• Haberler
  • Genel
  • “Milletvekilliği neden olmasın?' – Kocatepe Gazetesi

“Milletvekilliği neden olmasın?' – Kocatepe Gazetesi

“Ben dava ve görev adamıyım. Hiçbir zaman bana şu görevi verin anlayışında olmadım. Ama verilen görevden de kaçmadım” diyen AK Parti Afyonkarahisar eski İl Başkanı Mehmet Zeybek, uygun görülmesi halinde milletvekili adayı olabileceğini söyledi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl eski Başkanı Mehmet Zeybek, yaklaşık 4.5 ay önce meydana gelen istifa süreci ve sonrasına [&hellip]

"Milletvekilliği neden olmasın?”

“Ben dava ve görev adamıyım. Hiçbir zaman bana şu görevi verin anlayışında olmadım. Ama verilen görevden de kaçmadım” diyen AK Parti Afyonkarahisar eski İl Başkanı Mehmet Zeybek, uygun görülmesi halinde milletvekili adayı olabileceğini söyledi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl eski Başkanı Mehmet Zeybek, yaklaşık 4.5 ay önce meydana gelen istifa süreci ve sonrasına yönelik gazetemiz muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını yanıtladı. İşte o söyleşi:
Burcu Aydın: Sayın Başkanım AK Parti’nin olağan seçimli genel kurulu ile göreve seçilen İl Başkanı olarak yerel, genel seçimler ve referandum süreçleri sonuçları itibariyle başarılı da oldunuz. Kolay olmadı, zor zamanlar yaşandı. Peki istifanızın istendiği 4.5 ay önceki sürecin öncesi ve sonrasına ilişkin neler söylemek istersiniz?
Mehmet Zeybek: AK Parti’nin kuruluşundan beri içerisindeyim. İl kurucularından biriyim. AK Parti gerçekten çok büyük badireler atlattı. Arkadaşlarımızla ekip ruhu içerisinde emekler, gayretler sarf ettik. Girmiş olduğumuz seçimlerin tamamında gerek yerel, gerek genel, gerekse genel seçim süreci geçirdik. İki tane de referandum atlattık. Bunların tamamında başarılı olduk. Bugüne kadar hiçbir göreve illaki ben şuna talibim diye asılmadım. Bu bizim aldığımız siyasi terbiyenin gereğidir. Görev tevdi edildikten sonra görevden de kaçmadık. Aldığımız görevi de layıkı ile yerine getirmeye gayret ettik. 2011 Yılı seçimlerinden önce aday olmak isteyen teşkilat mensuplarına partimizin Kurucu Genel Başkanı Sayın Başbakanımız o zaman ‘Gönlüm teşkilatların boşalmamasından yana. Sizlerde çok iyi biliyorsunuz seçim arefesinde istifa ederseniz zora gireriz.’ demişti. İstifa eden arkadaşlarımız illa ki milletvekili olacak diye bir garanti yoktu. O dönem Kurucu Genel Başkanımız durumu değerlendireceklerini söylemişlerdi. O günün şartlarında biz yaklaşık 26 İl Başkanı istifa etmemiştik. Diğer İl Başkanlarının tamamına yakını istifa etmişlerdi.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım istifa etmeniz istenildi. İstifa vermenizin istenmesi yerine söz edilen kan tazeleme için olağan seçimli genel kurul süreci beklenemez miydi? O an itibariyle şevkiniz kırılmadı mı?
