• Haberler
  • Genel
  • Millet samimi, projesi olan herkese bir şekilde fırsat veriyor

Millet samimi, projesi olan herkese bir şekilde fırsat veriyor

Türk Milleti’nin son derece hoşgörülü ve müsamahakar olduğunu belirten AK Parti Milletvekili Halil Ürün, milletin karşısına samimiyetle ve proje ile çıkıp ikna edebilen herkese bir şekilde çeşitli görevlerde fırsat verdiğini belirtti Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın 30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri süreci ve sonrasına [&hellip]

Millet samimi, projesi olan herkese bir şekilde fırsat veriyor

Türk Milleti’nin son derece hoşgörülü ve müsamahakar olduğunu belirten AK Parti Milletvekili Halil Ürün, milletin karşısına samimiyetle ve proje ile çıkıp ikna edebilen herkese bir şekilde çeşitli görevlerde fırsat verdiğini belirtti

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın 30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri süreci ve sonrasına yönelik sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: AK Parti Afyon Merkez İlçe Başkanlığı’nın kurucu Başkanı, teşkilatçı yapıda bir siyasi olarak 30 Mart yerel seçim süreci ve sonuçlarına yönelik neler söylersiniz?
Halil Ürün: Genel olarak elhamdülillah Afyon genelinde ve ülkemizin tamamında seçim fevkalade büyük bir olgunlukla gerçekleşmiştir. 76 Milyon nüfusu olan Türkiye’de bir kaç muhtarlık seçimi ardından hiç tasvip etmediğimiz olayları saymaz isek ki saymamız gerekir seçim fevkalede güzel geçmiştir. Hele ilimiz Afyon vatandaş olarak demokrasiyi fevkalade kavramış bir ildir. Seçime katılım oranıyla, seçim propaganda döneminde gördük. Ben bu mahalli idareler seçimleri için ilçelere de merkez ilçenin beldelerine de gittim. Zaman zaman köylere de gittik. Kesinlikle sahadaydım. Şu kadarını söyleyebilirim ki ayak basmadığımız yer kalmadı. Zaman kavramı tanımadık gece yarısından sonra sabaha karşı 02.00’ye kadar dahi süren çalışmalar ve sohbetler yaptık. Bu çalışmalarda gördüm ki elhamdülillah bu ülkede demokrasi dışı hükümet değiştirme, idare değiştirme, Belediye Başkanı değiştirme söz konusu değil. Halkımız olayı çok net şekilde kavramış. Herkese, siyasi partiye imkan veriyor. Mesela ilimizde sandıktan hemen her partiye oy çıktı. Bu konuda Beyyazı beldesi ilginç bir örnektir. Orada marjinal olarak tanımlanacak bir parti neredeyse Belediye Başkanlığını alıyordu. Bir oyla kaybetti. Türkiye’ye baktığımızda 30 yıl önce Komünist Partisi’nden Belediye Başkanı seçildi denilse kıyamet kopardı. Ama bugün TKP yasal bir partidir. Seçimlere girmiş bununla da kalmamış bir tane de Belediye Başkanlığı kazanmıştır. Bu durum Türkiye’nin demokratik olgunluğunu göstermiyor mu?
Burcu Aydın: 30 Mart yerel seçimlerini Afyon’dan nasıl değerlendiriyoruz?
Halil Ürün: İlde de seçim sonuçlarına baktığımızda çok farklı sonuçlar var. Bağımsızlar kazandı, hemen hemen tüm partiler Belediye Başkanı çıkardılar. İl Genel Meclisi’nde tüm partiler oy aldı. Temsil noktasında kim bu aziz millete döndüyse ‘Ey milletim senin için bir projem var. Bir hayalim var. Onu gerçekleştirmek istiyorum diyerek anlattıysa millet onu dinliyor. Kabul eder veya etmez o ayrı bir mesele. Ama millet dinliyor ve bazen de kabul ediyor. Merkezi de incelediğimiz zaman ana akım siyasi partilerin hepsi iktidar olmuştur. Ana akım Belediye’yi kazanmıştır. Sandıkta sonuç alındığı gibi, ülkenin kalkınmasına yönelik de sonuç alınıyor. Kesinlikle yerelden genele bir sirayet var. Bu anlamda ben seçimin hayırlı olduğunu düşünüyorum. Halk iradesini belli etti. Herşeyden önce milletimize müteşekkiriz. Nihayetinde adaylarımız ve görevlilerimiz hepsi de millet ferdidir. Herkes görevini yaptı. Bir kere daha görüldü ki; görevini yapan kişi ve kurumlar makbuldür. Afyon’da seçimde sandık kurulları, diğer kurullar, güvenlik güçleri bütün kişi ve kurumlar görevlerini yaptılar sağ olsunlar. Görüldüğü üzere diğer illerdeki tartışmalar Afyon’da yok.
Burcu Aydın: 17 Aralık 2013 tarihine kadar partiniz rahattı. Bu tarihten sonra yerel seçim sürecinde Hizmet Hareketi ile partinizin yaşadığı sıkıntı sandığa sirayet etti mi?
Halil Ürün: Bu durum sandığa sirayet etti. Sandıktan çıkan başarılı sonucu ben cemaate rağmen algılamıyorum. Cemaat kavramını sosyolojik olarak iyi incelememiz lazım. Cemaatin bir idari kadrosu var, bir idari kadroya yakın çalışanları var, bir de cemaatin gönüllüleri yani hizmet erleri var. Çok yukarılarda bir fikir ayrılığı oldu. 17-25 Aralık tarihindeki operasyonlar, MİT tırlarının durdurulması, aranmaya çalışılması, bir takım faili meçhul dinlemeler, kayıtlar açısından bu seçim gerçekten tarihe geçecek. Milletin verdiği kararda tarihe geçecek. Bu karmaşık bir olaydı ve seçimlere sandığa etkisi oldu. Biz çok iyi biliyoruz. Tam miktarını yüzde yüz ölçemeyebiliriz ama kesinlikle etkisi oldu. O kardeşlerimiz çok ciddi şekilde AK Parti aleyhine çalıştılar. Bunu bütün adaylarımız da gördü, seçime giren herkes gördü. Ama onlar ilk defa böyle bir mahalli seçimde çalıştılar. Bir de daha önce anayasa seçimlerinde bir gayret göstermişlerdi. Hoca Efendi’nin Pensilvanya’dan verdiği talimat doğrultusunda ‘Ölüleri bile götürün.’ dediği seçim hatırlanacaktır. İlk defa bu seçimde ciddi faaliyet gösterdiler. Bunlar yaşandı. Benim tek söyleyebileceğim gerçek dışı iddialarla adaylarımız yıpratılmaya çalışıldı. Birincil değil dördüncül aktörlerimizi bile yıpratmaya çalıştılar. Başbakan ve hükümet üyelerine vurdular. Çok acımasızca ve insafsızca gerçek dışı şekilde vurdular. Yerelde Milletvekillerimize, Belediye Başkan adaylarımıza vurdular. Belediye Meclis üyesi adaylarımıza çok insafsızca vurdular. Onlara karşılık söyleyeceğim tek şey bu herkes için geçerli; Öldükten sonra hesap var. Ben buna inanıyorum. Onlarda inanıyorlar o hesaba göre düşünmeleri gerekir diye düşünüyorum.
Burcu Aydın: Oransal anlamda Afyon’daki ana rakibiniz MHP 30 Mart yerel seçimlerinde oylarını artırdı. CHP’li, ulusalcı ve çeşitli şekillerde tanımlanan seçmenlerin AK Parti yerine MHP iktidara gelsin stratejisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Halil Ürün: Sonuçta kaderin sahibi Allah hüküm verdi, biz de bu hüküme figüranlık yaptık. Ama herkes hesabını kendisi verecek. Merkezle birlikte 8 ilçede varız. 14 Beldenin 9’u AK Parti de.
Burcu Aydın: Afyon genelinde seçim propaganda döneminde ahlaki bir süreç yaşandı mı?
