Millet 15 Temmuz'da aynı düşmana karşı koydu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Atatürk Stadyumu'nda yapıldı. Vali Aziz Yıldırım, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından katılımcıların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması ile tören programı başladı.29 EKİM EN BÜYÜK BAYRAMSaygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama [&hellip]

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni Atatürk Stadyumu’nda yapıldı. Vali Aziz Yıldırım, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından katılımcıların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması ile tören programı başladı.
29 EKİM EN BÜYÜK BAYRAM
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Tören Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım’ın günün anlam ve önemine yönelik konuşması ile devam etti. Vali Aziz Yıldırım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile; tarihin ve gök kubbenin şahitliğinde, birçok yıkılışa ve dirilişe şahit olmuş Karahisar Kalesi’nin ve Kocatepe’nin gölgesinde, ceddin akıttığı kanlarıyla bu toprakları Türk yurdu yapan bütün şehitlerin ve ahirete irtihal etmiş gazilerin manevi huzurunda, devletin en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramı’nın 93’ncü yıldönümünü kutlamak üzere toplanıldığını söyledi. Bayramı kutlayan Yıldırım; “Bayramımız kutlu olsun. Ne mutlu bize. Ne mutlu Türküm diyene. Birinci Dünya Savaşını ve beraberinde istiklalini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türk Milleti; kendi varlığına kasteden işgalci düşman kuvvetlerine karşı Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde milletçe topyekûn bir var olma mücadelesi içine girmiştir. Önemli bir kısmı üzerinde yaşadığımız bu aziz vatan topraklarında cereyan eden sayısız kahramanlık destanından sonra tarihte eşi benzeri görülmemiş bir zafere imza atmış ve vatan toprakları 9 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılmıştır” dedi.
TÜRK HALKI MAZLUMLARA ÖRNEK
Milli Mücadele ve İstiklal Savaşı’nın, Türk Milleti’nin bizatihi üstlendiği ve yürüttüğü bir kahramanlık destanı olduğunu hatırlatan Vali Yıldırım; “Nitekim zaferden sonra 29 Ekim 1923’te cumhuriyet ilan edilerek hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğu tescil edilmiş, böylece zafer, milletin egemenliği ile Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Türk İstiklal Savaşı, bir savaştan çok ötesi, çok daha fazlası demektir: Türk İstiklal Savaşı, tarihin en ihtişamlı devletlerinden birini kuran ve 620 yıl yaşatan Türk Milletinin, son 220 yılda yaşadığı makûs talihin değişmesi demektir. Türk İstiklal Savaşı, Batı emperyalizminin, yeryüzündeki ilk hüsranı ve yenilgisi, emperyalist güçlerin de mağlup edilebilirliğinin ilk örneğidir. Türk İstiklal Savaşı, 220 yıldır kaybedilen her savaş ve toprak parçasından sonra, Balkanlardan, Kafkaslardan, Kırım’dan, Tuna’dan, Kosova’dan, Ahıska’dan, Akmescit’ten koparılan milyonların sığındığı, Türk ve Müslüman nüfusun elindeki son vatan toprağının ölümüne savunulması; hasta adam yenildi, Osmanlı bitti denildiği anda Türk Milletinin, Zümrüdü Anka misali küllerinden yeniden doğuşudur. Türk Milleti ecdadından ve mazisinden aldığı güç ve ihtişamla yeniden doğrulup ayağa kalkmıştır. Bu haliyle, bu tavrıyla, dünyadaki mazlum milletlere örnek olmuş, onların da bağımsızlıklarını kazanmaları yolunda mücadele edebileceklerine dair ümitlerini canlandırmış, inanç ve cesaretlerini arttırmıştır” diye konuştu.
DİMDİK KARŞI KONULDU
Vali Aziz Yıldırım, cumhuriyetin ülke idaresinin hiçbir kimse, grup ya da sınıfın elinde olmayıp, cumhurun, yani halkın kendi kendisini yönetmesi, hâkimiyetin kayıtsız ve şartsız millete ait olması olduğunu söyledi. Yıldırım; “Günümüzde halk ya da cumhur, devlet idaresine veya gidişatına doğrudan müdahale etmemekte, demokratik sistem içinde serbest ve özgür seçimler aracıyla, seçmiş olduğu temsilcileri vasıtasıyla devlet idaresini elinde tutmakta ve ülkenin geleceğini belirlemektedir. Ancak, bazı istisnai durumlarda özellikle de, vatanın, bayrağın ve bağımsızlığın çok büyük bir tehdit ve tehlike altına girdiği hallerde cumhur, yani sizler, doğrudan sorumluk almaktasınız. Bizzat kendisi, ‘mevzu bahis olan vatansa gerisi teferruattır’ deyip, görevi kimseye bırakmadan, ‘benden başka kimse var mı?’ demeden, kendisini tek görevli bilerek, vatan, bayrak ve bağımsızlık mücadelesinin içine girmektesiniz. Vatanın birliğini, bayrağın inmezliğini ve ülkenin bağımsızlığını, istikbalini ve istiklalini, demokrasisini ve milli iradesini, kendi seçtiği Millet Meclisi’ni, Hükümetini ve Cumhurbaşkanı’nı hayatı pahasına olsa da savunmakta ve korumaktadır. 15 Temmuz 2016 akşamında ülkemizde gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbe girişimi karşısında milletimizin Edirne’den Hakkâri’ye, İzmir’den Kars’a, Samsun’dan Hatay’a, Erzurum’dan Afyonkarahisar’a yurdumuzun dört bir yanında ortaya koymuş olduğu tavır, bu durumun en somut ve güzel örneğidir. Nasıl ki, kahraman ecdadımız, arkasındaki İngiliz desteğine güvenerek Anadolu’yu işgale gelen Yunan’a; Sakarya boylarında, Kocatepe ve Çiğiltepe sırtlarında, Dumlupınar Meydanında hadlerini bildirmişse; onların torunları, Türk İstiklal Savaşından 94 yıl sonra başka bir kılıkta fakat aynı şer güçlerin maşası olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni işgal planı yapanlara, İstanbul’da, Ankara’da, Afyonkarahisar’da ve kısacası 81 ilimizin her birinin meydanlarında, millet olma şuuru içerisinde dimdik karşı durmuştur. Darbe kalkışmacılarına ve onların efendilerine fırsat vermemiştir. Halkımız vatanını ve istiklalini korumadaki kararlılığını bir defa daha ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
VAKİT KATKIYI ARTIRMA VAKTİ
“Cumhuriyetimizin 100. yılına 7 yıl kaldı. Vakit, muasır medeniyet yürüyüşüne, Atatürk’ün gösterdiği istikamette azimle, kararlılıkla devam etme vaktidir” diyen Vali Yıldırım; “Vakit, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın tespit ettiği, devletimizin 2023 hedefleri doğrultusunda, Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olma yolunda Afyonkarahisar’ın katkısını en üst düzeye çıkarma vaktidir. Vakit, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Yenikapı’da oluşturduğumuz ruha yakışan bir birlik ve beraberlik tablosu içerisinde, cumhuriyetimize ve devletimizin bölünmez bütünlüğüne yönelik hiçbir hain plana geçit vermeme vaktidir. Ve vakit, çalışkanlığımızı, birlik ve beraberliğimizi, gücümüzü, sevgimizi, inanç ve kararlılığımızı bütün dünyaya gösterme vaktidir” ifadelerini kullandı.
RUH KUVVA-I MİLLİYE RUHU
Cumhuriyetin ve devletin teminatının gençler olduğunu belirten Vali Aziz Yıldırım şöyle konuştu: “Devletimiz ve Cumhuriyetimiz sizlere emanet edilmiştir. Cumhuriyetin 100. yılında 2023 hedeflerine ulaşmak, iyi eğitimli, kararlı, inançlı, çelik gibi bir iradeye sahip gençliğin varlığı ile mümkündür. Bu çerçevede; öncelikle ideal sahibi olun. Beyninizi ve aklınızı bilimle, bilgiyle; gönlünüzü Vatan yani Türkiye, ezan ve bayrak, millet ve ecdat, insanlık ve mazlum sevgisiyle doldurun. Temel gayeniz, kendi çıkarlarınız ötesinde, bu ülke için, bu millet için ve insanlık için faydalı şeyler yapmak olsun. Kendinden önce milletini düşünen bir neslin ruhu, Kuvva-ı Milliye ruhudur. Sizler bu ruha sahip olduğunuz sürece, önce 2023 daha sonra da 2053 ve 2071 hedefleri bir bir gerçekleşecek, Türkiye Cumhuriyeti “dünya durdukça duracaktır.” sonsuzluğa uzanacak ve ilelebet payidar kalacaktır.  Cumhuriyetimizin 93’ncü yaşına ulaşmasının mutluluğu ve gururu içerisinde, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum. Devletimizi bize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile terörle mücadele ve 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimiz başta olmak üzere, Devletimizin birliği ve milletimizin bütünlüğüne sıkılan her hain kurşuna göğsünü siper eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”
PROGRAM TÖREN
GEÇİŞİ İLE TAMAMLANDI
Tören programı Rabiha Candan isimli öğrenci tarafından Cumhuriyet isimli şirin okunması ile devam etti. AKÜ Halk Oyunları Topluluğunca sunulan halk dansları örneklerinin ardından yine AKÜ Çocuk Korosu’nca konser verildi. Afyonkarahisar Belediye Mehteran Takımı sunumu ardından İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen “15 Temmuz Şehitleri” konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Aziz Yıldırım ve diğer protokol mensuplarınca verildi. Tören geçişi ile bayram tören programı tamamlandı. Bayram törenine; Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Milletvekilleri Hatice Dudu ve Burcu Köksal Özkal, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, protokol mensupları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme