Meyvecilik ve arıcılık günleri başladı

'II. Ulusal Sultandağı Meyvecilik ve Arıcılık Günleri-MEYAR 2014' etkinliği başladı Sultandağı Kaymakamlığı, Sultandağı Belediye Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı MYO ve Sultandağı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce kurulan Sultandağı Meyveciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (SUMEYDER) tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Ulusal Meyvecilik Arıcılık ve Tarım Günlerinin açılışı Vali Hakan Yusuf Güner'in katılımıyla gerçekleştirildi.Sultandağı Belediyesi [&hellip]

Meyvecilik ve arıcılık günleri başladı

“II. Ulusal Sultandağı Meyvecilik ve Arıcılık Günleri-MEYAR 2014” etkinliği başladı

Sultandağı Kaymakamlığı, Sultandağı Belediye Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sultandağı MYO ve Sultandağı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce kurulan Sultandağı Meyveciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (SUMEYDER) tarafından bu yıl 2.si düzenlenen Ulusal Meyvecilik Arıcılık ve Tarım Günlerinin açılışı Vali Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Sultandağı Belediyesi Yeni Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen 2. Ulusal Meyvecilik Arıcılık ve Tarım Günleri’nin açılışına Vali Hakan Yusuf Güner’in yanı sıra CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, Sultandağı Kaymakamı M. Emin Güngör, Çay Kaymakamı Selim Palamut, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, İl Müdürleri ve ilçe protokolü katıldılar.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış programında Dereçine Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi büyük beğeni kazandı. Sultandağı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kemal Karayormuk’un konuşmasıyla başlayan açılış konuşmaları, Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar ve Milletvekili Ahmet Toptaş birer konuşma yaptılar.
Bölgenin tarımsal potansiyelini geliştirmek için yetiştirilen meyvelerin ağaç yapısının değiştirilerek bodur veya yarı bodur türlere geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Karayormuk şöyle konuştu:
“Bunun için devlet sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimler bir araya gelmelidir. Damlama sulama konusunda herhalde Türkiye’nin en ileride olan illerinden birisiyiz. Artık küçük çiftçiliğin sonlandırılması gerekiyor. Sultandağı Belediyesi ilçede bir organize sanayi kurulması için çaba gösteriyor. Bölgede üretilen yaş meyvenin çok büyük bir bölümü ihraç ediliyor. Bu üretim akredite bir ihtisas laboratuarına sahip olmamız nedeniyle Afyonkarahisar ili ihracat envanterinde görünmemektedir. Biz üretiyoruz ama üretilen ürünün katma değeri Bursa ve Manisa alıyor. Ürünü burada üretiyorsak bu katma değerin burada kalması gerek diye düşünüyorum. İnşallah bu konudaki çalışmalar ve girişimler en kısa sürede sonuca ulaşacaktır.”
Daha sonra konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise 6 bin nüfusa sahip olan Sultandağı’nın 600 bin nüfusa sahip bir ilden daha girişimci ve daha eğitimli olduğunu kaydetti. Toptaş, “Sultandağı’nda kiraz üreticimiz sıkıntıdadır. Kendisinin ürettiği kirazın fiyatını başkası belirlemektedir. Kendisi üretiyor ama alanlar başka yerde işlediği için kirazın katma değeri burada kalmıyor. Kirazı üreten değil ama işleyenin kar etmesi durumunun değişmesi için her kesim üzerine düşeni yapmak zorundadır” dedi. “Tadiki”nin dünyanın her yerinde önemli bir kiraz markası olacağına inandığını da ifade eden Toptaş, “Gelecekte bu etkinlik uluslararası bir fuara dönüşecektir. Sultandağlı üreticilerin sorunlarını çözümünde katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Vali Hakan Yusuf Güner konuşmasında şunları söyledi: “Şüphesiz ki bir şehrin gelişmesi sadece merkezin, çekirdeğin çalışmasıyla olmaz. Bir şehrin gelişmesi, köylerinin, kasabalarının ve ilçelerinin gelişmesiyle mümkün olur. Bu yönüyle bu güzel birlikteliği ve aynı zamanda Tadiki markasının arkasında oluşan bu birlikteliğin hiç hafife alınmaması gerektiğini düşünüyor, bu çalışmaya destek olan, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.
Sultandağı ilçemiz Afyonkarahisar’ın ve hatta Konya’nın adeta meyvecilik deposu, tarım deposudur. Bu yönüyle ben bu çiftçilerimizin alnından öpüyor, tebrik ediyorum. Elleri nasırlı annelerimizin ellerini öpüyor, çiftçi kardeşlerimize en kalbi sevgilerimi sunuyor, üretimleri ve kazançları bereketli olsun diyorum.
Şüphesiz ki günümüzde üretim tek başına yeterli bir enstrüman olarak oluşmamaktadır. Üretimin gerçek anlamda değerini bulması, gerçek anlamda gelir adaletini sağlaması için, tüketimin pazarlamanın, fiyat analizinin bu bağlamda Ticaret ve Sanayi Odası gibi, Tarım İl Müdürlüğü gibi, üniversitenin ve çeşitli kurum ve kuruluşların, buralara destek vermesinin büyük bir önemi var. Sultandağı ne kadar da küçük bir ilçe gibi görünse de hinterlandı itibarıyla, başarısı itibarıyla bundan sonraki dönemlerde büyük buluşmalara ve büyük gelirlere bu anlamda da çok büyük modernizasyona imza atacaktır. Hayatın bir gereği olarak mutlaka sorunlarımız, sıkıntılarımız, daha büyüme ve gelişim için taleplerimiz olacak. Bizler de bu istek taleplerin ve gelişimin takipçisi ve destekçisi olacağız. Biraz önceki konuşmacılarında belirttiği gibi Akşehir gölünün etrafındaki sit alanlarının da yakından takipçisiyim. Aynı zamanda kirazı değeri olan fiyatına ulaştıramamak, değeriyle buluşturamamak yönündeki çalışmalarında mutlaka kooperatiflerin etkin çalışmalarıyla ve bizlerin destekleriyle mutlaka masaya yatırılmasını düşünüyorum. Aynı zamanda Afyonkarahisar’ın bütününe hizmet edecek, analiz laboratuarının da mutlak manada hizmete sokulmasının gerekliliğini ben de destekliyorum. Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyla yapmış olduğumuz toplantıda bunun nasıl ve kim tarafından yapılabileceğinin alt yapı çalışmalarını tamamladık, inşallah bunun da takipçisi olacağım. Tüm gümrük işlemlerinin Afyonkarahisar’da yapılması şehrimiz açısından son derece önemlidir. Bu aynı zamanda Sultandağı açısından da önemli. Çiftçinin malını kooperatifte devreye girse iyi bir fiyata satabilmesi aynı zamanda ihracat yapabilmesiyle de orantılıdır. Bu yönüyle tüm gümrük işlemlerinin Afyon’da yapılmasının artık zamanın gelmiş ve yerine getirilmesini zaruret olduğunu görüyorum. İnşallah bunları takip edeceğim. Ayrıca Sultandağı Belediye Başkanımızın çalışmalarıyla meranın vasfını değiştirilerek çiftçiye destek olacak, traktör üretim fabrikasının kurulmasında daha öncede olduğu gibi şimdide destek vereceğiz. Tarım Bakanlığından da, milletvekillerimizden de destek alarak bizlerde bu iş için elimizden geleni yapacağız.
Bu güzel birlikteliğin ikinci yılında sizlerle birlikte olmaktan çok memnunum. Bazı kalabalıklar çok küçük olabilir ama onun sıcaklığı, onun hasbiliği, onun geleceğe atacağı tohumlar çok büyük olabilir. Hiç bir şey tohum olmadan yeşermez. Bu yönüyle ben buradaki birlikteliğin ikinci yılında bundan sonraki 20. Yılında inşallah bu birlikteliğin ve bu beraberliğin aynı zamanda burada içimizden çıkacak büyük ihracatçıların merkezi olacağına inanıyorum. Bu güzel organizasyonun, bu birlikteliğin örnek olmasını ve bu fuar gibi herkesin kendi alanında bunun gibi fuar yapmasına vesile olmasını diliyor, Afyonkarahisar ve Sultandağı için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından plaket takdimi sırasında AKÜ Rektör Yardımcısı Conkar’dan plaket alan Vali Hakan Yusuf Güner, açılışta hazır bulunanlara kendisine plaket vermemelerini, plaket yerine kitap hediye etmelerini istedi. Vali Hakan Yusuf Güner daha sonra MEYAR 2014’un gerçekleştirilmesinde emeği geçen kişilere plaket yerine elma takdim etti. Daha sonra Vali Hakan Yusuf Güner ve protokol üyeleri teker teker stantları dolaştılar. Fuar’a katılan kurum temsilcileri ve firma yetkilileriyle görüşen ve bol kazançlar temennisinde bulunan Vali Güner, fuarda bulunan ürünleri yakından inceledi.
2. Ulusal Meyvecilik Arıcılık ve Tarım Günlerinin açılışını tamamlayan Vali Hakan Yusuf Güner, çıkışta Valilik tarafından koordine edilen ve Nüfus Vatandaşlık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Bir Çocuk Bir Fidan’ projesi kapsamında ilçelerde gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında Sultandağı İlçesinde yeni doğan bebekleri için bir aileye çam fidanı takdim etti.
Vali Hakan Yusuf Güner, Sultandağı merkezinde bulunan ve Selçuklular döneminden kalma Sahipata İshaklı Kervansarayını inceleyerek, kervansarayın canlandırılarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulması için her türlü katkının verileceğini belirterek yapılması gereken çalışmalarla ilgili olarak Sultandağı Kaymakamına talimatlar vermesinin ardından Sultandağı ilçesindeki temaslarını tamamladı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme