• Haberler
  • Genel
  • Mevlid Kandili Nedir, Hangi İbadetler Yapılır?

Mevlid Kandili Nedir, Hangi İbadetler Yapılır?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (SAS) doğumu ile dünyayı şereflendirdiği gün Mevlid Kandili olarak kutlanıyor

14 Eylül 2024 Cumartesi günü itibariyle Peygamber Efendimizin (SAS) doğum yıl dönümü vesilesiyle birçok program ve tören düzenlenecek.
Mevlid Kandili, Peygamberimizin doğum yıldönümünü kutlamaya yönelik yapılan program ve etkinliklere verilen genel bir isimdir.

PEYGAMBER EFENDİMİZ PAZARTESİ GÜNÜ DÜNYAYA GELDİ

Mevlid kelimesi, doğum yeri ve zamanı anlamına gelmektedir. İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etme amacıyla kullanılır. Mısır başta olmak üzere Arap dünyasında özellikle tasavvuf çevrelerinde mevlid kelimesi velî kabul edilen sûfîlerin doğum yıl dönümlerini de kapsayacak şekilde geniş bir anlama sahiptir. Resûl-i Ekrem, İslâm tarihçilerinin çoğuna göre Habeşistan’ın Yemen valisi Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkmak üzere Mekke’ye saldırdığı ve Fil Vak‘ası denilen olayın meydana geldiği yıl doğmuştur. Bu hususta görüş ayrılığının bulunmadığı rivayet edilir. Araplar’da “nesî” geleneğini göz önüne alanlara göre bu tarih milâdî 569, diğerlerine göre ise 570 veya 571’dir. Genellikle kabul gören görüş Peygamber Efendimizin Rebîülevvel ayının 12’sinde ve gündüz dünyaya gelmesidir. O yıl ilkbahar mevsimine rastlayan bu ayın iki, sekiz, on veya on yedinci gününde doğduğuna dair rivayetlerle sabaha karşı dünyaya geldiğine dair rivayetler de vardır. Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanırken, Efendimizin doğum gününün milâdî takvime göre 20 Nisan’a denk geldiği söylendiği gibi bunun doğru olmadığını ileri sürenler vardır.

972 YILINDAN İTİBAREN KUTLAMALAR BAŞLADI

Peygamberimizin (SAS) sağlığında onun doğum yıl dönümü kutlanmazken Hulefâ-yi Râşidîn dönemiyle Emevî ve Abbâsî devirlerinde de mevlidle ilgili bir uygulamaya görülmemektedir. Mısır’da Şiî Fâtımî Devleti kurulunca, soyundan geldiklerini söyledikleri Hz. Peygamber’in doğum yıl dönümü Muiz-Lidînillâh dönemini kapsayan 972-975 itibaren resmî törenlerle kutlanmaya başlanıldı. Efendimizin yanında Hz. Ali, Fâtıma, Hasan, Hüseyin ve o günkü halifenin mevlidlerinin de kutlandığı günlere “mevâlîd-i sitte” deniliyordu. Receb, Şâban ve Ramazan aylarındaki kandiller ile ramazan ve kurban bayramları gibi vesilelerle düzenlenen diğer bazı resmî kutlamaların da ilk örneklerinin yaşandığı bu dönem İslâm tarihinde zengin bir şölen geleneği oluşturdu. 

MEVLİD KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Peygamberimizin doğum yıldönümü olan Mevlid Kandilinde, Kur’an-ı Kerim okumak, Yasin-i Şerif okuyup Efendimizin ruhuna hediye etmek, Efendimize salavatı şerif getirmek, kandil öncesi, sırasında ve sonrasında 3 gün oruç tutmak yapılacak ibadetler arasında yer alır. Aile bireyleri başta olmak üzere kişinin çevresindeki kişileri ziyaret etmesi, kabir ziyaretleri, ihtiyaç sahipleriyle ilgilenmek yapılabilecek ibadet ve işler arasında yer almaktadır.

Bakmadan Geçme