- Haberler
- Kültür Sanat
- Millet Hamamı'nda Akyol rüzgarı esti
Millet Hamamı'nda Akyol rüzgarı esti
Afyonkarahisar 15. Klasik Müzik Festivali'nin 5. gününde Millet Hamamı’nda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solo arp sanatçısı Çağatay Akyol tarafından arp konseri verildi.AKYOL BÜYÜK ÖZVERİ GÖSTERDİKonser öncesi konuklara hitap eden Afyonkarahisar 15. Klasik Müzik Festivali Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, solo arp sanatçısı Çağatay Akyol minettar olduğunu söyledi. Müzik festivallerinde arpın organizasyonun yapılacağı yere getirilmesinin pianonun getirilmesinden çok [&hellip]
Afyonkarahisar 15. Klasik Müzik Festivali’nin 5. gününde Millet Hamamı’nda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solo arp sanatçısı Çağatay Akyol tarafından arp konseri verildi.
AKYOL BÜYÜK ÖZVERİ GÖSTERDİ
Konser öncesi konuklara hitap eden Afyonkarahisar 15. Klasik Müzik Festivali Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, solo arp sanatçısı Çağatay Akyol minettar olduğunu söyledi. Müzik festivallerinde arpın organizasyonun yapılacağı yere getirilmesinin pianonun getirilmesinden çok daha riskli olduğunu beliretn Başkadem; “Çağatay Akyol, festival için çok özveride bulundu. Kendisine minnettarım. Üç ayrı ülkede konser verdikten sonra Afyonkarahisar konserine geldi. Bu programından iki gün sonra yine gidecek. Dinlenmek yerine zaman yaratarak Afyonkarahisar’a gelmesi ayrıca bir fedakarlık” dedi.
BÜYÜK SANATÇILAR EN
MÜTEVAZİ İNSANLAR
Hüseyin Başkadem, büyük insanların fedakar insanlar olduklarının hiç unutulmaması gerektiğini söyledi. Başkadem, en iyi müzisyenlerin, en iyi futbolcuların, en iyi kemancıların, en iyi yazarların, en iyi ressamların hep fedakarlıklarda bulunan insanlar olduklarını kaydetti. 16 yıl boyunca Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali organizasyonu ve sanat yönetmenliği öncesinde konservatuar öğrenciliğinde bu fedakarlık kavramını derinden yaşandığını belirten Başkadem; “Yaklaşık 30 yıldır gözlemlediğim tek bir şey vardır; Büyük sanatçılar gerçekten en mütevazi olanlardır. Net ve açıkça bunu söyleyebilirim. İstisnalar kaideyi bozmaz. Beceriksizliklerini egolarıyla kapatmaya çalışanlar oluyor” diye konuştu.
İYİ İLİŞKİLER EN İYİ
PAYESİNİ GETİREBİLİYOR!
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solo arp sanatçısı Çağatay Akyol’un alanında çok büyük isim olduğunu belirten Başkadem, bu tanımlamayı Akyol’un arkadaşı olduğu için övme anlamında kullanmadığını vurguladı. Türkiye’de çeşitli alanlarda popüler isimler olduğunu ancak kimi zaman bu durumun popülaliteden öteye gidemediğine değinen Başkadem; “Bazen ilişkileri iyi kurarsanız alanınızda dünyanın en iyisi payesi verilebilir. İyi yazarların, iyi çevirmenlerin, iyi müzisyenlerin kısaca iyilerin hiçbir zaman popülalite vs ile uğraşacak vakitleri yoktur. Çağatay Akyol’da bu konu da mütevazilik içerisinde olan birisidir. ‘Fazla tevazu göstermeyin gerçek zannederler.’ sözünde belirtildiği üzere Çağatay Akyol’da gerçekten çok tevazu gösteren çok şey paylaştığım arkadaşlarımdandır. Dinleyicilerin huzurunda ona çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ARP GEÇMİŞTE
AFYON’DA DA ÇALINDI
Çağatay Akyol konseri dinleyicilerinin “Türkiye’nin en iyi arpçısını” dinleme şansını yakalayan kişiler olduğunun altını çizen Hüseyin Başkadem, Akyol’un dünya klasmanında bir arpçı olduğunu kaydetti. Arp’ın Anadolu sazlarından biri olduğunu kaydeden Başkadem şöyle konuştu: “Arp aynı bağlama gibi Anadolu sazıdır. Arp bu toprakların yani Sümerler’den, Mezapotamya’ya kadar bizim sazımızdır. Geçmişte arp Afyon’da da çalındı. Bu topraklarda bilindiği üzere birçok uygarlıklar yaşamış. Dolayısıyla çok büyük bir külterel miras var. Bu kültürel zenginliğe sahip çıkmak gerekir. Belçika’da Müzik Müzesini gezdim. Çok ilginç bir müzedir. Orada iki tane bağlama var. Orada Türk sazları var. Bir tek zurnanın dışında hiçbir sazın Türkiye’ye ait olmadığı, Yunan sazı olduğu belirtiliyor. Bizler arkadaşlarımızla her yaz Yunan adalarına gideriz. Bizler ısrarla Türk kahvesi talep ederiz. Yani mühim olan sahip çıkmaktır.”
16 YILDIR SÜRDÜRÜLEBİLEN
TEK FESTİVAL
İyi olanın ve iyilerin her zaman her yerde kabul gördüğüne temas eden Hüseyin Başkadem, siyaset ve başkaca şeylerin hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirtti. Eğer iyi birşey yapılıyorsa hangi siyasi düşünce ya da mekanizma olursa olsun mutlaka içlerinde takdir edecek birilerin çıkacağına dikkat çeken Başkadem şunları söyledi: “Biz 16 yıldır bu festivali götürebiliyoruz. Türkiye’de küçükte olsa 16 yıldır sürdürülebilen tek klasik müzik festivalini yapıyoruz. Küçük olmasının nedeni şudur; Geçen yıl Öykü Gürman konserine bin kişi gelmişti. Bu tip konserleri daha da duyurup çoğaltmak mümkündür. Ama profesyonel anlamda büyük bir konser için ihtiyaç duyulan ses sisteminin maliyeti 8 bin euorudur. On gecelik bir konser programının ses sitemi maliyeti 80 bin euorudur. Yaklaşık yüz bin euro sadece ses sistemi için gereklidir. İki arkadaşımızla burayı idare ediyoruz. Festivalin büyümesi demek profesyonel anlamda yaklaşık 80 kişilik kadro demektir.”
SIKINTILAR AŞILIRSA
DURUM FARKLI OLUR
Yöneticiler de dahil olmak üzere herkesin birşeyler yapma çabasında olduğunu belirten Başkadem sözlerine şöyle devam etti: “İyi niyetli insanlarımız birşeyler yapmaya çalışıyorlar. Ama başkaca sıkıntılarımız var. Bu kadarının bilinmesi gerekli. Eğer Afyon’da bu sıkıntılar aşılır ve bu festivali Antalya’da ki gibi valilik, belediye ve vakıf mantığı içerisinde profesyonel bir zeminde oluşturulacak komiyonla yaparsak durum farklı olacak.”
FESTİVALLERİN
YÜRÜTÜLMESİ GEREK
Sola arp sanatçısı Çağatay Akyol, konseri başlangıcında sanatsız ve müziksiz bir ülkenin olamayacağını belirtti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı arifesinde Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü hatırlatan Akyol; “Çocuklarımıza emanetleri vereceksek bu festivallerin yürütülmesini sağlamamız gerekiyor. Onun için ben Hüseyin Başkadem’e yapmış olduğu bu Don Kişotluk’tan dolayı gerçekten teşekkür ediyorum” dedi.
SANATA İHTİYACI OLAN BİZLERİZ
İyi niyetli kimselerce sanatın ve Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali gibi festivallerin desteklenmesi gerektiği söyleminde birleştiklerini belirten Hüseyin Başkadem, sanatın kimsenin desteğine ihtiyacı olmadığını kaydetti. Sanatın insan zekasının ulaştığı son nokta olduğunu söyleyen Başkadem; “Sanat insan zekasının ulaştığı son noktadır. Eğer sanat olmazsa bilim olamaz. İnsalara hayal etme yetisini ancak sanat verir. Ufukları sanat açar. Bize salon verilmezse konserleri sokakta yaparız. Okullarda olmazsa çeşme başında konuşuruz. İnsanlar gelir bir şekilde dinlerler. Sanata ihtiyacı olan bizleriz. Sanatın bizim desteğimize ihtiyacı yok.” Çağatay Akyol’un arp eserlerini icra ettiği konseri beğeni topladı. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi