Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Yıldırım Kemal Şehitliği'nde düzenlenen törende konuşan Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İzzet Güneş, 'Vatanın üzerine kara bulutların çöktüğü günlerde bir istiklal güneşi gibi doğan Mustafa Kemal, bağımsızlık ve özgürlük yolunda Türk milletinin bağrından çıkardığı binlerce Yıldırım Kemallerle bütünleşerek sonsuza kadar yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere emanet etmiştir.' dedi.

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Sinanpaşa İlçesinde bulunan Yıldırım Kemal Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene; Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, Sinanpaşa Kaymakamı Serkan Kaya, Sinanpaşa Belediye Başkanı Erdal Karaman, Sinanpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Emekçi, Düzağaç Belediye Başkanı Selçuk Çetinkaya, Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İzzet Güneş, şehit yakını Doç. Dr. Yıldırım Kemal Yıllıkçı, Ege Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert, Sinanpaşa Müftü Vekili Hüseyin Yavuz, Şehit Yıldırım Kemal Bey Vakfı Başkanı Recep Gülcemal ve ilçe halkı katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşının okunup, bayrağın göndere çekilmesinin ardından anıta çelenkler sunuldu.

Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Sinanpaşa İlçe Jandarma Komutanı Teğmen İzzet Güneş, yaptı. Güneş, şunları kaydetti: “Vatan sevgisini her şeyin üstünde tutan ve istiklal uğruna canını seve seve feda etmeye hazır Türk evlatlarından biri olan Yıldırım Kemal, 1898 yılında İzmir'de doğmuştur. İlk ve orta tahsilini İzmir'de tamamladıktan sonra askeri liseyi bitirerek Harbiye’ye girmiştir. 1919 yılında ise Harp Okulundan süvari subayı olarak mezun olmuştur. Yıldırım Kemal, Milli Mücadele'nin ilk yıllarında 5. Kolordu Komutanlığı'nda herkes tarafından tanınan ve sevilen bir subaydı. Katıldığı Akhisar, Balıkesir ve Bursa cephelerinde kahramanca çarpışmış ve cepheden cepheye koşmuştur.

Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Bu çetin kahramanlık tablolarından dolayı ‘Yıldırım’ lakabını almıştır. Yıldırım Kemal, çeşitli cephelerde aldığı yaralardan dolayı Konya'da hastanede tedavi altına alınmıştır. Yunan ordularının Afyonkarahisar’a kadar geldiğini ve Büyük Taarruzun yapılacağını öğrenen Yıldırım Kemal, hastaneyi terk ederek Fahrettin Altay Paşa'nın cephesine katılmıştır. 28 Ağustos 1922'de 5. Süvari Kolordusu'nun çekilmekte olan, ihtiyatta bulunan Yunan kuvvetlerine baskınlar yaptığı sırada İzmir'e ilk gidecek olan Süvari Kıtası'nın başına görevlendirilmiştir.

Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Yıldırım Kemal, Küçükköy istasyonu civarında girilen çatışmada şehit düşmüştür. Vatanın üzerine kara bulutların çöktüğü o günlerde bir istiklal güneşi gibi doğan Mustafa Kemal, bağımsızlık ve özgürlük yolunda Türk milletinin bağrından çıkardığı binlerce Yıldırım Kemallerle bütünleşmiş ve sonsuza kadar yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere emanet etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Kurtuluş Savaşı'na katılan tüm komutan ve Mehmetçiklerimizi en derin şükran ve duygularımızla anıyor, kahraman, gazi ve şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğiliyor ve ruhları şad olsun diyoruz.”

Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Şehit yakını Doç. Dr. Yıldırım Kemal Yıllıkçı ‘Bu Vatan Kimin?’ adlı şiiri okudu. Ege Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert, dönemin tarihi hakkında bilgiler verdi. Tören şehitlik ziyareti ve Mevlid-i Şerif okunmasıyla tamamlandı.

 

Milli Mücadele, Kahramanlarla 'Kemal'e Erdi

Bakmadan Geçme