Halil Ürün: Maalesef yaşanmadı. Siyaset dışındaki aktörlerin siyasete dahil olması, bizim yaşadıklarımız ortada. Fatih Çetinkaya, Dr. Mehmet Ecer beyefendice bir kampanya yürüttüler. Biz onlara birşey demiyoruz. Sorun adaylarla alakalı değil. Ama alttan çok insafsızca, vicdansızca saldırılar oldu. 25 Mart tarihi uzak değil hatırlayın. Benim partililerimin hepsi çökmüş vaziyettelerdi. ‘Sayın vekilim ne yapacağız. Şöyle kaset çıkacakmış böyle kaset çıkacakmış.’ diyorlardı. Ama şimdi anladık ki çıkmayacakmış. Böyle bir şey yok. Böyle şeyler yaparak Başbakan’ın hakkına tecavüz ettiler. Başbakan’a iftira attılar. Başbakanla birlikte masum insanlara iftara attılar. Bunlar sürekli konuşuldu. İnsanlar magazini de çok seviyorlar. Bana partililerimiz böyle birşey olursa ne yapıp nasıl cevap vereceklerini sorup durdular. Benim söyleyebildiğim tek şey özel hayat oldu. Özel hayata, mahreme girmeye kimsenin hakkı yoktur. Başbakanla ilgili söylenenleri düşünmek, tekrarlamak bile utanç verici. Çok ciddi bir kul hakkı gaspı gerçekleştirdiler. Bunlar yaşandı ve bizi alttan alta bitirmeye çalıştılar.
Burcu Aydın: Sizce heyecandan uzak, ruhsuz, kayıtsız bir razı oluşun baş gösterdiği bir seçim propaganda dönemi yaşandı mı? Özellikle geçmişteki seçim dönemleri göz önüne alınırsa?
Halil Ürün: Ben böyle olduğunu düşünmüyorum. Beldelerde, ilçelerde, köylerde ki atmosferi soluyan böyle bir kanıya varamaz. Dinar’ın Haydarlı beldesinde gecenin 23.30’da 700 kişilik bir grup ki yarısı kadından oluşuyor kendilerine hitap ettim. Aynı şekilde Gebeceler’e gittim yıkılıyordu. Susuz aynı şekilde. Çoğu zaman öyle topluluklarla karşılaştık ki, heyecandan uçuyorlardı. Bizim gittiğimiz yerlerde çok ciddi heyecan vardı. Esnaf ziyaretleri konusunda Afyon’da biraz normal limit üzerine çıktığımız fikrimi ifade ettim. Sayın Bakanımız esnaf ziyaretlerine fazlaca yüklendi tekrarlar oldu. Bir bakan bir caddeye ayda 3-4 kez girerse olacağı buydu. Belki bu da oy kaybında bir faktördü.
Burcu Aydın: Afyon tarihinde üst üste iki kez seçilmiş bir Belediye Başkanı görülmedi ve Sayın Burhanettin Çoban’ın şahsına yönelik tepki artışı olduğu iddia edildi. Sayın Çoban ilk kez üst üste seçilen Belediye Başkanı olunca ezberler bozuldu. Tepki oylarının adresinin MHP olduğu konuşuldu. Bunları nasıl yorumluyorsunuz?
Halil Ürün: Tüm bunlar duruma nereden bakıldığına bağlı. Seçime katılım oranı yüksek olduğu için bize ve bizim temsilcilerimize olan tepki oylarının adresi muhalefet oldu. Mesela ben bir sandıkta gördüm bir oy pusulasına 20 tane mühür basılmış. Bu bir tepkidir. Adam sandığa gelip oyunu kullanıyor ve geçersiz şekilde oy kullanıyor. Bu demek ki; iktidarı da muhalefeti de beğenmiyorum. Ben kendi adıma tepki oylarının MHP’ye gittiğini düşünüyorum. Çünkü seçmen katılım oranı yüzde 92. Katılmayan oranda yüksek. Yüzde 10 ciddi bir orandır. Katılmayanlar gelip de oy kullansalardı belki Fatih Çetinkaya başkan seçilirdi. Geçersiz oy oranında çok ciddi bir rakam var. Onların içinde tepkiler ve yalnışlıklar var. Bu hafta tüm gazetelere teşekkür ilanı verdim. Bu ilanlarda il, ilçe ve sandık kurullarının başkan ve üyelerine teşekkür ettim. Çünkü seçimin teminatı sandık kurullarıdır.
Burcu Aydın: Burhanettin Çoban’ın şahsına yönelik olumlu, olumsuz tepkiler oldu mu? En azından propaganda döneminde böyle bir şey hissettiniz mi?
Halil Ürün: Sayın Başkanımıza yönelik ben net olumsuz bir tepki yaşamadım. Ama söylentiler oldu. Kendisi ile bunları paylaşacağız. Elhamdülillah sorun yok. Kusur kadı kızında da olur derler. Bize 5 yıllık görev süresinde kimse hizmet etmediniz diyemez. İş yapmadınız, vatandaşın sorununu çözmediniz diyemiyorlar. Vatandaşla ilgilenmediniz diyemiyorlar. Burhanettin Bey odasına gelenleri kabul etmedi diyemezler. MHP’nin şöyle bir stratejisi vardı; Yoğurt Pazarında bir şeyi söylüyordu, Bankalar caddesine geldiğinde buna kendisi de inanıyordu. Fısıltı gazetesi ile iş götürdüler. Bu noktada kısmen de başarılı oldular. Ben Burhanettin Beye yönelik çok ciddi bir tepki almadım. Hepsi başka başka hesaplarla Burhanettin Beyin karşısındaki blok tektiler. Burhanettin Beye oy verenler ise tek bir amaca hizmet ettiler. Biz hizmetin devamı için partimize hizmet etmek için oy veriyoruz diyenlerdi. Hükümeti desteklediler. Burhanettin Beye verilen oyları bu şekilde destekleyebiliriz. Karşı tarafa verilen oyların çok farklı gerekçeleri var. Kimi aman Burhanettin Bey olmasın diyor. Kimi ben CHP’liyim diyor. Kimi aman AK Parti olmasın da kim olursa olsun diyor. Oradaki koalisyon çok daha karmaşık. Merkez İlçe Başkanımız Bülent Beye tamamen katılıyorum. AK Parti vardı birde diğerleri vardı. Asla yan yana gelemeyecek kişiler sırf AK Partiyi devirmek adına birlik içine girdi tespiti çok doğrudur. Şöyle bir seçmen profili de yaşadım. Yollarla ilgili şikayette bulunup da Başkanımıza oy vermeyeceğim diye yemin eden çok insan, oruç tutup, yemin parası dağıtıp oylarını tekrar AK Parti’ye verdiler. Ama ta o günden yemin edipte sırtını dönüp giden başka yerde yer alıp aleyhimize oy verenlerde oldu.
Burcu Aydın: Çocuk yaştan itibaren aktif siyasetin içinde yer alan bir isim olarak 30 Mart yerel seçim sonuçlarını Afyon’da ve Türkiye genelinde nasıl okuyorsunuz?
Halil Ürün: Genel olarak Türkiye genelinde oylarımızı yükselttik. Bu bizi yerelde temsil eden aktörlerin genelde başarılı olduğunu gösteriyor. Ama başarısız olanlar da bu seçimlerde sonucunu aldılar. İsim vermek doğru değil belki ama 5 yıl Belediye Başkanlığı yapıp da 5-10 oyla seçim kaybedenler oldu. Bayat ilçesi de bir örnek. Eski Başkanın başarısız olduğunu söyleyemeyiz. Beş bin nüfusluk yerde bugün 25 bin metrekare yeşil alan var. Burada seçimi kime karşı kaybetti, bizim İl Genel Meclisi üyemize karşı. O da CHP’den Belediye Başkanı seçildi. Parti tüzel bir kişiliktir. Sizi kim temsil ediyorsa ona göre yıpranır ya da yıpranmazsınız. Kızılören ilçesi de çok ilginçtir. 1700 Seçmeni olan bu ilçenin muhteşem başarılı bir Belediye Başkanları var, ama seçimi 20 oyla kaybetti. Hile vardı şu vardı deniliyor. Ama sahip çıkmak gerekiyor.
Burcu Aydın: Sandıklara sahip çıkma noktasında partinizi ve diğer partileri nasıl görüyorsunuz?
Halil Ürün: İl merkezideki sandık görevlilerimiz titiz bir eğitimden geçti. Ben sandık kurullarında bizi temsil edecek insanlarımızın toplantılarına hep katıldım. Teker teker konuşmalar yaptım. Kesinlikle seçimin teminatı sandık kuruludur. O yoksa hiçbir şey yoktur, kavga olur. Biz eğitimleri partide verdik. Afyon’la başka yerleri ayırmak lazım. Afyon merkez bambaşka. Ayrı tutmak gerek. Biz Afyon merkezde sandıklara da sahip çıktık, propagandamızı da yaptık, tanıtım faaliyetlerimizi de yürüttük. AK Parti’nin karşısındaki ittifak ve tüm güçlere rağmen de elhamdülillah seçimi kazandık.
Burcu Aydın: İktidar gücünü koruyan bir parti olarak bileğinizi kuvvetlendiren noktalar neler oldu?
Halil Ürün: O kadar ittifaka rağmen bizi yıkamamalarının sebebi bir önceki seçimde Afyonkarahisar için projeler söyledik. Akarçay projesini söylemiştik, spor tesislerini söylemiştik. Seçim beyannamesini halkımıza sunmuştuk. Elhamdülillah Burhanettin Bey ve hükümetimiz bunların tamamını yaptı. Sonrasında halkın karşısına çok rahat bir şekilde çıktık. Ne konuşulduysa yapıldı. Zor oldu ama yapıldı. Hizmetin devamı noktasında tekrar yetki istemekte çok rahattık. Biz bunları yaptık bunları da yapacağız dediğimiz zaman başkaca ön yargıları olmayan bir seçmen ‘Evet doğru siz söylediniz ve yaptınız. Tamam kardeşim siz yaparsınız.’ Güçlü tarafımız bunlardı.
Burcu Aydın: İkinci dönem için seçilen Sayın Başkanın yeni döneme toplam 39 ayrı projesi var. Bu projelerin bırakın yarısı çeyreği dahi yapılsa Afyon çok farklı bir hale gelir. Bu projelerin tümü gerçekleşebilecek mi sizce?
Halil Ürün: Önceki dönemin yerel seçiminde de aynı cümle kullanılmıştı. Siz bunların yarısını değil çeyreğini yapın bir daha seçim kazanırsınız deniliyordu. Aynı arkadaşlarla ben bu seçim öncesinde de biraraya geldim. Bir duayen gazeteci arkadaşıma durumu sordum; ‘Evciler hariç her tarafta risktesiniz.’ dedi. Pek çok gazeteci ile konuştum. İnanır mısınız hiç kimse bize mevcut sonucu vermedi. Çünkü hava onu yansıtmıyordu. Ortada konuşulan başkalarının sözleriydi. Ama seçim sonrası açıkça bu işin keyfini de yaşadım. Konuştuğumu söylediğim gazetecilerden birini arayıp, ‘Evciler’i kaybettik, ya ağabey nedir çıkan bu sonuç.’ dediğimde bu durumu göremediği cevabını aldım. Zaten diyebileceği başka bir şey yoktu. Seçim öncesi AK Parti olarak Afyon’da ve genelinde riskte olduğumuzu, seçimi kaybedeceğimizi iddia ettiler. Benim doğduğum yer olan İscehisar’da işverenlerin AK Parti’yi, işçilerin ise MHP’yi tuttuğu söylenmişti. Elhamdülillah alnımızın akıyla oradan da her yerden de çıktık. Allah bu milletten razı olsun ki bizi bu millete mahcup etmedi.
Burcu Aydın: Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ikinci dönem projeleri için neler düşündüğünüz sorumun cevabı yarım kaldı. Tekrar soruyorum projelerin hayata geçirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Halil Ürün: Allah’ın izni ile Burhanettin Bey vaad ettiği tüm projeleri yapacak. Beş yıllık süreç bizim çok önemli bir referans oldu. Bundan bir ders çıkaracağız. İnşallah ikinci beş yıllık süreçte vatandaşın eleştirdiği noktaları ortadan kaldırabilirsek ki bir kısmı kalkabilecek, bir kısmı ise hiçbir zaman kalkamayacak şeyler ki bunlar bireysel menfaatler, ön yargılar, şartlılar onlar değişmez. Biz bu projeleri uygulayıp samimi gayret gösterdikten sonra bu millet bize üçüncü döneme de dördüncü döneme de yetki verir. Bir aksilik olmadığı sürece biz kendimizden eminiz.
Burcu Aydın: Teşkilatların tamamında milletvekilleri de dahil olmak üzere 30 Mart seçim sonuçları için bir kritik yapılacak mı? Ufukta bir İl Danışma Meclisi toplantısı var mı?
Halil Ürün: Kesinlikle yapılır. Herkes notlarını alıyor. Bana çoktan dosyalar gelmeye başladı bile. Mesela en uzaktaki ilçemiz Dazkırı’dan bir kadın kolları üyemiz bir dosya göndermiş. Hayran oldum, sayfalarca gün gün yazıp göndermiş. Merkez ilçe de dahil her ilçe kendisi yapacak. Herkes fikrini söyleyecek. İl de kendisi yapacak. Türkiye genelinde de gerekli değerlendirmeler yapılacak.
Burcu Aydın: Her siyasi partinin aile içinde yapması gereken bir kritik bu ama rakipleriniz ana muhalefet CHP ve Afyon’daki ana rakibiniz MHP’nin yerel anlamdaki teşkilatçılıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz? CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, medyanın bir algı yönetimi yaptığını, CHP’de o algı yönetiminin yıktığını söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Halil Ürün: Kemal Bey kendi durumlarını daha iyi görür. Ama bir algı yönetimi olduğu doğrudur. Çünkü herşey bir algı yönetimidir zaten. Türkiye’deki tamamen bir algı yönetimiydi. Aslında AK Parti’nin alternatifi MHP’dir tek başına doğru bir algı değil. Çünkü çok yerde CHP’de bize alternatif oldu. Biz CHP ile de çok ciddi mücadele verdik. Bu noktada görev CHP’li arkadaşlarımıza ve CHP seçmenine düşüyor. CHP’li seçmen 2011 seçiminde Ahmet Toptaş’a verdikleri oyları Dr. Mehmet Ecer’e vermediler. Niye vermediklerinin araştırması onlara aittir.
Burcu Aydın: MHP yerel seçim anlamında tarihinde oransal anlamda bu kadar yüksek oy almamıştı. Bu siyasi bir başarı mı yoksa esen rüzgarın sağladığı bir artı mıdır? Alınan sonuç Milletvekili Genel Seçimlerine yansır mı?
Halil Ürün: Konjektürel şartlarda muhalefetin orada toplanmasıdır. Bunu sadece ben söylemiyorum. Kemal Bey de söylemiş. Burhanettin Çoban olmasın da MHP olsun algısının getirisidir. Milletvekili Genel Seçimine bu durum yansımaz. Çünkü o zaman dengeler çok farklı olacak. Şu an MHP’nin mevcut milletvekili Kemalettin Yılmaz, CHP’nin de Ahmet Toptaş. O gün geldiğinde nasıl bir liste ortaya çıkar bir değişiklik olur mu bugünden bunu bilemeyiz. Ama yerel seçim sonuçlarının genel seçime yansıyacağı kanaatinde değilim. Genel seçim daha farklı olur. Mesela Sultandağı Yeşilçiftlik beldesini kazandık. Sultandağı ilçesinde de çok az farkla kaybettik. Bunlar bize genel seçimde artı olacak. Bundan eminim. Ayrı bir konudur ki mevcut Sultandağı Belediye Başkanı bizim Sultandağı AK Parti kurucu Başkanımızdı.
Burcu Aydın: Halka rağmen siyaset yapılamayacağı bir kez daha görülmüş mü oldu? Seçimi kaybettiğiniz yerler için soruyorum.
Halil Ürün: Halka rağmen siyaset yapılamaz. Sonuçlar onu gösteriyor. Burada tolore eden şudur; Halka rağmen kelimesi biraz yuvarlaktır. Teşkilatın bir kısmı ister bir kısmı ise istemez. Bir kısmı güçlü ister diğer kısmı istemez. Bu noktada ne olduğunu bilemiyorsunuz. Sonra dengeler değişiyor. Farklı şeyler devreye giriyor. Siyasetin ihtiycına göre bir kan pompalamak durumundayız. Genel olarak halkın istediği konulursa daha başarılı olursunuz.
Burcu Aydın: Propaganda sürecinden sandıktan çıkan sonuca kadar Afyon genelindeki tablo içinize sindi mi?
Halil Ürün: Kendi adıma vicdanen çok rahatım. 3 Mart günü TBMM’yi kapattık. 19 Mart tarihinde sadece olağanüstü toplantıya gittik. Onun dışında sürekli Seçim Koordinasyon Merkezimiz bana ne program yaptıysa harfiyen uydum. Gittiğim yerlerdeki ilçe başkanına ve aday arkadaşıma sizler için daha başkaca ne yapabilirimi sürekli sordum. Memnuniyetlerini sağlayıncaya kadar gereğini yaptım. Hiçbir sıkıntı yaşamadık çok huzurlu bir seçim çalışması yürüttük. Bir iki ilçe hariç hemen her ilçeye gittim. Oralarda da SKM görevlendirmedi. Bazı yerlere iki kez fazladan gittim.
Burcu Aydın: Şu da olmasaydı iyi idi. Bize yakışmadı diyeceğiniz bir şey yaşadınız mı? Somut yakın örneği 29 Mart Cumartesi günü Kurtuluş caddesinde CHP ve MHP konvoylarının karşılaştığı anda AK Parti’ye atılan sloganlar üzerine verdiğiniz tepkiler için neler söylersiniz?
Halil Ürün: Benim bulunduğum hiçbir yerde yalnış bir şey olmadı. İnsanımız çok latif. Bulunduğum yerlerde dinleyen, karşılayan, ilgilenen bir yapıda oldular. Bizim yürüyüşümüzün adı sevgi yürüyüşüydü. Ana muhalefet partisindeki arkadaşlarımızla karşılaştık, olabilir. Bakanımız ve Belediye Başkanımızın önünden onlardan önce oraya ulaştım. Hatta yürüyüş yapılan bir alana araç getiren kişilere kızdım. CHP’liler hırsaz var diye bağırınca ben müdahale etmek zorunda kaldım. Bende bağırdım onlar sustu. Hırsızı kime söylediklerini, burada ben varım, bakan var, burada hırsız yok dedim. CHP”http://m.kocatepegazetesi.com/”liler sustu. Ama benim kendi partili arkadaşlarım beni taciz ettiler. Ben kontrollü şekilde CHP’lilerle mücadele ederken bana vites attıran şey bana çocuk muamelesi yapılmasaydı. Akıllarınca beni korumak, olumsuzluğa mahal vermek istemediler. Ancak ‘Ben 46 yaşındayım. Benim ne söyleyeceğime sen karar veremezsin.’ dediğim benim çok yaşlı bir ağabeyimdi. ‘Polis geldi ‘Sayın vekilim şöyle böyle.’ Onlara karışmamalarını söyledim.
Burcu Aydın: Benzer bir şey yaşandı mı? Afyon’da ya da başka bir yörede?
Halil Ürün: İhsaniye ilçemizde bir kasap dükkanının önünden geçerken bana ayakkabı kutuları fırlatmıştı. Esnaf ziyaretine gittiğimiz esnada kutuları önümüze fırlattı. İşte ayakkabı kutuları vs diye konuşmaya başladı. Ben de bana ne ayakkabı kutularından bana ne dedim. Ben seni ziyarete geldim dedim. Hayırlı işler iyi günler dilemek istediğimizi söyledim. Beni bıraktı bizim İl Genel Meclisi üyemize kalktı ‘Bu benim eniştemdir. Hırsızdır, traktör çaldı.’ demeye başladı. Hilmi Bey’i oradan uzaklaştırdım. Hilmi Bey şikayet etti yasal yollardan hakkını aradı ben de tanıklık ettim. O adama dava açılacak. Somut şekilde bunu söyledi. Ama bana da hırsızsın diyor musun diye sorduğumda hayır ben sana söylemiyorum diyor. Benim ayakkabı kutusu ile hiçbir işimin olmayacağını söyledim.
