• Haberler
  • Genel
  • “Milli şuur olmazsa üzücü olaylar tekrarlanır”

“Milli şuur olmazsa üzücü olaylar tekrarlanır”

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen devlet övünç madalyası ve berat tevcih töreninde duygu yükle anlar yaşandı. Sözün bittiği anlarda aynı duygu ve düşünceler derinden hissedilirken törende konuşan Vali Haluk İmga, bir milletin, inancıyla, tarihiyle, kültürüyle, diliyle ve kimliğiyle bütünlüğünü koruyacağını, gelecek nesillerin şehit ve gazilerimizin gösterdiği kahramanlıklardan milli şuur elde etmemesi halinde aynı üzücü [&hellip]

"Milli şuur olmazsa üzücü olaylar tekrarlanır"

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen devlet övünç madalyası ve berat tevcih töreninde duygu yükle anlar yaşandı.

Sözün bittiği anlarda aynı duygu ve düşünceler derinden hissedilirken törende konuşan Vali Haluk İmga, bir milletin, inancıyla, tarihiyle, kültürüyle, diliyle ve kimliğiyle bütünlüğünü koruyacağını, gelecek nesillerin şehit ve gazilerimizin gösterdiği kahramanlıklardan milli şuur elde etmemesi halinde aynı üzücü olaylarla karşı karşıya kalmanın kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Vali İmga, şehit ve gazilerimizin gösterdikleri kahramanlıkların, mazide yaşanmış bir savaş, toprağa düşen bir mermi, eski bir hatıra, manasız bir tören ve kuru bir anıt olarak görüldüğü takdirde, tarihin anlaşılmamış, tarih şuurunun yerleşmemiş olacağını belirttiTörene özel üniforma heyecanı
19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da bir dizi tören düzenlendi. İlk tören Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Afyonkarahisar Valiliği, İkmal ve Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanlığı çelenkleri anıta sunuldu. Saygı duruşu, ayyıldızlı bayrağımızın göndere çekilip İstiklal Marşımızın okunmasıyla tören son buldu. Rehberlik Araştırma Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen devlet övünç madalya ve berat teslim töreni gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Malul P. Gazi İsmail Kumartaşlı yaptı. Kumartaşlı, Gaziler Günü’nde kendisinin birden çok mutluluk, gurur, heyecanı iç içe yaşadığını söyledi.
11 Temmuz 2004 tarihinde bölücü hainlerin operasyon güzergahına yerleştirdikleri mayının patlaması sonucu çok sevdiği ünüformasını çıkartmanın acısını bugüne kadar yaşadığını belirten Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, törene özel giydiği üniformasını İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım’ın sayesinde ilk ve son defa giymenin heyecanını, devletin kendisine vermiş olduğu devlet övünç madalyasını almanın büyük gurur sevinci içeriside yoğun duygular yaşadığını vurguladı. “Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir.”diyerek milli mücadeleyi başlatan devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Savaşı’ndan sonra 19 Eylül 1921 tarih ve 153 sayılı kanunla TBMM tarafından gazilik unvanı verildiğini kaydeden Kumartaşlı; “Büyük öndere gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihinin ülkemizde Gaziler Günü olarak kutlanmasına 27 Haziran 2002 tarhi ve 4768 sayılı kanunla karar verilmiştir. Bu karar devletimizin ve milletimizin gazilerimize verdiği önemin, onlara duyulan minnet ve şükran duygularının ifadesidir. Ülkemiz toprakları bulunduğu bölge ve stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca daima düşmanların hedefi haline gelmiştir.”dedi.
Birlik beraberlik her zaman şart
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Malul P. Gazi İsmail Kumartaşlı, tarih boyunca hür ve bağımsız olarak yaşamış olan Türk Milleti’nin canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını hedef alan her saldırıyı binlerce şehit verme ve gazi olma pahasına korumasını bildiğine dikkat çekti. İsmail Kumartaşlı, dün Çanakkale, Dumlupınar, Kore ve Kıbrıs’ta vatanın müdafaası ve dünya barışı için şehadete ulaşan ve gazi olarak dönen kahraman vatan evlatlarının günümüzde de ülkemizin birlik ve berabereliğini bozmaya fırsat arayan dış güçlerin desteklediği kanlı terör örgtüne karşı Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde mücadele yürüttüğünü söyledi. Bu mücadele sırasında yüzlerce vatan evladının şehit olurken yüzlercesinin de gazilik mertebesine ulaştığını dile getiren Gazi Kumartaşlı; “Herkes bilmelidir ki, her ne şekilde olursa olsun, vatanımızın bütünlüğünü hedef alan güçler, kahraman güvenlik güçlerimiz ve vatan sever Türk insanının mücadele azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdurlar. Dış güçlerin maşası haline gelen hainler Yüce Türk adalet ikarşısında mutlaka hesap vereceklerdir. Halkımızın birlik ve beraberliği ile büyük Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti onun gösterdiği hedeflerde ilerleyerek dünyanın güçlü bir ülkesi olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu ilerleme milli birlik, beraberlik, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçleri ile mümkün olacaktır. Son günlerde ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara bir yenisi eklenerek yüce ordumuzu yıpratma politikaları başlatılarak, halkımızın gözünden ordumuzun değeri düşürmeye çalışılmaktadır. Bu tür oyunlara kanmadığımızı ve ordumuzun yalnız olmadığını göstermek için aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan anne, baba, dul ve yetimleri ile gazilerimizi sadece bu tür milli günlerde değil dini günlerde ve her zaman hatırlayarak göstermeliyiz ki bu ayrıca bizlerin bir görevidir.”diye konuştu. Gazi olduğu günden bugüne kadar kendisini gaziler ve şehit ailelerinin hizmetine adadığını söyleyen Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Malul P. Gazi İsmail Kumartaşlı, vatan savunmasında yaptığı yemine sadık kalarak son nefesini verinceye kadar temsil ettiği kesimin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğini ifade etti. Kumartaşlı, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş olan kahraman gazilerimizi rahmetle anarak kendisini yetiştiren annesine, babasına, görevi ve tedavisi süresince, dernek yönetiminde ki faaliyetleri sırasında sürekli yanında olan eşine Emine hanıma şükranlarını sunarak konuşmasını tamamladı.
Millet gazilerini unutmaz, unutturmaz
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle yaptığı konuşmada ülkemizin vatan savunmasında canlarını feda etmeyi göze alarak, Gazilik unvanına erişen kahramanların Gaziler Günü’nü en içten dileklerimle kutladı. Vali İmga,Yüce Türk Milleti’nin, vatanı için hayatlarını hiçe sayarak her türlü fedakarlığı yapan gazilerimizi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada unutmayıp unutturmayacağını söyledi. Milletlerin, onurlu, bağımsız ve özgür yaşamaları için zaman zaman büyük fedakarlıklar yapmaları gerektiğini hatırlatan İmga; “Hele yaşadıkları vatan, stratejik açıdan önemli bir bölgede bulunuyorsa, bu ihtiyaç daha da önemli bir hassasiyet arz eder. Türk Milletimin tarihine baktığımızda, nice saldırılara mâruz kaldığı, nice savaşlarda inanılmaz badireler atlattığı görülür. Nitekim böyle zor durumlardan birini de Sakarya Meydan Savaşı öncesinde yaşayan Türk Milleti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atarük’ün liderliğinde, inanılması güç şartlarda yaptığı mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmasını bilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi; umutların tükendiği bir anda, direnmenin, konuşmanın, inanmanın sınandığı bir anda, ‘Ya İstiklal ya ölüm’ diyerek Türk Milleti’ni zafere taşıyan Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 tarihinde, mânevi açıdan çok büyük önem arzeden ‘Gazi’ unvanını takdim ederek şükranlarını ifade etmiştir. Türk Milleti, kaderini tâyin eden bu zafer ile çok önemli bir sınav vermiştir.”şeklinde konuştu.
Onlar ağır bedeller ödediler