Mehmet Zeybek: Bizim teşkilat anlayışımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın partimizin Kurucu Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle seçim halinden anlayan İl Başkanlarıyla seçimlere girmek önem taşır. 2011 Yılı seçimleri döneminde istifa etmeyen İl Başkanlarının tamamına yakını şu anda değişti. Tabii genel merkez ne düşünür, ne yapar biz bilemeyiz. Bize malum süreçte Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Soylu’nun dediği şu, “Çok başarılısın. Girdiğin tüm seçimleri aldın. Biz bir görev değişikliği yapmak istiyoruz.” dedi. Tabii aldığımız siyasi terbiye gereği ‘Hay hay Sayın Başkanım.’ dedim. Kongrede görevi bırakmak şık olabilirdi. Aslında; Sen genel kurula aday olma denilebilirdi. Ama Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce böyle bir değişiklik yapalım istenildi.
Burcu Aydın: Mehmet Zeybek’in AK Parti Afyonkarahisar İl Yönetim Kurulu Başkanı olduğu listenin kendisi hariç devam ettiği görülüyor. Bu da ayrı bir soru ve tartışma konusu oldu. Bu durumda kan tazeleme yüzde yüz gerçekleşti mi? Nasıl yorumluyorsunuz? Aynı listeyi AK Parti Genel Merkezinin kabul etmesi sizce ne kadar mantıklı?
Mehmet Zeybek: Bilindiği üzere şu andaki İl Başkanımız Sayın İbrahim Yurdunuseven benim Başkan Yardımcımdı. Siyasette yetişmiş eleman bulmak, yetişmiş yönetim kurulu üyesi bulmak gerçekten zor. Hele hele iktidar partisi iseniz sorumluluğunuz kat kat fazla oluyor. Ondan dolayı İbrahim Bey listesini yaparken, arkadaşlarla görüşüp istişare etmiş mevcut arkadaşlardan faydalanmak istemiş. Bu da gayet doğaldır. Aynı listenin kabulü noktasında Allah’ın izni ile sıkıntı olmaz. Mehmet Zeybek illa ki harcama noktası ile hareket edilip de görevden alınsın diye bir durum olmadı. İl Koordinatör Milletvekiliz buraya geldi. Teşkilatlardaki arkadaşlarla olsun, dışarıdaki vatandaşlarla olsun bire bir görüşmeler yaptı. Dört günlük görüşmeler süresince kendisi partide bulundu. O süreç zarfında kendisi çok rahat çalışsın diye, belki beni gören arkadaşlarım aleyhte konuşmak isterlerse yapamazlar düşüncesiyle gitmedim. Benim lehimde ya da aleyhimde ki düşüncelerin hepsi genel merkeze aktarıldı. Bana Koordinatörümüzün söylediği, “Hiç endişen olmasın Başkanım. Aynısı bire bir aktarıldı.” dedi.
Burcu Aydın: Yaşadığınız kolay birşey değildi. İstifanızın ardından partinizin etkinlik ve programlarına hiçbir şey olmamış gibi aynı vakarla katıldınız. Objektiflere yeni yöneticilerle gülümsediniz. Partinize kırgın ve kızgın mısınız? Zor oldu mu acı çektiniz mi?
Mehmet Zeybek: Belki bir kan değişikliğinde partinin menfaati olacağı kanısındayım. Yeni arkadaşlar gayretle çalışıyorlar. Söylediğim gibi gönül isterdi ki, kongre sürecinde olsaydı belki daha şık olurdu. Zor olmadı, partime kesinlikle kırgın ve kızgın değilim. AK Parti’nin kuruluşundan beri emeği olan bir insanım. Partime kırılamam, kırılmam. Nihayetinde bu bir dava hareketidir. Ben kırılır, bir başkası kırılır kenar çekilirsek bu dava akamete uğrar. Davamız başarıya ulaşamaz. Böylesi bir durumda samimiyetlerin sorgulanması gerekir. Biz makam mevki peşinde koşan insanlar değiliz. Gelirimizi ikiye, üçe katlayalım diyen insanlar da değiliz. Cenab-ı Hakk rızık olarak ne ayırdıysa bize düşen gayret sarf edip ona kavuşmaktır. Yoksa biri iki yapalım, ikiyi beş yapalım diye bir düşüncemiz olmadı, olmazdı. Görev sürem içerisinde kimseye fırsat vermedim, verdirmedim. Biz bu harekete dava gözüyle baktık.
Burcu Aydın: Hal böyle olunca rivayetlerden ikisi de; olağan kongre sürecinde muhteşem bir dönüş yapmak ya da Milletvekili Genel Seçimlerine aday olacağınız yönünde. Sayın Zeybek’in böyle bir tasarrufu olacak mı?
Mehmet Zeybek: Bize her zaman nerede ne şekilde ihtiyaç olursa emre amadeyim. Bugüne kadar hiçbir zaman bana şu görevi verin de yapayım demedim. Ben 1976 yılında üniversiteye başladım. Üniversite hayatımdan bu tarafa aşağı yukarı aynı çizgimde devam ettik. Hiçbir zaman illa ben olacağım diye bir diretme yapmadım. Verilen görevden de kaçmadım. Şimdi başımızda bir il başkanımız var. Arkadışımız görevini layıkıyla yapıyor. Yönetim kurulu üyelerimiz de var. Genel merkezimiz atanan yani görevlendirilen arkadaşlarımızın 2019 yılına kadar devam etmeleri yönünde karar aldı. Genel merkezimiz ne karar verir bilemeyiz. Ama bize derse ki sen çıkacaksın, ben arkadaşlarımla istişare etmeden yine çıkmam. Onlarla görüşürüz çünkü bu iş ekip işidir. Allah’ın izni ile ben şu anki İl Başkanımızın yanındayım. Değişen birşey yok, yine AK Partiliyiz. Milletvekilliği niye olmasın? Çünkü hiç partide emeği olmayan, teşkilat kapısından girmeyen insanların bile, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin milletvekili seçilmeye hakları vardır. Seçilme özgürlüğüne haiz bir birey olduğumu düşünüyorum. Nihai kararı genel merkez verecek. Allah’ın izni ile böyle bir görev tevdi edilirse ondan da kaçmayız.
Burcu Aydın: Peki Efendim yerelde ve ülke genelindeki gidişatı nasıl görüyorsunuz. Bir işadamı ve bu şehre hizmet veren bir kişi olarak öncelikle yerel yönetime dair neler söylersiniz? Afyon size göre atanmış yönetici olarak Sayın Valimiz ve seçilmiş yönetieci Sayın Belediye Başkanımızla nasıl yönetiliyor?
Mehmet Zeybek: Uzun süre beraber aşağı yukarı 1970’li yıllardan beri Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’la dava arkadaşlığımız var. Sayın Valimiz devletin temsilcisi, mülki amirimizdir. Devletin buradaki en önemli insanıdır. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla aralarında bir problem olmadığı kanısındayım. Afyon gayet güzel gidiyor. Sayın Valimiz göreve geleli yaklaşık 4 ay oldu. Afyon gerçekten coğrafi yapı olarak da çok geniş bir alana otumuş bir il. Sayın Valimiz de basından takip ettiğimiz kadarıyla tüm ilçeleri tek tek dolaşarak, vatandaşla sıcak temas kurarak dertleri mahallinde dinliyor. Kamu kurum kuruluşlarının idarecilerini de yanında götürerek çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Sağ olsun Belediyemiz de gerçekten iyi hizmet ediyor. Yerel de bir sıkıntı yok.
Burcu Aydın: Türkiye genelindeki gelişmeler hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?
Mehmet Zeybek: Genel idareye baktığımızda ülkeyi gerçekten karıştırmaya gayret eden iç ve dış mihraklar hala tırsmış değil, vazgeçmiş değiller. Hala ciddi olarak asılıyorlar. Meslektaşınız Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Diler’in yazılarını büyük bir zevkle okuyorum. Gerçekten bilgi birikimi bir hayli fazla. Ülke üzerinde oynanan oyunlarla alakalı olsun, Türkiye’nin geleceği ile ilgili olsun çok ciddi bilgi birikimine haiz. Gizli olarak aldığı bilgilere göre dış mihrakların ‘Türkiye Türklere bırakılamayacak kadar önemli bir ülkedir.’ anlayışı ile hareket ettiklerini belirtiyor. Bakıyorsunuz dünyanın gözü Türkiye üzerinde. Dünya da kurulan tüm stratejik hesaplar Türkiye üzerine kuruluyor. Ama Elhamdülillah vatanını, milletini, ülkesini seven başımızdaki Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve ekipleri, AK Parti ile birliğimiz bütünlüğümüz korunacak. Bizim insanımız feraset sahibidir. Günü geldiğinde yek vücut olmasını bilen bir milletiz. Ben yine diyorum ki çapulculara bu ülke pabuç bırakmaz. Keşke aynı gemide olduğumuzun farkına varabilseler. Neye hizmet ettiklerini bilmeden ülkeyi karıştırmaya, yağmalamaya ülkede ki huzur ortamını bozmaya gayret eden içimizde hainler var. İnsanımız bu tuzağa düşmes ise doğusu ile batısı ile kuzeyi ve güneyi ile biz bir bütün olduğumuzun bilincine varabilirsek Allah’ın izni ile dünya da karşımızda durabilecek hiçbir güç yok. Batı devletlerinin Türkiye üzerinde oyun oynamalarının tek nedeni bütün bir Türkiye’den kendilerine birşey çıkmayacağını bilmeleridir. Bizi bölmek için ellerinden gelen son kozları oynuyorlar. İnşallah bunda da başarılı olamayacaklar. Ermeni Asala örgütünü yıllarca ülkemizin başına bela ettiler. Diplomatlarımız şehit düştü. Asala gitti yerine PKK terör örgütü geldi. Tam o gitmek üzereyken şimdi de IŞİD denilen belayı çıkardılar. Bizi bölemeyecekler, Türkiye’den eli boş dönecekler.
Burcu Aydın: Partinizin Genel Başkanı Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve AK Parti’nin Kurucu Genel Başkanı Sayın Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’la görevi noktalama aşamasında görüştünüz mü?
Mehmet Zeybek: Bizim bir görüşmemiz olmadı. Ama şu anki Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman partmizin Genel Başkanı idi. Kedileri mutlaka İl Başkanının durumundan haberdardır. Teşkilatlar üzerindeki hassasiyeti herkesçe malumdur.
Burcu Aydın: Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi, İl eski Başkanı ve dava adamı olarak teşkilatlara vereceğiniz bir mesaj var mı?
Mehmet Zeybek: Görev yaptığım süre içerisinde belde başkanından, köy temsilcisine, ilçe başkanından mahalle temsilcisine kadar her kademeden insanımızla sürtüşmemiz, kırgınlığımız ve sorunumuz olmadı. Hiçbir zaman yapılamayacak bir işi yaparım diye kimseye söz vermedim. Olamama nedenlerini başından açık olarak söyledim. Hep açık konuştum. Bundan dolayı da teşkilatta ki arkadaşlarımız her zaman takdir ederler. Bizim İl Başkanlığı dönemimizde AK Parti’nin elde ettiği başarılarda sandık başında ki görevliden, parti üyemize, köy temsilcimizden, mahalle temsilcimize, belde başkanımızdan, ilçe başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerine, belediye meclisi ve İGM üyelerine kadar hepsinin emekleri, terleri var. Ne zaman bir faaliyet var dediysek hiçbiri geri durmadı. Başarıyı hep birlikte özveri ve çalışma ile kazandık. Ben bu vesile ile parti teşkilatlarımın her kademesindeki arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bir ağabeyleri, büyükleri, kardeşleri olarak gücümün yettiği ölçüde her zaman yanlarındayım. >> Burcu AYDIN’ın Söyleşisi

Bakmadan Geçme