarınızın hat haklarının korunacağı bir sistemi kazandırmak arzusundayız.”
Minibüsçülerin kafalarına
takılanları sordu
Fatih minibüs durağında hattı bulunduğunu açıklayan Nurullah Akdeniz, bu sisteme ilk başta karşı çıktı. Akdeniz, minibüslerin otobüse dönüşmesini ancak havuz sistemi yerine yarımşar günlük bireysel otobüs çalıştırılmasını önerdi. Recep Kültür isimli minibüsçü bu çalışmayı desteklediğini söylerken, İsmail Akçay özel halk otobüsü işletme firması hizmetinin havuz sistemine geçtikten sonraki akıbet-inin netlik kazanması gerektiğini dile getirdi. Havuz sistemine geçiş sürecinde “bu işe bismillah” denecek bir toplantı olarak kabul edilen toplantıda yapılan oylamada büyük çoğunluk bu işe sıcak baktığını el kaldırarak gösterdi.
Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme