• Haberler
  • Eğitim
  • 'Milli, Çağdaş, Bilimsel Müfredat, Türkiye'nin İhtiyacı'

'Milli, Çağdaş, Bilimsel Müfredat, Türkiye'nin İhtiyacı'

Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nın sona ermesi dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu

Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Muhtar Demirci, “Bu eğitim öğretim yılına Öğretmenlik Meslek Kanunu damgasını vurdu. Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti, ardından Milli Eğitim Bakanlığı kanunla ilgili yeniden düzenleme yaptı. Yakın zamanda TBMM’ye sevk edilecek kanunun yeni düzenlemeleri içeren halinin kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz. Basına yansıyan ve bizim de içeriği hakkında bilgi sahibi olduğumuz kanun taslağında sınavın kaldırılması elbette sendikamızın öteden beri savunduğu ve desteklediği bir husustur. Ancak taslakta yer alan 10 yıl hizmeti olan öğretmenlerimizin uzman öğretmenliğe, 10 yıllık uzman öğretmenlerimizin de başöğretmenliğe başvurması hususuna karşıyız. Bu sürelerin yarı yarıya indirilmesi sendikamızın en önemli talepleri arasındadır. Zira bu konudaki söz, bir önceki Milli Eğitim Bakanı tarafından verilmişti. MEB’i aynı iktidarın bakanlarının yönettiği göz önüne alındığında bu sözün yerine getirilmesi elzemdir” dedi.

İL İÇİ TAYİNLERDE MAĞDURİYET

Demirci, açıklamasına şöyle devam etti:

“ÖMK’da öğretmenlerin tayin ve nakilleri konusunda da düzenlemeler yapılmalıdır. İller arası ve il içi tayinlerde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla il/ilçe emrinin yanı sıra il içi tayinlerde belli bir kilometre sınırı ve 3 yıl çalışma süresi getirilerek öğretmenlerin tayin sorunları çözülmelidir. Tayin isteyen öğretmenlerimiz kontenjan sınırı ile karşılaşmamalı, eşleri ve çocuklarıyla aralarındaki tüm engeller kaldırılmalıdır. Ayrıca çalışma sürelerini doldurdukları halde, mağdur olan binlerce meslektaşımızın il içi tayin taleplerinin karşılanabilmesi için de sıra tayini yeniden yönetmelikte yer almalıdır. Bu şekilde rotasyon tartışmaları da sona erecektir. Eğitim çalışanlarımız bir bütün olarak görülmelidir. ÖMK’nın yanı sıra önümüzdeki eğitim-öğretim yılına ilişkin eğitim çalışanlarına yönelik taleplerimizi de bir kez daha gündeme getirmek istiyoruz. Öncelikle 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Öğretime Hazırlık Ödeneğinin bir maaş tutarında ve ayrım yapılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına ödenmesini istiyoruz.”

MOTİVASYON ARTIRILMALI

Çalışması yapılan yeni müfredat hakkında da görüşlerini dile getiren Demirci, “Yeni müfredat 2024-2025 eğitim-öğretimde yılında 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda ilk kez uygulanacak. Türk Eğitim-Sen olarak müfredata yönelik görüşlerimizi içeren raporu Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduk. Nitekim 2021 yılında 2. Maarif Kongresi düzenleyen sendikamız, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde çalıştaylar düzenleyerek eğitim sistemini masaya yatırmış, ‘Nasıl bir müfredat?’ sorusuna cevap aramış ve müfredat hazırlık sürecine katkıda bulunmuştuk. Her zaman söylüyoruz: İçeriği ve hedefleri bakımından milli, yöntemi ve araçları bakımından çağdaş ve bilimsel eğitim sistemi Türkiye’nin ihtiyacıdır. Bu noktada yeni müfredat ile ilgili şu hususa dikkat çekmek istiyoruz: Kağıt üzerinde müfredatı en kamil şekilde hazırlayabilirsiniz ama esas olan bunun uygulanmasıdır. Müfredatı uygulayacak olan ise öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini tamamlamadan, eğitim çalışanlarını huzurlu kılmadan, motivasyonlarını artıracak tedbirleri almadan müfredat dahil hiçbir proje arzu edilen başarıyı sağlamaz” ifadelerine yer verdi.

TEMİZLİK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Demirci, okullardaki temizlik sorununa da dikkat çekerek “Yeni eğitim-öğretim yılında okulların hijyen bakımından hiçbir eksiğinin olmaması için yardımcı personel ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu noktada okullara hizmetli alımı kadrolu olarak yapılmalı, yetersiz kalındığı noktada İş-Kur üzerinden personel temini yapılmalıdır. Ayrıca İş-Kur üzerinden personel temini okulların açılmasına kısa bir süre kala değil, en geç Ağustos ayında gerçekleştirilmelidir. Okulların temizlik malzemelerinden, materyal eksikliğine kadar tüm ihtiyaçları giderilmeli ve okullar eğitim-öğretime hazır hale getirilmelidir” dedi.

Bakmadan Geçme