• Haberler
  • Genel
  • Mevsimsel gripten nasıl korunuruz? – Kocatepe Gazetesi

Mevsimsel gripten nasıl korunuruz? – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, mevsimsel grip vakalarına karşı tedbirli olunmasını tavsiye etti İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, mevsimsel grip vakalarının beklenen seviyede devam ettiğini söyledi. Akgün, 'Mevsimsel Grip virüsleri öksürük ve hapşırma yoluyla yayılan damlacıkların solunmasıyla, insandan insana bulaşmaktadır. Ayrıca bu grip virüsünün bulaştığı yerlere (kapı kolları, musluk [&hellip]

Mevsimsel gripten nasıl korunuruz?

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, mevsimsel grip vakalarına karşı tedbirli olunmasını tavsiye etti

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, mevsimsel grip vakalarının beklenen seviyede devam ettiğini söyledi. Akgün, “Mevsimsel Grip virüsleri öksürük ve hapşırma yoluyla yayılan damlacıkların solunmasıyla, insandan insana bulaşmaktadır. Ayrıca bu grip virüsünün bulaştığı yerlere (kapı kolları, musluk başları, ortak kullanılan tüm eşyalara) dokunulması sonrasında ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile hastalık bulaşır. Hastalığa yakalanan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 10 gün sonrasına kadar bulaştırıcılığa devam etmektedir. Kişiler hastalık belirtileri devam ettiği sürece bulaştırıcı olarak kabul edilirler” dedi.
ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIĞA DİKKAT
Hastalığın bulaşmasının çeşitli tedbirlerle önlenebileceğini belirten Akgün, “Öksürme ve hapşırma sırasında mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendil ile kapatınız. Mendili kullandıktan sonra ortada bırakmadan uygun şekilde çöpe atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayınız. Kirli ellerinizle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayınız. Hastalandığınızda öncelikle aile hekimlerinize başvurunuz” diye konuştu.
ÖNCE AİLE HEKİMİNE BAŞVURUN
Akgün, mevsimsel gripten korunmak için şu önerilerde bulundu: “Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Hastalandığınızda öncelikle aile hekiminize başvurunuz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca çevrenizdeki kişilerle tokalaşıp, öpüşmeyiniz. Hasta olan kişilerle aynı ortamda yaşıyorsanız mutlaka maske kullanınız. Hastanın maske kullanması bulaştırmayı önler, sağlam kişilerin maske kullanması hastalığın kendilerine bulaşmasını önler. Hava şartlarının getirdiği mevsimsel grip hastalığı dahil solunum yolu ve temasla geçen tüm hastalıklardan korunmak için bireysel tedbirlerimizi alalım, alınmasını sağlayalım.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme