Milli İrade 90 yaşında – Kocatepe Gazetesi

Türk Milleti’nin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları öncülüğünde kendi kaderini ellerine alışının simgesi olan TBMM’nin kuruluş yıldönümü bugün tören ve etkinliklerle kutlanacak. Afyonkarahisar'daki törenler, saat 9.00'da Kocatepe Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak. Çelenk töreninin ardından saat 10.00'da Atatürk Stadyumu'nda 23 Nisan kutlaması gerçekleştiri-lecek. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Çevre Eğitim Tırı da bugün [&hellip]

Milli İrade 90 yaşında

Türk Milleti’nin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları öncülüğünde kendi kaderini ellerine alışının simgesi olan TBMM’nin kuruluş yıldönümü bugün tören ve etkinliklerle kutlanacak.

Afyonkarahisar’daki törenler, saat 9.00’da Kocatepe Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. Çelenk töreninin ardından saat 10.00’da Atatürk Stadyumu’nda 23 Nisan kutlaması gerçekleştiri-lecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Eğitim Tırı da bugün Afyonkarahisar’daki çocukların ziyaretine açık olacak. Saat 9.00 ile 12.00 arasında Atatürk Stadyumu’nda bulunacak olan tır, daha sonra Zeyland Alışveriş Merkezi’ne geçecek.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Oruçoğlu Termal Otel’de de bir program düzenlenecek. Saat 20.00’de başlayacak programda Afyonkarahisar Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen “Memleket Sevgisi” konulu resim yarışmasının sergi ve ödül töreni yapılacak.

Egemenlik milletindir…

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınlayarak, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bayramını kutladı. Eroğlu, “23 Nisan 1920, hepimiz için büyük bir gurur günüdür. Sizlerin bayramı olmasının yanında, milletimiz ve ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasını ifade etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 90. yıldönümünü hep beraber coşkuyla kutluyoruz. Meclisimiz, geride kalan 90 yıllık dönemde ülkemizin her alanda güçlenmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir” dedi.
Kurtuluş ve bağımsızlık sembolü
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, “23 Nisan 1920 Türk milletinin kurtuluşunu, bağımsızlığını, hürriyetini ve egemenliğini sembolleştiren, bayraklaştıran ve tüm dünyaya duyuran tarihi bir gündür. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, umutsuzluğun, yoklukların ve güçlüklerin yaşandığı bir dönemde açılması, geleceğimizi aydınlatan anlamlı ve önemli bir dönüm noktası olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir uygarlık tasarımı olan Cumhuriyet’in korunmasının çocuklarımızın, gençlerimizin çabalarıyla olanaklı kılınacağına inanmış ve bunu her fırsatta dile getirmiştir” ifadelerini kullandı.
Kavramlara sahip çıkılmalı
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise “23 Nisan 1920 de kurulan TBMM kurtuluş mücadelesini yürütürken bir taraftan da bugünkü çağdaş, laik, demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin temellerini atmıştır. TBMM’nin kuruluşu ile egemenlik saltanattan halka geçmiştir. Bu değişimin nasıl bir anlam ifade ettiğinin, milli egemenlik, demokrasi ve hukuk devleti kavramlarının yeni nesillerce özümsenerek anlaşılması çok önemlidir. Bu kavramlar kaybedildiği zaman tekrar kazanılması çok zor olan değerlerdir. Bu günü bir bayram olarak kutlayan çocuklarımızın en önemli sorumluluğu bu değerleri korumak ve geleceğe taşımaktır” dedi.
Sorgulayan gençler yetiştirmek,
hedefimiz
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın 23 Nisan dolayısıyla yayınladığı mesaj ise şöyle:“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 90. yılını yaşıyoruz. Bundan 90 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasıyla bu topraklarda başlayan bağımsızlık mücadelesi, bugün tüm dünya çocukları için bir bayramdır. Bu günü bir bayram olarak geleceğin teminatı olan çocuklara armağan eden yüce Atatürk, böylelikle çocuklara verdiği değere ve yeni Türk Ulusu’nun geleceğinin çocukların omuzlarında yükseleceğine işaret etmiştir. Bu bayram, Türkiye Cumhuriyeti’nin çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Sevgili çocuklar, yarınlarımızın teminatı olan sizlerin, geleceğin büyükleri olarak üzerinize bir takım görevler düşmektedir. Biz, şehrimizin geçmişten getirdiği ekonomik, kültürel ve sanatsal değerlerini sizlere ulaştırıyoruz. Köklü mirasımızı, tarihi zenginliğimizi geleceğin dünyasına taşımak, bizlerin olduğu kadar sizlerin de vazifeleri arasındadır. Çocuklarımızın özgür düşünceli, sorgulayan, donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmeleri ortak hedefimizdir.”
Çocuklar, geleceğimizin güvencesi
Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel de 23 Nisan’ın çocuklara armağan edilen tek bayram olduğunu hatırlatarak “Milletimizin aydınlık yarınlarını kucaklayan çocuklarımızın sağlıklı, eğitimli, mutlu ve özgür bireyler olarak hayata devam etmeleri en büyük arzumuzdur. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın özgür düşünceli, kendi başına karar verebilen, sorgulayan, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmeleri ortak hedefimizdir” dedi.
Ülkeyi böldürmeyeceğiz
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise “Türk milletinin gönlünde onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri teşkil eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde bütün kurumlarımızda okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir. Bize düşen görev bu cennet vatanımızı canları ve kanları pahasına emanet eden Atalarımızı unutmamaktır ve unutturmamaktır. Onların emaneti olan vatanımızı en iyi şekilde korumaktır. Ülkemizi bölmek, yıkmak isteyenler karşısında birlik ve bütünlüğümüzü sağlamaktır.” denildi.
Cumhuriyet için ilk adım
Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar da “ 23 Nisan tarihi, Türkiye Cumhuriyetinin doğuşunun ilk adımıdır. Atatürk önderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı, Ulusumuzun büyük özverisi ve kararlılığıyla zafere ulaşmış, tam bağımsız, ulus egemenliğine dayanan, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlamıştır.Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve Cumhuriyet yönetiminin yaşama geçirilmesi amacıyla atılmış bir adımdır.Türk Ulusu, kendisini yok saymak isteyenlere, yurduna göz dikenlere tarih önünde en güzel yanıtı vermiştir” dedi.
Cumhuriyet iradesi, milli irade
Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, egemenlik yetkisinin sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait olması gerektiğini belirtti. Çelik, “Milli Mücadelenin önemli cephelerinden biri olan Afyonkarahisar’dan (Kocatepe’den), yurdumuzun düşman tarafından işgal edildiği, bağımsızlığımızın, milli ve manevi değerlerimizin tehlikeye düşürüldüğü karanlık bir tablodan; milletimizin destansı bir direnişle ayağa kalktığı, kendi geleceğiyle ilgili kararları kendisinin alabileceğini ortaya koyduğu aydınlık bir tabloya geçişi ifade eden TBMM’nin açılışının 90. yıldönümünü kutluyoruz. TBMM, millet iradesinin yansıması, milleti özne kabul edişimizin sembolü, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran iradenin millet iradesi olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet, payidar kalacak
Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Salman Korkmaz, “ 23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara’da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Camii’nde kılınan öğle namazından sonra, Meclis binası girişinde gözleri yaşartan muhteşem bir tören yapıldı. Saat 13.45’de, Ankara’ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı. Parlamento geleneklerine göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey (1845), Başkanlık kürsüsüne çıktı ve bir konuşma yaparak Meclis’in ilk toplantısını açtı. Türkiye Cumhuriyetini ‘ilelebet payidar’ kılacağımıza,bu yolda şevkle çaba göstereceğimize, ülkemizin “muasır milletler seviyesine” çıkarılmasına çalışacağımıza söz veriyoruz” dedi.
Emperyalizme geçit yok
Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Gençlik Kolları Başkanı Çağan Çokcan ise bağımsızlık kavramının altını çizdi. Çokcan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günü bayram olarak çocuklara armağan etmesi Yüce Önder Atatürk’ün çocuklara ve gençlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Bizlerde gençler olarak Atatürk direktifleri ışığında birlik olup bu zor günleri tıpkı Atatürk’ün o günlerde yılmadan aştığı gibi aşmamızdır. Emanetimize canımız pahasına sahip çıkıp Türk genci olduğumuzu, bir kez daha tüm emperyalist güçlere göstermeliyiz. Biz “Türk Gençliği” Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde de tanımladığı gibi ülkemizi demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti yapmak için uğraşıyoruz. Hakkımız olanı almak, çalışan, gelişen ve toplumu geliştiren bir nesil olmak için. biz “Türk Gençliği” olarak üstümüze düşen vazifeyi yapmaya devam edeceğiz. Buradayız, yıkılmadık ve yıkılmayacağız. Hepsine inat Anadolu’dan ‘bizi kovmak isteyen emperyalizme ve bizi yutmak isteyen kapitalizme’ karşı olan gençler yaşıyor ve sizlerin de desteği ile yaşamaya devam edecektir” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme