• Haberler
  • Genel
  • Minaresi-kubbesi bir cami açıldı – Kocatepe Gazetesi

Minaresi-kubbesi bir cami açıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin yaptırdığı, tasarımının örnek alınması beklenen “Kampüs Camii” ibadete açıldı Kampüs Camii ile ilgili bilgi veren AKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi, Yapı ve Teknik İşlerle ilgili Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Ergün, “Camimizde farklı olarak minare yapımı çelik konstrüksiyon olarak düşünüldü. 45 metre yüksekliğinde [&hellip]

Minaresi-kubbesi bir cami açıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin yaptırdığı, tasarımının örnek alınması beklenen “Kampüs Camii” ibadete açıldı

Kampüs Camii ile ilgili bilgi veren AKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi, Yapı ve Teknik İşlerle ilgili Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Ergün, “Camimizde farklı olarak minare yapımı çelik konstrüksiyon olarak düşünüldü. 45 metre yüksekliğinde çelik konstrüksiyon imalatının yapımı, projelendirilmesi farklı bir çalışma olması ve Türkiye’ye örnek teşkil etmesi bakımından, çelik konstrüksiyon için statik hesaplamalar, bunlarla ilgili bu işi yapacak firmaların araştırılması uzunca bir süreç aldı. Üzeri her türlü dış etkilere dayanıklı, uzun ömürlü membran ile kaplandır. Membran üzerindeki yazılar ise hattat Orhan Altuğ tarafından tasarlandı” dedi.
İKİ AYRI ŞADIRVAN
BULUNUYOR
Türkiye’de daha önce yapılan camiilerde engellilere yönelik bir düzenleme olmaması nedeniyle bu konunun atlatıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ali Ergün, cami girişinden katlardan katlara geçişlerde, ibadet öncesinde abdest alımından her noktaya kadar engellilere kolaylık sağlayacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapıldığını aktardı. AKÜ camiinin iç ve dış dizaynı hakkında da bilgi veren Ergün, “Afyonkarahisar ve AKÜ’nün adına yakışır bir camii hizmete giriyor. Doğal malzemelerden yapabildiğimiz kadar iç kısım düzenlendi. İçeride tamamen ahşap bir düzenleme yaptık. Kampüs camiine giren bir kişi kendisini ibadetine huzur ve huşu içerisinde verebilecek. Kişi dikkat dağılmasından ve huzursuzluktan uzak kalarak ibadetini tamamlayacak. Isıtma sistemi tabandan sağlanacak. Otomasyon sistemi ile ısıtma programlanacak. Külliye ise, camiiden bağımsız olan bir bölüm olarak inşa edildi. Eğitim salonu, okuma salonları, ibadet sonrası ya da arası vakit geçirilebilecek kafe türü mekânlar düzenlenerek sosyal donatı ile camimizi bütünleştirdik. Bu camiinin bir özelliği de iki ayrı şadırvanının olması. Bir hayırsever grubu tarafından yaptırılan ikinci şadırvan ise uygun bir düzenlemeden sonra bayanlar şadırvanı olarak hizmet verecek” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Mimar Sinan’ın Süleymaniye ve Selimiye Camii’lerindeki çalışmaları örnek alınarak tamamlanan camii yapımında Afyonkarahisar mermeri kullanıldı. 10 bin 700 metrekarelik alanda inşa edilen camii; bodrum, zemin kat ve asma kat olmak üzere bin 500 metrekare alana sahip, bin 500 kişinin namaz kılabileceği şekilde tasarlandı. Cuma, teravih ve bayram namazları gibi kalabalık ibadet gerektiren zamanlarda ise avlusuyla birlikte 4 bin kişinin ibadetine açık olacak. Camide bir ana ve 2 yan giriş olmak üzere 3 giriş-çıkış bulunuyor. Ayrıca, Caminin her noktasında engellilerin kolaylığı düşünülerek rampalar, asansörler ve ibadet bölümünde engelli mahfilleri oluşturuldu.

Camii’de kılınan ilk namazın ardından Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile AKÜ idarecileri tarafından alanda devam eden çalışmalarla ilgili bilgilendirildiler.

Bakmadan Geçme