Milli Mücadele Ne Zaman Başladı?

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkması Türk tarihinin bir dönüm noktasıdır

Haber

Türk Milleti’nin Milli Mücadelesi İstiklâl Harbi, Bağımsızlık Savaşı veya Kurtuluş Savaşı olarak da adlandırılır.

Milli Mücadele dönemi ile birlikte halk emperyalizme karşı büyük bir direniş göstermiş ve işgal hareketlerine karşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde düşmanı yurdundan kovmuştur. Milli mücadele dönemi yakın tarihin en önemli dönemidir. Bu dönemin iyi yorumlanması ve iyi bilinmesi her Türk vatandaşı için önem teşkil eder. Milli mücadele dönemi internette sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, milli mücadele dönemi nedir? Milli mücadele dönemi ne zaman başlamıştır? Milli mücadele dönemi ne zaman bitmiştir?

Tarihsel süreçte Mondros Mütarekesi’nin (30 Ekim 1918) ardından başlayıp askerî bakımdan Mudanya Mütarekesi ile (11 Ekim 1922), siyasî bakımdan ise Lozan Antlaşması ile (24 Temmuz 1923) sonlandığı kabul edilir.

Haber

Milli Mücadele’nin kahraman önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Nutuk’a, “1919yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun’a çıktım. Umumî durum ve manzara: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, Dünya Savaşı’nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde…” diye başlar ve kısaca bir durum tespitinde bulunur. Atatürk Milli Mücadele’nin başlangıcını 19 Mayıs 1919 olarak tespit etmiştir.

Öncesinde yaşanan bir çok önemli gelişmenin ardından 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkması Türk tarihinin bir dönüm noktasıdır. Bu olay ile Türk Millî Mücadelesi fiilen başlamıştır. Zira Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışından itibaren yürüttüğü faaliyetler tamamen millî bir Türk devleti kurmaya matuf faaliyetlerdir. Bu olay ile Türk Millî Mücadelesi de liderini bulmuş oldu. Bu itibarla Büyük Zafer’e giden yolun başlangıcı “19Mayıs”tır ve bu eşsiz mücadeleyi başlatan da “Atatürk” olmuştur. Zaferden sonra da tam istiklâlini ilân eden yeni bir Türk Devleti kurulmuştur.

Bakmadan Geçme