• Haberler
  • Genel
  • Minibüsçüler harekete geçti – Kocatepe Gazetesi

Minibüsçüler harekete geçti – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın kanayan yarası olan toplu taşıma soruna çözüm bulunması amacıyla minibüs ve otobüslerin tamamının modern halk otobüsüne dönüşeceği birleşme ile ilgili istekli minibüsçüler harekete geçti. 200’e yakın minibüs hat sahibi istekli olduklarına ve taslak çalışmalarla ilgili komisyonun çalışmasını istediklerine dair istek dilekçesini imzaladılar. Toplantıda birleşmenin artık bir zorunluluk haline geldiği, birleşme olmaması halinde Turex’in sözleşmesinin [&hellip]

Minibüsçüler harekete geçti

Afyonkarahisar’ın kanayan yarası olan toplu taşıma soruna çözüm bulunması amacıyla minibüs ve otobüslerin tamamının modern halk otobüsüne dönüşeceği birleşme ile ilgili istekli minibüsçüler harekete geçti.

200’e yakın minibüs hat sahibi istekli olduklarına ve taslak çalışmalarla ilgili komisyonun çalışmasını istediklerine dair istek dilekçesini imzaladılar. Toplantıda birleşmenin artık bir zorunluluk haline geldiği, birleşme olmaması halinde Turex’in sözleşmesinin bitmesinin ardından Belediye’nin yeni bir özel halk otobüsü ihalesi yapabileceği ile minibüs hatlarının süreli olduğu ile ilgili bir yargı kararı durumunda hatların kaybedilebileceği tehlikesinin de tek çözümünün birleşme olduğu vurgulandı

DEĞİŞİMİ HESAP EDEMEYENLER,
BULUNDUĞU NOKTADA
DİRETENLER HEP KAYBEDİYOR
Rehberlik Araştırma Merkezi’nde sadece birleşmeye istekli minibüs hat sahiplerinin katılımıyla yapılan toplantıda Avukat Turgay Şahin, Avukat İbrahim Yurdunuseven ve Trafik Mevzuatları Uzmanı Emekli Trafik Başkomseri Bayram Pekdemir, minibüsçülerin akıllarındaki soruları yanıtladı. Gelişim çağında gelişime ayak uyduramayanların kaybettiğini hatırlatan Avukat Turgay Şahin, minibüslerin otobüslerine dönüşmesinin Afyonkarahisar’ın geleceğiyle ilgili bir konu olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’ın minibüs-otobüs konularıla gündeme geldiğini hatırlayarak, konunun Afyonkarahisar’ın itibarı ve şöhreti olduğunu vurgulayan Şahin, “Bugün konuşacağımız şeyler bugüne ait şeyler değil. Geleceğe ait şeyler. Türkiye çok hızlı gelişiyor. 50 yılda yaşanan gelişmelerin 3-5 yılda yaşandığını görüyoruz. Bundan dolayı 5 yıl sonrası bizi nasıl bir Türkiye bekliyor bilemiyoruz. Belediyecilik ulaşım anlayışı nasıl olacak bunu hayal etmek çok güç. 30 Yıl önce 10 yıl sonrasını hayal etmek zor değildi. Ama artık 5 yıl sonrasını bile hayal etmek çok zor. Gelişim çok hızlı ve akıl almaz boyutlarda. Gelişim aynı zamanda bazı meslekleri, faaliyetleri devre dışında bırakıp müzelik haline getiriyor. Bu değişime ayak uyduranlar, bu gelişimi takip edenler ayakta kalıyor. Bunu hesap edemeyenler, bulunduğu noktada diretenler kaybediyor. Biz hayırlı bir girişim içinde olup kaybedenler safında olmamak için geleceğimizle kazanmak için bugünden daha hayırlı bir sonuç için bir aradayız. Allah inşallah sonuçlarını hayırlı eder. Tamam ben avukatım ama aynı zamanda Afyon’da yaşayan bir Afyonluyum. Bugün konuşacağımız meseleler Afyon’un meseleleri. Bugün burada Afyon’un geleceğini estetiğini şöhretini itibarını konuşuyor, gelecek için daha iyi bir Afyon’un hayaliyle toplandık.” dedi.
TÜM AFYON’UN VE MİNİBÜSÇÜLERİN
GELECEĞİYLE REFAHI SÖZ KONUSU
Birleşmeye istekli ve Afyonkarahisar’ın geleceğini düşünen herkese teşekkür eden Turgay Şahin, Afyonkarahisar’da yapılacak uygulamanın bir ilk olmadığını diğer şehirlerde başarılı uygulamalar yaşandığını hatırlattı. Başarı uygulama ve örneklerin alındığı iyi bir model ile hiç kimsenin hak kaybı yaşamamasının mümkün olduğunu vurgulayan Şahin, “Değişim zordur. Değişim insanı ürkütür. Hangi partiden olursa olsun herkes bir nevi muhafazakardır. Çünkü kimse alışkanlıklarının düzeninin bozulmasını istemez. Kimse alışkanlıklarını terk etmek istemez. Bir tabloyu vardır ve bu tabloyu değiştirmek herkesi zorlar, zahmete sokar. Ama bu zahmete rağmen iyi bir şeyler için sizlerin zahmete girmesi çok önemli. Çünkü burada bu şehrin, içinde yaşayan herkesin ve sizlerin geleceği ve refahı söz konusu” diyerek minibüsçülerin yaşacak zahmete rağmen geleceğe güvenle bakmalarının sağlanhacağını anlattı.
YENİ BİR ŞEY YAPMAK YERİNE SIKINTILARI GÖRÜLMÜŞ, HAZIR VE İŞLEYEN BİR
SİSTEMİ AFYON’A UYARLAYACAĞIZ
Bazı minibüsçülerin kaygıları olduğunu anladığını kaydeden Turgay Şahin, şu an ki belir-sizliğin minibüsçüleri daha kaygılandırması gerektiğini belirtti. Afyonkarahisar’da yeni bir şey yapılmayacağını; sıkıntıları görülmüş, hazır ve işleyen bir modelin Afyonkarahisar’a uyarlanacağını belirten Şahin, “Daha önce birleşmeyi gerçekleştiren 20’yi aşkın şehrin Afyonkarahisar’a model olacağını, böylelikle orada yaşanan sıkıntı ve sorunların Afyonkarahisar’da yaşanmayacağını belirterek işleyen bir sistemin Afyonkarahisar için geliştiri-leceğine değinen Şahin konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Afyon’da minibüs hatları ve bir de halk otobüsleri firması var. Bu konuyla bir belirsizlik var. Bir dönem güzergahlar değişti kargaşa yaşandı. Yeni hatlar ihale edildi endişeler depreşti. Hatların süresi konusu açıldı bazı endişeler oldu. Bize bağlı olmayan şeyler de var. Bugün her şeyi belirleyemiyoruz. Her şey bizim elimizde değil. Yarın bir ihale edilmeyeceği yeni minibüsler ya da yeni bir halk otobüsünün ihalesinin yapılmayacağı kesin mi. Burada bu belirsizlik nasıl giderilir bunun çalışması yapılmalı. geleceğe güvenle bakmak ve artık endişe ile yaşamamak için bu işin bir nihayete ermesi gerekiyor. Burada nasıl birlik olunabilir getirileri götürüleri bunları konuşmamız lazım. ama siz burada şanslısınız. çünkü daha önce bunu yapan ve başaran 20 şehir var. Bu süreci yaşayanlardan sancılar çekenler sıkıntı yaşayanlar olmuş ama artık sistemler oturmuş bu iş kurumsallaşmış ve işleyiş şu an sürüyor. İşleyen bir süreci modeli alacağız. Bir şeyi denemeyeceğiz, icat etmeyeceğiz. Olan bir şeyi Afyon’a uyarlayacağız. Varolan bir şeyi daha güzel yapmak için çalışacağız. Bu konuyla ilgili bir sürü sistemler ve sözleşmeler var. Hem beğeni kazanmış hem de mükemmel yürüyen birleşmeler var. bunları konuşacağız. Bu bizim için bir şans. İlk olarak yola çıksaydıkbir şeyleri zor yapardık. Bu alamdada bir güzellik bu artılarla hiç bir hakkınızı kaybetmeden daha iyiye daha güzele gitmenin yolunu arıyacağız.” şeklinde konuştu.
BİRLEŞME OLMAZSA 5 YIL SONRA YENİ BİR TUREX İHALESİ YAPILABİLİR
Minibüslerin halk otobüsüne dönüşmesiyle ilgili 2002 yılında bir toplantı yapıldığını ve kendisinin bu toplantıda “Siz birlik olup sorunlara çözüm bulmazsanız size kuma gelir” dediğini hatırlatan Bayram Pekdemir, minibüsçü esnafının hala birlik olup gücünün farkına varamadığını ifade etti. İyi bir birleşme metninin alt komisyon tarafından hazırlanarak, sözleşme oluşturulması ve alınan kararların Belediye Meclisi Kararı’yla kesinleşmesi halinde hiç bir minibüsçünün hakkının kaybolmayacağını söyleyen Pekdemir, hak kaybı yaşanmaması için her maddenin tek tek incelenmesi ve ilerde değiştirilememesi için Belediye Meclisi’nce onaylanması gerektiğine değindi. Birleşme için mutlaka bir şirket kurulmasının zorunluluk olmadığını birleşmenin bir kooperatifle de çözülebileceğini ifade eden Pekdemir, “Bugün Turex’i yok sayamazsınız. Hiç bir şekilde engelleyemez, dışarda bırakamazsınız. Ama 5 yıl sonra bir daha bu olayları yaşamama, yeni birilerinin ihaleye girmemesi için birleşin. Bugün birleşmezseniz, bugün bunları sözleşmeyle güvenceye almazsanız, bugün bunları belediye meclisince onaylatıp kendinizi güvenceye almadıktan sonra belediye 5 yıl sonra yeniden bir ihale yapabilir.” ifadelerini kullandı.
BİRLEŞME HEPİNİZE EN AZ
49 YIL HAKLARINIZIN KORUNMASI GÜVENCESİ VERİR
Belediye Meclis Üyesi ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Emin Birliktir’in bir önceki toplantıda yaptığı “Minibüs hatları süreli. Belediye Kanuna göre hiç bir şey süresiz” olamaz yorumunun yanlış olabileceğini ifade eden Bayram Pekdemir, minibüs hatlarının süresiz olduğunu iddia ettti. Hatların yap, işlet devret modeliyle alınmadığını bunun tapu gibi satın alınmış bir hak olduğunu anlattı. Bu güne kadar bu konuda veril-miş bir karar olmadığını ancak konunun Danıştay’a gitmesi halinde her kararın çıkabileceğine değinen Turgay Şahin ise şunları şöyledi, “Yine de kesin konuşmamak lazım. Olur da bir yerden başka bir şehirden bile olsa bir dava Danıştay’a gider. Danıştay da sürelidir kararı verirse bunun üzerinde bir karar yoktur. O zaman hepinizin hattı süreli olur ki sanırım aralarında 40 yılı aşanlar bile varmış. Ama siz bu birleşmeyi yaparsanız, sözleşmeye tarih bile koyabilirsiniz. Diyebilirsiniz ki bu sözleşme 49 yıl geçerlidir. Böylelikle aslında siz bir nevi her an tehlikede olan hatlarınızı, süreli olup olmadığı belli olmayan hatlarınızın süresini yenilemiş, tazelemiş oluyorsunuz. Her şeyi bir sözleşmeye yazma size sıfırlanmış yenilenmiş bir zaman ve geleceğe güvenle bakma imkanı verir”
BAĞKUR DERDİNİZ OLMADIĞI
GİBİ HEM KAR PAYINDAN HEM DE
REKLAMDAN KAZANACAKSINIZ
Birleşme halinde minibüs esnafının SSK’sının yatacağının, BAĞ-KUR yükünden kurtulacağının ve hem kar payı hem de reklam gibi pek çok gelirinin olacağını belirten Avukat İbrahim Yurdu-nuseven ise, birleşmenin gearçekleşmesi halinde esnafın büayük bir güç olacağını vurguladı. Yurdunuseven minibüsçülerin birleşmeyle kazanacakları hakkında şunları söyledi, “Bizler de birleşme yanlısıyız. Ayrıntılar daha sonra konuşulur ama bakın birleşmenin pek çok artısı var. Bunlardan bir tek çatı altında olunurksa bir defa hat sahibi her halukarda hat sahibi kar payını alacak. Hak sahibi aynı zamanda şoförlük yaparsa şoför maaşını alacak. Ve şoförlük yapınca aynı zamanda SSK’sı yatacak. Ya da şoförlük yapmak istemezse şirket şoför bulacak. Şoförün de SSK’sını şirket yapacak ki böylece patron hiç bir şekilde SSK sorunu ile karşılaşmayacak. Ayrıca hat sahibinin Bağ-Kur’danh yana bir karı olacak. Yine bir ayrıcalık otobüslerdeki reklam gelirlerinden faydalanacak. Bir şirketleşme ve ortaklaşma olursa çok ciddi bir reklamdan para kazanılır. Son olarak birlik olursanız bir güç olacaksınız. Şu an her durak ayrı ayrı yerlerden benzin alıyor. Ama birleşirseniz bir benzin istasyonuna bizim 200-300 arabamız var ona göre bize indirim yap diyebileceksiniz.” Afyonkarahisar’ın 750 bin nüfusunu aşıp “Büyükşehir” olması halinde pek çok soru işareti ve belirsizlik olduğunu hatırlatarak Büyükşehir kanunlarının farklı işlediğini vurgulayan Avukat Turgay Şahin, minibüsçülerin yarın ve yarından sonra güvenceye alması için bir araya gelmesinin ve geleceği öngörerek hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin master planı hazırlması halinde minibüslerin şehir içine giremeyeceği ile ilgili tartışmaların da hatırlatıldığı toplantıda açılacak davalara rağmen “kamu yararı” kavramının önemli olyduğunu vurgulayan Emekli Trafik Başkomseri Bayram Pekdemir, benzer uygulamalarda mahkemelerin hep kamu yararından yana karar aldığını ancak güzergahların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Toplantı sonunda hat sahiplerine seslenen Hat Sahibi Mesut Karatepe, belediyenin minibüsçüleri ciddi görmediğini bu nedenle taslak hazırlanmasını isteyip istemedikleri, birleşmeyi isteyip istemedikleri ile ilgili bir başvuru yapmalarını istediğini hatırlattı. Toplanan imzaların sayısının 170’i aşarak 200’e yaklaştığına değinen Mesut karatepe, imzaların pazartesiye kadar devam edeceğini kaydetti. Birleşmeye isteklilerin imzaları 25 Ocak Pazartesi günü belediyeye teslim edilerek kesin taslakla ilgili çalışmalar için alt komisyonun toplanması talep edilecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme