'MHP'nin Bina Yapımında Kimseye İhtiyacımız Yok'

MHP İl Başkanı Ahmet Kahveci, partisinin kent merkezinde kaba inşaatı tamamlanan yeni hizmet binasının tamamen MHP'lilerin ve ülkücülerin özveriyle yapıldığını vurguladı. Kahveci, 'Ülkücüler özverili insanlardır. MHP hizmet binası yapımında hiç kimseye ihtiyacımız yoktur.' dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Ahmet Kahveci, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın moderatörlüğünde düzenlenen programda güncel konuları değerlendirdi, soruları yanıtladı.

Haber

“14 BELEDİYEYİ AZ OYLA KAYBETTİK”

Burak AYDIN: 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde MHP nasıl bir seçim süreci geçirdi?

Ahmet Kahveci: Yerel seçimlerde bizler Afyon’un iki ilçesi haricinde tamamında kendi adaylarımızı çıkardık. İki ilçemizde de Cumhur İttifakı olarak ortak adaylarla seçime katıldık. Yaklaşık 60 seçim noktasının 58’inde biz MHP olarak seçime girdik. Seçime girdiğimiz seçim bölgelerinin tamamında ciddi bir seçim çalışması yapıldı. Seçim programları önceden hazırlandı. Yönetimdeki arkadaşlarımız bu programları hazırladı. İlçe başkanları programları kendileri hazırladılar. Bizler de bu programlara milletvekilimiz vasıtasıyla ve bizim diğer yönetimdeki arkadaşlarımızla seçim bölgelerimiz paylaşıldı. Bu bölgelerde çalıştık. Bu seçimlerin sonucunda MHP çok ciddi oylar aldı. Şuhut İlçesi Veysel Eroğlu Bey’in memleketi, Sinanpaşa ilçesi, Bolvadin ilçesi, Afyon’un en büyük ilçelerinden bazılarını aldık. Diğer ilçelerin hepsinde çok az bir oy farkıyla kaybettik. Biz MHP olarak buralarda minimum beldelerde 5 oy, ilçelerde  250 oy arasında 14 tane belediye kaybettik. Aslında biz, bu 14 belediyeyi alabilirdik. Emirdağ’da 150 oy fark var. Ama 500 tane de geçersiz oyumuz vardı. Çok ciddi belediye sayısı çok küçük oylarla belediye başkanlıkları kaybettik. Eğer bunları almış olsaydık MHP’nin 30 belediyesi olacaktı. Bunun yanında İl Genel Meclisi üyesi sayımızda bu belediyeler alınmış olsaydı, oradaki oy farkıyla da İl Genel Meclisi’nde de çoğunluk MHP’de olacaktı. Bugün İl Genel Meclisi’nin çoğunluğunu MHP olarak biz sağlayıp meclis başkanlığını da biz yapıyor olabilirdik. Biz yeteri kadar çalıştık. Yani basın yoluyla kendimizi anlatmaya çalıştık. Bütün beldelere gittik, ilçelere gittik. Biz yapılması gereken ne varsa tamamını yaptık. Ama vatandaşın tercihi ve takdiri şimdiki pozisyonda, bu yönde oldu. Biz vatandaşın tercihine saygı duyuyoruz. Yeterli midir değildir. Ama MHP olarak Afyon’da çok ciddi oy artışı oldu. Büyük ilçeleri aldık diyebilirim. İl Genel Meclisi’nde oylarımızda ciddi bir artış oldu. Ben teşkilatlardaki bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

“MHP OLARAK GENELDE BORÇSUZ BELEDİYELER BIRAKTIK”

Burak AYDIN: Seçimden sonra Belediye borçları afişlerle ilan edildi. MHP’nin kaybettiği belediyelerde buna rastlanmadı. MHP’li Belediye Başkanları belediye kasalarını dolu mu bıraktı?

Ahmet KAHVECİ: Biz MHP olarak kaybettiğimiz belediyelerin yüzde 90’ını artı parayla bıraktık. Mutlaka borçlu olan belediyeler de bırakıldı onu söyleyeyim. MHP olarak bizim kaybetmiş olduğumuz belediyelerin yüzde 90’ı borçsuz devredildi. Başkanlarımız belediye kasalarını parayla devrettiler. Bunun yanında biz de çok ciddi borçlar olan belediyeler biz de devraldık. Biz buralarda evci kiracı oyunu oynamıyoruz. Örneğin kişi kiralık evi boşaltırken denilir ki elektrik, yakıt paralarını ödeyin borç bırakmayın. Çünkü bu kiracı ev sahibi ilişkisidir. Ama belediyeler, devletin kurumlarıdır. Devlette devamlılık esastır. Bunu herkes bilir. Bu belediyelerin borçlarının olduğunu seçim öncesinde de bütün adaylar biliyordu diyebilirim. Yani borçlu devralacaklarını biliyorlardı. Rakamsal olarak net olmasa da borçlu olduğu biliniyordu. Ödenemeyecek borçları var mıdır, yok mudur? Belediyelerin mal varlıkları ne kadardır? Bu belediyenin gelirleri ne kadardır? Bunlara da bakmak lazımdır. Bir belediye vardır ki borçları çok fazladır. Gelirleri neredeyse hiç yoktur. Bu belediye bunları kapatamayabilir. Ama borçlu olan bazı belediyelerin gelir kaynakları yüksektir. Satılabilecek mal varlıkları, arsaları, binaları vardır. Bu mal varlıkları belediyenin borçlarını ödeyebiliyorsa çok da problem değildir. Belediyeler şahıs şirketi değildir. Belediyeler dediğim gibi kişilerin özel mülkiyetleri de değil. Belediyeler kar amaçlı kurulmuş kurumlar değildir. Belediyeler hizmet amaçlı kuruluşlardır. Belediyeler vatandaşın isteklerini, taleplerini yerine getirmek için zaman zaman borçlanırlar. Ama bu borçlarda har vurup harman savurma şeklinde olmamalıdır. Gerekli yatırımlar yapılmalıdır. Bazı Belediyeler gereksiz yatırımlarla borçlandırılmış olabilir bunu bilemem. Ama bunu devreden belediye başkanları bakarlar, incelerler. Kamuoyuna bilgilendirirler. Ama bu bilgilendirme teknik olarak sadece bir afiş asmakla olmaz. Belediye nereye borçlanmış, ne kadar borçlanmış, bu belediyenin mal varlıkları ne kadardır? Ya da yatırım amaçlı mı borçlanma yapılmış? Bunların tamamına bakılmak zorundadır. Yoksa borçları afişe ederek asmak, asmamak da bilemiyorum. Kişilerin tercihine göre değişir.

“ÜLKEMDE BENDE GÖÇMEN İSTEMİYORUM AMA MİSAFİRE EZİYETE KARŞIYIM”

Burak AYDIN: Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın göçmenlere karşı uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet KAHVECİ: Sayın Başkan göçmenlerin dükkânlarını kapatmadı. Göçmen bir kişi sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuş bir kişinin dükkânını kapatmıştı. Bunun ikinci bir örneği yoktur. Daha sonra da bildiğim kadarıyla açıldı. Kapatıldığında ruhsatta bir eksikliği var olduğunu duymuştum. Dükkân o yüzden mühürlenip, kapatıldı. Yani göçmenlerle ilgili genelde yapılan hiçbir şey yok. Göçmenlerin bu ülkede bulunmasını ben de istemiyorum. Bu ayrı bir şeydir. Ama insanları kolundan tutmak ayrı bir şeydir. Fikrinizi söylemek farklı bir şeydir. Vatandaşınızın ya da sizin evinize misafir olan birilerini eziyet etmek bu insanlara problem çıkartmak farklı bir şeydir. Bunun dışında göçmenlerle ilgili Afyon Belediyesi’nin herhangi bir şey yaptığını ben bilmiyorum. Ya da öyle bir şey duymadım. Hani bu gözle görür, elle tutulur, herhangi bir şey yaptığını bilmiyorum.

“BÖCEK İDDİASI AFYON’UN İMAJI İÇİN HİÇ İYİ OLMADI”

Burak AYDIN: Afyonkarahisar Belediyesi makam odasında böcek bulunduğu iddiası ve sonrasındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet KAHVECİ: Böcek iddiasının hukuki bir boyutu vardı. Ama daha sonra basından takip ettiğimiz kadarıyla burada böceğin olmadığı ortaya çıktı. Bu böcek olayında da yine bir firmaya paraların ödendiği ifade edildi. Bu iddia üzerine araştırma ve çalışma yapan firmanın ücret alması normaldir. Böyle bişey vardır ya da yoktur onu bilemiyorum. Ama bizim takip ettiğimiz kadarıyla yok olduğu anlaşıldı, mahkemeye verildi. Bu durumda bence Afyon, Türkiye’de çok iyi tanıtılmadı. Çünkü bu iddia sadece Afyon kamuoyu ile sınırlı kalmayıp tüm Türkiye’de gündem oldu. Sanki Afyon’da, birileri birilerini dinliyormuş gibi bir imaj verildi ki şöyle bir durum var. Önceden burası dinleniyor ise bile ki böyle bir şey yok. Ama Burcu hanımla alakalı bir durum değilmiş. Bir önceki dönem AK Partili Belediye vardı. Orada da böyle bir durumun olmadığı ortaya çıktı. Bence bu hiç hoş olmadı. Afyon’un imajı aslında hiç güzel olmadı.

“OTOPARK UYGULAMASININ KALDIRILMASI BİZE GÖRE YANLIŞTIR”

Burak AYDIN: İlimizin en önemli sorunlarından birisi trafik sorunu biliyorsunuz. Burcu Başkan da şehir içindeki otoparkları ücretsiz yaptı. Bu durumdan bazı vatandaşlarımız memnun kaldı, bazıları kalmadı. Siz bu konuyla ilgili nasıl bir yorumda bulunursunuz?

Ahmet KAHVECİ: Aslında vatandaşın alacağı hizmetlerin ücretsiz olması güzel bir durumdur. Ama bu yaptığımız hizmet şehrin trafiğine bir katkıda bulunmuşsa, insanlara faydalı olmuşsa, gerçekten trafik sorununa bir çözüm getirmişse, tabii ki güzel olur. Böyle bakmak lazımdır. Bence otoparkların ücretsiz olması aslında vatandaşın hiç işine yaramadı. Sadece ve sadece dükkân sahipleri arabalarını getirmiyordu. Artık dükkân sahipleri sabah erkenden gelirken arabalarını getirerek buralara park ettiler. Vatandaş bu ücretsiz otoparkların hiçbiri tanesinden faydalanamadı. Şimdi şehirde beş dakikalık bir alışveriş yapmak isteyen bir vatandaş olarak ben arabamı park edecek yer bulamıyorum. Yarım saat boyunca dolaşmak zorundayım. Beş dakika bırakıp küçük bir alışverişimi yapıp evime gitmek istiyorum. Önceden otopark varken tabi insanlar birazcık daha dikkat ediyorlardı. Otoparklarda boş yer bulunabiliyordu. Bu bence çözüm bu değil. Bilemiyorum tabi bu Burcu hanımın takdiridir, tercihidir. Otopark düzeni varken park edişler nizamiydi. Kavga çıkıyor, çek diyemiyorsun. Bunu tabi Burcu Hanım değerlendirecektir. Bize göre, şahsıma göre bu uygulama yanlış olmuştur. İnşallah tekrar değerlendirir. Afyon’daki trafik sorununu çözmek için otoparkların yapılması, cadde üzerine araçların park edilmemesi, otoparklarda tutulması, katlı otoparkların yapılması bunlar gereklidir. Çünkü yerel seçimlerde bütün belediye başkan adaylarının  tamamının böyle projeleri vardır. İnşallah bunlar gerçekleşir. Ama şehir merkezindeki otopark ücretinin alınmaması ilk etapta algı olarak düzgün gözükür. Ama otopark aramak için şehir merkezinde şoförün harcamış olduğu yakıt maliyeti otopark ücretinden daha fazladır. Vatandaş açısından düşünüyorum. Diğer taraftan belediye kurum olarak bunu inceledi, bakıldı ve buranın zarar ettiğinden bahsedildi. Çünkü otopark ücretleri alınamıyordur. Tüm bunlar değerlendirilir. Takdir Sayın Belediye Başkanına aittir.

“ÜLKÜ OCAKLARI VE ÜLKÜCÜLER BU MİLLETİN VAZGEÇİLMEZİDİR”

Burak AYDIN: Geçmiş Dönemde Ülkü Ocakları İl Başkanlığı yapan bir isim olarak Ülkü Ocaklarının çalışma ve faaliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahmet KAHVECİ: Ülkü Ocakları Başkanımız Mesut Çetinkaya ve yönetimindeki arkadaşlara çabaları ve emekleri için teşekkür ediyorum. Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı emin olunsun ki Çetinkaya Başkanımız atandıktan sonra örneğin Sayın Belediye Başkanımız Burcu Köksal hanımefendi milli maçlarda meydanda bir yayın yaptı bizim Ülkü Ocaklarımızda bir yayın yaptı Ocak’ta. Oldukça da rağbet gördü. Aşure dağıtımı yaptılar. Üniversite tercihi yapan öğrencilerimize Allah yardım etsin, hayırlı tercihlerde bulunsunlar. Ülkü Ocakları da ilgili birimleriyle bu konuda yardıma ve desteğe ihtiyacı olan öğrencilere yardımcı olacaktır. Ülkü Ocakları bu vatanın birliği, dirliği için çalışan, gece gündüz 24 saat hizmet eden bir kuruluştur. Ama ne yazık ki son zamanlarda dışarıdan ve içeriden fazlasıyla düşman sayısı arttı. Son zamanlarda Ülkü Ocakları ve MHP’yi eleştiren, eleştirinin dozunu artıran hatta hakarete varan bir sürü insan var. Bu insanlar bilmeliler ki ülkücüler Hoca Ahmet Yesevi Ocağında yanan, pişen, kavrulandır. Vatan millet devlet için ölendir. Can verendir. Bu memleketin vazgeçilmezidir. Bu arkadaşlar bunları bilmezler. Bu arkadaşların anlattıklarını herkes sever. Ülkeyi, vatanı karşılıksız sevmekten bahsedilir. Ama hiç kimse ülkücüler kadar bu memleketi sevemez. Ülkü Ocakları kadar hiç kimse bu memleketi sevemez. Ben Ülkü Ocaklarında yetişmekten, Ülkü Ocakları Başkanlığından, MHP İl Başkanlığına gelmekten sonsuz derece huzurluyum, mutluyum ve gururluyum.

“MHP’NİN SLOGANI ÜRETKEN BELEDİYECİLİKTİR”

Burak AYDIN: MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın başkentten yerel yöneticilere destekleri sürecek mi? Birkaç gün önce birlikte Ankara’da idiniz. Açıklayabileceğiniz bir sürpriz var mı?

Ahmet Kahveci: Belediyeler kendi bütçelerini kendileri hazırlar. Merkezi hükümetten alacakları destekle yapacakları Belediyelerin projeleri de vardır. Belediye Başkanları için tasarruf tedbirleri var, ekonomik kısıtlama var gibi bir şey olamaz. Çünkü Belediye Başkanlarının burada bütçelerinde herhangi bir kısıtlama yok. Kendi hazırlamış oldukları bütçelerle istedikleri işleri yapabilirler. Belediye başkanlarının kısıtlama var, ekonomik tedbirler var. Bununla ilgili yapamıyoruz. Böyle bir şey yok. Belediye Başkanı şimdi makam aracı almak isterse alamayacak. Ama Belediye Başkanının acil çöp arabasının ihtiyacı varsa acilse çöp arabası alabilecek. Ve belediye Başkanı kendi oluşturduğu bütçesi içerisinden istediği her türlü yatırım yapabilir. Belediye borçlu ise gelen para yetersiz kalıyorsa bu ayrı bir şeydir. Fakat ‘Ekonomik tedbirler var hiçbir şey yapamıyoruz.’ demek çözüm değildir. Bence kendi bütçeleri oluşturup kendi imkânları dâhilinde hizmetleri devam ettirecekler. Geçen dönemde Afyon Belediyesi sınırları içerisindeki MHP’li Belediye Başkanlarımıza biz çöp aracı, konteynır,  temizlik araçları, kanal açma makineleri, bunun dışında ilaçlama makineleri, cenaze nakili araçları gibi birçok alanda destek sağladık. Ama belediye başkanlarımız kendi projelerini hazırlayacaklar. Bu hazırladıkları projeleri hangi kurumdan ne alacaklarsa bunları yazacak, çalışacak, gönderecek. Daha sonra da devlet bu dediğiniz tasarruf tedbirlerine takılmayanlar varsa, acil olanlar bunlar görülecektir. Bunun dışında kalanlar da ya bu tedbirler 20 yıllık değil. 3 yıl sonra belediye başkanları hazırlanacak. Daha 2 yıl önlerinde süreçleri var. Çalışmak isteyen arkadaşlara bu çok fazla engel değildir. MHP’nin sloganı ‘Üretken Belediyeciliktir’. Üretken Belediyecilik belediyenin imkânları dâhilinde başkanın oluşturacağı bütçeyi en verimli bir şekilde kullanıp hizmet etmek, belediyeyi borçlandırmamak, devrederken de belediyeyi eğer üretken belediyecilikte kullanmışsa, böyle çalışmışsa kesinlikle borçla devretmez. Vaat etmiş olduğu sözlerin en kötü ihtimalle yüzde 51’ini yapmak zorundadır. Bizim Belediye Başkanlarımız seçim dönemlerinde vaat etmiş oldukları bütün projelerinin yüzde yüzünü tamamlamışlardır. Projesini tamamlamayan bir Belediye Başkanımız yoktur. Ben bunu geçen dönem için söylüyorum.

“MHP’NİN YENİ HİZMET BİNASINI TAMAMEN KENDİ ÇABAMIZLA YAPIYORUZ”

Burak AYDIN: MHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı binası inşaatının imalatında kimlerin yardım ettiği konusunda neler söylersiniz?

Ahmet KAHVECİ: Öncelikle bir parti bina yapıyorsa bu paranın kaynağını mutlaka söylemelidir. MHP’li kişilerin yardımı ile yapımı devam eden binamıza katkı veren isimleri açıklamam doğru olmaz. Çünkü kendileri de açıklanmasını istememektedirler. Ama bu kişilerden bir tanesi Milletvekilimiz Sayın Mehmet Taytak, soy isim vermeden ifade edeyim bir tanesi Kazım bey, bir diğeri de Ümit beydir. Çünkü kendileri duyulmasını istemediler. MHP binamızın arsası üç kişi tarafından alındı. Toplanan paralarla temeli atıldı. Tesisat işinin tamamını bir arkadaşımız üstlenerek tamamını yaptı. Elektrikle ilgili kısmını Merkez İlçe yönetimindeki bir arkadaşımız yaptı. Şu anda MHP Afyonkarahisar binamızın kaba inşaatı bitti ve sıvası yapılacak. İnşallah bizde parti binamızı bitirmeyi düşünüyoruz. Partimizin yeni hizmet binası Marulcu Mahallesinde, Marulcu Caminin karşı köşesinde inşa edilmektedir. Burayı MHP olarak biz kendi paramızla aldık. Herhangi bir kuruluştan, yerel yönetimden bir katkı almadık. İsim verilmesini istemeyen beton santrali sahibi arkadaşlarımızdan birer miktar beton desteği de aldık. Para toplamadık para toplama kampanyası yapmadık. Şayet yapamayacak bir durumda olsak ülkücüler özverili insanlardır. Evindeki bir dilim ekmeklerini bizimle paylaşırlar. Bizde gereğini yaparız dışarıdan kimseye ihtiyacımız yoktur.

Haber

Bakmadan Geçme