Burcu Aydın: Bir hukukçu olarak delil olmadan kimsenin şahsen suçlanamayacağını, kanunen ve dinen bunun uygun olmadığını anlatmadınız mı?
Halil Ürün: Defalarca bunu anlattım. Delil olmadan kimsenin suçlanamayacağını belirttim. Önemli olan insanlardaki o algıyı nezaketle ve kibarlıkla düzeltebilmektir. Ben İhsaniye’de onun için adamın dükkanına vardım. Aynı şey Dinar’da MHP seçim bürosu ziyaretimizde de oldu. Dinar’da esnaf ziyaretlerinde tam MHP’nin seçim bürosu yanına geldik, girmeden atlasak olmayacak. Girdik içeride hemen saldırdılar. Orada bir arbede oldu. Başkan adayımıza vurdular. Çok yalnış yaptıklarını, bu şehrin milletvekili olduğumu, burayı atlayıp gitmeyi kendime yediremediğim için girdiğimi belirttim. Bana itirazları olmadığını söylediler. ‘Sayın vekilim sen buyur gel ama biz Yener’i istemiyoruz.’ dediler. Bunların dışında yaşadığımız olumsuzluk olmadı.
Burcu Aydın: Söyleşimizin sonunda nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Halil Ürün: Milletimiz siyasi bir kuruma ya da kişiye kendisine gelip de benim bu ülke için bu şehir için bir hayalim var, benim bir projem var diyene bir imkan veriyor. Ben bunu görüyorum. Bu az birşey değil. Bu millet o kadar hoşgörülü ve müsamahakar ki fırsat isteyenlere fırsat veriyor. Millet samimi ve projesi olan herkese fırsat veriyor. Millet kendisinden talep edenlere, ikna olduğunda fırsat veriyor. Daha da doğrusu Allah fırsat veriyor millet de bunun oylamacısı oluyor.
Burcu Aydın: Türkiye’nin önünde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var? Süreç nasıl işleyecek?
Halil Ürün: 76 Milyonluk Türkiye’de 52 milyona yakın seçmen çok net şekilde şunu göstermiştir; Bir biz istikrar istiyoruz. İki yalana, dolana, kaynağı belli olmayan haber kaynaklarına itibar etmiyoruz. Üç hizmetlerin devam etmesini istiyoruz. Dolayısıyla da Cumhurbaşkanlığında da hiç kavga gürültü istenmiyor. Cumhurbaşkanlığında da yetki ilk defa bana verildi. Cumhuriyet kurulalı ilk defa Cumhurbaşkanını ben seçeceğim diyor. Millet olayın farkında. Aslında bu seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerini karıştırmak isteyenler, Çankaya yollarına dinamitler, tuzaklar kuran insanların başarılı olamayacaklarını görmüş olmaları lazım. Bunu direkt olarak Kemal Kılıçdaroğlu’na söylüyorum. Düşünebiliyor musunuz bir siyasi parti lideri tüm ömür ve idealini başka bir siyasi parti liderinin başarısızlığına endekslerse kendisi başarısızlığa mahkum olur. Kendisi, ‘Bu seçim sonuçlarına göre Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olamaz.’ diyor. Kararı sen vermeyeceksin. Sen pozitif siyaset yap. Ey milletim ben size Tayyip Erdoğan’dan daha iyi bir Cumhurbaşkanı adayı öneriyorum de. Ben öyle zannediyorum ki inşallah Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok daha sakin geçecek. Çünkü Türkiye çok büyük bir ülke. Ülkemizin büyümesi şu anda dünya da birilerini rahatsız ediyor. Eğer karıştırmazlarsa Cumhurbaşkanlığı seçimleri çok sakin geçer, bu millet oyunu verir. Seçim sonuçları açıklanınca borsa yükselişe geçti, döviz aşağıya doğru gitti. Seçim sonucunu bekleyip de yatırımlarını durduran herkes yatırımlarına devam ediyor. >> Burcu AYDIN’ın röportajı

Bakmadan Geçme