Bu kadar deneyimli, görgülü, sabırlı, merhametli ve adaletli bir milletin, çok büyük zorluklara göğüs germesinde, asırlarca; şerefli, özgür ve bağımsız yaşamasında, “Vatanı için, milleti için, inancı için, ölümü göze alarak görevini yapmayı gerekli kılan şehitlik ve gazilik ruhunun” çok önemli rolü bulunduğuna temas eden Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga şöyle konuştu: “Bu ruhtur, Anadolu’yu Türkiye yapan. Bu ruhtur, Çanakkale Destanını yazdıran. Bu ruhtur, Kocatepe’den Büyük Taarruz’u başlatan. Kimi yerde, bebek-kundağına mermi beletir. Kimi yerde, 276 kiloluk top mermisini Seyit Onbaşı’ya taşıtır. Kimi yerde, işgal ordularına, ‘Geldikleri gibi giderler’ dedirtir. Onlar, ağır bedel ödeyerek, zilleti değil, şerefli bir hayatı seçtiler. Bizim özgürce yaşamamız için; acı çektiler, gözyaşı döktüler, arkadaşlarının gülümseyerek veda eden bedenlerini yürekleriyle beraber toprağa bıraktılar. Bir millet, inancıyla, tarihiyle, kültürüyle, diliyle ve kimliğiyle bütünlüğünü korur. Gelecek nesiller şehit ve gazilerimizin gösterdiği bunca kahramanlıklardan milli şuur elde etmezse aynı üzücü olaylarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz hale gelir. Şehit ve gazilerimizin gösterdikleri kahramanlıklar, mazide yaşanmış bir savaş, toprağa düşen bir mermi, eski bir hatıra, manasız bir tören ve kuru bir anıt olarak görüldüğü takdirde, tarih anlaşılmamış, tarih şuuru yerleşmemiş olur.”
Değerlerimizi korumak zorundayız
Günümüzde içinde bulunduğumuz hayatı ve yaşadığımız zamanı daha iyi kavrayabilmek için şehit ve gazilerimizin göstermiş oldukları kahramanlıkları anlamamızın ancak ve ancak Türk tarihini iyi bilmekle mümkün olabileceğini kaydeden Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye içindeki ve dışındaki bölücü, bozguncu ve yıkıcı olay ve etkilere karşı, Türk çocuklarını, elde ettiğimiz değerlerin koruyucusu durumuna getirmek, her Türk’ün görevi olmalıdır. Bu fedakarlıklarıyla milletimizi hür, topraklarımızı vatan yapan kahraman gaziler, sizlerdeki bu ruh yeni nesillerde de yaşadıkça; tarih, Türk Milletinin müstakbel kahramanlarına tanıklık yapmaya devam edecektir. Bu vesileyle başta büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize minnet ve şükran duygularımı sunuyorum.”
Madalyalar takıldı beratlar verildi
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga 4 şehit babası ve bir malul gazimize devlet övünç madalyalarını takarak beratlarını verdi. Vali İmga ilk olarak İzmir’de 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Çiğili’de 2006-76 sicil numarasıyla Hava Pilot Teğmen olarak görev yapmakta iken 8 Kasım 2007 tarihinde uçak kazası sonucu şehit düşen Muzaffer Gümüş’ün devlet övünç madalyası ve beratı babası Halil İbrahim Gümüş’e tevcih etti. Vali Haluk İmga sırasıyla; Tunceli’de 4. Komando Tuğayı 1. Komando Tabur Komutanlığı’nda 1981-1 Tertip Piyade Er olarak askerlik görevini yapmakta iken Geyiksu mevkiinde 11 Ağustos 2005 tarihinde teröristlerce girilen çatışma sonucu şehit olan Veli Altın’ın devlet övünç madalyası ve beratını babası Bilal Altın’a, Hakkari’de Dağ ve Komando Tuğayı 3. Komando Tabur Komutanlığı Dağlıca’da 1978-1 tertip Piyade Er olarak askerlik görevini yapmakta iken Yüksekova Dağlıca mevkiinde 21 Ekim 2007 tarihinde teröristlerle girilen çatışma sonucu şehit olan Yavuz Öztürk’ün devlet övünç madalyası ve beratını babası Şükrü Öztürk’e, Şırnak’da 6. Motorize Piyada Tuğayı 2. Motorize Piyade Tabaru 1987-2 tertip Piyade Onbaşı olarak askerlik görevini yaparken 17 Mayıs 2008 tarihinde Ağaçlıtepe mevkii Yumurta Tepe de teröristlerin açmış olduğu ateş sonucu şehit olan Yakup Suna’nın devlet övünç madalyası ve beratını babası Ömer Suna’ya tevcih etti. Vali İmga, son olarak Şırnak’da 6. Motorize Piyade Tuğayı 2. Motorize Piyade Taburu Akdizgin mevkiinde 2002-2366 sicil numarasıyla Piyade Uzman Çavuş olarak görev yapmakta iken 11 Temmuz 2004 tarihinde Ağaçlı Tepe mevkiinde teröristlerce yola döşenmiş uzaktan kumandalı mayın patlaması sonucu yaralanarak malul gazi olan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı’ya devlet övünç madalyasını takarak beratını vermesiyle tören sona erdi. İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, askeri ve mülki erkanda şehit babaları ve Gazi İsmail Kumartaşlı’yı tebrik ettiler. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme