• Haberler
  • Genel
  • “Minibüsçü esnafımızın kararını bekliyoruz” – Kocatepe Gazetesi

“Minibüsçü esnafımızın kararını bekliyoruz” – Kocatepe Gazetesi

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, trafik komisyonu aracılığıyla toplu taşıma sorunun çözümü için minibüsçü esnafına tek merkezli bir otobüse dönüşme modeli önerisini sunduklarını aktardı. Çoban, minibüsçü esnafının vereceği kararı beklediklerini açıkladı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, minibüsçülerin otobüse dönerek toplu taşıma hizmeti vermesi noktasındaki uzlaşma arayışlarını değerlendirdi. AFYON DIŞINDA İKİLİ YAPI YOK Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, [&hellip]

"Minibüsçü esnafımızın kararını bekliyoruz"

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, trafik komisyonu aracılığıyla toplu taşıma sorunun çözümü için minibüsçü esnafına tek merkezli bir otobüse dönüşme modeli önerisini sunduklarını aktardı. Çoban, minibüsçü esnafının vereceği kararı beklediklerini açıkladı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, minibüsçülerin otobüse dönerek toplu taşıma hizmeti vermesi noktasındaki uzlaşma arayışlarını değerlendirdi.
AFYON DIŞINDA İKİLİ YAPI YOK
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehirde süre gelen toplu taşımacılığın Türkiye’de büyük şehirlerde, Afyon gibi normal ölçekli il belediyeleri ve ilçelerde de ikili bir sistemde yapılmadığını söyledi. Çoban, Belediye’nin toplu taşıma işi için hem minibüs ihalesi yapıp, işlemi sürerken otobüs ihalesi yapmasının sadece Afyonkarahisar’a has olduğunu vurguladı. Kendisine göre sorunu çözümsüz kılıp içinden çıkılamaz hale getirenin ikili yapılanma olduğunu belirten Çoban; “Hiçbir ilde böyle ikili bir yapı yok. Keşke zamanında toplu taşıma otobüs ihalesi yapılacağına minibüsçüler üzerinden yeni bir sistem temin edilseydi. Ya da minibüsçülerle ortaklaşa bir çözüm içerisine girseydi. Bunu anlatmamın sebebi bir çok ilin bu sorunu çözmüş olmasıdır. Sorunu çözen iller minibüslerin tamamını kaldırıp otobüsleşmeyi sağladı. Burada işlem kolay. Çünkü karşınızda sadece minibüsçü esnafı var. Minibüsçü esnafı için iki minibüs hattı sahibine bir otobüs hattı vermek kadar cazip ve güzel bir şey yok. Bir minibüsün yolcu taşıma kapatiseti 14’dür. İki minibüsü topladığınızda toplam yolcu sayısı 28 olurken bir otobüste yolcu taşıma kapasitesi 48’e çıkıyor.” dedi.
OTOBÜSLEŞME AVANTAJI GETİRECEK
Burhanettin Çoban, minibüslerin otobüse dönüşüyle her minibüs başına yüzde 70 oranında daha fazla yolcu taşıma hakkı elde edildiğini kaydetti. Otobüsleşme ile yolcu taşıma sayısı artarken giderlerinde azalacağını söyleyen Çoban; “Otobüsleşme ile seyrü seferde birlik olduğu için minibüsler ve otobüsler daha az sayıda sefer yapar hale gelir. Çünkü otobüsleşme ile bir havuz sistemi olacağından tüm hatların geliri bir havuza dökülüyor. Herkes bu havuzdan eşit pay alıyor. Diyelimki; Atatürk ya da Kurtuluş caddelerinde 5 adet minibüs hattı geçiyorsa aynı yerde birde otobüs hattı varsa yolcu kapma rekabetinden dolayı minibüslerimiz her 2-3 dakikada bir sefer yapıyor. Halbuki bu 5-10 dakikada bir olsa ve her durakta saatleri belirten bir işaret olsa trafik daha az sayıda toplu taşıtla karşı karşıya kalacak ve günlük sefer sayısı düşecek. Böylece gider azalacağı için gelirler artacak. Sözkonusu avantajı hiçbir minibüsçü esnafı kaçırmak istemez. Ancak bizde hem Turex toplu taşımacılığı hemde minibüsler olduğu için sorunları çözümsüz kılıyor.” diye konuştu.
340 MİNİBÜSÇÜ EVET DİYOR
İl merkezinde 363 adet minibüs bulunduğunu, döneminde minibüs hattı satmayan Belediye Başkanı olduğunu yineleyen Burhanettin Çoban, hat ilavesi yapılmadığını söyledi. Göreve başladığındaki nüfusun 163 bin olduğunu belirten Çoban şöyle konuştu: “Şu anki nüfus 187 bin. Nüfusumuz 24 bin kişi arttı. Belediye’ye para kazandırmak için bunu gerekçe gösterip yeni bir minibüs hattı ihalesi yapabilirdik. Ama biz bunu yapmadık. Trafik komisyonumuz kanalıyla minibüsçü esnafımızla biz toplantı yaptık. Kendilerine bizim yapmak istediğimiz modeli sunduk. Şu an minibüsçü esnafımız düşünme aşamasında. Öğrendiğimize göre yaklaşık 340 minibüsçü esnafımız otobüsleşme için evet tercihini ortaya koyuyor. Çok az sayıda yaklaşık 30 kadar esnafımızda bu işe hayır diyor. Bizde oybirliği olması gerektiğini ifade ederek minibüsçü esnafının kararını bekliyoruz. Eğer minibüsçü esnafımız evet derse Afyonkarahisar’da tek merkezi sistemli bir otobüsleşme işini başlatacağız. Şu anda 450 toplu taşıt şehir merkezinde dolaşırken inşallah bu sistem gerçekleşirse 220 adet toplu taşıt dolaşacak. Böylece şehir içi trafik rahatlayacak.”
“HALKIMIZ BİZE GÜVENSİN”
Otobüsleşme işinin gerçekleşmesi halinde otobüslerin doğal gazla çalışarak hava kirliliğinin önleneceğini belirten Burhanettin Çoban, sonucun ciddi yararlar ortaya koyacağını söyledi. Rekabetin ortadan kalkması ile otobüs taşıma fiyatının afaki şekilde yükselmeyeceğinin altın çizen Çoban şunları söyledi: “Belediyemiz fiyat tespit yetkisini elinde bulunduracak. Emsalimiz; Uşak, Kütahya, Isparta, Çorum, Amasya gibi illerdeki toplu taşıma fiyatları neyse kesinlikle bunun altında olur ama üzerinde olmaz. Bu konuda halkımız bizlere güvensin. Mevcut sistemde ne minibüsçüler ne de otobüs firması para kazanmıyor. Zarar eden insanlarda ister istemez fevri hareketler olur. Zaman zaman kavgalar oluyor.”
İKİ YOL VAR
“Vatandaşın ucuza ve rahat taşınırken kendisini taşıyan esnafında para kazanması gerektiğini düşünmesi gerektiğine inanıyorum.” diyen Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Taşımacılık yapan arkadaşlarımızın akıllarını başlarına almaları gerekiyor. İyi düşünüp, iyi araştırıp, iyi istişare yapmalılarki sonucu inşallah güzel olsun. Özetle biz görüşmelerimizi trafik komisyonu kanalıyla yaptık. Minibüsçüler için ideal bir çözüm modelini ortaya koyduk. Şimdi minibüs esnafımızın kararını bekliyoruz. Minibüs esnafımızın önünde iki yol var. Birincisi otobüsleşip şehrin trafiğine iyi yönde katkıda bulunmak. İkincisi ise bu keşmekeşliğin devamı. Biz minibüsçü esnafımızın tercihini bekliyoruz.”

Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme