- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- MHP Kaç Yıllık Parti?
MHP Kaç Yıllık Parti?
Türk Milliyetçiliği anlayışı ile 'Ülkücü Hareketi' temsil eden aktif siyasi bir parti olan MHP kaç yaşındadır?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kaç yıllık bir siyasi partidir?
PARTİNİN KURUCUSU TÜRKEŞ, SİMGESİ ÜÇ HİLALDİR
MHP Türkiye’de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması “MHP” şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunan partinin Genel Başkanı Devlet Bahçelidir. MHP ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. MHP, 1965’te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin lideri olan, daha önce Türk Kara Kuvvetleri’nde albaylık yapmış olan Alparslan Türkeş tarafından 1969 yılında kuruldu. 20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca esas olarak Türkçü ve Türk milliyetçisi bir siyasi gündem izledi. Devlet Bahçeli, 1997’de Türkeş’in ölümünden sonra liderliği devraldı. Partinin gençlik kolu, 1970’lerde Türkiye’de yaşanan sağ-sol çatışmasında aktif bir taraf olan Ülkü Ocaklarıdır.
MHP 1993 YILINDA ORJİNAL ADIYLA TEKRAR KURULDU
MHP’nin Alparslan Türkeş, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) partinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün milliyetçi ilkelerinden çok uzaklaştığı eleştirisinde bulunduktan sonra, “CHP Atatürk’ün ideolojik çizgisinden sapmasaydı MHP’yi” kurmazdım demiştir. MHP, 1973 ve 1977 genel seçimlerinde Milliyetçi Cephe hükûmetlerinde yer almaya yetecek kadar sandalye kazandı. Parti, 1980 darbesinden sonra kapatıldı, ancak 1993’te orijinal adıyla yeniden kuruldu. Türkeş’in ölümü ve Devlet Bahçeli’nin halefi olarak seçilmesinden sonra parti, 1999 genel seçimlerinde oyların yüzde 18’ini ve 129 sandalyeyi alarak tarihinin en iyi seçim sonucunu aldı. Bahçeli, Demokratik Sol Parti (DSP) ve Anavatan Partisi (ANAP) ile koalisyona girdikten sonra başbakan yardımcısı oldu, ancak erken seçim çağrıları 2002’de hükûmetin dağılmasına neden oldu. 2002 genel seçimlerinde MHP, yeni kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) çoğunluğu kazanmasının ardından yüzde 10’luk barajın altına düşmüş ve TBMM’deki temsiliyetini kaybetti.
MHP CUMHUR İTTİFAKININ BİR PARÇASIDIR
2018 genel seçimlerinde AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı kuran MHP, yüzde 11,10 oy alarak 49 milletvekili kazandı. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayarak AK Parti Genel Başkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekledi. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı devam ettiren MHP; AK Parti’nin elindeki Amasya, Bayburt, Çankırı, Erzincan, Karaman, Kastamonu ve Kütahya belediye başkanlıklarını kazanırken Bartın, Karabük, Manisa ve Osmaniye belediyelerini de tekrar kazandı. Isparta belediyesi AK Parti’ye, Adana ve Mersin belediyeleri CHP’ye ve Kars belediyesi HDP’ye karşı kaybedildi. MHP il belediyeleriyle birlikte 234 belediye kazandı. 2023 genel seçimlerinde de AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı devam ettiren MHP, yüzde 10,07 oy alarak 50 milletvekili kazandı. 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayarak AK Parti Genel Başkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekledi. 2024 yerel seçimlerinde de AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı devam ettiren MHP; AK Parti’nin elindeki Gümüşhane ve Tokat Belediye Başkanlıklarını, CHP’nin elindeki Kırklareli Belediye Başkanlığını ve HDP’nin elindeki Kars Belediye Başkanlığını kazanırken Çankırı, Erzincan, Karaman ve Osmaniye belediyelerini de tekrar kazandı. Bayburt ve Karabük Belediyeleri AK Parti’ye ve Amasya, Bartın, Kastamonu, Kütahya ve Manisa Belediyeleri CHP’ye karşı kaybedildi. MHP il belediyeleriyle birlikte 130 belediye kazandı. Parti, oyların yüzde 14,27’sini aldığı 2007 genel seçimlerinden sonra, hükûmet ile ayrılıkçılar arasındaki barış görüşmelerine şiddetle karşı çıkmış ve AK Parti hükûmetini yolsuzluk ve otoriterlik üzerinden şiddetle eleştirmiştir. Bunlara rağmen, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimleri ve başörtüsü yasağının kaldırılması gibi durumlarda AK Parti ile birlikte hareket etmiştir. Bahçeli, 15 Temmuz 2016 tarihinde hain darbe girişimi sonrası Erdoğan’ı ve AK Parti’yi açıkça desteklemektedir. Bu durum, parti içinde bir bölünmeye neden oldu ve Meral Akşener’in daha ılımlı bir hareket olan İYİ Parti’yi kurmak için MHP’den ayrılmasına neden oldu. MHP, 2017 referandumunda ‘Evet’ seçeneğini destekledi ve 2018 genel seçimlerinden itibaren AK Parti ile Cumhur İttifakı’nı oluşturdu. Günümüzde de AK Parti liderliğindeki Cumhur İttifakı’nın bir parçasıdır. MHP 55 yıllık aktif siyasi bir partidir.