• Haberler
  • Genel
  • Midesinden yarım kiloluk saç kütlesi çıktı

Midesinden yarım kiloluk saç kütlesi çıktı

Mide ağrılarıyla gittiği pek çok hastanede derdine derman bulamayan hastanın midesinde yabancı bir kitle tespit edildi. Özel Fuar Hastanesi'nde yapılan ameliyatta 17 yaşındaki hastanın midesinden yarım kilo ağırlığında saç, tırnak ve sakız kütlesi çıktı HASTALIK TANIMLANAMADIAfyonkarahisar’da bir süredir mide rahatsızlıkları yaşayan bir genç kızın midesinden çıkanlar herkesi şok etti. Yaşadığı mide sorunları nedeniyle rahatsızlanan genç [&hellip]

Midesinden yarım kiloluk saç kütlesi çıktı

Mide ağrılarıyla gittiği pek çok hastanede derdine derman bulamayan hastanın midesinde yabancı bir kitle tespit edildi. Özel Fuar Hastanesi’nde yapılan ameliyatta 17 yaşındaki hastanın midesinden yarım kilo ağırlığında saç, tırnak ve sakız kütlesi çıktı

HASTALIK TANIMLANAMADI
Afyonkarahisar’da bir süredir mide rahatsızlıkları yaşayan bir genç kızın midesinden çıkanlar herkesi şok etti. Yaşadığı mide sorunları nedeniyle rahatsızlanan genç kız, tıp dünyasında az rastlanan bir hastalığa yakalandı. Bulantı, mide ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvuran 17 yaşındaki genç hasta, birkaç hastanede tedavi olmasına rağmen hastalığına çare bulamadı. Hastalığı tanımlanamayan genç hasta, mide ağrılarının geçmesi amacıyla maden suyu içmeye yöneldi. Maden sularının da fayda etmediği genç kız, mide ağrılarıyla birlikte mide suyununda ağzına gelmesi şikayetiyle bu kez Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Figen Özmen Yardımcı’ya başvurdu. Hastanın midesinde bir kütle tespit eden Uzman Yardımcı, yapılan görüntüleme ve tetkikler sonrası organik olmayan maddelerin oluşturduğu kütlenin alınmasına karar verilen hastanın ameliyata alındığını anlattı.
ENDER GÖRÜLÜR AMA
HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR
Ameliyatla midesi açılan hastanın, midesinin şeklini alan çoğunluğu saçlardan oluşan sakız ve tırnak kütlesi yaklaşık 2 saatlik operasyonla çıkartıldı.
Kütlenin 10 santimetreye, 20 santimetre ebadında olduğunu açıklayan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Bulut, hastalığın Rapunzel Sendromu olarak da bilindiğini açıkladı. Ender görülmesine rağmen, her yaşta ve her cinsiyette insanda görülebilecek hastalığa karşı aileleri uyaran Opr. Dr. Bulut, ailelerin çocuklarının tırnak yeme ve sakız yutmasını engellemesinin önemli olduğunu söyledi. Sakız gibi ürünlerin yutulması durumunda organik olmadığı için midenin bu ürünleri yok edemediğini ifade eden Opr. Dr. Bulut, sakızların yutulması ve tırnak yenmesinin bu maddelerin mide içinde yıllarca kalmasına neden olabildiğini de açıkladı. İnsanların saç ve elbise ya da ev ürünlerinin kıllarını fark etmeden ya da uykuda yuttuklarına değinen Bulut, bu nedenle bu tür ürünleri midede tutacak sakız gibi ürünlerin yutulmaması konusunda herkesin bilinçli olmasını istedi.
AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN DİKKATLİ OLMALI
Kitlenin midenin tamamını kaplayarak mide şeklini aldığını ifade eden Opr. Dr. Mehmet Bulut, küçük çocuklarda sakız yutma olaylarına karşı aileleri uyardı.
Sakız gibi maddelerin midede yok edilmediğini vurgulayan Bulut, “Dünya çapında çok nadir görülen bir durumla karşılaştık. Hastanemize karın ağrısı, bulantı kusma şikayetiyle başvuran hastanın, midesindeki yabancı kitle başarılı bir operasyonla tamamen çıkarıldı. Ameliyat sırasında bağırsaklarını da kontrol ettik. Bağırsaklarda ve diğer bölümlerde herhangi bir kitleye rastlamadık. Bu kitle fark edilemeseydi ya da müdahale etmeseydik mide ve bağırsak sistemi tamamen kapanabilirdi. Hastamız şu anda sağlıklı ve tedavisine devam ediliyor. 10 güne kadar normal yaşamına dönebilecek. Çocukların çok sık kullandığı çikletlerin, elbiselerin kıllarını, kendi saçları, paralar mide içinde kalabiliyor. Zaman içinde böyle büyük kitleler oluşturabiliyor. Bu herkesin başına gelebilir. Aileler çocuklarının tırnak yemesi ve sakız yutması konusunda çok çok dikkatli olmalı” diye konuştu.
TIP DÜNYASI BİLGİLENDİRİLECEK
Hastanın midesinde toplanmış saç kılı, sakız ve tırnak karışımı kitlenin 500 grama yakın ağırlığa sahip olduğunu ifade eden Opr. Dr. Mehmet Bulut, kitlenin midenin tamamını doldurduğunu kaydetti. Kitlenin yaklaşık 2-3 yılda oluştuğunu tahmin ettiklerini vurgulayan Bulut, kitlenin hastanın midesinde herhangi bir tahribata yol açmadığını da açıkladı. Operasyonu kaydederek tıbbi araştırma ve makalelere de katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Bulut, hastalığın tekrarlama olasılığının düşük olduğunu da belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme